ΠΟΝΟΛΑΙΜΟΣ, ΑΝΤΙΒΙΟΤΙΚΑ ΚΑΙ ΣΤΡΕΠΤΟΚΟΚΚΙΚΕΣ ΛΟΙΜΩΞΕΙΣ

ΠΟΝΟΛΑΙΜΟΣ, ΑΝΤΙΒΙΟΤΙΚΑ ΚΑΙ ΣΤΡΕΠΤΟΚΟΚΚΙΚΕΣ ΛΟΙΜΩΞΕΙΣ

Κοινή αντίληψη στην ιατρική κοινότητα είναι ότι η στρεπτοκοκκική φαρυγγίτιδα και αμυγδαλίτιδα, πρέπει να διαγιγνώσκονται με βεβαιότητα και να θεραπεύονται με ολοκληρωμένη φαρμακευτική αγωγή, ώστε να αποφεύγεται η άστοχη χορήγηση αντιβιοτικών που μπορεί να οδηγήσει στην ανάπτυξη ανθεκτικών στελεχών βακτηριδίων.

Οι περισσότερες περιπτώσεις πονόλαιμου οφείλονται σε ιογενείς λοιμώξεις και όχι σε βακτηριακές ή στρεπτοκοκκικές προσβολές. Στις περιπτώσεις αυτές η αντιβιοτική αγωγή είναι αναποτελεσματική, υπερβολική και άκαιρη, αφού τα αντιβιοτικά δεν καταπολεμάνε τους ιούς.

Από τους ασθενείς που επισκέπτονται τον γιατρό για πονόλαιμο, το 70% παίρνει αντιβίωση, ενώ οι στρεπτοκοκκικές λοιμώξεις στους ασθενείς αυτούς δεν ξεπερνάνε το 20%.

Η κατευθυντήρια γραμμή για τις στρεπτοκοκκικές λοιμώξεις που επιβεβαιώνονται με καλλιέργεια, είναι να χορηγείται πενικιλλίνη ή αμπικιλλίνη εάν ο ασθενής δεν είναι αλλεργικός στα αντιβιοτικά αυτά και όχι νεότερα αντιβιοτικά όπως είναι οι κεφαλοσπορίνες.

Συνιστάται η χορήγηση πενικιλλίνης και αμπικιλλίνης για την θεραπεία της στεπτοκοκκικής λοίμωξης διότι είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική και ασφαλής, εφόσον δεν έχει διαπιστωθεί αλλεργία στα συγκεκριμένα αντιβιοτικά. Άλλες νεότερες κατηγορίες αντιβιοτικών που τελευταία προτιμούνται, φαίνεται ευκολότερα να οδηγούν σε ανθεκτικότητα ενώ κοστίζουν περισσότερο.

Τα παιδιά που πάσχουν από υποτροπιάζουσες στρεπτοκοκκικές λοιμώξεις του λαιμού δεν πρέπει να υποβάλλονται σε αμυγδαλεκτομή αποκλειστικά και μόνον για να μειωθούν οι στρεπτοκοκκικές λοιμώξεις.
Ασθενείς με πονόλαιμο, όταν συνυπάρχει βήχας, ρινόρροια, βραχνάδα και στοματικός πόνος, δεν έχουν λόγο να υποβάλλονται σε καλλιέργεια για στρεπτοκοκκική λοίμωξη. Η συμπτωματολογία αυτή είναι ισχυρή ένδειξη ιογενούς λοίμωξης.

Ιωάννα-Ελένη (Ελεάννα) Βιρβιδάκη, PhD, CCC-SLP
Μάστερ Παθολογίας Λόγου-Ομιλίας-Κατάποσης, Πανεπ. Βοστώνης, Η.Π.Α.
Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Πανεπ. Ιωαννίνων
email: info@virvidaki.gr

Βιογραφικό.
H Ελεάννα Βιρβιδάκη γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα ενώ έλκει την καταγωγή της από τα Χανιά. Το 1994 ξεκίνησε τον κύκλο των σπουδών της στην Βοστώνη των Ηνωμένων Πολιτειών με προπτυχιακές
σπουδές ιατρικής κατεύθυνσης και συνέχισε με μεταπτυχιακές σπουδές στην Παθολογία Λόγου και Ομιλίας από το Boston University (MSc). Το 2001 απέκτησε το δίπλωμα της κλινικής επάρκειας (Certificate of Clinical Competence) στην Παθολογία Λόγου και Ομιλίας από την Αμερικάνικη Ένωση Λογοπαθολόγων και Ακοολόγων (ΑSHA), της οποίας παραμένει ενεργό μέλος έως και σήμερα. Στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και πριν την επιστροφή της στην Ελλάδα, εργάσθηκε ως υπεύθυνη λογοπαθολόγος σε μεγάλες μονάδες αποκατάστασης νευρογενών διαταραχών επικοινωνίας και κατάποσης ενώ παράλληλα προσέφερε
εθελοντικά τις υπηρεσίες της στην κλινική λογοπαθολογίας του Massachusetts General Hospital. To 2003 επέστρεψε στην Αθήνα όπου συνεργάστηκε επί σειρά ετών με το Ιατρικό Κέντρο Αθηνών και την Μονάδα Αγγειακών Εγκεφαλικών Επεισοδίων του Νοσοκομείου Αλεξάνδρα. Έχει συμμετάσχει με πολυάριθμες ανακοινώσεις ως προσκεκλημένη εισηγήτρια και συντονίστρια σε διαλέξεις και στρογγυλές τράπεζες σε ελληνικά και διεθνή συνέδρια, με επίκεντρο εισηγήσεων στην αξιολόγηση και αποκατάσταση νευρογενών διαταραχών επικοινωνίας και σίτισης-κατάποσης (δυσφαγίας). Από τα τέλη του 2009, λειτουργεί το ιδιωτικό της γραφείο στα Ιωάννινα, σήμερα ως επιστημονική υπεύθυνη της διερευνημένης διεπιστημονικής ομάδας «Λογοποίηση». Μεταξύ του 2009-2015, επιτέλεσε το διδακτικό της έργο στο τμήμα λογοθεραπείας του Πανεπιστημίου Ηπείρου ως έμμισθη επιστημονική συνεργάτης ενώ τελευταία, αποτελεί ακαδημαϊκή υπότροφο των τμημάτων λογοθεραπείας των Πανεπιστημίων Πατρών και Ιωαννίνων. Κλινικά, ασχολείται με
παιδιά, εφήβους, ενήλικες και υπερήλικες με διαταραχές ομιλίας και λόγου/γλώσσας, ενώ τα κύρια κλινικά και ερευνητικά της ενδιαφέροντα εστιάζουν στους τομείς αποκατάστασης λόγου-ομιλίας και σίτισης- κατάποσης σε επίκτητες νευρολογικές βλάβες. Σήμερα, είναι διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων με αντικείμενο τον προσυμπτωματικό έλεγχο κατάποσης στο οξύ αγγειακό
εγκεφαλικό επεισόδιο.