ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΛΟΙΜΩΔΗΣ ΜΟΝΟΠΥΡΗΝΩΣΗ;

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΛΟΙΜΩΔΗΣ ΜΟΝΟΠΥΡΗΝΩΣΗ;

Τι είναι η λοιμώδης μονοπυρήνωση;

loimidi-monopyrinosi

Η λοιμώδη μονοπυρήνωση, είναι μια λοίμωξη που προκαλείται από τον ιό του Epstein-Barr.

Ποια είναι τα συμπτώματα της λ. μονοπυρήνωσης;

  • Πυρετός
  • Πονόλαιμος
  • Κόπωση
  • Αδυναμία
  • Διόγκωση λεμφαδένων σε λαιμό, μασχάλη, βουβωνική χώρα
  • Ανορεξία
  • Νυχτερινές εφιδρώσεις

Τα συμπτώματα στα μικρά παιδιά συνήθως είναι ήπια, ενώ στους έφηβους και ενήλικες είναι πιο σοβαρά και θορυβώδη.

Πως μεταδίδεται η λ. μονοπυρήνωση;

Η μονοπυρήνωση δεν μεταδίδεται τόσο εύκολα όπως άλλες συνήθεις ιογενείς λοιμώξεις, όπως είναι το κοινό κρυολόγημα.
Ο ιός της λ. μονοπυρήνωσης βρίσκεται στο σίελο και τους βλεννογόνους του αναπνευστικού συστήματος. Εύκολα μεταδίδεται από άτομο σε άτομο με το φιλί. Επίσης μπορεί να μεταδοθεί με το βήχα και τα φτερνίσματα, όπως και με τη κοινή χρήση σε ποτήρια, κουτάλια, πιρούνια κλπ.
Τα συμπτώματα μπορεί να εκδηλωθούν σε 4 με 6 εβδομάδες μετά την έκθεση στον ιό και η νόσος συνήθως αφήνει μόνιμη ανοσία, δηλαδή σε επόμενη έκθεση δεν εκδηλώνεται. Εκδηλώνεται κυρίως σε άτομα ηλικίας από 15 έως 35 ετών.

Πώς μπαίνει η διάγνωση της λ. μονοπυρήνωσης;

Ο γιατρός σας με το ιστορικό και την κλινική εξέταση οδηγείται στη διάγνωση, η οποία επιβεβαιώνεται με αιματολογικές εξετάσεις. Η πιο απλή εργαστηριακή εξέταση είναι το monotest. Σε αμφίβολο αποτέλεσμα γίνονται επιπρόσθετες εξετάσεις.

Ποια είναι η θεραπεία για την λ. μονοπυρήνωση;

Δεν υπάρχει θεραπεία για την λ. μονοπυρήνωση αλλά ο οργανισμός εξολοθρεύει τον ιό και οδηγείται στη ίαση. Τα συμπτώματα συνήθως διαρκούν 4 εβδομάδες.

loimidi-monopyrinosi-2

Πως αντιμετωπίζουμε θεραπευτικά την λ. μονοπυρήνωση;

  • Η θεραπεία στοχεύει στην ανακούφιση από τα συμπτώματα.
  • Η ανάπαυση και ο ύπνος βοηθούν τον οργανισμό να αντιμετωπίσει την λοίμωξη.
  • Η άφθονη κατανάλωση φρουτοχυμών υποστηρίζει τον οργανισμό και προλαμβάνει την αφυδάτωση.
  • Ο πονόλαιμος ανακουφίζεται με γαργάρες αλατόνερου-σοδόνερου, με παστίλιες για πονόλαιμο, με παγωτό και γρανίτες.
  • Ήπια παυσίπονα και αντιφλεγμονώδη βοηθάν την ανακούφιση από τον πόνο και τον πυρετό. Στα παιδιά δεν πρέπει να δίδεται ασπιρίνη για τον κίνδυνο εκδήλωσης του συνδρόμου Reyes, σοβαρή ασθένεια που μπορεί να οδηγήσει ακόμη και στο θάνατο.

 

Υπάρχει ανάγκη χορήγησης αντιβιοτικών;

Τα αντιβιοτικά δεν είναι δραστικά στη λ. μονοπυρήνωση. Η λ. μονοπυρήνωση είναι λοίμωξη που προκαλείται από ιό και τα αντιβιοτικά δεν έχουν δράση στους ιούς. Εάν ο γιατρός σας εκτιμήσει ότι συνυπάρχει βακτηριακή λοίμωξη, όπως είναι η στρεπτοκοκκική φαρυγγίτιδα, ενδεχομένως χορηγήσει την κατάλληλη αντιβίωση για τον έλεγχο της βακτηριακής λοίμωξης.

Υπάρχει πρόβλημα με τα σπορ και την άσκηση;

Τα σπορ, η σωματική δραστηριότητα και η άσκηση πρέπει να αποφεύγονται μέχρι που ο γιατρός σας βεβαιώσει ότι είστε ασφαλής. Υπάρχει κίνδυνος ρήξης του σπλήνα ιδιαίτερα όταν είναι διογκωμένος, με απρόβλεπτες συνέπειες. Ο ασθενής μπορεί να επανέλθει στις συνήθεις αθλητικές δραστηριότητες και τα σπορ, 3 με 4 εβδομάδες μετά την προσβολή από λ. μονοπυρήνωση και πάντα με τη σύμφωνη γνώμη του θεράποντος γιατρού.

Ποιες είναι οι επιπλοκές της λ. μονοπυρήνωσης;

Η πιο σοβαρή επιπλοκή της λ. μονοπυρήνωσης είναι η διόγκωση του σπλήνα. Ο σπλήνας θα μπορούσε να παρομοιασθεί με μεγάλο λεμφαδένα που φιλοξενεί σημαντική ποσότητα αίματος, σαν μια αιματαποθήκη όπου το αίμα καθαρίζεται. Βρίσκεται στην κοιλιακή χώρα υψηλά και προς τα αριστερά. Σε σπάνιες περιπτώσεις βαριάς μορφής λ. μονοπυρήνωσης, υπάρχει ο κίνδυνος ο σπλήνας να υποστεί αυτόματη ρήξη. Αυτή η επιπλοκή, εξαιρετικά σπάνια, είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη για τη ζωή του ασθενή και αν παρουσιαστούν τα συμπτώματα της ρήξης, η άμεση μεταφορά του ασθενή στο Νοσοκομείο κρίνεται απολύτως αναγκαία. Τα συμπτώματα αυτά είναι η αιφνίδια εμφάνιση οξύ πόνου στην κοιλιά αριστερά και υψηλά, κάτω από τα πλευρά, αίσθημα μεγάλης καταβολής, λιποθυμίας, διανοητικής σύγχυσης, θολή όραση, κρύος ιδρώτας.

 

 

Ιωάννα-Ελένη (Ελεάννα) Βιρβιδάκη, PhD, CCC-SLP
Μάστερ Παθολογίας Λόγου-Ομιλίας-Κατάποσης, Πανεπ. Βοστώνης, Η.Π.Α.
Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Πανεπ. Ιωαννίνων
email: info@virvidaki.gr

Βιογραφικό.
H Ελεάννα Βιρβιδάκη γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα ενώ έλκει την καταγωγή της από τα Χανιά. Το 1994 ξεκίνησε τον κύκλο των σπουδών της στην Βοστώνη των Ηνωμένων Πολιτειών με προπτυχιακές
σπουδές ιατρικής κατεύθυνσης και συνέχισε με μεταπτυχιακές σπουδές στην Παθολογία Λόγου και Ομιλίας από το Boston University (MSc). Το 2001 απέκτησε το δίπλωμα της κλινικής επάρκειας (Certificate of Clinical Competence) στην Παθολογία Λόγου και Ομιλίας από την Αμερικάνικη Ένωση Λογοπαθολόγων και Ακοολόγων (ΑSHA), της οποίας παραμένει ενεργό μέλος έως και σήμερα. Στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και πριν την επιστροφή της στην Ελλάδα, εργάσθηκε ως υπεύθυνη λογοπαθολόγος σε μεγάλες μονάδες αποκατάστασης νευρογενών διαταραχών επικοινωνίας και κατάποσης ενώ παράλληλα προσέφερε
εθελοντικά τις υπηρεσίες της στην κλινική λογοπαθολογίας του Massachusetts General Hospital. To 2003 επέστρεψε στην Αθήνα όπου συνεργάστηκε επί σειρά ετών με το Ιατρικό Κέντρο Αθηνών και την Μονάδα Αγγειακών Εγκεφαλικών Επεισοδίων του Νοσοκομείου Αλεξάνδρα. Έχει συμμετάσχει με πολυάριθμες ανακοινώσεις ως προσκεκλημένη εισηγήτρια και συντονίστρια σε διαλέξεις και στρογγυλές τράπεζες σε ελληνικά και διεθνή συνέδρια, με επίκεντρο εισηγήσεων στην αξιολόγηση και αποκατάσταση νευρογενών διαταραχών επικοινωνίας και σίτισης-κατάποσης (δυσφαγίας). Από τα τέλη του 2009, λειτουργεί το ιδιωτικό της γραφείο στα Ιωάννινα, σήμερα ως επιστημονική υπεύθυνη της διερευνημένης διεπιστημονικής ομάδας «Λογοποίηση». Μεταξύ του 2009-2015, επιτέλεσε το διδακτικό της έργο στο τμήμα λογοθεραπείας του Πανεπιστημίου Ηπείρου ως έμμισθη επιστημονική συνεργάτης ενώ τελευταία, αποτελεί ακαδημαϊκή υπότροφο των τμημάτων λογοθεραπείας των Πανεπιστημίων Πατρών και Ιωαννίνων. Κλινικά, ασχολείται με
παιδιά, εφήβους, ενήλικες και υπερήλικες με διαταραχές ομιλίας και λόγου/γλώσσας, ενώ τα κύρια κλινικά και ερευνητικά της ενδιαφέροντα εστιάζουν στους τομείς αποκατάστασης λόγου-ομιλίας και σίτισης- κατάποσης σε επίκτητες νευρολογικές βλάβες. Σήμερα, είναι διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων με αντικείμενο τον προσυμπτωματικό έλεγχο κατάποσης στο οξύ αγγειακό
εγκεφαλικό επεισόδιο.