Συνεχίζοντας από το μέρος α…
ΤΙ ΕΙΝΑΙ Ο ΙΛΙΓΓΟΣ;
Ίλιγγος είναι εκείνος ο τύπος ζάλης που συνοδεύεται από το αίσθημα περιστροφικής ή άλλης κίνησης. Αλλαγές στη θέση του σώματος, όπως η ανόρθωση από το κρεβάτι, μπορεί να επιδεινώσουν αυτό το αίσθημα. Ναυτία και εμετός μπορεί να συνοδεύουν τον ίλιγγο.
Ο ασθενής που ζαλίζεται μπορεί να αισθάνεται τόσο έντονη την αστάθεια, που του είναι αδύνατο να περπατήσει χωρίς βοήθεια ή ακόμη και να σηκωθεί από το κρεβάτι του.
Μερικές φορές ναυτία, έμετος, διάρροια ή και λιποθυμία, συνοδεύουν το αίσθημα της ζάλη και της αστάθειας. Επίσης αλλαγές του καρδιακού ρυθμού και της αρτηριακής πίεσης, που όχι σπάνια οδηγούν σε αίσθημα φόβου, άγχους και πανικού.
Η ΖΑΛΗ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΥΣΧΕΤΙΖΕΤΑΙ ΜΕ ΜΙΑ ΠΛΕΙΑΔΑ ΠΑΘΟΛΟΓΙΚΩΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ ΟΠΩΣ ΟΙ ΕΞΗΣ:
- Ιογενείς ή μικροβιακές λοιμώξεις όπου περιλαμβάνονται και οι λοιμώξεις του αυτιού.
- Ξένα σώματα στον έξω ακουστικό πόρο
- Αλλαγές στη πίεση του αίματος
- Συρίγγιο στο έσω αυτί
- Νόσος του Menier
- Ωτοτοξικά φάρμακα που προσβάλουν το σύστημα ισορροπίας.
- Σκλήρυνση κατά πλάκας
- Διαταραχές της όρασης
- Όγκοι και μάλιστα ιδιαίτερα της 8ης εγκεφαλικής συζυγίας, γνωστοί ως νευρινώματα
- Τραυματισμοί της κεφαλής
- Ημικρανία
Έλεγχος του συστήματος ισορροπίας
Ο ενδελεχής έλεγχος της ισορροπίας επιβάλλεται όταν:
- Υπάρχει αυτόματη κίνηση στους βολβούς των ματιών, γνωστή ως νυσταγμός.
- Όταν ο ασθενής παραπονείται για ζάλη, ίλιγγο και αστάθεια.
Μερικές από τις δοκιμασίες που ελέγχουν το σύστημα ισορροπίας μπορεί να εκτελεστούν κατά την κλινική εξέταση. Άλλες πάλι απαιτούν ειδικές συσκευές, εκπαιδευμένο προσωπικό και εκτελούνται σε εργαστήριο νευροωτολογίας.
ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΙΣΟΡΡΟΠΙΑΣ Ή ΤΟΥ ΑΙΘΟΥΣΑΙΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ BALANCE (OR VESTIBULAR) REHABILITATIO
Το ιατρικό ιστορικό, η κλινική εξέταση, οι ακοολογικές δοκιμασίες και οι δοκιμασίες ελέγχου του αιθουσαίου συστήματος (σύστημα που ελέγχει την ισορροπία), θα δείξουν αν η περίπτωση σας είναι κατάλληλη για αιθουσαία αποκατάσταση. Δηλαδή, αν πρέπει να υποβληθείτε σε ειδικό πρόγραμμα ασκήσεων, που στόχο έχει να επαναφέρει τη λειτουργία του αιθουσαίου συστήματος σε φυσιολογικά επίπεδα. Η αποκατάσταση του συστήματος ισορροπίας βασίζεται σε ένα εξατομικευμένο πρόγραμμα ασκήσεων.
Στόχος της αποκατάστασης των διαταραχών του συστήματος ισορροπίας είναι να υποχωρήσει η ζάλη, να βελτιωθεί η ισορροπία και το επίπεδο των γενικών δραστηριοτήτων της καθημερινότητας.
Η αποκατάσταση, όταν ασκείται από ΩΡΛ εξειδικευμένο στις αιθουσαίες διαταραχές, συνήθως είναι αποτελεσματική στην ελαχιστοποίηση ή και εξαφάνιση μερικών ή και όλων των συμπτωμάτων. Το αποτέλεσμα γίνεται ακόμη πιο εμφανές αν ο ίλιγγος προκαλείται από κινήσεις της κεφαλής, εκλύεται όταν το σώμα παίρνει συγκεκριμένες θέσεις και στάσεις, η όταν υποβάλλεται σε κίνηση. Η αποκατάσταση έχει επίσης εξαιρετικά αποτελέσματα στο αίσθημα ισορροπίας και στην βελτίωση των καθημερινών λειτουργικών δραστηριοτήτων.
ΠΟΤΕ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙΤΕ ΤΟΝ ΕΙΔΙΚΟ ΩΡΛ
Στο εργαστήριο νευροωτολογίας εκτελούνται εξειδικευμένες δοκιμασίες για να εκτιμηθεί η ακουστική και αιθουσαία λειτουργία ενός ατόμου. Τα αποτελέσματα των δοκιμασιών βοηθάν να προσδιοριστεί η πιθανή αιτία της ζάλης. Το σύνολο αυτών των δεδομένων με την συνεκτίμηση και άλλων κλινικών και εργαστηριακών δεικτών, μας παρέχει διαγνωστικές πληροφορίες και μας οδηγεί στις επιλογές εκείνες, που θα είναι αποτελεσματικές στην θεραπεία της ζάλης και των διαταραχών της ισορροπίας.
Σήμερα αρμόδιος για την διαχείριση της ζάλης και της αστάθειας θεωρείται ο ΩΡΛ, ο εξειδικευμένος στην νευροωτολογία και την διερεύνηση της αιθουσαίας λειτουργίας.