ΣΤΟΜΑΤΙΚΟΣ ΕΡΩΤΑΣ ΚΑΙ ΣΤΟΜΑΤΟΦΑΡΥΓΓΙΚΟΣ ΚΑΡΚΙΝΟΣ (ΜΕΡΟΣ Β)

ΣΤΟΜΑΤΙΚΟΣ ΕΡΩΤΑΣ ΚΑΙ ΣΤΟΜΑΤΟΦΑΡΥΓΓΙΚΟΣ ΚΑΡΚΙΝΟΣ (ΜΕΡΟΣ Β)

ΣΥΧΝΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΣΤΟΜΑΤΙΚΗΣ ΜΟΛΥΝΣΗΣ ΑΠΟ HPV

Μελέτες στις ΗΠΑ έχουν δείξει ότι περίπου το 7% του πληθυσμού βρίσκεται να έχει μολυνθεί από στοματικό HPV. Από το ποσοστό αυτό, μόνο στο 1% ανιχνεύεται το στέλεχος HPV-16 που κυρίως ενοχοποιείται για τον στοματοφαρυγγικό καρκίνο. Η στοματική μόλυνση από HPV είναι περίπου τρεις φορές πιο συχνή στους άνδρες από τις γυναίκες.

ΣΥΧΝΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΣΤΟΜΑΤΟΦΑΡΥΓΓΙΚΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ

Κάθε χρόνο, στις ΗΠΑ, περίπου 8400 άνθρωποι διαγιγνώσκονται με καρκίνο του στοματοφάρυγγα που μπορεί να προκληθεί από τον HPV. Ο Καρκίνος του στοματοφάρυγγα είναι περίπου τρεις φορές πιο συχνός στους άνδρες από τις γυναίκες.

ΜΕΤΑΔΟΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΣΤΟΜΑ ΤΟΥ HPV

evaggelos-golas-orl-blog-stomatikos-erotas-kai-stomatofarigkikos-karkinos

Μόνο λίγες μελέτες έχουν διερευνήσει, το πώς μεταδίδεται ο HPV από άνθρωπο σε άνθρωπο. Μερικές μάλιστα από αυτές τις μελέτες, οδηγούν σε αντικρουόμενα αποτελέσματα.

Μερικές μελέτες υπαινίσσονται ότι ο ιός μεταδίδεται κατά τη στοματική σεξουαλική επαφή με την γεννητική ή πρωκτική περιοχή ή και με επίμονη επαφή στόμα με στόμα. Πάντως η πιθανότητα να μολυνθεί κάποιος με στοματικό σεξ ή φιλί από άτομο που είναι μολυσμένο, δεν είναι γνωστή.

Είναι γνωστό όμως, ότι τα άτομα που συμβιώνουν επί μακρό χρόνο “μοιράζονται” τον γεννητικό HPV αν το ένα έχει προσβληθεί και το ενδεχόμενο μετά καιρό, να έχουν HPV και τα δυο είναι ισχυρό. Απαιτείται περισσότερη έρευνα για να γίνει κατανοητό πως ο στοματικός HPV μεταδίδεται.

ΜΕΤΡΑ ΜΕΙΩΣΗΣ ΤΗΣ ΜΕΤΑΔΟΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ ΣΤΟΜΑΤΙΚΟΥ HPV

Δεν υπάρχουν για την ώρα μελέτες που να έχουν διερευνήσει τους τρόπους πρόληψης στη μετάδοση του στοματικού HPV. Ωστόσο γίνεται αποδεκτό ότι η σωστή χρήση προφυλακτικών κατά τον στοματικό έρωτα, μειώνει σημαντικά την μετάδοση στοματικού HPV, δεδομένου ότι τα προφυλακτικά λειτουργούν ως φραγμοί στη μετάδοση του ιού. Απαιτούνται περισσότερες μελέτες για να γίνει κατανοητό πώς ο στοματικός HPV μεταδίδεται από άτομο σε άτομο, πώς αυτό είναι δυνατόν να προληφθεί και ποιά άτομα είναι επιρρεπή να παρουσιάσουν νόσο λόγω της μόλυνσης τους από στοματικό HPV.

ΤΕΣΤ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΤΟΥ ΣΤΟΜΑΤΙΚΟΥ HPV

Δεν υπάρχει εγκεκριμένο τεστ για την διάγνωση του HPV στο στόμα ή στο λαιμό. Ο έλεγχος για στοματική μόλυνση από HPV έχει αμφίβολα αποτελέσματα και μέχρι στιγμής δεν αναπτύχθηκε μέθοδος ρουτίνας. Η ενημέρωση σας, ώστε να είναι γνωστά τα συμπτώματα πιθανής νόσου και η ενημέρωση του προσωπικού σας ΩΡΛ για την εμφάνιση πιθανών συμπτωμάτων, μπορεί να φανεί χρήσιμη στη διερεύνηση ενός σεναρίου, αρχικού σταδίου νεοπλασματικής νόσου στο στοματοφάρυγγα.

ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΛΗΨΗ ΜΟΛΥΝΣΗΣ ΑΠΟ ΣΤΟΜΑΤΙΚΟ HPV ΚΑΙ ΤΟΝ ΣΤΟΜΑΤΟΦΑΡΥΓΓΙΚΟ ΚΑΡΚΙΝΟ

Τα εμβόλια HPV που διατίθενται σήμερα στην αγορά έχουν αναπτυχθεί για πρόληψη του καρκίνου της μήτρας και άλλων λιγότερα συχνών καρκίνων των γεννητικών οργάνων. Είναι ενδεχόμενο ότι το εμβόλιο θα προφυλάξει και την ανάπτυξη καρκίνου του στοματοφάρυγγα, εφ όσον αναχαιτίζει την πρωτολοίμωξη από στοματικό HPV και μάλιστα των στελεχών που είναι υπεύθυνα για την ανάπτυξη καρκίνου του στοματοφάρυγγα. Πάντως μελέτες που να αποδεικνύουν ότι ο εμβολιασμός προλαμβάνει την ανάπτυξη στοματοφαρυγγικού καρκίνου δεν έχουν ακόμη πραγματοποιηθεί.
Προσωπική εκτίμηση. Η μόλυνση των γεννητικών οργάνων από HPV σε καμιά περίπτωση δεν σημαίνει και προσβολή από στοματικό HPV. Σε κάθε περίπτωση, ο στοματικός HPV μόνο σποραδικά ή και σπάνια οδηγεί σε ανάπτυξη κακοήθους νοσήματος. Ωστόσο αν εσείς έχετε μολυνθεί ή ο σύντροφός σας, από γεννητικό HPV, ενημερώστε τον ΩΡΛ σας και στον ετήσιο έλεγχο, check up. εντάξτε μια ΩΡΛ κλινική εξέταση.

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε:

http://www.cdc.gov/STD/

http://www.cdc.gov/hpv/index.html

http://www.cdc.gov/vaccines/vpd-vac/hpv/

http://www.cdc.gov/cancer/cervical/basic_info/screening.htm

http://www.cdc.gov/cancer/nbccedp/

Ιωάννα-Ελένη (Ελεάννα) Βιρβιδάκη, PhD, CCC-SLP
Μάστερ Παθολογίας Λόγου-Ομιλίας-Κατάποσης, Πανεπ. Βοστώνης, Η.Π.Α.
Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Πανεπ. Ιωαννίνων
email: info@virvidaki.gr

Βιογραφικό.
H Ελεάννα Βιρβιδάκη γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα ενώ έλκει την καταγωγή της από τα Χανιά. Το 1994 ξεκίνησε τον κύκλο των σπουδών της στην Βοστώνη των Ηνωμένων Πολιτειών με προπτυχιακές
σπουδές ιατρικής κατεύθυνσης και συνέχισε με μεταπτυχιακές σπουδές στην Παθολογία Λόγου και Ομιλίας από το Boston University (MSc). Το 2001 απέκτησε το δίπλωμα της κλινικής επάρκειας (Certificate of Clinical Competence) στην Παθολογία Λόγου και Ομιλίας από την Αμερικάνικη Ένωση Λογοπαθολόγων και Ακοολόγων (ΑSHA), της οποίας παραμένει ενεργό μέλος έως και σήμερα. Στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και πριν την επιστροφή της στην Ελλάδα, εργάσθηκε ως υπεύθυνη λογοπαθολόγος σε μεγάλες μονάδες αποκατάστασης νευρογενών διαταραχών επικοινωνίας και κατάποσης ενώ παράλληλα προσέφερε
εθελοντικά τις υπηρεσίες της στην κλινική λογοπαθολογίας του Massachusetts General Hospital. To 2003 επέστρεψε στην Αθήνα όπου συνεργάστηκε επί σειρά ετών με το Ιατρικό Κέντρο Αθηνών και την Μονάδα Αγγειακών Εγκεφαλικών Επεισοδίων του Νοσοκομείου Αλεξάνδρα. Έχει συμμετάσχει με πολυάριθμες ανακοινώσεις ως προσκεκλημένη εισηγήτρια και συντονίστρια σε διαλέξεις και στρογγυλές τράπεζες σε ελληνικά και διεθνή συνέδρια, με επίκεντρο εισηγήσεων στην αξιολόγηση και αποκατάσταση νευρογενών διαταραχών επικοινωνίας και σίτισης-κατάποσης (δυσφαγίας). Από τα τέλη του 2009, λειτουργεί το ιδιωτικό της γραφείο στα Ιωάννινα, σήμερα ως επιστημονική υπεύθυνη της διερευνημένης διεπιστημονικής ομάδας «Λογοποίηση». Μεταξύ του 2009-2015, επιτέλεσε το διδακτικό της έργο στο τμήμα λογοθεραπείας του Πανεπιστημίου Ηπείρου ως έμμισθη επιστημονική συνεργάτης ενώ τελευταία, αποτελεί ακαδημαϊκή υπότροφο των τμημάτων λογοθεραπείας των Πανεπιστημίων Πατρών και Ιωαννίνων. Κλινικά, ασχολείται με
παιδιά, εφήβους, ενήλικες και υπερήλικες με διαταραχές ομιλίας και λόγου/γλώσσας, ενώ τα κύρια κλινικά και ερευνητικά της ενδιαφέροντα εστιάζουν στους τομείς αποκατάστασης λόγου-ομιλίας και σίτισης- κατάποσης σε επίκτητες νευρολογικές βλάβες. Σήμερα, είναι διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων με αντικείμενο τον προσυμπτωματικό έλεγχο κατάποσης στο οξύ αγγειακό
εγκεφαλικό επεισόδιο.