Συνεχίζοντας από το μέρος α…
Ποια είναι τα συμπτώματα της οξείας μέσης ωτίτιδας.
Τα προεξάρχοντα συμπτώματα της οξείας μέσης ωτίτιδας είναι ο πόνος και το αίσθημα πληρότητας στο αυτί. Παιδάκια που δεν μπορούν να εκφράσουν το πόνο τραβάν ή τρίβουν το αυτί τους.
Πυρετός συνοδεύει την οξεία μέση ωτίτιδα κυρίως στα παιδιά.
Η ακοή συνήθως επηρεάζεται και δημιουργείται αίσθημα βαρηκοΐας, η οποία οφείλεται στο ότι η τυμπανική μεμβράνη χάνει μέρος της κινητικότητάς της γιατί πιέζεται από το υγρό στο χώρο του τυμπάνου. Αλλά και η οστική αλυσίδα (σφύρα – άκμονας – αναβολέας ) εμφανίζει δυσκινησία γιατί “κολυμπάει” στα φλεγμονώδη υγρά που πληρώνουν το μέσο αυτί.
Έτσι το ηχητικό κύμα φθάνει εξασθενισμένο στο έσω αυτί.
Η απώλεια ακοής είναι παροδική και όταν απομακρυνθεί το υγρό από το μέσο αυτή η ακοή αποκαθίσταται στα φυσιολογικά επίπεδα. Μερικές φορές χωρίς την κατάλληλη θεραπεία η απώλεια ακοής μπορεί να χρονίσει.
ΩΡΛ ιατρική εξέταση
Κατά την ΩΡΛ κλινική εξέταση ο γιατρός με το ωτοσκόπιο ή το εξεταστικό μικροσκόπιο θα ελέγξει τη φλεγμονώδη διήθηση του τυμπανικού υμένα, τη θετική ή αρνητική πίεση που ασκείται επάνω του, αλλά και την κινητικότητα του ή να διαπιστώσει πιθανή ρήξη.
Επίσης, μπορεί να πάρει πληροφορίες για τη κατάσταση στο χώρο του τυμπάνου, αν υπάρχει υγρό, φυσαλίδες, ή αέρας.
Η φυσιολογική τυμπανική μεμβράνη κινείται στην αλλαγή πίεσης στο μέσο αυτί.
Θα πρέπει να ακολουθήσουν τεστ, τα οποία δίνουν πληροφορίες που δεν μπορεί να δώσει η επισκόπηση του αυτιού όπως:
- Έλεγχος της ακουστικής ικανότητας με διαπασών.
- Ακοόγραμμα, όπου καταγράφονται τόνοι και ήχοι σε διαφορετικές συχνότητες και εντάσεις. Στο ακοόγραμμα καταγράφεται η ακουστική απώλεια και εάν αυτή αφορά βλάβη νεύρου ή δυσλειτουργία στο μέσο αυτί.
- Τυμπανόγραμμα από το οποίο παίρνουμε πληροφορίες για το μέσο αυτί, το περιεχόμενο του και κατά επέκταση για την λειτουργία της ευσταχιανής σάλπιγγας.
Με την ολοκλήρωση της εξέτασης γίνεται εκτίμηση της βαρύτητας της νόσου και επιλογή της κατάλληλης θεραπευτικής αγωγής.
Μπορείτε να βοηθήσετε την εξέταση εάν πείσετε το παιδί σας να μείνει ήρεμο και να είναι συνεργάσιμο κατά την εξέταση.
Επίσης είναι σημαντικό να δείξετε συνέπεια στα ραντεβού που θα ακολουθήσουν για την πλήρη αποκατάσταση του προβλήματος.
Η σημασία τήρησης της θεραπευτικής αγωγής.
Ο ΩΡΛ σας, θα σας δώσει μια συνταγή με ένα ή περισσότερα φάρμακα. Ένα από αυτά θα πρέπει να είναι αντιβιοτικό το οποίο ελέγχει τη βακτηριακή λοίμωξη.
Με την αντιβιοτική αγωγή συνήθως ο πόνος υποχωρεί γρήγορα. Ωστόσο η λοίμωξη απαιτεί περισσότερο χρόνο για να υποχωρήσει. Φροντίστε να τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα της χορήγησης του αντιβιοτικού που συνήθως είναι 10 – 14 μέρες.
Εάν συνυπάρχει ιογενής λοίμωξη ή αλλεργία η φαρμακευτική αγωγή, μπορεί να περιλαμβάνει αντισταμινικά και αποσυμφορητικά φάρμακα.
Επίσης μπορεί να είναι αναγκαία ή λήψη αντιπυρετικού και παυσίπονου από του στόματος ή σε ωτικές σταγόνες. Σημειώστε την πολύ σημαντική επίπτωση της ελεύθερης αναπνοής από τη μύτη που επιτυγχάνεται κυρίως με τοπική θεραπεία.
Καλέστε τον γιατρό σας για κάθε απορία σχετικά με την φαρμακευτική αγωγή. Ενημερώστε τον αν τα συμπτώματα δεν υποχωρούν.
Ποια άλλη θεραπεία μπορεί να είναι απαραίτητη
Τις περισσότερες φορές η μέση ωτίτιδα υποχωρεί τελείως με την κατάλληλη θεραπευτική αγωγή και την παραμονή του ασθενή στο σπίτι. Σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να απαιτηθεί περαιτέρω θεραπεία. Για παράδειγμα μπορεί να απαιτηθεί να γίνει μυριγγοτομή, η οποία είναι μια μικρή χειρουργική τομή που θα διανοίξει την τυμπανική μεμβράνη για να διευκολύνει την παροχέτευση του πύου από το μέσο αυτί, την εκτόνωσή του και την ανακούφιση από τον πόνο.
Σε σπάνιες περιπτώσεις σήμερα, η οξεία μέση ωτίτιδα μπορεί να εξελιχθεί σε οξεία μαστοειδίτιδα και τότε απαιτείται νοσηλεία με ενδοφλέβια φαρμακευτική αγωγή ενίοτε μάλιστα είναι αναγκαία η χειρουργική αντιμετώπιση.