ΚΟΨΙΜΟ ΚΑΠΝΙΣΜΑΤΟΣ (ΜΕΡΟΣ Γ)

ΚΟΨΙΜΟ ΚΑΠΝΙΣΜΑΤΟΣ (ΜΕΡΟΣ Γ)

Δεν είναι προϊόντα καπνίσματος, ούτε έχουν δοκιμαστεί για το σκοπό αυτό. Ο καπνός τους μπορεί να περιέχει νικοτίνη ή όχι.

Σημεία που βοηθούν στη διακοπή

  • Ανακοίνωσε στους φίλους σου, την οικογένειά σου, τον προϊστάμενο σου και τους συνεργάτες σου, ότι μόλις έκοψες το τσιγάρο!
  • Ίσως είσαι προσωρινά οξύθυμος, καταθλιπτικός και αγχώδης. Συμπτώματα που συνήθως δεν διαρκούν περισσότερο από μια – δυο εβδομάδες.
  • Ζήτησε την κατανόηση και την υποστήριξη τους
  • Κάνε τα πάντα για να είσαι απασχολημένος και να κρατάς τη σκέψη σου μακριά από το κάπνισμα.
  • Γυμνάσου, ανάδειξε το όποιο ταλέντο σε εμπνέει, ασχολήσου με hobby που σου αρέσουν τον ελεύθερο χρόνο σου. Ειδικότερα ασχολήσου με δράσεις που απασχολούν τα χέρια σου. (Ράψιμο – μοδιστρική, μοντελισμό, μουσικό όργανο, κηπευτική, internet κλπ ).
  • Επιδίωξε την παρέα φίλων που δεν καπνίζουν.
  • Σύχναζε σε χώρους που απαγορεύεται το κάπνισμα.
  • Απέφυγε εκδηλώσεις και συναναστροφές όπου καπνίζουν: Cocktail parties, clubbing, ομαδική παρακολούθηση αθλητικών αγώνων στη τηλεόραση, παρατεταμένη συνδιάλεξη στο τηλέφωνο, το διάλλειμα του καφέ και μάλιστα με συναδέλφους που καπνίζουν.

Μια εξαιρετική περίοδος για διακοπή του καπνίσματος είναι όταν πρόκειται να νοσηλευτείς για οποιαδήποτε αιτία.
Αυτό το αντικαπνιστικά ελεγχόμενο περιβάλλον είναι εξαιρετικά ευεργετικό και αποτελεσματικό. Οι γιατροί τις περισσότερες φορές σε πιέζουν να διακόψεις το κάπνισμα πριν την επέμβαση και την αναισθησία, ώστε να έχεις καλύτερη αντίσταση σε ενδεχόμενο μετεγχειρητικής πνευμονίας που συχνά εμφανίζουν οι καπνιστές.
Εφόσον έχεις νικήσει την εξάρτηση, ποτέ μη βάλεις τσιγάρο στο στόμα σου, έστω και αν πρόκειται απλά να το ανάψεις και να το δώσεις ή να τραβήξεις μια ρουφηξιά.

Πρόσεξε! Πολλοί καπνιστές που έκοψαν για μακρό χρονικό διάστημα το τσιγάρο βρέθηκαν σε λίγες μέρες με πακέτο γιατί έτυχε απλά να ανάψουν ένα τσιγάρο.

  • Αντί να κρατάς ένα τσιγάρο προσπάθησε τα ακόλουθα:
  • Άφησε ένα πακέτο τσίχλες εκεί που συνήθως άφηνες τα τσιγάρα σου
  • Πιες ένα ποτήρι νερό κάθε φορά που επιθυμείς να καπνίσεις
  • Αθλήσου συστηματικά για να μειώνεις το στρες, το άγχος και να καις τις θερμίδες που παίρνεις επιπλέον.
  • Άφησε το πακέτο σου εκεί που δεν το συνηθίζεις.
  • Αγόρασε ένα πακέτο και όχι κούτα.
  • Απέφυγε τα γλυκά και άλλες παχυντικές τροφές. Κατανάλωσε ολιγοθερμιδικά, υγειινά παρασκευάσματα. Μάσησε τσίχλες ή καλύτερα μπακέτες από καρότο ή σέλινο. Η αύξηση του σωματικού βάρους είναι ένα πρόβλημα για ορισμένους που κόβουν το τσιγάρο και όχι σπάνια αποτελεί λόγο να το ξαναρχίσουν

Γνωρίζετε ότι:

  • Ο καπνός σε σχέση με την νοσηρότητα, περιλαμβανομένου του καπνού πίπας και μάσησης, είναι η πιο προβλέψιμη αιτία θανάτου.
  • Στις ΗΠΑ 340.000 άτομα πεθαίνουν το χρόνο από νοσήματα που σχετίζονται με το κάπνισμα.
  • Οι μισοί από του έφηβους, αγόρια και κορίτσια, που άρχισαν να καπνίζουν και καπνίζουν στη διάρκεια της ζωής του θα πεθάνουν από τον καπνό.
  • Ο καπνός αποτελεί κίνδυνο για την υγεία του παιδιού που θα γεννηθεί από μητέρα καπνίστρια. Αυξάνει τον κίνδυνο αποβολής, ολιγοβαρούς νεογνού, επιπλοκών κατά την εγκυμοσύνη, και την πιθανότητα προβλημάτων υγείας κατά τη βρεφική και παιδική ηλικία.
  • Το κάπνισμα είναι η αιτία πρόκλησης καρκίνου κατά 30% όλων των περιστατικών και 80-90% του καρκίνου των πνευμόνων. Ο καρκίνος των πνευμόνων είναι  κύρια αιτία θανάτου των αντρών όπως ο καρκίνος του στήθους για τις γυναίκες.
  • Οι καπνιστές έχουν δυο φορές περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν από καρδιακό επεισόδιο και τρείς φορές από εγκεφαλική συμφόρεση.
  • Καπνιστές πίπας και πούρων έχουν 3-5 φορές περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρκίνο του στόματος και του οισοφάγου από τους μη καπνιστές.
  • Το κάπνισμα είναι η κυριότερη αιτία ανάπτυξης καρκίνου του λάρυγγα. Ενός καρκίνου που ενδέχεται να σου στερήσει τη φωνή ή να σε οδηγήσει στο θάνατο.
  • Το κάπνισμα αποτελεί την κύρια αιτία της χρόνιας αναπνευστικής πνευμονοπάθειας.
  • Οι καπνιστές προσβάλλονται ευκολότερα από πνευμονία, βρογχίτιδα, κρυολογήματα, ρινοκολπικές λοιμώξεις και έχουν μεγαλύτερη δυσκολία ίασης από τους μη καπνιστές. Ακόμη μη καπνιστές που εργάζονται στο περιβάλλον καπνιστών εμφανίζουν χαμηλή αντίσταση στις λοιμώξεις και  αυτή την ανεπάρκεια στο χρόνο ανάρρωσης.
  • Οι επιπτώσεις αυτές είναι ιδιαίτερα εμφανείς σε παιδιά που ζουν σε οικιακό περιβάλλον καπνιστών.

 

 

           Δείτε εδώ το μέρος α και το μέρος β

Ιωάννα-Ελένη (Ελεάννα) Βιρβιδάκη, PhD, CCC-SLP
Μάστερ Παθολογίας Λόγου-Ομιλίας-Κατάποσης, Πανεπ. Βοστώνης, Η.Π.Α.
Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Πανεπ. Ιωαννίνων
email: info@virvidaki.gr

Βιογραφικό.
H Ελεάννα Βιρβιδάκη γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα ενώ έλκει την καταγωγή της από τα Χανιά. Το 1994 ξεκίνησε τον κύκλο των σπουδών της στην Βοστώνη των Ηνωμένων Πολιτειών με προπτυχιακές
σπουδές ιατρικής κατεύθυνσης και συνέχισε με μεταπτυχιακές σπουδές στην Παθολογία Λόγου και Ομιλίας από το Boston University (MSc). Το 2001 απέκτησε το δίπλωμα της κλινικής επάρκειας (Certificate of Clinical Competence) στην Παθολογία Λόγου και Ομιλίας από την Αμερικάνικη Ένωση Λογοπαθολόγων και Ακοολόγων (ΑSHA), της οποίας παραμένει ενεργό μέλος έως και σήμερα. Στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και πριν την επιστροφή της στην Ελλάδα, εργάσθηκε ως υπεύθυνη λογοπαθολόγος σε μεγάλες μονάδες αποκατάστασης νευρογενών διαταραχών επικοινωνίας και κατάποσης ενώ παράλληλα προσέφερε
εθελοντικά τις υπηρεσίες της στην κλινική λογοπαθολογίας του Massachusetts General Hospital. To 2003 επέστρεψε στην Αθήνα όπου συνεργάστηκε επί σειρά ετών με το Ιατρικό Κέντρο Αθηνών και την Μονάδα Αγγειακών Εγκεφαλικών Επεισοδίων του Νοσοκομείου Αλεξάνδρα. Έχει συμμετάσχει με πολυάριθμες ανακοινώσεις ως προσκεκλημένη εισηγήτρια και συντονίστρια σε διαλέξεις και στρογγυλές τράπεζες σε ελληνικά και διεθνή συνέδρια, με επίκεντρο εισηγήσεων στην αξιολόγηση και αποκατάσταση νευρογενών διαταραχών επικοινωνίας και σίτισης-κατάποσης (δυσφαγίας). Από τα τέλη του 2009, λειτουργεί το ιδιωτικό της γραφείο στα Ιωάννινα, σήμερα ως επιστημονική υπεύθυνη της διερευνημένης διεπιστημονικής ομάδας «Λογοποίηση». Μεταξύ του 2009-2015, επιτέλεσε το διδακτικό της έργο στο τμήμα λογοθεραπείας του Πανεπιστημίου Ηπείρου ως έμμισθη επιστημονική συνεργάτης ενώ τελευταία, αποτελεί ακαδημαϊκή υπότροφο των τμημάτων λογοθεραπείας των Πανεπιστημίων Πατρών και Ιωαννίνων. Κλινικά, ασχολείται με
παιδιά, εφήβους, ενήλικες και υπερήλικες με διαταραχές ομιλίας και λόγου/γλώσσας, ενώ τα κύρια κλινικά και ερευνητικά της ενδιαφέροντα εστιάζουν στους τομείς αποκατάστασης λόγου-ομιλίας και σίτισης- κατάποσης σε επίκτητες νευρολογικές βλάβες. Σήμερα, είναι διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων με αντικείμενο τον προσυμπτωματικό έλεγχο κατάποσης στο οξύ αγγειακό
εγκεφαλικό επεισόδιο.