Πάνω από 10 εκατομμύρια Αμερικανοί πάσχουν από ενός βαθμού βαρηκοΐα, η οποία αποδίδεται στην παρατεταμένη έκθεση τους σε θορύβους και ήχους μεγάλης έντασης ή στην στιγμιαία έκθεση τους σε θορύβους και ήχους ιδιαίτερα μεγάλης έντασης.
Οι ήχοι που αντηχούν από την ύπαιθρο, το αστικό και προαστιακό περιβάλλον θεωρούνται υπεύθυνοι για την μερική ή ολική βαρηκοΐα 10 εκατομμύριων Αμερικανών.
Από τους ισχυρούς ήχους της βαριάς κυκλοφορικής συμφόρεσης των πόλεων, τον βιομηχανικό θόρυβο, των κατασκευαστικών μηχανημάτων, των αεροπλάνων, των μηχανημάτων κοπής γκαζόν, ακόμη και του θορύβου των οικιακών συσκευών, όλος αυτός ο θόρυβος αθροιστικά προσβάλει όλους μας με επιπτώσεις στην ακοή και τον ψυχισμό μας.
Ίσως όμως ο επικρατέστερος και πλέον τραυματικός θόρυβος για το ανθρώπινο αυτί είναι εκείνος που με την βούληση μας υφιστάμεθα, από τα ηχεία των μουσικών ρεσιτάλ, των κέντρων διασκέδασης, του αυτοκινήτου μας ή των ακουστικών μουσικής απόλαυσης, ο οποίος ανεπανόρθωτα μπορεί να τραυματίσει τα τριχωτά κύτταρα του ακουστικού οργάνου και να προκαλέσει μόνιμη βαρηκοία άλλοτε άλλου βαθμού.
Οι έρευνες έχουν δείξει ότι 4% των μαθητών του δημοτικού και 10% των μαθητών από 14 έως 17 ετών και η καταπληκτική αναλογία των 6 κάθε 10 σπουδαστών των πρώτων ετών του πανεπιστημίου έχουν προσβληθεί από βαρηκοϊα εκ θορύβου.
Ο μηχανισμός της βαρηκοϊας
- Όταν παράγεται ήχος, παράγεται ένα ηχητικό κύμα συγκεκριμένης ενέργειας, το οποιο όταν προσπίπτει σε αντικείμενο το θέτει σε δόνηση.
- Για να φθάσει στον εγκέφαλο ο ήχος, όπου γίνεται αντιληπτός, εισέρχεται στον έξω ακουστικό πόρο και προσπίπτει στη τυμπανική μεμβράνη.
- Με τον τυμπανο-οσταριώδη μηχανισμό (τύμπανο – σφύρα – άκμονας – αναβολέας) καταλήγει ως δόνηση στο έσω αυτί.
- Εκεί περνάει πάνω από τα χιλιάδες τριχωτά κύτταρα του κοχλία τα οποία θέτει σε δόνηση ώστε να παραχθεί έτσι ηλεκτρικό ερέθισμα που θα οδηγηθεί στον εγκέφαλο μέσα από την ακουστική οδό και εκεί θα γίνει αντιληπτός ο ήχος.
Υπερέκθεση σε ισχυρούς ήχους σκοτώνει τα μικροσκοπικά αναντικατάστατα ακουστικά τριχίδια του κοχλία είτε αιφνίδια στη περίπτωση μιας έκρηξης είτε προοδευτικά κατά την μακρόχρονη έκθεση στο θόρυβο.
Διαβάστε εδώ το δεύτερο μέρος…