ΤΑ ΕΠΙΠΕΔΑ ΒΙΤΑΜΙΝΗΣ D ΚΑΙ ΟΙ ΛΟΙΜΩΞΕΙΣ ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΟΥ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ

ΤΑ ΕΠΙΠΕΔΑ ΒΙΤΑΜΙΝΗΣ D ΚΑΙ ΟΙ ΛΟΙΜΩΞΕΙΣ ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΟΥ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ

Σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες η χορήγηση βιταμίνης D μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο αναπνευστικών λοιμώξεων κατά την παιδική ηλικία.

Μελέτη που έγινε στη Μογγολία και αναφέρεται σε 250 παιδιά σχολικής ηλικία με χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D στο αίμα κατά την χειμερινή περίοδο, έδειξε ότι η επικινδυνότητα προσβολής από αναπνευστικές λοιμώξεις μειώνεται κατά 50% αν τους χορηγηθεί σε καθημερινή βάση βιταμίνη D.

Είναι γνωστό ότι, οι Μογγόλοι , σε μεγάλο ποσοστό παρουσιάζουν ανεπάρκεια των επιπέδων της βιταμίνης D κατά την διάρκεια του χειμώνα. Τα χαμηλά επίπεδα της βιταμίνης D των παιδιών της Μογγολίας, είναι ανάλογα της ανεπάρκειας που διαπιστώνεται σε ομάδες Αμερικανών κατά την διάρκεια του χειμώνα και μάλιστα σε παιδιά μαύρων, που ζουν στις βόρειες πολιτείες. Στα παιδιά της μελέτης δόθηκαν 300 IU βιταμίνης D ημερήσια. Σήμερα το εθνικό ινστιτούτο της ιατρικής των Ηνωμένων Πολιτειών προτείνει χορήγηση ημερησίως 400IU στα παιδιά των βόρειων πολιτειών, ενώ άλλες επιστημονικές ομάδες προτείνουν δοσολογία μέχρι και 1000UI για παιδιά επιρρεπή στην ανεπάρκεια της βιταμίνης.

Αυτή η μελέτη αποτελεί επιβεβαίωση της υπόθεσης ότι , η σχέση μεταξύ χαμηλών επιπέδων βιταμίνης και της συχνότητας των αναπνευστικών λοιμώξεων αιτιολογείται και ότι θεραπεύοντας την ανεπάρκεια της βιταμίνης D με ασφαλή και χαμηλού κόστους σκευάσματα, προλαμβάνεις σοβαρό αριθμό αναπνευστικών λοιμώξεων.

Το αποδεδειγμένο όφελος αναμφίβολα σχετίζεται με τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D των παιδιών της μελέτης. Κατά συνέπεια δεν αναμένεται το ίδιο όφελος αν η βιταμίνη χορηγηθεί σε παιδιά που ήδη έχουν φυσιολογικά επίπεδα βιταμίνης,. Η ερώτηση κλειδί για μελλοντικές έρευνες είναι από ποιο αρχικό επίπεδο βιταμίνης D τα παιδιά δεν θα έχουν επιπρόσθετη προστασία λαμβάνοντας σκεύασμα βιταμίνης D για της χειμερινές λοιμώξεις του αναπνευστικού.

Η βιταμίνη D είναι γνωστή για το ρόλο της στο μεταβολισμό του ασβεστίου και την υγεία του οστικού συστήματος. Πολλές πρόσφατες έρευνες δείχνουν ότι παίζει και άλλους σημαντικούς ρόλους στον οργανισμό όπως στη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.

Το σώμα παράγει βιταμίνη D με την διαδικασία της φωτοσύνθεσης όταν εκτίθεται στο ηλιακό φως. Ανεπαρκή επίπεδα βιταμίνης μπορεί να παρουσιαστούν ειδικά σε λαούς που ζουν σε περιοχές όπως οι βόρειες πολιτείες των Ηνωμένων Πολιτειών και του Καναδά, όπου το ηλιακό φως είναι ανεπαρκές για μεγάλες εποχικές περιόδους. Εδώ σημαντικό ρυθμιστικό ρόλο παίζει η διατροφή με λιπαρά ψάρια ιδιαίτερα πλούσια σε βιταμίνη D.

Ιωάννα-Ελένη (Ελεάννα) Βιρβιδάκη, PhD, CCC-SLP
Μάστερ Παθολογίας Λόγου-Ομιλίας-Κατάποσης, Πανεπ. Βοστώνης, Η.Π.Α.
Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Πανεπ. Ιωαννίνων
email: info@virvidaki.gr

Βιογραφικό.
H Ελεάννα Βιρβιδάκη γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα ενώ έλκει την καταγωγή της από τα Χανιά. Το 1994 ξεκίνησε τον κύκλο των σπουδών της στην Βοστώνη των Ηνωμένων Πολιτειών με προπτυχιακές
σπουδές ιατρικής κατεύθυνσης και συνέχισε με μεταπτυχιακές σπουδές στην Παθολογία Λόγου και Ομιλίας από το Boston University (MSc). Το 2001 απέκτησε το δίπλωμα της κλινικής επάρκειας (Certificate of Clinical Competence) στην Παθολογία Λόγου και Ομιλίας από την Αμερικάνικη Ένωση Λογοπαθολόγων και Ακοολόγων (ΑSHA), της οποίας παραμένει ενεργό μέλος έως και σήμερα. Στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και πριν την επιστροφή της στην Ελλάδα, εργάσθηκε ως υπεύθυνη λογοπαθολόγος σε μεγάλες μονάδες αποκατάστασης νευρογενών διαταραχών επικοινωνίας και κατάποσης ενώ παράλληλα προσέφερε
εθελοντικά τις υπηρεσίες της στην κλινική λογοπαθολογίας του Massachusetts General Hospital. To 2003 επέστρεψε στην Αθήνα όπου συνεργάστηκε επί σειρά ετών με το Ιατρικό Κέντρο Αθηνών και την Μονάδα Αγγειακών Εγκεφαλικών Επεισοδίων του Νοσοκομείου Αλεξάνδρα. Έχει συμμετάσχει με πολυάριθμες ανακοινώσεις ως προσκεκλημένη εισηγήτρια και συντονίστρια σε διαλέξεις και στρογγυλές τράπεζες σε ελληνικά και διεθνή συνέδρια, με επίκεντρο εισηγήσεων στην αξιολόγηση και αποκατάσταση νευρογενών διαταραχών επικοινωνίας και σίτισης-κατάποσης (δυσφαγίας). Από τα τέλη του 2009, λειτουργεί το ιδιωτικό της γραφείο στα Ιωάννινα, σήμερα ως επιστημονική υπεύθυνη της διερευνημένης διεπιστημονικής ομάδας «Λογοποίηση». Μεταξύ του 2009-2015, επιτέλεσε το διδακτικό της έργο στο τμήμα λογοθεραπείας του Πανεπιστημίου Ηπείρου ως έμμισθη επιστημονική συνεργάτης ενώ τελευταία, αποτελεί ακαδημαϊκή υπότροφο των τμημάτων λογοθεραπείας των Πανεπιστημίων Πατρών και Ιωαννίνων. Κλινικά, ασχολείται με
παιδιά, εφήβους, ενήλικες και υπερήλικες με διαταραχές ομιλίας και λόγου/γλώσσας, ενώ τα κύρια κλινικά και ερευνητικά της ενδιαφέροντα εστιάζουν στους τομείς αποκατάστασης λόγου-ομιλίας και σίτισης- κατάποσης σε επίκτητες νευρολογικές βλάβες. Σήμερα, είναι διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων με αντικείμενο τον προσυμπτωματικό έλεγχο κατάποσης στο οξύ αγγειακό
εγκεφαλικό επεισόδιο.