ΡΙΝΟΡΡΑΓΙΑ

ΡΙΝΟΡΡΑΓΙΑ

Θεραπεία και πρόληψη της ρινορραγίας.

Οι περισσότερες περιπτώσεις ρινορραγίας είναι απλά ενοχλητικές, μερικές όμως είναι ιδιαίτερα ανησυχητικές και κάποιες απειλητικές για τη ζωή. Οι ρινορραγίες διακρίνονται σε δυο τύπους:

Πρόσθια ρινορραγία: Είναι η ρινορραγία που έρχεται από το πρόσθιο τμήμα της μύτης και αρχίζει να τρέχει από το ένα ή το άλλο ρουθούνι όταν ο ασθενής είναι όρθιος ή καθιστός.

Οπίσθια ρινορραγία: Είναι η ρινορραγία που προέρχεται βαθιά μέσα από την μύτη και το αίμα τρέχει στο στόμα και το λαιμό από το πίσω μέρος του φάρυγγα, ακόμη και όταν ο ασθενής είναι όρθιος ή καθιστός.

Προφανώς εάν ο ασθενής είναι ξαπλωμένος ακόμη και η πρόσθια ρινορραγία φαίνεται να οδεύει και προς τις δυο κατευθύνσεις και μάλιστα όταν ο ασθενής βήχει ή φυσάει την μύτη του. Είναι σημαντικό να προσδιοριστεί ο τύπος της ρινορραγίας γιατί η οπίσθια ρινορραγία συνήθως είναι πιο σοβαρή κατάσταση και σχεδόν πάντα απαιτεί ιατρική φροντίδα. Η οπίσθια ρινορραγία φαίνεται να προκαλείται στις μεγαλύτερες ηλικίες, σε υπερτασικά άτομα και σε περιπτώσεις τραυματισμού της μύτης και του προσώπου.

Η ρινορραγία στα παιδιά σχεδόν πάντα είναι προσθίου τύπου. Η πρόσθια ρινορραγία είναι συχνότερη στα ξηρά κλίματα ή κατά την διάρκεια των χειμερινών μηνών, όταν ο ξηρός αέρας στεγνώνει τον βλεννογόνο της μύτης ο οποίος κοριάζει και αιμορραγεί. Αυτό μπορεί να προληφθεί αν τοπικά χρησιμοποιείται λιπαντικό σκεύασμα όπως το Rhinosisam spray, στο βλεννογόνο της μύτης, στο πρόσθιο τμήμα των ρωθώνων. Εάν το πρόβλημα συνεχίζεται, θα πρέπει να επισκεφτείτε τον Λαρυγγολόγο σας, ο οποίος ενδεχομένως προτείνει καυτηρίαση του αγγείου που αιμορραγεί.

Πως μπορείτε να σταματήσετε μια πρόσθια ρινορραγία;

Εάν εσείς ή το παιδί σας, παρουσιάσετε μια πρόσθια ρινορραγία, μπορείτε να επιχειρήσετε τον έλεγχο της ακολουθώντας τα επόμενα βήματα:

  • Φυσήξτε τη μύτη σας και καθαρίστε την με τρεχούμενο νερό ώστε να απομακρύνετε κάθε πήγμα αίματος από το ρουθούνι που αιμορραγεί.
  • Αμέσως μετά εφαρμόστε σταθερή πίεση στη μύτη σας, πιέζοντας μεταξύ αντίχειρα και των δυο δακτύλων τα ρουθούνια σας κατά το μαλακό τμήμα τους, εκείνο που υποχωρεί στη πίεση.
  • Ασκείστε πίεση σταθερά για τουλάχιστον πέντε λεπτά.
  • Κρατήστε το κεφάλι σας υψηλότερα από το επίπεδο της καρδιάς, καθισμένοι σε καρέκλα ή ξαπλωμένοι με ανασηκωμένο το κεφάλι, σε δροσερό περιβάλλον και προσπαθήστε να ηρεμήσετε όσο γίνεται περισσότερο.
  • Εφαρμόστε ψυχρά επιθέματα πάγου στη μύτη και στο πρόσωπό σας.


Μέτρα πρόληψης για την υποτροπή ρινορραγίας μετά τον έλεγχο της:

  • Μη σκαλίζετε τη μύτη σας
  • Μη φυσάτε τη μύτη σας
  • Επιτρέπεται να τη ρουφάτε.
  • Μη σφίγγεστε, μη σκύβετε, μη σηκώνετε βαριά αντικείμενα
  • Κρατείστε το κεφάλι σας σε επίπεδο υψηλότερο από το επίπεδο της καρδιάς.
  • Εφόσον η ρινορραγία δεν ελέγχεται Πλύνετε τη μύτη σας με χλιαρό τρεχούμενο νερό, φυσήξτε την καλά να απομακρυνθούν τα πήγματα αίματος.
  • Ψεκάστε με αποσυμφορητικό ρινικό spray όπως είναι το Otrivin, το Ronal. Ακολουθήστε τις οδηγίες πίεσης κλπ
  • Επικοινωνήστε με τον λαρυγγολόγο σας
  • Καλέστε άμεσα τον λαρυγγολόγο σας ή επισκεφθείτε τμήμα επειγόντων περιστατικών του Νοσοκομείου


Εάν η ρινορραγία δεν ελέγχεται ή υποτροπιάζει

Εάν η ρινορραγία είναι κατακλυσμική και η απώλεια αίματος μεγάλη. Εάν έχετε κρύο ιδρώτα και αισθάνεστε κουρασμένος, προφανώς από την απώλεια του αίματος. Εάν το αίμα κατευθύνεται περισσότερο προς το φάρυγγα και τον λαιμό παρά προς τους ρώθωνες.

Ιωάννα-Ελένη (Ελεάννα) Βιρβιδάκη, PhD, CCC-SLP
Μάστερ Παθολογίας Λόγου-Ομιλίας-Κατάποσης, Πανεπ. Βοστώνης, Η.Π.Α.
Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Πανεπ. Ιωαννίνων
email: info@virvidaki.gr

Βιογραφικό.
H Ελεάννα Βιρβιδάκη γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα ενώ έλκει την καταγωγή της από τα Χανιά. Το 1994 ξεκίνησε τον κύκλο των σπουδών της στην Βοστώνη των Ηνωμένων Πολιτειών με προπτυχιακές
σπουδές ιατρικής κατεύθυνσης και συνέχισε με μεταπτυχιακές σπουδές στην Παθολογία Λόγου και Ομιλίας από το Boston University (MSc). Το 2001 απέκτησε το δίπλωμα της κλινικής επάρκειας (Certificate of Clinical Competence) στην Παθολογία Λόγου και Ομιλίας από την Αμερικάνικη Ένωση Λογοπαθολόγων και Ακοολόγων (ΑSHA), της οποίας παραμένει ενεργό μέλος έως και σήμερα. Στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και πριν την επιστροφή της στην Ελλάδα, εργάσθηκε ως υπεύθυνη λογοπαθολόγος σε μεγάλες μονάδες αποκατάστασης νευρογενών διαταραχών επικοινωνίας και κατάποσης ενώ παράλληλα προσέφερε
εθελοντικά τις υπηρεσίες της στην κλινική λογοπαθολογίας του Massachusetts General Hospital. To 2003 επέστρεψε στην Αθήνα όπου συνεργάστηκε επί σειρά ετών με το Ιατρικό Κέντρο Αθηνών και την Μονάδα Αγγειακών Εγκεφαλικών Επεισοδίων του Νοσοκομείου Αλεξάνδρα. Έχει συμμετάσχει με πολυάριθμες ανακοινώσεις ως προσκεκλημένη εισηγήτρια και συντονίστρια σε διαλέξεις και στρογγυλές τράπεζες σε ελληνικά και διεθνή συνέδρια, με επίκεντρο εισηγήσεων στην αξιολόγηση και αποκατάσταση νευρογενών διαταραχών επικοινωνίας και σίτισης-κατάποσης (δυσφαγίας). Από τα τέλη του 2009, λειτουργεί το ιδιωτικό της γραφείο στα Ιωάννινα, σήμερα ως επιστημονική υπεύθυνη της διερευνημένης διεπιστημονικής ομάδας «Λογοποίηση». Μεταξύ του 2009-2015, επιτέλεσε το διδακτικό της έργο στο τμήμα λογοθεραπείας του Πανεπιστημίου Ηπείρου ως έμμισθη επιστημονική συνεργάτης ενώ τελευταία, αποτελεί ακαδημαϊκή υπότροφο των τμημάτων λογοθεραπείας των Πανεπιστημίων Πατρών και Ιωαννίνων. Κλινικά, ασχολείται με
παιδιά, εφήβους, ενήλικες και υπερήλικες με διαταραχές ομιλίας και λόγου/γλώσσας, ενώ τα κύρια κλινικά και ερευνητικά της ενδιαφέροντα εστιάζουν στους τομείς αποκατάστασης λόγου-ομιλίας και σίτισης- κατάποσης σε επίκτητες νευρολογικές βλάβες. Σήμερα, είναι διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων με αντικείμενο τον προσυμπτωματικό έλεγχο κατάποσης στο οξύ αγγειακό
εγκεφαλικό επεισόδιο.