ΤΟ ΑΥΤΙ ΚΑΙ Η ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΣΕ ΑΛΛΑΓΕΣ ΤΗΣ ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΙΚΗΣ ΠΙΕΣΗΣ. ΠΤΗΣΕΙΣ – ΚΑΤΑΔΥΣΕΙΣ (ΜΕΡΟΣ Β)

ΤΟ ΑΥΤΙ ΚΑΙ Η ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΣΕ ΑΛΛΑΓΕΣ ΤΗΣ ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΙΚΗΣ ΠΙΕΣΗΣ. ΠΤΗΣΕΙΣ – ΚΑΤΑΔΥΣΕΙΣ (ΜΕΡΟΣ Β)

Συνεχίζοντας από το μέρος α

Πως μπορείς να ξεμπλοκάρεις το αυτί σου

Η κατάποση ενεργοποιεί τους μυς που ανοίγουν την ευσταχιανή σάλπιγγα. Καταπίνουμε συχνότερα όταν μασάμε τσίχλα ή αφήνουμε καραμέλα μέντας να διαλύεται στο στόμα. Αυτή είναι μια καλή πρακτική ειδικά πριν και κατά την κάθοδο.

Το χασμουρητό είναι αποτελεσματικότερο γιατί είναι ισχυρότερος διεγέρτης για τους υπεύθυνους μυς. Είναι σκόπιμο κατά την κάθοδο να μη κοιμόμαστε γιατί δεν προκαλούμε συχνή κατάποση ώστε να εξισώνονται οι διαφορές της πίεσης.

 

Εάν το χασμουρητό και η κατάποση δεν είναι αποτελεσματικά ο πιο δυνατός χειρισμός αποσυμπίεσες των αυτιών είναι:

  • Κλείνουμε τα ρουθούνια μας με τον αντίχειρα και το πλάγιο του δείκτη.
  • Παίρνουμε μια βαθειά εισπνοή
  • Εκπνέουμε με δύναμη προς τη μύτη σαν να θέλουμε να απωθήσουμε το χέρι μας από τη μύτη.
  • Όταν ακούσουμε χαρακτηριστικό θόρυβο αέρα στα αυτιά μας, πετύχαμε την αποσυμπίεση.
  • Αυτό επαναλαμβάνεται μερικές φορές κατά την κάθοδο.

Στα μωρά χειρισμοί αποσυμπίεσης δεν είναι δυνατόν να εφαρμοστούν, μπορούν όμως να βοηθηθούν αν ρουφάνε καλαμάκι πίνουν με μπιμπερό ή κρατάνε πίπα. Ταΐστε το μωρό σας κατά την κάθοδο και κρατήστε το ξύπνιο.

Τι προληπτικά μέτρα μπορούμε να πάρουμε

evaggelos-golas-orl-blog-ptiseis-katadiseis-kai-auti

  • Σε περίπτωση ενεργού ωτίτιδας δεν πρέπει να χρησιμοποιήσετε την δύναμη του θώρακα και του διαφράγματος στην προσπάθεια αποσυμπίεσης γιατί η πίεση του αέρα ξεπερνάει τα όρια ασφάλειας.
  • Αρκεί το όποιο αποτέλεσμα πετύχετε, χρησιμοποιώντας για αποσυμπίεση τους μυς παρειών και λαιμού.
  • Εάν είστε κρυωμένοι, ή έχετε κάποια λοίμωξη του αναπνευστικού, ρινοκολπίτιδα, αλλεργική ρινίτιδα, καταρροϊκό σύνδρομο, το καλύτερο είναι να αναβάλετε την πτήση σας.
  • Επίσης αν πρόσφατα έχετε κάνει χειρουργική επέμβαση στα αυτιά σας, συμβουλευτείτε το γιατρό σας πόσο σύντομα μπορείτε να ταξιδεύσετε με ασφάλεια.

Η χρήση των αποσυμφορητικών και των σπρέι γενικά

Οι ταξιδιώτες που κατά επανάληψη πετάνε, συνήθως παίρνουν ένα χάπι αποσυμφορητικού σκευάσματος ή κάνουν χρήση αποσυμφορητικού σπρέι.
Τα σύγχρονα αποσυμφορητικά έχουν δράση από 8 έως εικοσιτέσσερις ώρες και σε κάθε περίπτωση μπορεί η χορήγηση να γίνει μια ώρα πριν τη πτήση και να επαναληφθεί μια ώρα προ της προσγείωσης. Η δράση αυτών των φαρμάκων αποσυμφορεί τον βλεννογόνο και διευκολύνει την αποσυμπίεση.
Ταξιδιώτες που πάσχουν από αλλεργική ρινίτιδα θα πρέπει να παίρνουν τη θεραπεία τους πριν τη πτήση και ίσως από την προηγουμένη της πτήσης για τον ίδιο λόγο.

Τα αποσυμφορητικά είναι φάρμακα που μπορούν να ληφθούν χωρίς ιατρική συνταγή, ωστόσο θα πρέπει να αποφεύγονται από άτομα με καρδιακά νοσήματα, υπέρταση, αρρυθμία, νοσήματα του θυρεοειδή, ή άτομα ιδιαίτερα αγχώδη και νευρικά. Αυτά τα άτομα θα πρέπει να συμβουλεύονται το γιατρό τους, επίσης οι έγκυες γυναίκες θα πρέπει να συμβουλεύονται το γιατρό τους πριν την όποια θεραπευτική αγωγή.

Εάν η συμφόρηση των αυτιών επιμένει και μετά την προσγείωση συνεχίζετε τη προσπάθεια με τις τεχνικές αποσυμπίεσης.

Εδώ τα αποσυμφορητικά και τα ρινικά σπρέι μπορεί να φανούν αποδοτικά. Μπορείτε να χρησιμοποιείς τα σπρέι αλλά προσοχή μόνο για λίγες μέρες. Η παρατεταμένη χρήση οδηγεί σε μόνιμη συμφόρεση της μύτης.

Εάν τα αυτιά δεν “ανοίγουν” ή αρχίζει να εμφανίζεται πόνος η συμβουλή από γιατρό ΩΡΛ και μάλιστα έμπειρο σε προβλήματα πτήσεων και καταδύσεων είναι απαραίτητη.

Αυτή η εικόνα της επίπτωσης της βαρύτητας στο αυτί μπορεί να πάρει ακόμη πιο σοβαρή διάσταση με επιπλέον εκδηλώσεις ιλίγγου, βαρηκοΐας και εμβοών. Ενίοτε η ανακούφιση επιτυγχάνεται με παρακέντηση του τυμπανικού υμένα και απαιτείται ειδική φαρμακευτική αγωγή.

Ιωάννα-Ελένη (Ελεάννα) Βιρβιδάκη, PhD, CCC-SLP
Μάστερ Παθολογίας Λόγου-Ομιλίας-Κατάποσης, Πανεπ. Βοστώνης, Η.Π.Α.
Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Πανεπ. Ιωαννίνων
email: info@virvidaki.gr

Βιογραφικό.
H Ελεάννα Βιρβιδάκη γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα ενώ έλκει την καταγωγή της από τα Χανιά. Το 1994 ξεκίνησε τον κύκλο των σπουδών της στην Βοστώνη των Ηνωμένων Πολιτειών με προπτυχιακές
σπουδές ιατρικής κατεύθυνσης και συνέχισε με μεταπτυχιακές σπουδές στην Παθολογία Λόγου και Ομιλίας από το Boston University (MSc). Το 2001 απέκτησε το δίπλωμα της κλινικής επάρκειας (Certificate of Clinical Competence) στην Παθολογία Λόγου και Ομιλίας από την Αμερικάνικη Ένωση Λογοπαθολόγων και Ακοολόγων (ΑSHA), της οποίας παραμένει ενεργό μέλος έως και σήμερα. Στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και πριν την επιστροφή της στην Ελλάδα, εργάσθηκε ως υπεύθυνη λογοπαθολόγος σε μεγάλες μονάδες αποκατάστασης νευρογενών διαταραχών επικοινωνίας και κατάποσης ενώ παράλληλα προσέφερε
εθελοντικά τις υπηρεσίες της στην κλινική λογοπαθολογίας του Massachusetts General Hospital. To 2003 επέστρεψε στην Αθήνα όπου συνεργάστηκε επί σειρά ετών με το Ιατρικό Κέντρο Αθηνών και την Μονάδα Αγγειακών Εγκεφαλικών Επεισοδίων του Νοσοκομείου Αλεξάνδρα. Έχει συμμετάσχει με πολυάριθμες ανακοινώσεις ως προσκεκλημένη εισηγήτρια και συντονίστρια σε διαλέξεις και στρογγυλές τράπεζες σε ελληνικά και διεθνή συνέδρια, με επίκεντρο εισηγήσεων στην αξιολόγηση και αποκατάσταση νευρογενών διαταραχών επικοινωνίας και σίτισης-κατάποσης (δυσφαγίας). Από τα τέλη του 2009, λειτουργεί το ιδιωτικό της γραφείο στα Ιωάννινα, σήμερα ως επιστημονική υπεύθυνη της διερευνημένης διεπιστημονικής ομάδας «Λογοποίηση». Μεταξύ του 2009-2015, επιτέλεσε το διδακτικό της έργο στο τμήμα λογοθεραπείας του Πανεπιστημίου Ηπείρου ως έμμισθη επιστημονική συνεργάτης ενώ τελευταία, αποτελεί ακαδημαϊκή υπότροφο των τμημάτων λογοθεραπείας των Πανεπιστημίων Πατρών και Ιωαννίνων. Κλινικά, ασχολείται με
παιδιά, εφήβους, ενήλικες και υπερήλικες με διαταραχές ομιλίας και λόγου/γλώσσας, ενώ τα κύρια κλινικά και ερευνητικά της ενδιαφέροντα εστιάζουν στους τομείς αποκατάστασης λόγου-ομιλίας και σίτισης- κατάποσης σε επίκτητες νευρολογικές βλάβες. Σήμερα, είναι διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων με αντικείμενο τον προσυμπτωματικό έλεγχο κατάποσης στο οξύ αγγειακό
εγκεφαλικό επεισόδιο.