ΤΟ ΑΥΤΙ ΤΟΥ ΚΟΛΥΜΒΗΤΗ. ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΩΤΙΤΙΔΑ

ΤΟ ΑΥΤΙ ΤΟΥ ΚΟΛΥΜΒΗΤΗ. ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΩΤΙΤΙΔΑ

Το αυτί του κολυμβητή 

evaggelos-golas-orl-blog-to-afti-tou-kolimviti-eksoteriki-otitida

Εξωτερική ωτίτιδα Στη διάρκεια της κολύμβησης συχνά τα αυτιά γεμίζουν με νερό, το οποίο μπορεί να περιέχει βακτήρια και μύκητες. Συνήθως αυτό το νερό βγαίνει μόνο του μετά την κολύμβηση και το αυτί στεγνώνει, οπότε τα βακτήρια και οι μύκητες δεν προκαλούν κανένα πρόβλημα. Εάν όμως το νερό παραμείνει στον έξω ακουστικό πόρο και το δέρμα διαποτιστεί από την υγρασία (μουλιάσει), τότε τα βακτήρια και οι μύκητες αναπτύσσονται, πολλαπλασιάζονται, προκαλούν φλεγμονή του δέρματος του έξω ακουστικού πόρο, ενίοτε διηθούν και το περιχόνδιο και έτσι εκδηλώνεται η εξωτερική ωτίτιδα.

 

Συμπτώματα

  • Το αυτί βουλώνει και έχει φαγούρα.
  • Ο έξω ακουστικός πόρος πρήζεται σε σημείο που μπορεί να κλείσει τελείως.
  • Από το αυτί αναβλύζει ένα γαλακτώδες λεπτόρρευστο υγρό.
  • Εγκαθίσταται πόνος έντονος και το αυτί γίνεται επώδυνο σε κάθε επαφή, ιδιαίτερα μάλιστα στο χόνδρινο μόρφωμα εμπρός από τον εξω ακουστικό πόρο, τον τράγο.
  • Εάν παρουσιάσετε αυτά τα συμπτώματα ή δείτε λεμφαδένες να διογκωθούν στον τράχηλο θα πρέπει να συμβουλευτείτε το γιατρό σας.

Πρόληψη
Εάν αισθάνεστε το αυτί σας υγρό ή βουλωμένο μετά από την κολύμβηση, το μπάνιο καθαριότητας, ή το ντους, κάμψτε πλάγια το κεφάλι σας με το πάσχον αυτί προς τα άνω, τραβήξτε το πτερύγιο προς τα έξω και γεμίστε το αυτί σας με ωτικές σταγόνες κατάλληλες για να στεγνώσουν το αυτί.                        Μετακινείστε το πτερύγιο κυκλικά, ώστε οι σταγόνες να γεμίσουν τον έξω ακουστικό πόρο και μετά πάρτε την κατάλληλη θέση να αδειάσει το αυτί σας. Τις ωτικές σταγόνες τις προμηθεύεστε από το φαρμακείο χωρίς συνταγή.

Προειδοποίηση
Εάν έχετε ωτίτιδα, χρόνια ωτίτιδα, διάτρηση του τυμπανικού υμένα, σωληνάκια αερισμού, πρόσφατο τραυματισμό του τυμπανικού υμένα, η έχετε υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση για κάποιο πρόβλημα στο αυτί σας, συμβουλευτείτε τον ΩΡΛ σας πριν χρησιμοποιήσετε ωτικές σταγόνες ή κολυμπήσετε. Εάν ο γιατρός σας εκτιμήσει ότι μπορείτε με ασφάλεια να βάλετε σταγόνες, τότε μπορείτε να προμηθευτείτε τις δικές σας σταγόνες για χρήση μετά την κολύμβηση.

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε λοσιόν οινοπνεύματος, η διάλυμα με κύριο συστατικό το οινόπνευμα. Το οινόπνευμα καθώς εξατμίζεται απορροφάει το νερό και βοηθάει να στεγνώσει το δέρμα και να σκοτωθούν μικρόβια και μύκητες, τα κύρια αίτια εμφάνισης της ωτίτιδας του κολυμβητή. Άλλες δραστικές ουσίες είναι το βορικό οξύ σε διάλυμα αλκοόλης 70ο 3% ή το ξύδι σε διάλυμα αλκοόλης 50/50. Ένα ήπια όξινο περιβάλλον αποτρέπει την ανάπτυξη μικροβίων και μυκήτων. Ένα στεγνό αυτί είναι δύσκολο να αναπτύξει φλεγμονή. Η προσπάθεια να απομακρύνετε το νερό από το αυτί σας καλό είναι να περιορίζεται στην αφυδατική ιδιότητα του οινοπνεύματος, ή τη χρήση του στεγνωτήρα μαλλιών.

Η χρήση της μπατονέτας επιτρέπεται μόνο στο έξω τριτημόριο του ακουστικού πόρου και επιβάλει λεπτούς χειρισμούς. Διαφορετικά μπορεί να προωθήσει προς τα έσω το όποιο περιεχόμενο του έξω ακουστικού πόρου και να προκαλέσει πωματισμό ή και τραυματισμό του αυτιού. Εάν αντιμετωπίζετε συχνό επαναλαμβανόμενο πρόβλημα ο ΩΡΛ σας μπορεί να συστήσει ελαιώδεις ωτικές σταγόνες για χρήση πριν την κολύμβηση ώστε να προστατεύονται τα αυτιά σας από την υγρασία. Άτομα με αποφολυδωτική δερματίτιδα, χρόνιο κνησμό στο αυτί, ή παραγωγή μεγάλης ποσότητας κυψελίδας, εμφανίζουν πολύ πιο συχνά ωτίτιδα μετά την κολύμβηση. Τα άτομα αυτά πρέπει συστηματικά να χρησιμοποιούν τα αλκοολούχα διαλύματα κατά την περίοδο των μπάνιων. Εδώ ο ετήσιος καθαρισμός των αυτιών πριν την περίοδο των μπάνιων απομακρύνει δυσάρεστα επακόλουθα που μπορούν να διαταράξουν τις καλοκαιρινές διακοπές.

Κνησμός έξω ακουστικού πόρου (το αυτί που έχει φαγούρα)
Το αυτί με κνησμό είναι ιδιαίτερα βασανιστική κατάσταση. Μπορεί να οφείλεται σε μυκητίαση ή αλλεργία. Τις περισσότερες όμως φορές οφείλεται σε χρόνια δερματίτιδα του έξω ακουστικού πόρου. Η συνηθέστερη μορφή είναι εκείνη της χρόνιας σμηγματορροϊκής δερματίτιδας. Κάτι ανάλογο της πιτυρίδας όπου η κυψελίδα είναι ξηρή αποφολιδωτική και άφθονη. Οι πάσχοντες από χρόνια σμηγματορροϊκή δερματίτιδα θα πρέπει να αποφεύγουν διαιτητικές συνήθειες που επιδεινώνουν την κατάσταση όπως λιπαρές τροφές, σάκχαρα, άμυλο, υδατάνθρακες και σοκολάτα. Κορτιζονούχες ωτικές σταγόνες κατά την κατάκλιση ανακουφίζουν από τον κνησμό. Δεν υπάρχει θεραπεία ίασης αλλά η νόσος μπορεί ικανοποιητικά να ελεγχτεί.

Σκνίπες κουνούπια αράχνες και άλλα έντομα στο αυτί
Πολλά είδη εντόμων μπορούν εύκολα να μπουν στο αυτί κυρίως τους θερινούς μήνες και κατά την διαβίωση σε αγροτικές περιοχές. Τα έντομα συνήθως παγιδεύονται στην κυψελίδα και δεν μπορούν να πετάξουν και να φύγουν. Μεγαλύτερα έντομα δεν μπορούν να γυρίσουν γύρω από τον εαυτό τους ή να οπισθοδρομήσουν και να απελευθερωθούν. Άλλα πάλι σπάνια επιλέγουν να φωλιάσουν στο αυτί. Τα έντομα αισθάνονται παγηδευμένα και οι κινήσεις τους προκαλούν πόνο και αίσθημα τρόμου. Τα έντομα μπορούν να απομακρυνθούν με πλύση με χλιαρό διάλυμα. Ευμεγέθη έντομα θανατώνονται σε χρόνο 5 – 10 λεπτών, με ορυκτό λάδι που μπλοκάρει τους αναπνευστικούς πόρους και καταργεί την αναπνοή τους. Η διαχείριση του όλου προβλήματος ενδείκνυται να γίνει από τον ΩΡΛ.

Άλλα ξένα σώματα
Χάντρες, μύτες από μολύβι, κομματάκι από γομολάστιχα ή πλαστικά παιχνίδια, ξηροί καρποί, είναι τα συνήθη αντικείμενα που παιδάκια βάζουν στο αυτί τους. Η απομάκρυνση τους απαιτεί λεπτούς χειρισμούς και πρέπει να γίνεται από ΩΡΛ

Ιωάννα-Ελένη (Ελεάννα) Βιρβιδάκη, PhD, CCC-SLP
Μάστερ Παθολογίας Λόγου-Ομιλίας-Κατάποσης, Πανεπ. Βοστώνης, Η.Π.Α.
Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Πανεπ. Ιωαννίνων
email: info@virvidaki.gr

Βιογραφικό.
H Ελεάννα Βιρβιδάκη γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα ενώ έλκει την καταγωγή της από τα Χανιά. Το 1994 ξεκίνησε τον κύκλο των σπουδών της στην Βοστώνη των Ηνωμένων Πολιτειών με προπτυχιακές
σπουδές ιατρικής κατεύθυνσης και συνέχισε με μεταπτυχιακές σπουδές στην Παθολογία Λόγου και Ομιλίας από το Boston University (MSc). Το 2001 απέκτησε το δίπλωμα της κλινικής επάρκειας (Certificate of Clinical Competence) στην Παθολογία Λόγου και Ομιλίας από την Αμερικάνικη Ένωση Λογοπαθολόγων και Ακοολόγων (ΑSHA), της οποίας παραμένει ενεργό μέλος έως και σήμερα. Στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και πριν την επιστροφή της στην Ελλάδα, εργάσθηκε ως υπεύθυνη λογοπαθολόγος σε μεγάλες μονάδες αποκατάστασης νευρογενών διαταραχών επικοινωνίας και κατάποσης ενώ παράλληλα προσέφερε
εθελοντικά τις υπηρεσίες της στην κλινική λογοπαθολογίας του Massachusetts General Hospital. To 2003 επέστρεψε στην Αθήνα όπου συνεργάστηκε επί σειρά ετών με το Ιατρικό Κέντρο Αθηνών και την Μονάδα Αγγειακών Εγκεφαλικών Επεισοδίων του Νοσοκομείου Αλεξάνδρα. Έχει συμμετάσχει με πολυάριθμες ανακοινώσεις ως προσκεκλημένη εισηγήτρια και συντονίστρια σε διαλέξεις και στρογγυλές τράπεζες σε ελληνικά και διεθνή συνέδρια, με επίκεντρο εισηγήσεων στην αξιολόγηση και αποκατάσταση νευρογενών διαταραχών επικοινωνίας και σίτισης-κατάποσης (δυσφαγίας). Από τα τέλη του 2009, λειτουργεί το ιδιωτικό της γραφείο στα Ιωάννινα, σήμερα ως επιστημονική υπεύθυνη της διερευνημένης διεπιστημονικής ομάδας «Λογοποίηση». Μεταξύ του 2009-2015, επιτέλεσε το διδακτικό της έργο στο τμήμα λογοθεραπείας του Πανεπιστημίου Ηπείρου ως έμμισθη επιστημονική συνεργάτης ενώ τελευταία, αποτελεί ακαδημαϊκή υπότροφο των τμημάτων λογοθεραπείας των Πανεπιστημίων Πατρών και Ιωαννίνων. Κλινικά, ασχολείται με
παιδιά, εφήβους, ενήλικες και υπερήλικες με διαταραχές ομιλίας και λόγου/γλώσσας, ενώ τα κύρια κλινικά και ερευνητικά της ενδιαφέροντα εστιάζουν στους τομείς αποκατάστασης λόγου-ομιλίας και σίτισης- κατάποσης σε επίκτητες νευρολογικές βλάβες. Σήμερα, είναι διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων με αντικείμενο τον προσυμπτωματικό έλεγχο κατάποσης στο οξύ αγγειακό
εγκεφαλικό επεισόδιο.