ΣΤΟΜΑΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ HIV/AIDS

ΣΤΟΜΑΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ HIV/AIDS

Το σύνδρομο της επίκτητης ανοσοανεπάρκειας – AIDS από εικοσαετίας έχει προκαλέσει σημαντικές επιπτώσεις στην ψυχοσεξουαλική συμπεριφορά των ατόμων και διαφοροποίησε ουσιαστικά τις προσωπικές σχέσεις.

Οι στοματικές βλάβες της λοίμωξης από τον Ιό της Ανθρώπινης Ανοσοανεπάρκειας (HIV Human Immunodeficiency Virus) είναι ιδιαίτερα σημαντικές γιατί εκδηλώνονται σε μεγάλο ποσοστό των οροθετικών ατόμων, όπως και στα πρώιμα στάδια της ανάπτυξης του AIDS.

Οι κυριότερες στοματικές εκδηλώσεις της HIV λοίμωξης είναι: η τριχωτή λευκοπλακία και η ψευδομεμβρανώδης μορφή μυκητίασης.

Η τριχωτή λευκοπλακία

Εδηλώνεται με την εμφάνιση λευκών πλακών παραλλήλων μεταξύ τους, που εντοπίζονται κάθετα στα πλάγια της γλώσσας και από τις δυο πλευρές. Είναι μια κατάσταση που δεν προκαλεί συμπτώματα και δε σχετίζεται με τη λευκοπλακία του στόματος, η οποία θεωρείται προκαρκινική βλάβη. Μπορεί να υποχωρεί αυτόματα και να επανεμφανίζεται.

Η τριχωτή λευκοπλακία οφείλεται στον ιό Epstein-Barr και είναι ιδιαίτερα σημαντική καθώς αποτελεί πρώιμη κλινική εκδήλωση της ανάπτυξης AIDS, ενώ η έκταση και η βαρύτητά της δε σχετίζονται με το στάδιο της HIV λοίμωξης.

Η ψευδομεμβρανώδης μορφή καντιντίασης

Εμφανίζεται με υπόλευκες ή κιτρινωπές αλλοιώσεις του στοματικού βλεννογόνου (μοιάζουν με πήγματα γάλακτος), που αποκολλώνται εύκολα και αφήνουν εξέρυθρες περιοχές. Μπορεί να αναπτυχθεί οπουδήποτε στο στόμα. Ο ασθενής ενδέχεται να παραπονεθεί για κάψιμο, ξηροστομία, ανορεξία, δυσγευσία ή πόνο.

Άλλη μορφή καντινίασης που μπορεί να παρατηρηθεί σε οροθετικά άτομα είναι η ερυθηματώδης ή υπερπλαστική μορφή. Η καντιντίαση είναι υψηλής διαγνωστικής και προγνωστικής αξίας για την εξέλιξη της πορείας της HIV λοίμωξης.

Άλλη στοματική εκδήλωση της HIV λοίμωξης είναι το γραμμοειδές ερύθημα των ούλων. Εμφανίζεται ως μία έντονη ερυθρή ζώνη στο βλεννογόνο, κατά μήκος των ούλων, η οποία όμως δε σχετίζεται με την παρουσία οδοντικής μικροβιακής πλάκας.

Σε οροθετικούς ασθενείς μπορεί επίσης να παρατηρηθεί η ελκονεκρωτική ουλίτιδα ή περιοδοντίτιδα. Διαταραχή που συνίσταται σε επώδυνες νεκρωτικές ελκώσεις των μεσοδοντίων θηλών, δηλαδή της κορυφής των ούλων που βρίσκονται ανάμεσα στα δόντια. Συνήθως, συνυπάρχει έντονη δυσοσμία, αιμορραγία και έντονος πόνος.

Τέλος οι ασθενείς που πάσχουν από HIV λοίμωξη μπορεί να αναπτύξουν διάφορα κακοήθη νοσήματα στη στοματική κοιλότητα όπως είναι το σάρκωμα Kaposi και το μη-Hodgkin λέμφωμα, ενώ μπορεί να εμφανίσουν και συνοδές στοματικές λοιμώξεις από τον ιό του έρπητα (HSV) ή από τον ιό του ανθρωπίνου θηλώματος (HPV).

Στο Ελληνικό κλινικό site www.HIVAIDS.gr θα ενημερωθείτε πληρέστερο για τις λοιμώξεις HIV/AIDS.

Ιωάννα-Ελένη (Ελεάννα) Βιρβιδάκη, PhD, CCC-SLP
Μάστερ Παθολογίας Λόγου-Ομιλίας-Κατάποσης, Πανεπ. Βοστώνης, Η.Π.Α.
Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Πανεπ. Ιωαννίνων
email: info@virvidaki.gr

Βιογραφικό.
H Ελεάννα Βιρβιδάκη γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα ενώ έλκει την καταγωγή της από τα Χανιά. Το 1994 ξεκίνησε τον κύκλο των σπουδών της στην Βοστώνη των Ηνωμένων Πολιτειών με προπτυχιακές
σπουδές ιατρικής κατεύθυνσης και συνέχισε με μεταπτυχιακές σπουδές στην Παθολογία Λόγου και Ομιλίας από το Boston University (MSc). Το 2001 απέκτησε το δίπλωμα της κλινικής επάρκειας (Certificate of Clinical Competence) στην Παθολογία Λόγου και Ομιλίας από την Αμερικάνικη Ένωση Λογοπαθολόγων και Ακοολόγων (ΑSHA), της οποίας παραμένει ενεργό μέλος έως και σήμερα. Στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και πριν την επιστροφή της στην Ελλάδα, εργάσθηκε ως υπεύθυνη λογοπαθολόγος σε μεγάλες μονάδες αποκατάστασης νευρογενών διαταραχών επικοινωνίας και κατάποσης ενώ παράλληλα προσέφερε
εθελοντικά τις υπηρεσίες της στην κλινική λογοπαθολογίας του Massachusetts General Hospital. To 2003 επέστρεψε στην Αθήνα όπου συνεργάστηκε επί σειρά ετών με το Ιατρικό Κέντρο Αθηνών και την Μονάδα Αγγειακών Εγκεφαλικών Επεισοδίων του Νοσοκομείου Αλεξάνδρα. Έχει συμμετάσχει με πολυάριθμες ανακοινώσεις ως προσκεκλημένη εισηγήτρια και συντονίστρια σε διαλέξεις και στρογγυλές τράπεζες σε ελληνικά και διεθνή συνέδρια, με επίκεντρο εισηγήσεων στην αξιολόγηση και αποκατάσταση νευρογενών διαταραχών επικοινωνίας και σίτισης-κατάποσης (δυσφαγίας). Από τα τέλη του 2009, λειτουργεί το ιδιωτικό της γραφείο στα Ιωάννινα, σήμερα ως επιστημονική υπεύθυνη της διερευνημένης διεπιστημονικής ομάδας «Λογοποίηση». Μεταξύ του 2009-2015, επιτέλεσε το διδακτικό της έργο στο τμήμα λογοθεραπείας του Πανεπιστημίου Ηπείρου ως έμμισθη επιστημονική συνεργάτης ενώ τελευταία, αποτελεί ακαδημαϊκή υπότροφο των τμημάτων λογοθεραπείας των Πανεπιστημίων Πατρών και Ιωαννίνων. Κλινικά, ασχολείται με
παιδιά, εφήβους, ενήλικες και υπερήλικες με διαταραχές ομιλίας και λόγου/γλώσσας, ενώ τα κύρια κλινικά και ερευνητικά της ενδιαφέροντα εστιάζουν στους τομείς αποκατάστασης λόγου-ομιλίας και σίτισης- κατάποσης σε επίκτητες νευρολογικές βλάβες. Σήμερα, είναι διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων με αντικείμενο τον προσυμπτωματικό έλεγχο κατάποσης στο οξύ αγγειακό
εγκεφαλικό επεισόδιο.