ΩΤΟΑΣΠΙΔΕΣ ΤΗΝ ΑΝΑΣΤΑΣΗ; ΑΚΟΥΓΕΤΑΙ ΤΡΕΛΟ…(ΜΕΡΟΣ Β)

ΩΤΟΑΣΠΙΔΕΣ ΤΗΝ ΑΝΑΣΤΑΣΗ; ΑΚΟΥΓΕΤΑΙ ΤΡΕΛΟ…(ΜΕΡΟΣ Β)

Συνεχίζοντας από το μέρος α

Συμπτώματα του ακουστικού τραύματος

Το κύριο σύμπτωμα του ακουστικού τραύματος είναι η βαρηκοΐα.
Στις περισσότερες περιπτώσεις οι πάσχοντες αρχικά παραπονούνται ότι δεν αντιλαμβάνονται ήχους υψηλών συχνοτήτων. Ωστόσο μπορεί να εκδηλωθεί και πρόβλημα αντίληψης ήχων χαμηλότερων συχνοτήτων . Ο ακοολογικός έλεγχος στόχο έχει να προσδιοριστεί η έκταση των συχνοτήτων που επηρέασε το ακουστικό τραύμα.

 

Η εμφάνιση βουητού είναι το σημαντικότερο σύμπτωμα που δείχνει ότι το αυτί προσβλήθηκε από ακουστικό τραύμα. Το ελαφρύ έως και μέτριο βουητό γίνεται περισσότερο αντιληπτό στο ήσυχο περιβάλλον. Το βουητό ή εμβοές, μπορεί να προκληθεί από τη χρήση φαρμάκων, από την διαταραχή της ροής του αίματος στα αγγεία, από παθήσεις του κοχλία ή του ακουστικού νεύρου και οπωσδήποτε μπορεί να εμφανιστεί και να συνοδεύει ακουστικό τραύμα το οποίο προκλήθηκε από έκθεση σε έντονο θόρυβο.

Το βουητό μπορεί να είναι παροδικό ή μόνιμο. Ένα βουητό που διαρκεί σε χρόνο είναι ικανό σύμπτωμα για να υποπτευθεί κανείς ακουστικό τραύμα. Στο αιφνίδιο ακουστικό τραύμα μπορεί να εκδηλωθεί αίσθημα ζαλάδας και ιλίγγου, το οποίο όμως σταδιακά υποχωρεί.

ΔΙΑΓΙΓΝΩΣΚΟΝΤΑΣ ΤΟ ΑΚΟΥΣΤΙΚΟ ΤΡΑΥΜΑ

Για τη διάγνωση του ακουστικού τραύματος πρέπει ο ΩΡΛ να ενημερωθεί σε τι είδους ήχους, ποιάς έντασης και για τι χρονικά διαστήματα έχετε εκτεθεί κατά τη διάρκεια της ζωής σας. Με την ακοολογική εξέταση και το ακοόγραμμα θα διαπιστωθεί το εύρος των συχνοτήτων που ενδεχομένως επηρεάστηκαν από το ακουστικό τραύμα και σε τι βαθμό.

ΘΕΡΑΠΕΥΟΝΤΑΣ ΤΟ ΑΚΟΥΣΤΙΚΟ ΤΡΑΥΜΑ

Τεχνική βοήθεια της ακοής.
Ενώ η απώλεια ακοής μπορεί να αντιμετωπιστεί, δεν μπορεί να θεραπευτεί. Ο ΩΡΛ σας, μπορεί να συστήσει ακουστικό βοήθημα για την αποκατάσταση της απώλειας της ακοής σας, όπως ακουστικά βαρηκοΐας.

Προστασία από ηχητικούς τραυματισμούς
Ο ΩΡΛ, θα σας συστήσει να εφαρμόζετε ωτασπίδες την ώρα της δουλειάς αν εργάζεστε σε περιβάλλον βιομηχανικού θορύβου. Σε εργασίες με περιβάλλον υψηλού βιομηχανικού θορύβου είναι υποχρέωση των εργοδοτών να προμηθεύουν τους εργαζόμενους με ωτασπίδες.

evaggelos-golas-orl-blog-otoaspides-tin-anastasi

ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ ΑΓΩΓΗ

Σε ορισμένες περιπτώσεις η χορήγηση κατάλληλης φαρμακευτικής αγωγής και ειδικότερα από του στόματος κορτικοστεροειδή ή με ενδοτυμπανική έγχυση, μπορεί να θεωρηθεί σκόπιμη θεραπεία για να βοηθήσει το ακουστικό τραύμα και ενδεχομένως την μερική ή πλήρη αποκατάσταση του. Επίσης φαίνεται να αποδίδει η θεραπεία υπερβαρικού οξυγόνου αν εφαρμοστεί έγκαιρα. Η αποτελεσματικότητα της φαρμακευτικής αγωγής φαίνεται να έχει άμεση σχέση με το χρόνο χορήγησης. Όσο πιο κοντά στο επεισόδιο εφαρμοστεί τόσο μεγαλύτερο είναι το ενδεχόμενο να είναι αποτελεσματική.

Εάν η βαρηκοΐα εκτιμηθεί από τον ΩΡΛ ως μόνιμη και μη ανατάξιμη κατάσταση συνιστάται οπωσδήποτε η προστασία των αυτιών με ωτασπίδες στο μέλλον για αποφυγή περαιτέρω επιδείνωσης.

Πρόγνωση του ακουστικού τραύματος
Το ακουστικό τραύμα και η απώλεια ακοής που το συνοδεύει, δεν μπορούν να αντιστραφούν και μετά πάροδο δεκαπενθημέρου από την προσβολή θεωρούνται μόνιμη μη ανατρέψιμη κατάσταση. Αν ο ασθενής σχολαστικά προστατεύει τα αυτιά του από τραυματικούς θορύβους θα μπορέσει να διατηρήσει την ακοή του στα επίπεδα που διαμορφώθηκαν μετά το ακουστικό τραύμα.

Διαβάστε εδώ για τον θορυβο…

Ιωάννα-Ελένη (Ελεάννα) Βιρβιδάκη, PhD, CCC-SLP
Μάστερ Παθολογίας Λόγου-Ομιλίας-Κατάποσης, Πανεπ. Βοστώνης, Η.Π.Α.
Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Πανεπ. Ιωαννίνων
email: info@virvidaki.gr

Βιογραφικό.
H Ελεάννα Βιρβιδάκη γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα ενώ έλκει την καταγωγή της από τα Χανιά. Το 1994 ξεκίνησε τον κύκλο των σπουδών της στην Βοστώνη των Ηνωμένων Πολιτειών με προπτυχιακές
σπουδές ιατρικής κατεύθυνσης και συνέχισε με μεταπτυχιακές σπουδές στην Παθολογία Λόγου και Ομιλίας από το Boston University (MSc). Το 2001 απέκτησε το δίπλωμα της κλινικής επάρκειας (Certificate of Clinical Competence) στην Παθολογία Λόγου και Ομιλίας από την Αμερικάνικη Ένωση Λογοπαθολόγων και Ακοολόγων (ΑSHA), της οποίας παραμένει ενεργό μέλος έως και σήμερα. Στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και πριν την επιστροφή της στην Ελλάδα, εργάσθηκε ως υπεύθυνη λογοπαθολόγος σε μεγάλες μονάδες αποκατάστασης νευρογενών διαταραχών επικοινωνίας και κατάποσης ενώ παράλληλα προσέφερε
εθελοντικά τις υπηρεσίες της στην κλινική λογοπαθολογίας του Massachusetts General Hospital. To 2003 επέστρεψε στην Αθήνα όπου συνεργάστηκε επί σειρά ετών με το Ιατρικό Κέντρο Αθηνών και την Μονάδα Αγγειακών Εγκεφαλικών Επεισοδίων του Νοσοκομείου Αλεξάνδρα. Έχει συμμετάσχει με πολυάριθμες ανακοινώσεις ως προσκεκλημένη εισηγήτρια και συντονίστρια σε διαλέξεις και στρογγυλές τράπεζες σε ελληνικά και διεθνή συνέδρια, με επίκεντρο εισηγήσεων στην αξιολόγηση και αποκατάσταση νευρογενών διαταραχών επικοινωνίας και σίτισης-κατάποσης (δυσφαγίας). Από τα τέλη του 2009, λειτουργεί το ιδιωτικό της γραφείο στα Ιωάννινα, σήμερα ως επιστημονική υπεύθυνη της διερευνημένης διεπιστημονικής ομάδας «Λογοποίηση». Μεταξύ του 2009-2015, επιτέλεσε το διδακτικό της έργο στο τμήμα λογοθεραπείας του Πανεπιστημίου Ηπείρου ως έμμισθη επιστημονική συνεργάτης ενώ τελευταία, αποτελεί ακαδημαϊκή υπότροφο των τμημάτων λογοθεραπείας των Πανεπιστημίων Πατρών και Ιωαννίνων. Κλινικά, ασχολείται με
παιδιά, εφήβους, ενήλικες και υπερήλικες με διαταραχές ομιλίας και λόγου/γλώσσας, ενώ τα κύρια κλινικά και ερευνητικά της ενδιαφέροντα εστιάζουν στους τομείς αποκατάστασης λόγου-ομιλίας και σίτισης- κατάποσης σε επίκτητες νευρολογικές βλάβες. Σήμερα, είναι διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων με αντικείμενο τον προσυμπτωματικό έλεγχο κατάποσης στο οξύ αγγειακό
εγκεφαλικό επεισόδιο.