Ο ΘΟΡΥΒΟΣ (ΜΕΡΟΣ Α)

Ο ΘΟΡΥΒΟΣ (ΜΕΡΟΣ Α)

Πάνω από 10 εκατομμύρια Αμερικανοί πάσχουν από ενός βαθμού βαρηκοΐα, η οποία αποδίδεται στην παρατεταμένη έκθεση τους σε θορύβους και ήχους μεγάλης έντασης ή στην στιγμιαία έκθεση τους σε θορύβους και ήχους ιδιαίτερα μεγάλης έντασης.

Οι ήχοι που αντηχούν από την ύπαιθρο, το αστικό και προαστιακό περιβάλλον θεωρούνται υπεύθυνοι για την μερική ή ολική βαρηκοΐα 10 εκατομμύριων Αμερικανών.

Από τους ισχυρούς ήχους της βαριάς κυκλοφορικής συμφόρεσης των πόλεων, τον βιομηχανικό θόρυβο, των κατασκευαστικών μηχανημάτων, των αεροπλάνων, των μηχανημάτων κοπής γκαζόν, ακόμη και του θορύβου των οικιακών συσκευών, όλος αυτός ο θόρυβος αθροιστικά προσβάλει όλους μας με επιπτώσεις στην ακοή και τον ψυχισμό μας.

Ίσως όμως ο επικρατέστερος και πλέον τραυματικός θόρυβος για το ανθρώπινο αυτί είναι εκείνος που με την βούληση μας υφιστάμεθα, από τα ηχεία των μουσικών ρεσιτάλ, των κέντρων διασκέδασης, του αυτοκινήτου μας ή των ακουστικών μουσικής απόλαυσης, ο οποίος ανεπανόρθωτα μπορεί να τραυματίσει τα τριχωτά κύτταρα του ακουστικού οργάνου και να προκαλέσει μόνιμη βαρηκοία άλλοτε άλλου βαθμού.

Οι έρευνες έχουν δείξει ότι 4% των μαθητών του δημοτικού και 10% των μαθητών από 14 έως 17 ετών και η καταπληκτική αναλογία των 6 κάθε 10 σπουδαστών των πρώτων ετών του πανεπιστημίου έχουν προσβληθεί από βαρηκοϊα εκ θορύβου.

evaggelos-golas-orl-blog-o-thorivos

Ο μηχανισμός της βαρηκοϊας

  • Όταν παράγεται ήχος, παράγεται ένα ηχητικό κύμα συγκεκριμένης ενέργειας, το οποιο όταν προσπίπτει σε αντικείμενο το θέτει σε δόνηση.
  • Για να φθάσει στον εγκέφαλο ο ήχος, όπου γίνεται αντιληπτός, εισέρχεται στον έξω ακουστικό πόρο και προσπίπτει στη τυμπανική μεμβράνη.
  • Με τον τυμπανο-οσταριώδη μηχανισμό (τύμπανο – σφύρα – άκμονας – αναβολέας) καταλήγει ως δόνηση στο έσω αυτί.
  • Εκεί περνάει πάνω από τα χιλιάδες τριχωτά κύτταρα του κοχλία τα οποία θέτει σε δόνηση ώστε να παραχθεί έτσι ηλεκτρικό ερέθισμα που θα οδηγηθεί στον εγκέφαλο μέσα από την ακουστική οδό και εκεί θα γίνει αντιληπτός ο ήχος.

Υπερέκθεση σε ισχυρούς ήχους σκοτώνει τα μικροσκοπικά αναντικατάστατα ακουστικά τριχίδια του κοχλία είτε αιφνίδια στη περίπτωση μιας έκρηξης είτε προοδευτικά κατά την μακρόχρονη έκθεση στο θόρυβο.

Διαβάστε εδώ το δεύτερο μέρος

Ιωάννα-Ελένη (Ελεάννα) Βιρβιδάκη, PhD, CCC-SLP
Μάστερ Παθολογίας Λόγου-Ομιλίας-Κατάποσης, Πανεπ. Βοστώνης, Η.Π.Α.
Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Πανεπ. Ιωαννίνων
email: info@virvidaki.gr

Βιογραφικό.
H Ελεάννα Βιρβιδάκη γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα ενώ έλκει την καταγωγή της από τα Χανιά. Το 1994 ξεκίνησε τον κύκλο των σπουδών της στην Βοστώνη των Ηνωμένων Πολιτειών με προπτυχιακές
σπουδές ιατρικής κατεύθυνσης και συνέχισε με μεταπτυχιακές σπουδές στην Παθολογία Λόγου και Ομιλίας από το Boston University (MSc). Το 2001 απέκτησε το δίπλωμα της κλινικής επάρκειας (Certificate of Clinical Competence) στην Παθολογία Λόγου και Ομιλίας από την Αμερικάνικη Ένωση Λογοπαθολόγων και Ακοολόγων (ΑSHA), της οποίας παραμένει ενεργό μέλος έως και σήμερα. Στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και πριν την επιστροφή της στην Ελλάδα, εργάσθηκε ως υπεύθυνη λογοπαθολόγος σε μεγάλες μονάδες αποκατάστασης νευρογενών διαταραχών επικοινωνίας και κατάποσης ενώ παράλληλα προσέφερε
εθελοντικά τις υπηρεσίες της στην κλινική λογοπαθολογίας του Massachusetts General Hospital. To 2003 επέστρεψε στην Αθήνα όπου συνεργάστηκε επί σειρά ετών με το Ιατρικό Κέντρο Αθηνών και την Μονάδα Αγγειακών Εγκεφαλικών Επεισοδίων του Νοσοκομείου Αλεξάνδρα. Έχει συμμετάσχει με πολυάριθμες ανακοινώσεις ως προσκεκλημένη εισηγήτρια και συντονίστρια σε διαλέξεις και στρογγυλές τράπεζες σε ελληνικά και διεθνή συνέδρια, με επίκεντρο εισηγήσεων στην αξιολόγηση και αποκατάσταση νευρογενών διαταραχών επικοινωνίας και σίτισης-κατάποσης (δυσφαγίας). Από τα τέλη του 2009, λειτουργεί το ιδιωτικό της γραφείο στα Ιωάννινα, σήμερα ως επιστημονική υπεύθυνη της διερευνημένης διεπιστημονικής ομάδας «Λογοποίηση». Μεταξύ του 2009-2015, επιτέλεσε το διδακτικό της έργο στο τμήμα λογοθεραπείας του Πανεπιστημίου Ηπείρου ως έμμισθη επιστημονική συνεργάτης ενώ τελευταία, αποτελεί ακαδημαϊκή υπότροφο των τμημάτων λογοθεραπείας των Πανεπιστημίων Πατρών και Ιωαννίνων. Κλινικά, ασχολείται με
παιδιά, εφήβους, ενήλικες και υπερήλικες με διαταραχές ομιλίας και λόγου/γλώσσας, ενώ τα κύρια κλινικά και ερευνητικά της ενδιαφέροντα εστιάζουν στους τομείς αποκατάστασης λόγου-ομιλίας και σίτισης- κατάποσης σε επίκτητες νευρολογικές βλάβες. Σήμερα, είναι διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων με αντικείμενο τον προσυμπτωματικό έλεγχο κατάποσης στο οξύ αγγειακό
εγκεφαλικό επεισόδιο.