ΖΑΛΗ ΚΑΙ ΑΣΤΑΘΕΙΑ (ΜΕΡΟΣ Α)

ΖΑΛΗ ΚΑΙ ΑΣΤΑΘΕΙΑ (ΜΕΡΟΣ Α)

Το σύστημα ισορροπίας του οργανισμού μας, βοηθάει να στεκόμαστε όρθιοι, να παρατηρούμε το περιβάλλον και να προσδιορίζουμε τη σχέση μας με αυτό, να περπατάμε, να τρέχουμε και γενικά να κινούμεθα χωρίς κίνδυνο πτώσης. Η ισορροπία ελέγχεται με πληροφορίες που φτάνουν στον εγκέφαλο από τα μάτια, τα αυτιά, και από το ιδιοδεκτικό σύστημα του σώματος, δηλαδή το δέρμα, τους μυς, τις αρθρώσεις. Το σημαντικότερο ρόλο φαίνεται να παίζει το αιθουσαίο σύστημα, που βρίσκεται στο αυτί και δίνει στον εγκέφαλο πληροφορίες σχετικά με την επίδραση της βαρύτητας, της γραμμικής και γωνιακής επιτάχυνσης στο σώμα.

 

 

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΑΝ ΕΧΕΤΕ ΖΑΛΗ ΚΑΙ ΑΣΤΑΘΕΙΑ.

Εάν έχετε πρόβλημα ζάλης ή αστάθειας που δεν εξηγείται από κάποια προφανή αιτία, πρέπει να επισκεφτείτε τον γιατρό σας. Εάν όμως, έχετε και κάποιο από τα παρακάτω συμπτώματα, τότε πρέπει άμεσα να επισκεφθείτε ιατρείο επειγόντων περιστατικών.

  •  Πόνο στο στήθος
  •  Μούδιασμα ή μυρμήγκιασμα στα άκρα ή στο πρόσωπο
  •  Επανειλημμένες πτώσεις ή δυσχέρεια στη βάδιση
  •  Αδυναμία στα χέρια και στα πόδια
  •  Θολή όραση
  •  Μπερδεμένη ομιλία
  •  Αιφνίδια απώλεια της ακοής
  •  Σοβαρή δυσκαμψία του αυχένα
  •  Τραυματισμό στο κεφάλι
  •  Υψηλό πυρετό

Η ζάλη και η διαταραχή της ισορροπίας δεν αποτελούν νόσο, αλλά είναι συμπτώματα που μπορεί να οφείλονται σε πολλές διαφορετικές παθήσεις. Το πρώτο πράγμα που πρέπει να γίνει είναι η διαγνωστική προσπάθεια να εντοπιστεί τι κρύβεται κάτω από αυτά τα συμπτώματα. Θα πρέπει να εξετασθείτε και ο γιατρός σας θα επικεντρωθεί στον έλεγχο των αιτιών που προκαλούν διαταραχές ισορροπίας και ζάλη.

Σε πολλές περιπτώσεις η ζάλη και οι διαταραχές της ισορροπίας δεν θεραπεύονται με φάρμακα ή χειρουργικές επεμβάσεις. Στις περιπτώσεις αυτές γίνεται σοβαρή προσπάθεια να θεραπευτεί η αστάθεια και η ζάλη με διάφορες δοκιμασίες και φυσιοθεραπευτικές μεθόδους του αιθουσαίου συστήματος, που στο σύνολο τους αποτελούν αυτό που λέμε μέθοδο αποκατάστασης της ισορροπίας.

Τι είναι η ζάλη

evaggelos-golas-orl-blog-zali-kai-astatheia-meros-a

Εάν έχετε ένα περίεργο αίσθημα στο κεφάλι σας, ένα αίσθημα μέθης ή το μυαλό σας γυρίζει, ή μια αίσθηση διαταραχής της θέσης σας σε σχέση με το περιβάλλον, μια αίσθηση ότι τα πράγματα περιστρέφονται ή εσείς περιστρέφεστε, βυθίζεστε ή πατάτε σε πούπουλα, ή έχετε μια αίσθηση απώλειας της ισορροπίας, μια αίσθηση αστάθειας, τότε μπορεί να είστε ένας από τα εκατομμύρια των ανθρώπων που πάσχουν από ζάλη – ίλιγγο.
Η ζάλη είναι από τις πιο συνηθισμένες διαταραχές – συμπτώματα, που αναφέρει το 20%-30% του γενικού πληθυσμού. Οι ενήλικες πολύ συχνά ζητούν ιατρική βοήθεια γιατί ζαλίζονται.

Όταν το σύστημα ισορροπίας είναι διαταραγμένο, μπορεί να αισθάνεστε αστάθεια, ζάλη ή να έχετε ένα αίσθημα αποπροσανατολισμού. Μπορεί να βλέπετε θολά ή να αισθάνεστε κάποια κίνηση που δεν υπάρχει. Επίσης συνηθισμένο είναι το αίσθημα της περιστροφής των αντικειμένων που σας περιβάλουν, περιστροφής του ίδιου του σώματος σας ή να αισθάνεστε ότι το μυαλό σας περιστρέφεται. Όταν υπάρχει και το αίσθημα περιστροφής χαρακτηρίζουμε τη ζάλη, ίλιγγο. Σε επόμενο άθρο θα παρουσιάσουμε.

Διαβάστε εδώ το μέρος β

Ιωάννα-Ελένη (Ελεάννα) Βιρβιδάκη, PhD, CCC-SLP
Μάστερ Παθολογίας Λόγου-Ομιλίας-Κατάποσης, Πανεπ. Βοστώνης, Η.Π.Α.
Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Πανεπ. Ιωαννίνων
email: info@virvidaki.gr

Βιογραφικό.
H Ελεάννα Βιρβιδάκη γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα ενώ έλκει την καταγωγή της από τα Χανιά. Το 1994 ξεκίνησε τον κύκλο των σπουδών της στην Βοστώνη των Ηνωμένων Πολιτειών με προπτυχιακές
σπουδές ιατρικής κατεύθυνσης και συνέχισε με μεταπτυχιακές σπουδές στην Παθολογία Λόγου και Ομιλίας από το Boston University (MSc). Το 2001 απέκτησε το δίπλωμα της κλινικής επάρκειας (Certificate of Clinical Competence) στην Παθολογία Λόγου και Ομιλίας από την Αμερικάνικη Ένωση Λογοπαθολόγων και Ακοολόγων (ΑSHA), της οποίας παραμένει ενεργό μέλος έως και σήμερα. Στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και πριν την επιστροφή της στην Ελλάδα, εργάσθηκε ως υπεύθυνη λογοπαθολόγος σε μεγάλες μονάδες αποκατάστασης νευρογενών διαταραχών επικοινωνίας και κατάποσης ενώ παράλληλα προσέφερε
εθελοντικά τις υπηρεσίες της στην κλινική λογοπαθολογίας του Massachusetts General Hospital. To 2003 επέστρεψε στην Αθήνα όπου συνεργάστηκε επί σειρά ετών με το Ιατρικό Κέντρο Αθηνών και την Μονάδα Αγγειακών Εγκεφαλικών Επεισοδίων του Νοσοκομείου Αλεξάνδρα. Έχει συμμετάσχει με πολυάριθμες ανακοινώσεις ως προσκεκλημένη εισηγήτρια και συντονίστρια σε διαλέξεις και στρογγυλές τράπεζες σε ελληνικά και διεθνή συνέδρια, με επίκεντρο εισηγήσεων στην αξιολόγηση και αποκατάσταση νευρογενών διαταραχών επικοινωνίας και σίτισης-κατάποσης (δυσφαγίας). Από τα τέλη του 2009, λειτουργεί το ιδιωτικό της γραφείο στα Ιωάννινα, σήμερα ως επιστημονική υπεύθυνη της διερευνημένης διεπιστημονικής ομάδας «Λογοποίηση». Μεταξύ του 2009-2015, επιτέλεσε το διδακτικό της έργο στο τμήμα λογοθεραπείας του Πανεπιστημίου Ηπείρου ως έμμισθη επιστημονική συνεργάτης ενώ τελευταία, αποτελεί ακαδημαϊκή υπότροφο των τμημάτων λογοθεραπείας των Πανεπιστημίων Πατρών και Ιωαννίνων. Κλινικά, ασχολείται με
παιδιά, εφήβους, ενήλικες και υπερήλικες με διαταραχές ομιλίας και λόγου/γλώσσας, ενώ τα κύρια κλινικά και ερευνητικά της ενδιαφέροντα εστιάζουν στους τομείς αποκατάστασης λόγου-ομιλίας και σίτισης- κατάποσης σε επίκτητες νευρολογικές βλάβες. Σήμερα, είναι διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων με αντικείμενο τον προσυμπτωματικό έλεγχο κατάποσης στο οξύ αγγειακό
εγκεφαλικό επεισόδιο.