ΤΟ ΡΟΧΑΛΗΤΟ ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΙΔΙ

ΤΟ ΡΟΧΑΛΗΤΟ ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΙΔΙ

Το ροχαλητό μπορεί να προκαλεί δυσφορία στη συζυγική ζωή και συχνά το ζευγάρι καταλήγει να κοιμάται σε ξεχωριστές κρεβατοκάμαρες.

‘Όταν όμως όλος αυτός ο βασανιστικός θόρυβος παράγεται από το νήπιο της οικογένειας αναστατώνει όλη την οικογένεια και γεμίζει ερωτηματικά αγωνίας τους γονείς, στους οποίους πλανάται το ερώτημα μήπως σημαίνει πολύ περισσότερα για την υγεία του νηπίου πέρα από την βασανιστική θορυβώδη ενόχληση.

Πρόσφατες επιστημονικές έρευνες δείχνουν ότι το ποσοστό παιδιών ηλικίας 2-5 ετών που έχουν επίμονο παρατεταμένο θορυβώδες ροχαλητό τουλάχιστον 2 φορές την εβδομάδα, είναι αξιοσημείωτο.

Αυτά τα παιδιά παρουσιάζουν διαταραγμένη συμπεριφορά σε σχέση με τα συνομήλικα τους, είναι νευρικά, υπερκινητικά, παρουσιάζουν αδυναμία συγκέντρωσης και καταθλιπτική συμπεριφορά. Επίσης χαρακτηριστική είναι η κινητικότητα αυτών των παιδιών κατά τη διάρκεια του ύπνου.

Τα παιδία αυτά συνήθως έχουν αναπνευστικά προβλήματα.
Είναι αξιοσημείωτο ότι τα παιδιά που θηλάζουν φαίνεται να προστατεύονται κατά κάποιο τρόπο και να μη εκδηλώνουν σοβαρό ροχαλητό. Αυτό γίνεται σαφέστερο στα παιδιά που έχουν θηλάσει παρατεταμένα.

Τα παιδιά είναι φυσιολογικό να ροχαλίζουν περιστασιακά. Το επίμονο όμως, παρατεταμένο έντονο ροχαλητό είναι λόγος περαιτέρω διερεύνηση.

Ιωάννα-Ελένη (Ελεάννα) Βιρβιδάκη, PhD, CCC-SLP
Μάστερ Παθολογίας Λόγου-Ομιλίας-Κατάποσης, Πανεπ. Βοστώνης, Η.Π.Α.
Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Πανεπ. Ιωαννίνων
email: info@virvidaki.gr

Βιογραφικό.
H Ελεάννα Βιρβιδάκη γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα ενώ έλκει την καταγωγή της από τα Χανιά. Το 1994 ξεκίνησε τον κύκλο των σπουδών της στην Βοστώνη των Ηνωμένων Πολιτειών με προπτυχιακές
σπουδές ιατρικής κατεύθυνσης και συνέχισε με μεταπτυχιακές σπουδές στην Παθολογία Λόγου και Ομιλίας από το Boston University (MSc). Το 2001 απέκτησε το δίπλωμα της κλινικής επάρκειας (Certificate of Clinical Competence) στην Παθολογία Λόγου και Ομιλίας από την Αμερικάνικη Ένωση Λογοπαθολόγων και Ακοολόγων (ΑSHA), της οποίας παραμένει ενεργό μέλος έως και σήμερα. Στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και πριν την επιστροφή της στην Ελλάδα, εργάσθηκε ως υπεύθυνη λογοπαθολόγος σε μεγάλες μονάδες αποκατάστασης νευρογενών διαταραχών επικοινωνίας και κατάποσης ενώ παράλληλα προσέφερε
εθελοντικά τις υπηρεσίες της στην κλινική λογοπαθολογίας του Massachusetts General Hospital. To 2003 επέστρεψε στην Αθήνα όπου συνεργάστηκε επί σειρά ετών με το Ιατρικό Κέντρο Αθηνών και την Μονάδα Αγγειακών Εγκεφαλικών Επεισοδίων του Νοσοκομείου Αλεξάνδρα. Έχει συμμετάσχει με πολυάριθμες ανακοινώσεις ως προσκεκλημένη εισηγήτρια και συντονίστρια σε διαλέξεις και στρογγυλές τράπεζες σε ελληνικά και διεθνή συνέδρια, με επίκεντρο εισηγήσεων στην αξιολόγηση και αποκατάσταση νευρογενών διαταραχών επικοινωνίας και σίτισης-κατάποσης (δυσφαγίας). Από τα τέλη του 2009, λειτουργεί το ιδιωτικό της γραφείο στα Ιωάννινα, σήμερα ως επιστημονική υπεύθυνη της διερευνημένης διεπιστημονικής ομάδας «Λογοποίηση». Μεταξύ του 2009-2015, επιτέλεσε το διδακτικό της έργο στο τμήμα λογοθεραπείας του Πανεπιστημίου Ηπείρου ως έμμισθη επιστημονική συνεργάτης ενώ τελευταία, αποτελεί ακαδημαϊκή υπότροφο των τμημάτων λογοθεραπείας των Πανεπιστημίων Πατρών και Ιωαννίνων. Κλινικά, ασχολείται με
παιδιά, εφήβους, ενήλικες και υπερήλικες με διαταραχές ομιλίας και λόγου/γλώσσας, ενώ τα κύρια κλινικά και ερευνητικά της ενδιαφέροντα εστιάζουν στους τομείς αποκατάστασης λόγου-ομιλίας και σίτισης- κατάποσης σε επίκτητες νευρολογικές βλάβες. Σήμερα, είναι διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων με αντικείμενο τον προσυμπτωματικό έλεγχο κατάποσης στο οξύ αγγειακό
εγκεφαλικό επεισόδιο.