ΖΑΛΗ ΚΑΙ ΑΣΤΑΘΕΙΑ (ΜΕΡΟΣ Β)

ΖΑΛΗ ΚΑΙ ΑΣΤΑΘΕΙΑ (ΜΕΡΟΣ Β)

Συνεχίζοντας από το μέρος α

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Ο ΙΛΙΓΓΟΣ;

Ίλιγγος είναι εκείνος ο τύπος ζάλης που συνοδεύεται από το αίσθημα περιστροφικής ή άλλης κίνησης. Αλλαγές στη θέση του σώματος, όπως η ανόρθωση από το κρεβάτι, μπορεί να επιδεινώσουν αυτό το αίσθημα. Ναυτία και εμετός μπορεί να συνοδεύουν τον ίλιγγο.
Ο ασθενής που ζαλίζεται μπορεί να αισθάνεται τόσο έντονη την αστάθεια, που του είναι αδύνατο να περπατήσει χωρίς βοήθεια ή ακόμη και να σηκωθεί από το κρεβάτι του.
Μερικές φορές ναυτία, έμετος, διάρροια ή και λιποθυμία, συνοδεύουν το αίσθημα της ζάλη και της αστάθειας. Επίσης αλλαγές του καρδιακού ρυθμού και της αρτηριακής πίεσης, που όχι σπάνια οδηγούν σε αίσθημα φόβου, άγχους και πανικού.

Η ΖΑΛΗ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΥΣΧΕΤΙΖΕΤΑΙ ΜΕ ΜΙΑ ΠΛΕΙΑΔΑ ΠΑΘΟΛΟΓΙΚΩΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ ΟΠΩΣ ΟΙ ΕΞΗΣ:

  • Ιογενείς ή μικροβιακές λοιμώξεις όπου περιλαμβάνονται και οι λοιμώξεις του αυτιού.
  • Ξένα σώματα στον έξω ακουστικό πόρο
  • Αλλαγές στη πίεση του αίματος
  • Συρίγγιο στο έσω αυτί
  • Νόσος του Menier
  • Ωτοτοξικά φάρμακα που προσβάλουν το σύστημα ισορροπίας.
  • Σκλήρυνση κατά πλάκας
  • Διαταραχές της όρασης
  • Όγκοι και μάλιστα ιδιαίτερα της 8ης εγκεφαλικής συζυγίας, γνωστοί ως νευρινώματα
  • Τραυματισμοί της κεφαλής
  • Ημικρανία

Έλεγχος του συστήματος ισορροπίας

Ο ενδελεχής έλεγχος της ισορροπίας επιβάλλεται όταν:

  1. Υπάρχει αυτόματη κίνηση στους βολβούς των ματιών, γνωστή ως νυσταγμός.
  2. Όταν ο ασθενής παραπονείται για ζάλη, ίλιγγο και αστάθεια.

Μερικές από τις δοκιμασίες που ελέγχουν το σύστημα ισορροπίας μπορεί να εκτελεστούν κατά την κλινική εξέταση. Άλλες πάλι απαιτούν ειδικές συσκευές, εκπαιδευμένο προσωπικό και εκτελούνται σε εργαστήριο νευροωτολογίας.

ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΙΣΟΡΡΟΠΙΑΣ Ή ΤΟΥ ΑΙΘΟΥΣΑΙΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ BALANCE (OR VESTIBULAR) REHABILITATIO

evaggelos-golas-orl-blog-iligkos

Το ιατρικό ιστορικό, η κλινική εξέταση, οι ακοολογικές δοκιμασίες και οι δοκιμασίες ελέγχου του αιθουσαίου συστήματος (σύστημα που ελέγχει την ισορροπία), θα δείξουν αν η περίπτωση σας είναι κατάλληλη για αιθουσαία αποκατάσταση. Δηλαδή, αν πρέπει να υποβληθείτε σε ειδικό πρόγραμμα ασκήσεων, που στόχο έχει να επαναφέρει τη λειτουργία του αιθουσαίου συστήματος σε φυσιολογικά επίπεδα. Η αποκατάσταση του συστήματος ισορροπίας βασίζεται σε ένα εξατομικευμένο πρόγραμμα ασκήσεων.

Στόχος της αποκατάστασης των διαταραχών του συστήματος ισορροπίας είναι να υποχωρήσει η ζάλη, να βελτιωθεί η ισορροπία και το επίπεδο των γενικών δραστηριοτήτων της καθημερινότητας.

Η αποκατάσταση, όταν ασκείται από ΩΡΛ εξειδικευμένο στις αιθουσαίες διαταραχές, συνήθως είναι αποτελεσματική στην ελαχιστοποίηση ή και εξαφάνιση μερικών ή και όλων των συμπτωμάτων. Το αποτέλεσμα γίνεται ακόμη πιο εμφανές αν ο ίλιγγος προκαλείται από κινήσεις της κεφαλής, εκλύεται όταν το σώμα παίρνει συγκεκριμένες θέσεις και στάσεις, η όταν υποβάλλεται σε κίνηση. Η αποκατάσταση έχει επίσης εξαιρετικά αποτελέσματα στο αίσθημα ισορροπίας και στην βελτίωση των καθημερινών λειτουργικών δραστηριοτήτων.

ΠΟΤΕ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙΤΕ ΤΟΝ ΕΙΔΙΚΟ ΩΡΛ

Στο εργαστήριο νευροωτολογίας εκτελούνται εξειδικευμένες δοκιμασίες για να εκτιμηθεί η ακουστική και αιθουσαία λειτουργία ενός ατόμου. Τα αποτελέσματα των δοκιμασιών βοηθάν να προσδιοριστεί η πιθανή αιτία της ζάλης. Το σύνολο αυτών των δεδομένων με την συνεκτίμηση και άλλων κλινικών και εργαστηριακών δεικτών, μας παρέχει διαγνωστικές πληροφορίες και μας οδηγεί στις επιλογές εκείνες, που θα είναι αποτελεσματικές στην θεραπεία της ζάλης και των διαταραχών της ισορροπίας.
Σήμερα αρμόδιος για την διαχείριση της ζάλης και της αστάθειας θεωρείται ο ΩΡΛ, ο εξειδικευμένος στην νευροωτολογία και την διερεύνηση της αιθουσαίας λειτουργίας.

Ιωάννα-Ελένη (Ελεάννα) Βιρβιδάκη, PhD, CCC-SLP
Μάστερ Παθολογίας Λόγου-Ομιλίας-Κατάποσης, Πανεπ. Βοστώνης, Η.Π.Α.
Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Πανεπ. Ιωαννίνων
email: info@virvidaki.gr

Βιογραφικό.
H Ελεάννα Βιρβιδάκη γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα ενώ έλκει την καταγωγή της από τα Χανιά. Το 1994 ξεκίνησε τον κύκλο των σπουδών της στην Βοστώνη των Ηνωμένων Πολιτειών με προπτυχιακές
σπουδές ιατρικής κατεύθυνσης και συνέχισε με μεταπτυχιακές σπουδές στην Παθολογία Λόγου και Ομιλίας από το Boston University (MSc). Το 2001 απέκτησε το δίπλωμα της κλινικής επάρκειας (Certificate of Clinical Competence) στην Παθολογία Λόγου και Ομιλίας από την Αμερικάνικη Ένωση Λογοπαθολόγων και Ακοολόγων (ΑSHA), της οποίας παραμένει ενεργό μέλος έως και σήμερα. Στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και πριν την επιστροφή της στην Ελλάδα, εργάσθηκε ως υπεύθυνη λογοπαθολόγος σε μεγάλες μονάδες αποκατάστασης νευρογενών διαταραχών επικοινωνίας και κατάποσης ενώ παράλληλα προσέφερε
εθελοντικά τις υπηρεσίες της στην κλινική λογοπαθολογίας του Massachusetts General Hospital. To 2003 επέστρεψε στην Αθήνα όπου συνεργάστηκε επί σειρά ετών με το Ιατρικό Κέντρο Αθηνών και την Μονάδα Αγγειακών Εγκεφαλικών Επεισοδίων του Νοσοκομείου Αλεξάνδρα. Έχει συμμετάσχει με πολυάριθμες ανακοινώσεις ως προσκεκλημένη εισηγήτρια και συντονίστρια σε διαλέξεις και στρογγυλές τράπεζες σε ελληνικά και διεθνή συνέδρια, με επίκεντρο εισηγήσεων στην αξιολόγηση και αποκατάσταση νευρογενών διαταραχών επικοινωνίας και σίτισης-κατάποσης (δυσφαγίας). Από τα τέλη του 2009, λειτουργεί το ιδιωτικό της γραφείο στα Ιωάννινα, σήμερα ως επιστημονική υπεύθυνη της διερευνημένης διεπιστημονικής ομάδας «Λογοποίηση». Μεταξύ του 2009-2015, επιτέλεσε το διδακτικό της έργο στο τμήμα λογοθεραπείας του Πανεπιστημίου Ηπείρου ως έμμισθη επιστημονική συνεργάτης ενώ τελευταία, αποτελεί ακαδημαϊκή υπότροφο των τμημάτων λογοθεραπείας των Πανεπιστημίων Πατρών και Ιωαννίνων. Κλινικά, ασχολείται με
παιδιά, εφήβους, ενήλικες και υπερήλικες με διαταραχές ομιλίας και λόγου/γλώσσας, ενώ τα κύρια κλινικά και ερευνητικά της ενδιαφέροντα εστιάζουν στους τομείς αποκατάστασης λόγου-ομιλίας και σίτισης- κατάποσης σε επίκτητες νευρολογικές βλάβες. Σήμερα, είναι διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων με αντικείμενο τον προσυμπτωματικό έλεγχο κατάποσης στο οξύ αγγειακό
εγκεφαλικό επεισόδιο.