ΒΑΡΕΝΙΚΛΙΝΗ, Η ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ ΣΥΝΔΡΟΜΗ ΣΤΗ ΔΙΑΚΟΠΗ ΤΟΥ ΚΑΠΝΙΣΜΑΤΟΣ

ΒΑΡΕΝΙΚΛΙΝΗ, Η ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ ΣΥΝΔΡΟΜΗ ΣΤΗ ΔΙΑΚΟΠΗ ΤΟΥ ΚΑΠΝΙΣΜΑΤΟΣ

Η διακοπή του καπνίσματος είναι αντικειμενικά μια δύσκολή υπόθεση. Ωστόσο για τον αποφασισμένο χρήστη η χορήγηση θεραπείας με Champix (βαρενικλίνη) κατά την περίοδο της προσπάθειας την διευκολύνει ουσιαστικά και βοηθάει ιδιαίτερα το τελικό αποτέλεσμα να είναι μόνιμο. Οι περισσότεροι καπνιστές πριν οριστικά κόψουν το κάπνισμα έχουν κάνει 5-7 φορές σοβαρή προσπάθεια να το πετύχουν αναποτελεσματικά. Εκείνο που οδηγεί στη υποτροπή είναι η έντονη επιθυμία να καπνίσεις και τα συμπτώματα της στέρησης τα οποία διαρκούν:

Μέχρι και τέσσερις εβδομάδες:

  • Διαταραχή του ύπνου
  • Καταθλιπτική διάθεση
  • Ανησυχία
  • Δυσκολία συγκέντρωσης
  • Ευερεθιστότητα ή επιθετικότητα

Περισσότερο από 10 εβδομάδες:

  • Έντονη επιθυμία για κάπνισμα
  • Αυξημένη όρεξη

Μόνο το 3-5% των καπνιστών που χρησιμοποιούν μόνο τη θέληση τους για να κόψουν το κάπνισμα εξακολουθούν να μη καπνίζουν μετά 6 έως 12 μήνες. Η χρήση ενός πλήρους θεραπευτικού σχήματος για την διακοπή του καπνίσματος αυξάνει περισσότερο από δυο φορές την πιθανότητα να διακόψει ο καπνιστής το κάπνισμα σε σύγκριση με εκείνον που χρησιμοποιεί μόνο τη δύναμη της θέλησης για να το πετύχει.

Η χαρά του καπνίσματος

Η νικοτίνη στον εγκέφαλο δεσμεύει τους υποδοχείς α4β2 οι οποίοι απελευθερώνουν χημική ουσία με το όνομα ντοπαμίνη. Η ντοπαμίνη με τη σειρά της προκαλεί το αίσθημα ικανοποίησης από το κάπνισμα και διεγείρει την επιθυμία να το επαναλάβεις.

Το Champix δεσμεύει τους νικοτινικούς υποδοχείς, έτσι μειώνει τα επίπεδα της ντοπαμίνης και ανακουφίζει τα συμπτώματα στέρησης από τη νικοτίνη. Εάν ο ασθενής που λαμβάνει Champix καπνίσει ένα τσιγάρο, η νικοτίνη δεν μπορεί να διεγείρει τον νικοτινικό υποδαχέα που είναι δεσμευμένος από το chambix, τα επίπεδα ντοπαμίνης δεν αυξάνονται, έτσι μειώνεται η αίσθηση ικανοποίησης από το κάπνισμα και ο ασθενής ενθαρρύνεται να απέχει από το τσιγάρο.

Η θεραπεία με το Champix διαρκεί 12 εβδομάδες. Χορηγείται πάντα και μόνο με τη σύμφωνη γνώμη του θεράποντα ιατρού και είναι σκόπιμο ο ασθενής να διατηρεί επαφή με το γιατρό του σε όλη τη διάρκεια της περιόδου χορήγησης.

Από κοινού προσδιορίζουν ημερομηνία διακοπής του καπνίσματος η οποία βρίσκεται στη δεύτερη εβδομάδα χορήγησης Chambix.

Η συσκευασία του φαρμάκου περιέχει:

  • Λευκές κάψουλες των 0,5mg
  • Μπλε κάψουλες του 1 mg

Το φάρμακο λαμβάνεται:

  • 1η εβδομάδα:
    • 3 μέρες μια λευκή κάψουλα την ημέρα
    • 4 μέρες δυο λευκές κάψουλες την ημέρα
  • 2η εβδομάδα:
    • Δυο μπλε κάψουλες την ημέρα.
    • Μεταξύ 11ης και 14ης ημέρας κάνεις το τελευταίο τσιγάρο

Η θεραπεία συνεχίζεται ανελλιπώς για το σύνολο των 12 εβδομάδων (84 ημέρες).

Εάν καπνίσεις κατά την διάρκεια της θεραπεία δεν τη σταματάς γιατί εξακολουθείς να είσαι σε θέση να διακόψεις με επιτυχία το κάπνισμα κατά την διάρκεια των 12 εβδομάδων θεραπευτικής αγωγής.

Η συνηθέστερη ανεπιθύμητη ενέργεια είναι η ναυτία. Ασθενείς που αναγκάστηκαν να διακόψουν τη θεραπεία λόγω ναυτίας δεν ξεπερνούν το 3%. Σε μικρό ποσοστό μπορεί να προκληθεί ζάλη και υπνηλία. Επίσης ως παρενέργειες αναφέρονται ναυτία, κεφαλαλγία, αϋπνία, ανώμαλα όνειρα.

Η καταθλιπτική διάθεση μπορεί να είναι σύμπτωμα του συνδρόμου στέρησης της νικοτίνης αλλά και της χορήγησης chambix.

Εν κατακλείδι ο ασθενής που λαμβάνει Champix πρέπει να διατηρεί επαφή με τον θεράποντα ιατρό του και εφόσον παρατηρηθούν διέγερση, καταθλιπτική διάθεση, η διαταραχές της συμπεριφοράς από κοινού θα αποφασιστεί εάν συνεχίσει ή διακόψει την θεραπεία.

Ιωάννα-Ελένη (Ελεάννα) Βιρβιδάκη, PhD, CCC-SLP
Μάστερ Παθολογίας Λόγου-Ομιλίας-Κατάποσης, Πανεπ. Βοστώνης, Η.Π.Α.
Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Πανεπ. Ιωαννίνων
email: info@virvidaki.gr

Βιογραφικό.
H Ελεάννα Βιρβιδάκη γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα ενώ έλκει την καταγωγή της από τα Χανιά. Το 1994 ξεκίνησε τον κύκλο των σπουδών της στην Βοστώνη των Ηνωμένων Πολιτειών με προπτυχιακές
σπουδές ιατρικής κατεύθυνσης και συνέχισε με μεταπτυχιακές σπουδές στην Παθολογία Λόγου και Ομιλίας από το Boston University (MSc). Το 2001 απέκτησε το δίπλωμα της κλινικής επάρκειας (Certificate of Clinical Competence) στην Παθολογία Λόγου και Ομιλίας από την Αμερικάνικη Ένωση Λογοπαθολόγων και Ακοολόγων (ΑSHA), της οποίας παραμένει ενεργό μέλος έως και σήμερα. Στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και πριν την επιστροφή της στην Ελλάδα, εργάσθηκε ως υπεύθυνη λογοπαθολόγος σε μεγάλες μονάδες αποκατάστασης νευρογενών διαταραχών επικοινωνίας και κατάποσης ενώ παράλληλα προσέφερε
εθελοντικά τις υπηρεσίες της στην κλινική λογοπαθολογίας του Massachusetts General Hospital. To 2003 επέστρεψε στην Αθήνα όπου συνεργάστηκε επί σειρά ετών με το Ιατρικό Κέντρο Αθηνών και την Μονάδα Αγγειακών Εγκεφαλικών Επεισοδίων του Νοσοκομείου Αλεξάνδρα. Έχει συμμετάσχει με πολυάριθμες ανακοινώσεις ως προσκεκλημένη εισηγήτρια και συντονίστρια σε διαλέξεις και στρογγυλές τράπεζες σε ελληνικά και διεθνή συνέδρια, με επίκεντρο εισηγήσεων στην αξιολόγηση και αποκατάσταση νευρογενών διαταραχών επικοινωνίας και σίτισης-κατάποσης (δυσφαγίας). Από τα τέλη του 2009, λειτουργεί το ιδιωτικό της γραφείο στα Ιωάννινα, σήμερα ως επιστημονική υπεύθυνη της διερευνημένης διεπιστημονικής ομάδας «Λογοποίηση». Μεταξύ του 2009-2015, επιτέλεσε το διδακτικό της έργο στο τμήμα λογοθεραπείας του Πανεπιστημίου Ηπείρου ως έμμισθη επιστημονική συνεργάτης ενώ τελευταία, αποτελεί ακαδημαϊκή υπότροφο των τμημάτων λογοθεραπείας των Πανεπιστημίων Πατρών και Ιωαννίνων. Κλινικά, ασχολείται με
παιδιά, εφήβους, ενήλικες και υπερήλικες με διαταραχές ομιλίας και λόγου/γλώσσας, ενώ τα κύρια κλινικά και ερευνητικά της ενδιαφέροντα εστιάζουν στους τομείς αποκατάστασης λόγου-ομιλίας και σίτισης- κατάποσης σε επίκτητες νευρολογικές βλάβες. Σήμερα, είναι διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων με αντικείμενο τον προσυμπτωματικό έλεγχο κατάποσης στο οξύ αγγειακό
εγκεφαλικό επεισόδιο.