Ο ΑΛΛΕΡΓΙΚΟΣ ΑΣΘΕΝΗΣ ΚΑΙ Η ΠΑΝΔΗΜΙΑ COVID-19

Ο ΑΛΛΕΡΓΙΚΟΣ ΑΣΘΕΝΗΣ ΚΑΙ Η ΠΑΝΔΗΜΙΑ COVID-19

Έχω άσθμα και αλλεργική ρινίτιδα. Ανησυχώ για τα πάντα.

Μη πανικοβάλλεστε και για να ενημερωθείτε μη διαβάζετε ό,τι βρείτε σχετικά με το τι είναι γνωστό για την πανδημία του κορωναϊού, ( COVID-19.) Ο ιός SARS-Cov-2 δεν έχει καιρό που πρωτοεμφανίστηκε και οι πληροφορίες για το πώς λειτουργεί, μεταδίδεται, δημιουργεί νοσηρότητα, και αδρανοποιείται, καθημερινά εμπλουτίζονται.

Η επιχειρούμενη εδώ ενημέρωση βασίζεται στα πιο αξιόπιστα διαθέσιμα δεδομένα. Τα άτομα με άσθμα, παιδιά ή ενήλικες, θα πρέπει να περιλαμβάνονται σε μια ομάδα υψηλού κινδύνου για τη νόσο του κορωναϊού. Ωστόσο, από τα διαθέσιμα μέχρι σήμερα στοιχεία, φαίνεται ότι οι ασθενείς που νόσησαν από κορωναϊό με ιστορικό άσθματος, δεν εμφάνισαν επιδείνωση της συμπτωματολογίας λόγω του υποκειμένου νοσήματος.

Τα ίδια αποτελέσματα ισχύουν για ασθενείς με αλλεργική ρινίτιδα ή ατοπική δερματίτιδα. Ακόμη δεν υπάρχει εξειδικευμένη θεραπεία ή εμβόλιο για την πρόληψη της προσβολής από τον κορωναϊό, covid-19. Η καλύτερη πρόληψη είναι να μη εκτιθέμεθα σε φορείς ή πάσχοντες.

Η κοινωνική αποστασιοποίηση και το σχολαστικό πλύσιμο χεριών, παραμένουν ό,τι καλύτερο μπορούμε να κάνουμε για να προστατεύσουμε τους εαυτούς μας, αλλά και τους άλλους από πιθανή έκθεση στον ιό.

 • Μη πλησιάζετε κατά οποιοδήποτε τρόπο άτομα που πάσχουν.
 • Αποφύγετε τα πολυσύχναστα μέρη
 • Εκπαιδευτείτε να πλένετε συστηματικά τα χέρια σας με νερό και σαπούνι για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα κάθε φορά.
 • Μη αγγίζετε το πρόσωπό σας, το στόμα, τη μύτη ή τα μάτια χωρίς να πλύνετε τα χέρια σας .

Είναι σημαντικό να συνεχίσετε τη θεραπευτική αγωγή για το άσθμα, τη αλλεργική ρινίτιδα ή για κάθε άλλη αλλεργική νόσο, παίρνοντας τα φάρμακά σας με τη δοσολογία που σας προτείνει ο γιατρός σας.

Μην αλλάζετε ή διακόπτετε τη θεραπεία σας ή την προγραμματισμένη απευαισθητοποίηση σας, χωρίς να ενημερώσετε το γιατρό σας.

Δεν υπάρχει ένδειξη επιστημονικά επιβεβαιωμένη, ότι τα εισπνεόμενα κορτικοστεροειδή, από τη μύτη ή από το στόμα, τα αντισταμινικά ή οι βιολογικοί παράγοντες, έχουν κάποια αρνητική επίπτωση σε ενδεχόμενο προσβολής ή νοσήσης από COVID-19.

Εάν σταματήσετε ή τροποποιήσετε την θεραπεία σας, υπάρχει κίνδυνος η αλλεργική νόσος και ιδιαίτερα το άσθμα να επιδεινωθεί, να βγει εκτός ελέγχου και να πρέπει τότε να σας χορηγηθεί πολύ ισχυρότερη αγωγή ή και να προκύψει ανάγκη εισαγωγής στο νοσοκομείο.

Συστάσεις:

 • Φροντίστε να χρησιμοποιείτε τα εισπνεόμενα σας σωστά και με συνέπεια στη δοσολογία.
 • Αποφύγετε παράγοντες που μπορεί να πυροδοτήσουν το άσθμα και την αλλεργική ρινίτιδα, όπως είναι τα οικιακά αλλεργιογόνα, η γυρεοφορία, αλλά και οι ερεθιστικές πτητικές ουσίες και η ατμοσφαιρική ρύπανση.
 • Ειδικά όσοι βρίσκονται σε καραντίνα πρέπει να αποφεύγουν αυστηρά το κάπνισμα.
 • Ακολουθείστε σχολαστικά τη θεραπεία του άσθματος και βεβαιωθείτε ότι είστε ενήμεροι για προσαρμογή της θεραπείας σε περίπτωση επιδείνωσης.
 • Πρέπει να υπάρχει πάντα επάρκεια των σχετικών φαρμάκων στο σπίτι.
 • Ακολουθείστε πρόγραμμα θεραπευτικών ασκήσεων.
 • Σε κάθε περίπτωση, κρατήστε επαφή με τον γιατρό σας.

Οι συγκεκριμένες απόψεις είναι απόλυτα ευθυγραμμισμένες με τις θέσεις του WAO (World Allergy Organization)

Ιωάννα-Ελένη (Ελεάννα) Βιρβιδάκη, PhD, CCC-SLP
Μάστερ Παθολογίας Λόγου-Ομιλίας-Κατάποσης, Πανεπ. Βοστώνης, Η.Π.Α.
Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Πανεπ. Ιωαννίνων
email: info@virvidaki.gr

Βιογραφικό.
H Ελεάννα Βιρβιδάκη γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα ενώ έλκει την καταγωγή της από τα Χανιά. Το 1994 ξεκίνησε τον κύκλο των σπουδών της στην Βοστώνη των Ηνωμένων Πολιτειών με προπτυχιακές
σπουδές ιατρικής κατεύθυνσης και συνέχισε με μεταπτυχιακές σπουδές στην Παθολογία Λόγου και Ομιλίας από το Boston University (MSc). Το 2001 απέκτησε το δίπλωμα της κλινικής επάρκειας (Certificate of Clinical Competence) στην Παθολογία Λόγου και Ομιλίας από την Αμερικάνικη Ένωση Λογοπαθολόγων και Ακοολόγων (ΑSHA), της οποίας παραμένει ενεργό μέλος έως και σήμερα. Στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και πριν την επιστροφή της στην Ελλάδα, εργάσθηκε ως υπεύθυνη λογοπαθολόγος σε μεγάλες μονάδες αποκατάστασης νευρογενών διαταραχών επικοινωνίας και κατάποσης ενώ παράλληλα προσέφερε
εθελοντικά τις υπηρεσίες της στην κλινική λογοπαθολογίας του Massachusetts General Hospital. To 2003 επέστρεψε στην Αθήνα όπου συνεργάστηκε επί σειρά ετών με το Ιατρικό Κέντρο Αθηνών και την Μονάδα Αγγειακών Εγκεφαλικών Επεισοδίων του Νοσοκομείου Αλεξάνδρα. Έχει συμμετάσχει με πολυάριθμες ανακοινώσεις ως προσκεκλημένη εισηγήτρια και συντονίστρια σε διαλέξεις και στρογγυλές τράπεζες σε ελληνικά και διεθνή συνέδρια, με επίκεντρο εισηγήσεων στην αξιολόγηση και αποκατάσταση νευρογενών διαταραχών επικοινωνίας και σίτισης-κατάποσης (δυσφαγίας). Από τα τέλη του 2009, λειτουργεί το ιδιωτικό της γραφείο στα Ιωάννινα, σήμερα ως επιστημονική υπεύθυνη της διερευνημένης διεπιστημονικής ομάδας «Λογοποίηση». Μεταξύ του 2009-2015, επιτέλεσε το διδακτικό της έργο στο τμήμα λογοθεραπείας του Πανεπιστημίου Ηπείρου ως έμμισθη επιστημονική συνεργάτης ενώ τελευταία, αποτελεί ακαδημαϊκή υπότροφο των τμημάτων λογοθεραπείας των Πανεπιστημίων Πατρών και Ιωαννίνων. Κλινικά, ασχολείται με
παιδιά, εφήβους, ενήλικες και υπερήλικες με διαταραχές ομιλίας και λόγου/γλώσσας, ενώ τα κύρια κλινικά και ερευνητικά της ενδιαφέροντα εστιάζουν στους τομείς αποκατάστασης λόγου-ομιλίας και σίτισης- κατάποσης σε επίκτητες νευρολογικές βλάβες. Σήμερα, είναι διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων με αντικείμενο τον προσυμπτωματικό έλεγχο κατάποσης στο οξύ αγγειακό
εγκεφαλικό επεισόδιο.