ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΝΟΣΟΣ ΤΟΥ MENIERE (ΜΕΡΟΣ Α)

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΝΟΣΟΣ ΤΟΥ MENIERE (ΜΕΡΟΣ Α)

Η νόσος του Meniere, που ονομάζεται και ιδιοπαθής ενδολεμφικός ύδρωπας, είναι μια διαταραχή που αφορά το έσω αυτί. Αν και η αιτία που την προκαλεί παραμένει άγνωστη, ωστόσο θεωρείται αποτέλεσμα διαταραχής στη πίεση της ενδολέμφου (υγρό στο έσω αυτί).

Η νόσος του Meniere είναι μια από τις πιο συχνές αιτίες που προκαλούν λαβυρινθικό ίλιγγο, δηλαδή ίλιγγο που προκαλείται από διαταραχή της λειτουργίας του λαβυρίνθου στο έσω αυτί. Στις περισσότερες περιπτώσεις προσβάλλεται το ένα αυτί, αλλά αναφέρονται και προσβολές αμφίπλευρες σε ποσοστό 15% του συνόλου των πασχόντων.

Ποια είναι τα συμπτώματα της νόσου του Meniere;

Τα συμπτώματα της νόσου είναι:

  • Επεισόδια ιλίγγου, συνήθως περιστροφικού (αίσθημα περιστροφής),
  • Αίσθημα απώλειας της ακοής,
  • Εμβοές στο αυτί που πάσχει (συνεχές υποκειμενικό βουητό στο αυτί σε πρίμες ή μπάσες συχνότητες)
  • Αίσθημα βουλωμένου , μπουκωμένου αυτιού.

Το πιο θορυβώδες και ανησυχητικό σύμπτωμα για τον ασθενή είναι ο ίλιγγος. Περιγράφεται σαν αίσθημα υποκειμενικής κίνησης ενώ κίνηση αντικειμενικά δεν υπάρχει.

Ο ίλιγγος συνήθως προκαλείται ή συνοδεύει διαταραχές που έχουν σχέση με το έσω αυτί (λαβύρινθος). Ωστόσο μπορεί να αποτελεί και σύμπτωμα διαταραχών του κεντρικού νευρικού συστήματος. Ο ίλιγγος στη νόσο του Meniere εμφανίζεται κατά επεισόδια, συνήθως ως αίσθημα περιστροφής που συνοδεύεται από αίσθημα αστάθειας στη βάδιση, ναυτία και ενίοτε εμετό. Ο ίλιγγος διαρκεί από 20 λεπτά μέχρι δυο ώρες ή και περισσότερο. Κατά τη διάρκεια των επεισοδίων το άτομο που πάσχει συνήθως είναι ανήμπορο να εκτελέσει καθημερινές δραστηριότητες στη δουλειά ή στο σπίτι. Μπορεί για κάποιες ώρες να εμφανιστεί υπνηλία και το αίσθημα της αστάθειας να συνεχίσει για πολλές μέρες.

Στα αρχικά στάδια της νόσου ενδεχομένως εμφανιστεί παροδική βαρηκοΐα ειδικά στις χαμηλές και μέσες συχνότητες (μπάσα, μέσα). Στην εξέλιξη της νόσου συνήθως εγκαθίσταται μόνιμη βαρηκοΐα, η οποία αφορά όλο το εύρος των συχνοτήτων. Έντονοι ήχοι στο προσβεβλημένο αυτί, μπορεί να προκαλούν δυσανεξία και δυσφορία (σύμπτωμα υπερακουσίας).

Στη νόσο του Meniere οι εμβοές (το βουητό στο αυτί) και το αίσθημα πληρότητας, έρχονται και να παρέρχονται συνοδεύοντας τις διακυμάνσεις της ακουστικής ικανότητας, πριν ή κατά την διάρκεια της προσβολής. Σπανιότερα είναι μόνιμες και σταθερές.

Τα συμπτώματα της νόσου του Meniere μπορεί να αποτελούν παροδική βασανιστική κατάσταση ή να προκαλούν σοβαρή αναπηρία αν τα επεισόδια του ιλίγγου είναι έντονα και εμφανίζονται συχνά, χωρίς προειδοποίηση.

Διαβάστε εδώ το μέρος β

Ιωάννα-Ελένη (Ελεάννα) Βιρβιδάκη, PhD, CCC-SLP
Μάστερ Παθολογίας Λόγου-Ομιλίας-Κατάποσης, Πανεπ. Βοστώνης, Η.Π.Α.
Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Πανεπ. Ιωαννίνων
email: info@virvidaki.gr

Βιογραφικό.
H Ελεάννα Βιρβιδάκη γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα ενώ έλκει την καταγωγή της από τα Χανιά. Το 1994 ξεκίνησε τον κύκλο των σπουδών της στην Βοστώνη των Ηνωμένων Πολιτειών με προπτυχιακές
σπουδές ιατρικής κατεύθυνσης και συνέχισε με μεταπτυχιακές σπουδές στην Παθολογία Λόγου και Ομιλίας από το Boston University (MSc). Το 2001 απέκτησε το δίπλωμα της κλινικής επάρκειας (Certificate of Clinical Competence) στην Παθολογία Λόγου και Ομιλίας από την Αμερικάνικη Ένωση Λογοπαθολόγων και Ακοολόγων (ΑSHA), της οποίας παραμένει ενεργό μέλος έως και σήμερα. Στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και πριν την επιστροφή της στην Ελλάδα, εργάσθηκε ως υπεύθυνη λογοπαθολόγος σε μεγάλες μονάδες αποκατάστασης νευρογενών διαταραχών επικοινωνίας και κατάποσης ενώ παράλληλα προσέφερε
εθελοντικά τις υπηρεσίες της στην κλινική λογοπαθολογίας του Massachusetts General Hospital. To 2003 επέστρεψε στην Αθήνα όπου συνεργάστηκε επί σειρά ετών με το Ιατρικό Κέντρο Αθηνών και την Μονάδα Αγγειακών Εγκεφαλικών Επεισοδίων του Νοσοκομείου Αλεξάνδρα. Έχει συμμετάσχει με πολυάριθμες ανακοινώσεις ως προσκεκλημένη εισηγήτρια και συντονίστρια σε διαλέξεις και στρογγυλές τράπεζες σε ελληνικά και διεθνή συνέδρια, με επίκεντρο εισηγήσεων στην αξιολόγηση και αποκατάσταση νευρογενών διαταραχών επικοινωνίας και σίτισης-κατάποσης (δυσφαγίας). Από τα τέλη του 2009, λειτουργεί το ιδιωτικό της γραφείο στα Ιωάννινα, σήμερα ως επιστημονική υπεύθυνη της διερευνημένης διεπιστημονικής ομάδας «Λογοποίηση». Μεταξύ του 2009-2015, επιτέλεσε το διδακτικό της έργο στο τμήμα λογοθεραπείας του Πανεπιστημίου Ηπείρου ως έμμισθη επιστημονική συνεργάτης ενώ τελευταία, αποτελεί ακαδημαϊκή υπότροφο των τμημάτων λογοθεραπείας των Πανεπιστημίων Πατρών και Ιωαννίνων. Κλινικά, ασχολείται με
παιδιά, εφήβους, ενήλικες και υπερήλικες με διαταραχές ομιλίας και λόγου/γλώσσας, ενώ τα κύρια κλινικά και ερευνητικά της ενδιαφέροντα εστιάζουν στους τομείς αποκατάστασης λόγου-ομιλίας και σίτισης- κατάποσης σε επίκτητες νευρολογικές βλάβες. Σήμερα, είναι διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων με αντικείμενο τον προσυμπτωματικό έλεγχο κατάποσης στο οξύ αγγειακό
εγκεφαλικό επεισόδιο.