ΡΟΧΑΛΗΤΟ-ΠΩΣ ΝΑ ΒΕΛΤΙΩΣΕΙΣ ΤΗΝ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΥΠΝΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΣΟΥ

ΡΟΧΑΛΗΤΟ-ΠΩΣ ΝΑ ΒΕΛΤΙΩΣΕΙΣ ΤΗΝ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΥΠΝΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΣΟΥ

Ροχαλίζεις;

Snore check
Ψηφιακή καταγραφή της αναπνοής κατά την διάρκεια του ύπνου.

Βελτίωσε την ποιότητα του ύπνου και της ζωής σου

Το ροχαλητό είναι θόρυβος άλλοτε άλλης έντασης και συχνότητας, συνεχής ή διακοπτόμενος, που προκαλείται κατά τον ύπνο και οφείλεται στον κραδασμό ανατομικών στοιχείων του φάρυγγα.

Το ροχαλητό δεν είναι πάντοτε “αθώο” θορυβώδες και ενοχλητικό σύμπτωμα κατά τη διάρκεια του ύπνου. Υπάρχουν περιπτώσεις όπου προκαλεί σοβαρές επιπτώσεις στον οργανισμό και επηρεάζει ευρύτερα την επαγγελματική και κοινωνική μας ζωή. Το ροχαλητό όταν συνοδεύεται από υπνηλία και κούραση κατά τις ώρες της εγρήγορσης μπορεί να συνυπάρχει με το σύνδρομο της υπνικής άπνοιας, δηλαδή τη διακοπή της αναπνοής στη διάρκεια του ύπνου. Τότε εκτός της κούρασης και της υπνηλίας μπορεί να υπάρχουν και άλλες επιπτώσεις στον οργανισμό όπως:

  • Υπέρταση
  • Εξελισσόμενη ή επιδεινούμενη καρδιοπάθεια
  • Αρρυθμίες
  • Αρτηριοσκλήρυνση
  • Απώλεια μνήμης
  • Μείωση της σεξουαλικής επιθυμίας

“SNORE CHECK”

Η ψηφιακή ανάλυση της αναπνοής “SNORE CHECK”:

  • είναι η πρώτη απαραίτητη διερεύνηση για την επιστημονική αντιμετώπιση του ροχαλητού.
  • είναι εντελώς απλή και ανώδυνη
  • πραγματοποιείται στο δικό σας χώρο κατά την διάρκεια του ύπνου
  • διερευνά με ακρίβεια το είδος και τα αίτια του ροχαλητού
  • διαπιστώνει εάν υπάρχει υπνική άπνοια και σε τι βαθμό
  • εντοπίζει με ακρίβεια τα αίτια του ροχαλητού, δίνοντας στο γιατρό όλες τις απαραίτητες πληροφορίες, προκειμένου να σας συστήσει την κατάλληλη θεραπεία.

Παγκόσμιες έρευνες αναφέρουν ότι το 20% αυτών που ροχαλίζουν πάσχουν από υπνική άπνοια.

Η υπνηλία λόγω της υπνικής άπνοιας θεωρείται η αιτία για το 8 % των τροχαίων ατυχημάτων και είναι η κυριότερη αιτία μαζί με την κατανάλωση αλκοόλ τροχαίου ατυχήματος.

Επίσης μεγάλο ποσοστό των εργατικών ατυχημάτων οφείλεται στις επιπτώσεις της υπνικής άπνοιας κατά τις ώρες της εγρήγορσης.


Μελέτες παγκοσμίως αναφέρουν ότι όσοι πάσχουν από το σύνδρομο της υπνικής άπνοιας έχουν αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου, πνευμονικής υπέρτασης, υπερτροφίας της δεξιάς κοιλίας της καρδιάς και εμφράγματος του μυοκαρδίου.

Εξυπηρέτηση στο χώρο σας.

Ο γιατρός σας σε συνεργασία με την ιατρική υπηρεσία Snore Check, θα φροντίσει να σας παραδοθεί ο εξοπλισμός της εξέτασης και να ενημερωθείτε αναλυτικά για την χρήση του. Μετά την εξέταση που θα πραγματοποιηθεί στο σπίτι σας κατά την διάρκεια του νυχτερινού ύπνου, ο εξοπλισμός επιστρέφεται στο γιατρό σας και η καταγραφή αποστέλλεται σε ιατρικό κέντρο ανάλυσης των ήχων της αναπνοής. Στη συνέχεια, ο γιατρός σας θα σας καλέσει για την ενδεδειγμένη θεραπεία.

Το snore check είναι μέθοδος εξέτασης των ήχων της αναπνοής στον ύπνο πρώτου βαθμού. Καταγράφει και αναλύει ψηφιακά τον παραγόμενο ήχο κατά την αναπνοή από τη μύτη ή το στόμα, διερευνά και αναλύει της δυσχέρειες της αναπνοής, καθώς και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του παραγόμενου ροχαλητού. Σε κάθε περίπτωση δεν υποκαθιστά άλλες εξετάσεις που μπορεί να ενδείκνυνται κάθε φορά, όπως τη πολυσωματοκαταγραφική μελέτη ύπνου.

Διαβάστε εδώ το ερωτηματολόγιο και θα βρείτε λύση στο πρόβλημα του ροχαλητού.

Ιωάννα-Ελένη (Ελεάννα) Βιρβιδάκη, PhD, CCC-SLP
Μάστερ Παθολογίας Λόγου-Ομιλίας-Κατάποσης, Πανεπ. Βοστώνης, Η.Π.Α.
Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Πανεπ. Ιωαννίνων
email: info@virvidaki.gr

Βιογραφικό.
H Ελεάννα Βιρβιδάκη γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα ενώ έλκει την καταγωγή της από τα Χανιά. Το 1994 ξεκίνησε τον κύκλο των σπουδών της στην Βοστώνη των Ηνωμένων Πολιτειών με προπτυχιακές
σπουδές ιατρικής κατεύθυνσης και συνέχισε με μεταπτυχιακές σπουδές στην Παθολογία Λόγου και Ομιλίας από το Boston University (MSc). Το 2001 απέκτησε το δίπλωμα της κλινικής επάρκειας (Certificate of Clinical Competence) στην Παθολογία Λόγου και Ομιλίας από την Αμερικάνικη Ένωση Λογοπαθολόγων και Ακοολόγων (ΑSHA), της οποίας παραμένει ενεργό μέλος έως και σήμερα. Στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και πριν την επιστροφή της στην Ελλάδα, εργάσθηκε ως υπεύθυνη λογοπαθολόγος σε μεγάλες μονάδες αποκατάστασης νευρογενών διαταραχών επικοινωνίας και κατάποσης ενώ παράλληλα προσέφερε
εθελοντικά τις υπηρεσίες της στην κλινική λογοπαθολογίας του Massachusetts General Hospital. To 2003 επέστρεψε στην Αθήνα όπου συνεργάστηκε επί σειρά ετών με το Ιατρικό Κέντρο Αθηνών και την Μονάδα Αγγειακών Εγκεφαλικών Επεισοδίων του Νοσοκομείου Αλεξάνδρα. Έχει συμμετάσχει με πολυάριθμες ανακοινώσεις ως προσκεκλημένη εισηγήτρια και συντονίστρια σε διαλέξεις και στρογγυλές τράπεζες σε ελληνικά και διεθνή συνέδρια, με επίκεντρο εισηγήσεων στην αξιολόγηση και αποκατάσταση νευρογενών διαταραχών επικοινωνίας και σίτισης-κατάποσης (δυσφαγίας). Από τα τέλη του 2009, λειτουργεί το ιδιωτικό της γραφείο στα Ιωάννινα, σήμερα ως επιστημονική υπεύθυνη της διερευνημένης διεπιστημονικής ομάδας «Λογοποίηση». Μεταξύ του 2009-2015, επιτέλεσε το διδακτικό της έργο στο τμήμα λογοθεραπείας του Πανεπιστημίου Ηπείρου ως έμμισθη επιστημονική συνεργάτης ενώ τελευταία, αποτελεί ακαδημαϊκή υπότροφο των τμημάτων λογοθεραπείας των Πανεπιστημίων Πατρών και Ιωαννίνων. Κλινικά, ασχολείται με
παιδιά, εφήβους, ενήλικες και υπερήλικες με διαταραχές ομιλίας και λόγου/γλώσσας, ενώ τα κύρια κλινικά και ερευνητικά της ενδιαφέροντα εστιάζουν στους τομείς αποκατάστασης λόγου-ομιλίας και σίτισης- κατάποσης σε επίκτητες νευρολογικές βλάβες. Σήμερα, είναι διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων με αντικείμενο τον προσυμπτωματικό έλεγχο κατάποσης στο οξύ αγγειακό
εγκεφαλικό επεισόδιο.