ΣΥΜΦΟΡΗΤΙΚΗ ΜΥΤΗ

ΣΥΜΦΟΡΗΤΙΚΗ ΜΥΤΗ

Η ρινική συμφόρεση, η απόφραξη, το μπούκωμα και η κατάργηση της ρινικής αναπνοής είναι από τα αρχαιότερα και πιο επίμονα αναπνευστικά ενοχλήματα.

Σε μερικά άτομα αποτελεί απλό ενόχληση χωρίς ιδιαίτερη σημασία, ενώ για άλλα αποτελεί ιδιαίτερο πρόβλημα δυσφορίας που διαταράσσει την ποιότητα της ζωής τους.

Οι αιτίες της ρινικής απόφραξης έχουν διακριθεί σε τέσσερις κατηγορίες. αναγνωρίζεται ότι υπάρχει αλληλοεπικάλυψη μεταξύ αυτών των κατηγοριών και δεν είναι ασυνήθιστο σε ένα ασθενή να συνυπάρχουν περισσότερες της μιας αιτίες.sumforitiki2

Ανατομικές διαταραχές

Εδώ περιλαμβάνονται οι ανατομικές ανωμαλίες της μύτης και του ρινικού διαφράγματος. Το ρινικό διάφραγμα είναι ένας επίπεδος, λεπτός, χόνδρο-οστέινος σχηματισμός που καλύπτεται από βλεννογόνο και χωρίζει την μύτη σε δυο θαλάμες τους ρώθωνες. Ο σκελετός της μύτης ( της ρινικής πυραμίδας ) αποτελείται κυρίως από τα ρινικά οστά τα οποία επίσης μπορεί να εμφανίζουν ανατομικές ανωμαλίες. Οι ανατομικές ανωμαλίες του διαφράγματος, αλλά και των ρινικών οστών συνήθως οφείλονται σε τραυματισμούς που μπορεί να έχουν συμβεί κάποια στιγμή στη ζωή μας.

Οι τραυματισμοί μπορεί να έχουν συμβεί πολλά χρόνια πριν, ακόμη και στην παιδική ηλικία και να έχουν ξεχαστεί. Είναι γεγονός ότι το 7% των νεογνών υφίστανται αξιοσημείωτους τραυματισμούς της μύτης απλά και μόνο από τους χειρισμούς του τοκετού και θεωρείται απίθανο στη διάρκεια της ζωής μας, να μη τραυματίσουμε τη μύτη μας τουλάχιστον μια φορά.

Κατά συνέπεια ανατομικές ανωμαλίες της ρινικής πυραμίδας, αλλά και σκολιώσεις του ρινικού διαφράγματος, είναι ένα φαινόμενο που συχνά το συναντάμε.

Οι ανωμαλίες αυτές όταν έχουν επιπτώσεις στη ρινική αναπνοή αντιμετωπίζονται χειρουργικά με επιτυχία και το αποτέλεσμα είναι μόνιμο. Η συνηθέστερη αιτία ρινικής απόφραξης στα παιδιά είναι υπερτροφία των αδενοειδών εκβλαστήσεων (κρεατάκια).

Οι αδενοειδείς εκβλαστήσεις είναι μια ευμεγέθη νησίδα αδενοειδή ιστού, όπως είναι οι αμυγδαλές και βρίσκονται στο πίσω μέρος της μύτης, στον επιφάρυγγα, πάνω από τη μαλακή υπερώα. Παιδιά με πρόβλημα υπερτροφίας αδενοειδών εκβλαστήσεων αναπνέουν με θόρυβο, κυρίως στον ύπνο ή ακόμη και ροχαλίζουν και έχουν ιδιαίτερη κινητικότητα, ανησυχία, στο κρεβάτι κατά την διάρκεια του ύπνου.

Έχουν επίμονη στοματική αναπνοή, αναπτύσσουν πρόσωπο με χαρακτηριστική έκφραση, το αδενοειδές προσωπείο και παρουσιάζουν ανωμαλίες στην ανατολή και σύγκλιση των δοντιών.

Ανάλογα με τη βαρύτητα του προβλήματος πολλές φορές η χειρουργική αφαίρεση των αδενοειδών εκβλαστήσεων (κρεατάκια) αλλά και των υπερτροφικών αμυγδαλών αποτελεί θεραπευτικό μονόδρομο για την μόνιμη αποκατάσταση της αναπνοής στα φυσιολογικά επίπεδα.

Άλλοι λόγοι απόφραξης με την έννοια του ανατομικού κωλύματος, είναι η πιθανή ανάπτυξη όγκων της μύτης ή ξένα σώματα.

Τα παιδία συνηθίζουν να βάζουν ξένα σώματα στη μύτη τους όπως μπιζέλια, ξηρούς καρπούς, κουκούτσι από κεράσι, μικρά κουμπιά, χάντρες, μικρά κομμάτια από πλαστικά παιχνίδια ή κομμάτια από αφρολέξ, χαρτί περιτυλίγματος, εφημερίδα, κοκ.

Εάν παρατηρήσετε επίμονη, δύσοσμη έκκριση, βρώμικου υγρού από το ένα ρουθούνι, η πιθανότητα ξένου σώματος είναι μάλλον σίγουρη και το παιδάκι πρέπει να ελεγχθεί από ΩΡΛ.

…. Ας δούμε και τι είναι οι Φλεγμονές της Μύτης.

Ιωάννα-Ελένη (Ελεάννα) Βιρβιδάκη, PhD, CCC-SLP
Μάστερ Παθολογίας Λόγου-Ομιλίας-Κατάποσης, Πανεπ. Βοστώνης, Η.Π.Α.
Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Πανεπ. Ιωαννίνων
email: info@virvidaki.gr

Βιογραφικό.
H Ελεάννα Βιρβιδάκη γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα ενώ έλκει την καταγωγή της από τα Χανιά. Το 1994 ξεκίνησε τον κύκλο των σπουδών της στην Βοστώνη των Ηνωμένων Πολιτειών με προπτυχιακές
σπουδές ιατρικής κατεύθυνσης και συνέχισε με μεταπτυχιακές σπουδές στην Παθολογία Λόγου και Ομιλίας από το Boston University (MSc). Το 2001 απέκτησε το δίπλωμα της κλινικής επάρκειας (Certificate of Clinical Competence) στην Παθολογία Λόγου και Ομιλίας από την Αμερικάνικη Ένωση Λογοπαθολόγων και Ακοολόγων (ΑSHA), της οποίας παραμένει ενεργό μέλος έως και σήμερα. Στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και πριν την επιστροφή της στην Ελλάδα, εργάσθηκε ως υπεύθυνη λογοπαθολόγος σε μεγάλες μονάδες αποκατάστασης νευρογενών διαταραχών επικοινωνίας και κατάποσης ενώ παράλληλα προσέφερε
εθελοντικά τις υπηρεσίες της στην κλινική λογοπαθολογίας του Massachusetts General Hospital. To 2003 επέστρεψε στην Αθήνα όπου συνεργάστηκε επί σειρά ετών με το Ιατρικό Κέντρο Αθηνών και την Μονάδα Αγγειακών Εγκεφαλικών Επεισοδίων του Νοσοκομείου Αλεξάνδρα. Έχει συμμετάσχει με πολυάριθμες ανακοινώσεις ως προσκεκλημένη εισηγήτρια και συντονίστρια σε διαλέξεις και στρογγυλές τράπεζες σε ελληνικά και διεθνή συνέδρια, με επίκεντρο εισηγήσεων στην αξιολόγηση και αποκατάσταση νευρογενών διαταραχών επικοινωνίας και σίτισης-κατάποσης (δυσφαγίας). Από τα τέλη του 2009, λειτουργεί το ιδιωτικό της γραφείο στα Ιωάννινα, σήμερα ως επιστημονική υπεύθυνη της διερευνημένης διεπιστημονικής ομάδας «Λογοποίηση». Μεταξύ του 2009-2015, επιτέλεσε το διδακτικό της έργο στο τμήμα λογοθεραπείας του Πανεπιστημίου Ηπείρου ως έμμισθη επιστημονική συνεργάτης ενώ τελευταία, αποτελεί ακαδημαϊκή υπότροφο των τμημάτων λογοθεραπείας των Πανεπιστημίων Πατρών και Ιωαννίνων. Κλινικά, ασχολείται με
παιδιά, εφήβους, ενήλικες και υπερήλικες με διαταραχές ομιλίας και λόγου/γλώσσας, ενώ τα κύρια κλινικά και ερευνητικά της ενδιαφέροντα εστιάζουν στους τομείς αποκατάστασης λόγου-ομιλίας και σίτισης- κατάποσης σε επίκτητες νευρολογικές βλάβες. Σήμερα, είναι διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων με αντικείμενο τον προσυμπτωματικό έλεγχο κατάποσης στο οξύ αγγειακό
εγκεφαλικό επεισόδιο.