Συνεχίζοντας από το μέρος α…
Πως φτάνουμε στη διάγνωση της νόσου
Ο γιατρός θα πάρει ένα ιστορικό για την συχνότητα, την διάρκεια, τη βαρύτητα και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των επεισοδίων, τη διάρκεια της βαρηκοΐας, πότε και αν αυτή εμφανίζεται, πότε έχετε εμβοές και αίσθημα πληρότητας και αν αυτό αφορά το ένα οι και τα δυο αυτιά σας. Υπάρχει ενδεχόμενο να ερωτηθείτε εάν υπάρχει ιατρικό ιστορικό προσβολής από σύφιλη, παρωτίτιδα ή άλλες σοβαρές λοιμώξεις στο παρελθόν, ωτίτιδες, αυτοάνοσο νόσημα, αλλεργία , ή αν έχετε υποβληθεί σε ωτοχειρουργική επέμβαση. Μπορεί να ερωτηθείτε για η γενική κατάσταση της υγείας σας, εάν υποφέρεται από σακχαρώδη διαβήτη, υπέρταση, υψηλά επίπεδα χοληστερόλης, νοσήματα του θυρεοειδούς αδένα, νευρολογικές ή ψυχικές διαταραχές. Σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να ζητηθούν εξετάσεις για διερεύνηση αυτών των διαταραχών.
Η φυσική εξέταση των αυτιών και των άλλων ανατομικών στοιχείων κεφαλής και τραχήλου ελέγχονται χωρίς πρόβλημα όταν το επεισόδιο έχει περάσει. Ο ακοολογικός έλεγχος τυπικά καταδεικνύει μια κοχλιακή βαρηκοΐα στο προσβεβλημένο αυτί. Επίσης, χαμηλή ελέγχεται η διακριτική ικανότητα κατανόησης των λέξεων.
Ο Ηλεκτονυσταγμογραφικός έλεγχος (ΗΝΓ), όταν γίνεται στοχεύει στην αξιολόγηση και τον έλεγχο της λειτουργίας της ισορροπίας. Αυτός ο έλεγχος πραγματοποιείται σε σκοτεινό δωμάτιο. Ηλεκτρόδια καταγραφής τοποθετούνται κοντά στα μάτια. Τα ηλεκτρόδια συνδέονται με καταγραφική συσκευή ανάλογη του καρδιογραφήματος. Θερμό και ψυχρό νερό ή αέρας διοχετεύεται ήπια στο έξω ακουστικό πόρο, εναλλάξ στα αυτιά. Δεδομένου ότι μάτια και αυτιά συνεργάζονται με συμμετοχή του κεντρικού νευρικού συστήματος, μετρήσεις της κίνησης των ματιών (νυσταγμός) δίνουν πληροφορίες για τον τρόπο λειτουργίας και τις διαταραχές του συστήματος ισορροπίας. Σε ποσοστό περίπου 50% των περιστατικών η λειτουργία της ισορροπίας υπολείπεται στο προσβεβλημένο αυτί.
Άλλες δοκιμασίες του συστήματος ισορροπίας όπως της περιστροφής ή της πλατφόρμας ισορροπίας, μπορεί να εκτελεστούν προκειμένου να εκτιμηθεί περαιτέρω το σύστημα. Επίσης η Ηλεκτροκοχλιογραφεία (ECoG) και τα Ακουστικά Προκλητά Δυναμικά του Εγκεφαλικού Στελέχους (ABR) δίνουν χρήσιμες πληροφορίες για την τελική διάγνωση Η Μαγνητική Τομογραφία (MRI) μπορεί να θεωρηθεί απαραίτητη για τον αποκλεισμό όγκων της ακουστικής ή αιθουσαίας οδού. Πρόκειται για σπάνιους όγκους που μπορεί να προκαλέσουν συμπτωματολογία ανάλογη εκείνης της νόσου του Meniere.
Ποια είναι η θεραπεία που θα συστήσει ο γιατρός σας
ΔΙΑΙΤΑ ΚΑΙ ΦΑΡΜΑΚΑ:
Δίαιτα φτωχή σε αλάτι και χορήγηση διουρητικής αγωγής συνήθως μειώνουν τη συχνότητα των επεισοδίων στη νόσο του Meniere. Για το καλύτερο αποτέλεσμα η ανάλατη δίαιτα και η λήψη διουρητικού πρέπει να τηρείται με αυστηρότητα Φάρμακα για τον έλεγχο του ιλίγγου όπως είναι η μεκλιζίνη ή η διαζεπάμη μπορεί να προκαλέσουν προσωρινή ύφεση. Επίσης συνιστούνται φάρμακα για τον έλεγχο της ναυτίας. Η ξηροστομία είναι συνήθης παρενέργεια των ανωτέρω φαρμάκων. Αγωγή με ενδοτυμπανική έγχυση κορτιζόνης ή γενταμικύνης ανάλογα της κλινικής εικόνας και των ακοολογικών ευρημάτων, δίνει πολύ καλά αποτελέσματα.
ΤΡΟΠΟΣ ΖΩΗΣ:
- Αποφυγή καφέ, οινοπνεύματος και καπνού.
- Καλός ύπνος και σωστή διατροφή.
- Διατήρηση της καθημερινής δραστηριότητας ήπια αεροβική γυμναστική και αποφυγή της υπερβολικής κόπωσης. Το stress επιδεινώνει τις εμβοές και τον ίλιγγο.
- Ψυχιατρική προσέγγιση για τον έλεγχο του stress είναι ευεργετική Meniett device. Πρόκειται για συσκευή εφαρμογής πίεσης περιοδικά στον έξω ακουστικό πόρο. Προϋποθέτει, στο αυτί που πάσχει να τοποθετηθεί σωλήνας αερισμού, ώστε οι εναλλαγές της πίεσης να προκαλούν κατά κάποιο τρόπο μαλάξεις στο έσω αυτί και να παίζουν ρυθμιστικό ρόλο στη πίεση της ενδολέμφου. Φαίνεται να έχει καλά αποτελέσματα κυρίως κατά τα επεισόδια, αλλά είναι συσκευή υψηλού κόστους.
Προφυλάξεις
Εάν τα επεισόδια ιλίγγου είναι αιφνίδια χωρίς πρόδρομα συμπτώματα καλό είναι να αποφεύγετε την οδήγηση. Απώλεια του ελέγχου του αυτοκινήτου μπορεί να προκαλέσει σοβαρό ατύχημα. Ζώνη ασφάλειας είναι απαραίτητη για εργασία σε σκάλα ή σκαλωσιά. Η κολύμβηση πρέπει να γίνετε με επιτήρηση.
ΠΟΤΕ ΕΙΝΑΙ ΕΝΔΕΙΞΗ Η ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ;
Εφόσον τα επεισόδια ιλίγγου είναι ανεξέλεγκτα με την συντηρητική αγωγή και η ενδοτυμπανική χορήγηση γενταμικύνης δεν απέδωσε, μπορεί να προταθεί χειρουργική αντιμετώπιση. (γεγονός μάλλον σπάνιο σήμερα).
Αποσυμπίεση του ενδολεμφικού σάκου. Ωτοχειρουργική επέμβαση που συνήθως αφήνει άθικτη τη ακοή. Τα επεισόδια του ιλίγγου ελέγχονται στο ένα τρίτο ή το μισό των περιστατικών. Το αποτέλεσμα δεν είναι μόνιμο σε όλα τα περιστατικά. Ο χρόνος αποθεραπείας είναι μικρός σε σχέση με τις άλλες χειρουργικές μεθόδους. Εκλεκτική νευρεκτομή του αιθουσαίου. Μέθοδος κατά την οποία το αιθουσαίο νεύρο διατέμνεται στο σημείο που αφήνει το έσω αυτί και κατευθύνεται προς τον εγκέφαλο. Τα επεισόδια ιλίγγου θεραπεύονται οριστικά σε υψηλό ποσοστό των περιστατικών και η ακοή παραμένει άθικτη στις περισσότερες περιπτώσεις.
Λαβυρινθεκτομή και διατομή της 8ης εγκεφαλικής συζυγίας, είναι χειρουργικές επεμβάσεις κατά τις οποίες η λειτουργία ακοής και ισορροπίας καταργούνται οριστικά για το αυτί που χειρουργείται. Συνιστώνται όταν η βαρηκοΐα είναι πολύ προχωρημένη στο προσβεβλημένο αυτί. Η λαβυρινθεκτομή με την διατομή της 8ης εγκεφαλικής συζυγίας έχει τα μεγαλύτερα ποσοστά μόνιμου αποτελέσματος στον έλεγχο του ιλίγγου. Υπάρχουν και άλλες επεμβάσεις και σχήματα συντηρητικής αγωγής που μπορεί να προταθούν σε ορισμένες περιπτώσεις. Όταν η χειρουργική επέμβαση φαίνεται θεραπεία εκλογής, επιβάλλεται να γίνει διεξοδική συζήτηση του γιατρού με τον ασθενή για την ωφέλεια τα πλεονεκτήματα και τους κινδύνους που ελλοχεύουν.