ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΑΦΥΔΑΤΩΣΗ;

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΑΦΥΔΑΤΩΣΗ;

Ζεσταίνεστε; Ζεσταίνεστε πολύ; Διψάτε επίμονα ενώ παρατηρείτε ότι περιορίζεται η συνηθισμένη ποσότητα των ούρων σας, τα οποία μάλιστα σκουραίνουν περίεργα και παίρνουν το χρώμα που έχει το τσάι;

Επίσης μπορεί να αισθανθείτε ξηρά μάτια, ξηρή γλώσσα, να σταματήσετε να ιδρώνετε και να εμφανίσετε μυϊκές κράμπες, εξάνθημα, ναυτία τάση για εμετό, ζάλη και σύγχυση!

Προσοχή: Όλα αυτά τα συμπτώματα είναι σημάδια ότι προοδευτικά εγκαθίσταται αφυδάτωση, μια πολύ επικίνδυνη κατάσταση για τον οργανισμό σας, που όχι σπάνια, καταλήγει σε επείγουσα νοσηλεία.

 

Τι είναι η Αφυδάτωση;

Το σώμα μας σε ποσοστό 75% του βάρους του αποτελείται από Η2Ο δηλαδή νερό. Το μεγαλύτερο ποσοστό του νερού βρίσκεται μέσα στα κύτταρα. Το υπόλοιπο στο εξωκυτταρικό χώρο δηλαδή μέσα στα αγγεία και τον χώρο μεταξύ των κυττάρων που λέγεται διάμεσος χώρος. Η αφυδάτωση εμφανίζεται όταν η ποσότητα νερού που αποβάλλεται από το σώμα είναι μεγαλύτερη από την ποσότητα που λαμβάνεται.

Χάνουμε νερό συνήθως με:

  • Την αναπνοή
  • Τον ιδρώτα (άδηλη αναπνοή)
  • Την ούρηση και την αφόδευση

Σε μια ημέρα με τις συνηθισμένες δραστηριότητες , ένα άτομο πρέπει να πιεί ποσότητα νερού ανάλογη των απωλειών από την λειτουργία του οργανισμού και αυτή κυμαίνεται μεταξύ δυο και τριών λίτρων. Στην αφυδάτωση η πρόληψη παίζει τον καθοριστικό ρόλο για την αποτροπή της.

  • Συμβουλή #1. Προγραμματίστε την ημέρα σας. Πάρτε νερό σε όλα τα υπαίθρια γεγονότα και όταν ταξιδεύετε. Προσοχή η έντονη μυϊκή δραστηριότητα και το θερμικό στρες αυξάνουν εκθετικά την απώλεια υγρών.
  • Συμβουλή #2. Ελέγξτε το καθημερινό δελτίο καιρού. Ημέρες με υψηλές θερμοκρασίες αποφύγετε την άσκηση, την πεζοπορία, την έκθεση στον ήλιο και ελαχιστοποιείστε δραστηριότητες στην ύπαιθρο.
  • Συμβουλή #3. Παιδιά και ηλικιωμένοι είναι επιρρεπείς στην αφυδάτωση. Εξασφαλίστε τους επαρκείς ποσότητες νερού και υγρών. Στον καύσωνα οι ηλικιωμένοι θα πρέπει να μένουν σπίτι τους ή σε χώρους κλιματιζόμενους.
  • Συμβουλή #4. Αποφύγετε την κατανάλωση αλκοόλ. Αυξάνει τις απώλειες υγρών και μειώνει την ικανότητά σας να αναγνωρίζετε πρώιμα συμπτώματα αφυδάτωσης.
  • Συμβουλή #5. Στον καύσωνα φορέστε ανοιχτόχρωμα ρούχα, καπέλο, πίνετε άφθονες ποσότητες νερού, υγρών, αποφύγετε την άμεση έκθεση στον ήλιο και δροσιστείτε με ανεμιστήρα, βεντάλια κλπ
  • Συμβουλή #6. Εάν είστε υποχρεωμένοι να εργάζεστε σε θερμό περιβάλλον, φροντίστε για παρατεταμένα διαλύματα σε δροσερό κλιματιζόμενο χώρο. Πίνετε νερό, αυξήστε την κατανάλωση σε αλάτι. Είναι σημαντικό η έκθεση στη θερμότητα να μη δρα σωρευτικά στον οργανισμό μας.
  • Συμβουλή #7. Ενημερωθείτε για τα συμπτώματα και σημάδια της θερμικής κράμπας, του θερμικού εξανθήματος, της εξάντλησης από θερμότητα και της θερμοπληξίας. Έτσι θα βοηθήσετε τον εαυτό σας και τους άλλους για πρόληψη της θερμοπληξίας.

Με λίγα λόγια

Προϋπόθεση για την φυσιολογική λειτουργία του σώματος είναι η επαρκής ποσότητα νερού. Όταν η πρόσληψη υστερεί των απωλειών νερού εμφανίζεται αφυδάτωση. Τα συμπτώματα κυμαίνονται από ήπια ως και απειλητικά για την ζωή. Τα παιδιά και οι ηλικιωμένοι είναι περισσότερο επιρρεπείς στην αφυδάτωση. Η πρόληψη είναι το πρώτο και σημαντικότερο βήμα για τη θεραπεία της αφυδάτωσης.

 

Ιωάννα-Ελένη (Ελεάννα) Βιρβιδάκη, PhD, CCC-SLP
Μάστερ Παθολογίας Λόγου-Ομιλίας-Κατάποσης, Πανεπ. Βοστώνης, Η.Π.Α.
Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Πανεπ. Ιωαννίνων
email: info@virvidaki.gr

Βιογραφικό.
H Ελεάννα Βιρβιδάκη γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα ενώ έλκει την καταγωγή της από τα Χανιά. Το 1994 ξεκίνησε τον κύκλο των σπουδών της στην Βοστώνη των Ηνωμένων Πολιτειών με προπτυχιακές
σπουδές ιατρικής κατεύθυνσης και συνέχισε με μεταπτυχιακές σπουδές στην Παθολογία Λόγου και Ομιλίας από το Boston University (MSc). Το 2001 απέκτησε το δίπλωμα της κλινικής επάρκειας (Certificate of Clinical Competence) στην Παθολογία Λόγου και Ομιλίας από την Αμερικάνικη Ένωση Λογοπαθολόγων και Ακοολόγων (ΑSHA), της οποίας παραμένει ενεργό μέλος έως και σήμερα. Στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και πριν την επιστροφή της στην Ελλάδα, εργάσθηκε ως υπεύθυνη λογοπαθολόγος σε μεγάλες μονάδες αποκατάστασης νευρογενών διαταραχών επικοινωνίας και κατάποσης ενώ παράλληλα προσέφερε
εθελοντικά τις υπηρεσίες της στην κλινική λογοπαθολογίας του Massachusetts General Hospital. To 2003 επέστρεψε στην Αθήνα όπου συνεργάστηκε επί σειρά ετών με το Ιατρικό Κέντρο Αθηνών και την Μονάδα Αγγειακών Εγκεφαλικών Επεισοδίων του Νοσοκομείου Αλεξάνδρα. Έχει συμμετάσχει με πολυάριθμες ανακοινώσεις ως προσκεκλημένη εισηγήτρια και συντονίστρια σε διαλέξεις και στρογγυλές τράπεζες σε ελληνικά και διεθνή συνέδρια, με επίκεντρο εισηγήσεων στην αξιολόγηση και αποκατάσταση νευρογενών διαταραχών επικοινωνίας και σίτισης-κατάποσης (δυσφαγίας). Από τα τέλη του 2009, λειτουργεί το ιδιωτικό της γραφείο στα Ιωάννινα, σήμερα ως επιστημονική υπεύθυνη της διερευνημένης διεπιστημονικής ομάδας «Λογοποίηση». Μεταξύ του 2009-2015, επιτέλεσε το διδακτικό της έργο στο τμήμα λογοθεραπείας του Πανεπιστημίου Ηπείρου ως έμμισθη επιστημονική συνεργάτης ενώ τελευταία, αποτελεί ακαδημαϊκή υπότροφο των τμημάτων λογοθεραπείας των Πανεπιστημίων Πατρών και Ιωαννίνων. Κλινικά, ασχολείται με
παιδιά, εφήβους, ενήλικες και υπερήλικες με διαταραχές ομιλίας και λόγου/γλώσσας, ενώ τα κύρια κλινικά και ερευνητικά της ενδιαφέροντα εστιάζουν στους τομείς αποκατάστασης λόγου-ομιλίας και σίτισης- κατάποσης σε επίκτητες νευρολογικές βλάβες. Σήμερα, είναι διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων με αντικείμενο τον προσυμπτωματικό έλεγχο κατάποσης στο οξύ αγγειακό
εγκεφαλικό επεισόδιο.