ΚΟΨΙΜΟ ΚΑΠΝΙΣΜΑΤΟΣ (ΜΕΡΟΣ Β)

ΚΟΨΙΜΟ ΚΑΠΝΙΣΜΑΤΟΣ (ΜΕΡΟΣ Β)

Συνεχίζοντας από το μέρος α

Σπάσε τη συνήθεια
Πρέπει να στοχεύσεις στη διακοπή της συνήθειας, ασυνείδητα και αντανακλαστικά να ανάβεις το τσιγάρο και να ρουφάς το πρώτο καπνό χωρίς να το έχεις προαποφασίσει.
Έτσι από αυτή τη στιγμή κάθε φορά που ανάβεις τσιγάρο πρέπει να το συνειδητοποιείς πρώτα, ότι μπαίνεις στη διαδικασία να το καπνίσεις. Σκέψου γιατί θέλεις να καπνίσεις τη δεδομένη στιγμή.

Κάτι σε έχει θυμώσει ή σε έχει εκνευρίσει;
Είσαι στο περιβάλλον που συνήθως καπνίζεις;
Θέλεις να απολαύσεις τον καφέ σου καπνίζοντας;
Πιστεύεις ότι έτσι ολοκληρώνεις την απόλαυση του γεύματος;
Σε βοηθάει να σκεφτείς, να αναπολήσεις; ή εξάπτει τα συναισθήματα σου!
Εάν κάθε φορά προσδιορίζεις ακριβώς γιατί θέλεις να καπνίσεις τη συγκεκριμένη στιγμή, θα πετύχεις καλύτερο έλεγχο της κατάστασης.

Πόσο βοηθάνε οι τσίχλες νικοτίνης ή τα αυτοκόλλητα

Οι τσίχλες νικοτίνης και τα αυτοκόλλητα επιθέματα μπορεί ίσως να σε βοηθήσουν να σπάσεις τη συνήθεια του καπνίσματος και συστηματικά μειώνουν την εξάρτηση από την νικοτίνη. Παρέχουν μια εναλλακτική πηγή νικοτίνης “καθαρή” από τα άλλα τοξικά προϊόντα που περιέχονται στον καπνό του τσιγάρου και σε βοηθούν να ξεπεράσεις τους ψυχολογικούς και κοινωνικούς παράγοντες της συνήθειας του καπνίσματος.
Τα αυτοκόλλητα επιθέματα περιέχουν νικοτίνη που σταδιακά αποδεσμεύεται και μπαίνει στη κυκλοφορία του αίματος διαμέσου του δέρματος. Διατίθενται σε διάφορες μορφές και περιεκτικότητες νικοτίνης.

Προσοχή όταν χρησιμοποιείς αυτοκόλλητα απαγορεύεται αυστηρά να καπνίζεις.

Εάν καπνίζεις η πολλαπλή ποσότητα νικοτίνης μπορεί να σε οδηγήσει σε μια πολύ σοβαρή κατάσταση που λέγεται νικοτινική τοξίκωση με κίνδυνο καρδιακής προσβολής. Εάν συνεχίσεις να καπνίζεις ενώ κάνεις χρήση αυτοκόλλητων νικοτίνης υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να καταλήξεις στο Νοσοκομείο.
ΟΙ τσίχλες νικοτίνης αποτελούν μια άλλη εναλλακτική πηγή νικοτίνης. Όταν πετύχεις να σπάσεις τη συνήθεια καπνίσματος, σταδιακά περιορίζεις την χρήση της τσίχλας και οδηγείσαι στης απεξάρτηση.
Για κάποια άτομα ο διαχωρισμός της απεξάρτησης της νικοτίνης από τη διακοπή της συνήθειας του καπνίσματος, βοηθάει για το τελικό αποτέλεσμα της οριστικής αποχής από τον καπνό.
Αν και οι δυο μέθοδοι σε βοηθάν να ικανοποιήσεις την επιθυμία σου για νικοτίνη είναι μόνο βοηθητικοί παράγοντες. Δεν υποκαθιστούν την επιθυμία να καπνίσεις και δεν πρόκειται να βοηθήσουν αν δεν έχεις αφοσιωθεί στην βούληση σου να σταματήσεις το κάπνισμα.
Η τσίχλα και τα αυτοκόλλητα νικοτίνης πρέπει να χρησιμοποιούνται μεθοδικά και μόνον αν έχεις μπει σε πρόγραμμα διακοπής του καπνίσματος διαφορετικά είναι αναποτελεσματικά και ενίοτε επικίνδυνα.

Ιωάννα-Ελένη (Ελεάννα) Βιρβιδάκη, PhD, CCC-SLP
Μάστερ Παθολογίας Λόγου-Ομιλίας-Κατάποσης, Πανεπ. Βοστώνης, Η.Π.Α.
Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Πανεπ. Ιωαννίνων
email: info@virvidaki.gr

Βιογραφικό.
H Ελεάννα Βιρβιδάκη γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα ενώ έλκει την καταγωγή της από τα Χανιά. Το 1994 ξεκίνησε τον κύκλο των σπουδών της στην Βοστώνη των Ηνωμένων Πολιτειών με προπτυχιακές
σπουδές ιατρικής κατεύθυνσης και συνέχισε με μεταπτυχιακές σπουδές στην Παθολογία Λόγου και Ομιλίας από το Boston University (MSc). Το 2001 απέκτησε το δίπλωμα της κλινικής επάρκειας (Certificate of Clinical Competence) στην Παθολογία Λόγου και Ομιλίας από την Αμερικάνικη Ένωση Λογοπαθολόγων και Ακοολόγων (ΑSHA), της οποίας παραμένει ενεργό μέλος έως και σήμερα. Στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και πριν την επιστροφή της στην Ελλάδα, εργάσθηκε ως υπεύθυνη λογοπαθολόγος σε μεγάλες μονάδες αποκατάστασης νευρογενών διαταραχών επικοινωνίας και κατάποσης ενώ παράλληλα προσέφερε
εθελοντικά τις υπηρεσίες της στην κλινική λογοπαθολογίας του Massachusetts General Hospital. To 2003 επέστρεψε στην Αθήνα όπου συνεργάστηκε επί σειρά ετών με το Ιατρικό Κέντρο Αθηνών και την Μονάδα Αγγειακών Εγκεφαλικών Επεισοδίων του Νοσοκομείου Αλεξάνδρα. Έχει συμμετάσχει με πολυάριθμες ανακοινώσεις ως προσκεκλημένη εισηγήτρια και συντονίστρια σε διαλέξεις και στρογγυλές τράπεζες σε ελληνικά και διεθνή συνέδρια, με επίκεντρο εισηγήσεων στην αξιολόγηση και αποκατάσταση νευρογενών διαταραχών επικοινωνίας και σίτισης-κατάποσης (δυσφαγίας). Από τα τέλη του 2009, λειτουργεί το ιδιωτικό της γραφείο στα Ιωάννινα, σήμερα ως επιστημονική υπεύθυνη της διερευνημένης διεπιστημονικής ομάδας «Λογοποίηση». Μεταξύ του 2009-2015, επιτέλεσε το διδακτικό της έργο στο τμήμα λογοθεραπείας του Πανεπιστημίου Ηπείρου ως έμμισθη επιστημονική συνεργάτης ενώ τελευταία, αποτελεί ακαδημαϊκή υπότροφο των τμημάτων λογοθεραπείας των Πανεπιστημίων Πατρών και Ιωαννίνων. Κλινικά, ασχολείται με
παιδιά, εφήβους, ενήλικες και υπερήλικες με διαταραχές ομιλίας και λόγου/γλώσσας, ενώ τα κύρια κλινικά και ερευνητικά της ενδιαφέροντα εστιάζουν στους τομείς αποκατάστασης λόγου-ομιλίας και σίτισης- κατάποσης σε επίκτητες νευρολογικές βλάβες. Σήμερα, είναι διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων με αντικείμενο τον προσυμπτωματικό έλεγχο κατάποσης στο οξύ αγγειακό
εγκεφαλικό επεισόδιο.