ΚΛΙΝΙΚΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΔΕΡΜΑΤΙΚΩΝ ΔΟΚΙΜΑΣΙΩΝ ΣΕ ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΩΡΛ ΑΛΛΕΡΓΙΚΕΣ ΠΑΘΗΣΕΙΣ

ΚΛΙΝΙΚΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΔΕΡΜΑΤΙΚΩΝ ΔΟΚΙΜΑΣΙΩΝ ΣΕ ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΩΡΛ ΑΛΛΕΡΓΙΚΕΣ ΠΑΘΗΣΕΙΣ

Κλινική αξιολόγηση δερματικών δοκιμασιών σε άτομα με ΩΡΛ αλλεργικές παθήσεις

Για τη χορήγηση εμβολίων απευαισθητοποίησης, ο προσδιορισμός των αλλεργιογόνων που θεωρούνται υπεύθυνα για την αλλεργική αντίδραση είναι απαραίτητος.

evaggelos-golas-orl-blog-kliniki-aksiologisi-dermatikon-dokimasion-gia-allergikes-pathiseis

Κλινικές δοκιμασίες που εφαρμόζονται για τον προσδιορισμό των υπευθύνων αλλεργιογόνων:

 1. Δερματικές δοκιμασίες (Skin tests)
 • Ενδοδερμικές (Intradermal test)
 • Ενδοεπιδερμικές (Prick test)

  2. Δοκιμασίες πρόκλησης (provocation Tests)

Στην ΩΡΛ αλλεργία, έχουν επικρατήσει οι ενδοεπιδερμικές δοκιμασίες (Prick Tests). Αν χρειαστεί συμπληρώνονται και επιβεβαιώνονται από τα Rast Tests in vitro ακτινο-αλλεργο-προσροφητικές δοκιμασίες.

Οι ενδοεπιδερμικές δοκιμασίες (Prick Tests) επεκράτησαν διότι είναι:

 • ιδιαίτερα ασφαλείς,
 • αξιόπιστες,
 • λογικού κόστους,
 • μπορούν να επαναληφθούν,
 • δεν είναι χρονοβόρες,
 • μπορούν να προσδιορίσουν το βαθμό υπερευαισθησίας προς ένα αλλεργιογόνο, ή ομάδα αλλεργιογόνων,
 • οπωσδήποτε μπορούν να εκτελούνται με ασφάλεια στο περιβάλλον του ΩΡΛ Ιατρείου.

Οι θετικές δερματικές αντιδράσεις, δείχνουν την ευαισθητοποίηση προς συγκεκριμένο αλλεργιογόνο. Αυτό δεν συνεπάγεται το συγκεκριμένο αλλεργιογόνο είναι και το υπεύθυνο της κλινικής εκδήλωσης. Εδώ, το ιστορικό του ασθενή παίζει σημαντικό ρόλο. Από αυτό θα εξαρτηθεί αν οι θετικές δοκιμασίες έχουν ή όχι κλινική σημασία.

evaggelos-golas-orl-blog-kliniki-aksiologisi-dermatikon-dokimasion-gia-allergikes-pathiseis-1

Ο αριθμός των αλλεργικών δοκιμασιών  και τα αλλεργιογόνα που θα εξεταστούν εξαρτώνται από:

 • την ηλικία
 • το θετικό οικογενειακό ιστορικό,
 • το χαρακτήρα των συμπτωμάτων,
 • την εποχική ή ημερήσια διακύμανση των συμπτωμάτων.

Επίμονη, σοβαρή αλλεργική ρινίτιδα ή ρινίτιδα που συνοδεύονται από εποχικό άσθμα η που δεν ανταποκρίνονται στην συμπτωματική θεραπεία,  υποβάλλεται στις αλλεργικές δοκιμασίες ώστε να προκύψει, πρόταση απευαισθητοποίησης.

Δερματικές δοκιμασίες

 • Δεν υπάρχει περιορισμός στην ηλικία για τη διεξαγωγή των δερματικών δοκιμασιών.
 • Πριν από τη διενέργεια των δερματικών δοκιμασιών  λαμβάνεται λεπτομερές ιστορικό.
 • Απαραίτητη η προσεκτική κλινική αξιολόγηση του ασθενή.
 • Να εκτιμάται το ενδεχόμενο κινδύνου σοβαρής ανεπιθύμητης αντίδρασης από την ίδια τη δερματική δοκιμασία.
 • Επίσης από φάρμακα που λαμβάνει και  δημιουργούν  συνθήκες ανθεκτικότητας σε πιθανή θεραπεία για την αντιμετώπιση της αναφυλακτικής αντίδρασης ( π.χ. β-αναστολείς).

Χορήγηση φαρμάκων που επηρεάζουν την αντιδραστικότητα του δέρματος και την αξιοπιστία των δερματικών δοκιμασιών, όπως  :

 • τα αντιισταμινικά,
 • οι β-διεγέρτες,
 • τα τρικυκλικά αντικαταθλιπτικά και
 • τα αντιεμετικά πρέπει διακόπτεται εγκαίρως

Οι δοκιμασίες δεν διενεργούνται εάν ο ασθενής λαμβάνει συστηματικά κορτικοστεροειδή επί μακρόν ή εφαρμόζει στο δέρμα αλοιφές κορτικοστεροειδών ή ανοσοτροποποιητικών φαρμάκων. Τα τροφικά αλλεργιογόνα είναι ασταθή και χάνουν την ισχύ τους με την πάροδο του χρόνου. Αν μια επιδερμική δοκιμασία με τυποποιημένο εκχύλισμα τροφικού αλλεργιογόνου είναι αρνητική παρά το πειστικό ιστορικό, η δοκιμασία μπορεί να επαναληφτεί με νωπό παρασκεύασμα  του τροφικού αλλεργιογόνου και οπωσδήποτε να διασταυρωθεί με RAST.

evaggelos-golas-orl-blog-kliniki-aksiologisi-dermatikon-dokimasion-gia-allergikes-pathiseis-2

Ενδοεπιδερμικές δοκιμασίες Prick tests

Οι ενδοεπιδερμικές δοκιμασίες γίνονται με τον ασθενή καθιστό σε πολυθρόνα, ή εξεταστική καρέκλα με κατάλληλη κλίση.
Η εκλογή των εκχυλισμάτων  που θα χρησιμοποιηθούν εξαρτάται από:

 • την ηλικία,
 • το  ιστορικό
 • την γεωγραφική κατανομή των αλλεργιογόνων.

evaggelos-golas-orl-blog-kliniki-aksiologisi-dermatikon-dokimasion-gia-allergikes-pathiseis-3

Χρησιμοποιούνται συμπυκνωμένα, τυποποιημένα εκχυλίσματα αλλεργιογόνων σε διάλυμα γλυκερίνης 50%. Αυτή η πυκνότητα ευνοεί τη διατήρηση της  αλλεργιογόνου δραστηριότητας του εκχυλίσματος.

Επίσης επιτυγχάνεται επιφανειακή τάση που να διατηρεί τη σταγόνα σταθερή στο δέρμα. Ιδιαίτερα λιπαρά δέρματα δεν συγκρατούν  τη σταγόνα και η διαδικασία της δοκιμασίας  δυσχεραίνεται.

evaggelos-golas-orl-blog-kliniki-aksiologisi-dermatikon-dokimasion-gia-allergikes-pathiseis-5

Τα εκχυλίσματα επιθέτονται ανά  σταγόνα στο δέρμα του εξεταζομένου, σε απόσταση 3 cm η μια από την άλλη. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί το δέρμα του βραχίονα, του πήχεως, ή της  ράχης. Προτιμάται ο πήχης.

evaggelos-golas-orl-blog-kliniki-aksiologisi-dermatikon-dokimasion-gia-allergikes-pathiseis-4

Συνιστάται τα εκχυλίσματα να ομαδοποιούνται (αλλεργιογόνα γύρεων, μυκήτων, ακάρεων, επιθηλίων, τροφών κλπ.) και να τοποθετούνται κατά στήλες στο δέρμα του εξεταζομένου.

evaggelos-golas-orl-blog-kliniki-aksiologisi-dermatikon-dokimasion-gia-allergikes-pathiseis-7evaggelos-golas-orl-blog-kliniki-aksiologisi-dermatikon-dokimasion-gia-allergikes-pathiseis-6

Η εκτύπωση καταλόγου με συγκεκριμένη σειρά των  αλλεργιογόνων, διευκολύνει την ανάγνωση και τον έλεγχο των αποτελεσμάτων.

evaggelos-golas-orl-blog-kliniki-aksiologisi-dermatikon-dokimasion-gia-allergikes-pathiseis-9evaggelos-golas-orl-blog-kliniki-aksiologisi-dermatikon-dokimasion-gia-allergikes-pathiseis-8

Αφού ολοκληρωθεί η τοποθέτηση των σταγόνων, επισημαίνονται οι θέσεις τους στο δέρμα. Σε κάποιο σημείο του δέρματος  τοποθετείται μια σταγόνα θετικού  μάρτυρα (ισταμίνης 1mg/ml), μια σταγόνα αρνητικού μάρτυρα  (φυσιολογικός ορός) και επισημαίνονται  ανάλογα (+ , – ).

Με αποστειρωμένη βελόνα ή με ειδικό σκαριφιστήρα (lanset)

evaggelos-golas-orl-blog-kliniki-aksiologisi-dermatikon-dokimasion-gia-allergikes-pathiseis-10

εφαρμόζεται ένας νυγμός, μέσα από τη σταγόνα, χωρίς να διεισδύει η ακίδα σε βαθύτερα στρώματα από τις επιφανειακές στιβάδες της επιδερμίδας.

Έχει υπολογιστεί ότι εισάγεται στο δέρμα με αυτό τον τρόπο 3Χ10-6 ml αλλεργιογόνου εκχυλίσματος.

evaggelos-golas-orl-blog-kliniki-aksiologisi-dermatikon-dokimasion-gia-allergikes-pathiseis-11evaggelos-golas-orl-blog-kliniki-aksiologisi-dermatikon-dokimasion-gia-allergikes-pathiseis-12

Στο τέλος της διαδικασίας η όλη επιφάνεια αποστραγγίζεται με την επίθεση βάμβακος επί των δοκιμασιών. Τα αποτελέσματα της αντίδρασης γίνονται ορατά μέσα σε 5’ – 15’  από τη στιγμή του νυγμού.

Η δερμοαντίδραση της σταγόνας της ισταμίνης θεωρείται κριτήριο θετικότητας και βαθμολογείται με 4+. Η δερμοαντίδραση της σταγόνας του αρνητικού μάρτυρα θεωρείται αρνητική και βαθμολογείται με 0. Μεταξύ αυτών διαμορφώνεται η κλίμακα 1+, 2+, 3+.

0:    Καμία αντίδραση ή αντίδραση ίδια με τον αρνητικό μάρτυρα

1+:  Ερύθημα διαμέτρου μικρότερης των 20mm

2+:  Πομφός διαμέτρου μικρότερης των 3mm και συνοδό ερύθημα μεγαλύτερο των 10mm

3+:  Πομφός διαμέτρου μεγαλύτερης των3mm χωρίς ψευδοπόδια και συνοδό ερύθημα μεγαλύτερο των 10mm

4+πομφός με ψευδοπόδια και συνοδό ερύθημα 20mm

evaggelos-golas-orl-blog-kliniki-aksiologisi-dermatikon-dokimasion-gia-allergikes-pathiseis-14evaggelos-golas-orl-blog-kliniki-aksiologisi-dermatikon-dokimasion-gia-allergikes-pathiseis-13

Η δερματική αντίδραση είναι προτιμότερο να εκτιμάται με το φως της ημέρας. Διάφορη γωνία πρόπτωσης του  φωτός δίνει διάφορη αίσθηση  του αποτελέσματος και εδώ  χρειάζεται σχετική εμπειρία  για την τελική εκτίμηση.

Στο τέλος της δοκιμασίας, προσδιορίζονται τα αλλεργιογόνα με θετική  αντίδραση και ομαδοποιούνται. Στο τέλος της δοκιμασίας, προσδιορίζονται τα αλλεργιογόνα με θετική  αντίδραση και ομαδοποιούνται .

Γύρεις Ακάραια Επιθήλια Μύκητες Τροφές

Ο ασθενής παραμένει στο ιατρείο τουλάχιστον για μισή ώρα.                                                                                                                                                                                    Με βάση:

 • το όργανο ή τα όργανα στόχο της αλλεργίας
 • το ιατρικό ιστορικό του ασθενή
 • την αλλεργιογονικότητα των αλλεργιογόνων
 • τις περιβαλλοντικές συνθήκες και
 • τις εν γένει δραστηριότητες του ασθενή                                                                                                                                                                                                                   προσδιορίζεται η ποσοστιαία αναλογία των επιλεγμένων αλλεργιογόνων και συνταγογραφούνται τα εμβόλια
 • Οι γύρεις μπορούν να αποτελέσουν συστατικά ενός εμβολίου.
 • Τα ακάρεα, οι μύκητες, τα επιθήλια, τα συστατικά ενός δεύτερου εμβολίου.
 • Σε πολυαλλεργικά άτομα, όπου στο ένα εμβόλιο τα αλλεργιογόνα θα είναι πολλά και οι ποσοστιαίες αναλογίες τους μικρές, ίσως απαιτηθεί να παρασκευαστούν περισσότερα των δυο εμβόλια.
 • Στην αλλεργία τροφίμων η προληπτική αγωγή μέχρι σήμερα περιορίζεται κυρίως στην αποχή από το συγκεκριμένο τρόφιμο.

Τέλος, σημαντικά βοηθά την πρόληψη η λήψη μέτρων για την απομάκρυνση μυκήτων, ακάρεων, επιθηλίων ζώων από το περιβάλλον του ασθενή, εφόσον η δερματική αντίδραση είναι θετική για αυτά τα αλλεργιογόνα.

Ιωάννα-Ελένη (Ελεάννα) Βιρβιδάκη, PhD, CCC-SLP
Μάστερ Παθολογίας Λόγου-Ομιλίας-Κατάποσης, Πανεπ. Βοστώνης, Η.Π.Α.
Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Πανεπ. Ιωαννίνων
email: info@virvidaki.gr

Βιογραφικό.
H Ελεάννα Βιρβιδάκη γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα ενώ έλκει την καταγωγή της από τα Χανιά. Το 1994 ξεκίνησε τον κύκλο των σπουδών της στην Βοστώνη των Ηνωμένων Πολιτειών με προπτυχιακές
σπουδές ιατρικής κατεύθυνσης και συνέχισε με μεταπτυχιακές σπουδές στην Παθολογία Λόγου και Ομιλίας από το Boston University (MSc). Το 2001 απέκτησε το δίπλωμα της κλινικής επάρκειας (Certificate of Clinical Competence) στην Παθολογία Λόγου και Ομιλίας από την Αμερικάνικη Ένωση Λογοπαθολόγων και Ακοολόγων (ΑSHA), της οποίας παραμένει ενεργό μέλος έως και σήμερα. Στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και πριν την επιστροφή της στην Ελλάδα, εργάσθηκε ως υπεύθυνη λογοπαθολόγος σε μεγάλες μονάδες αποκατάστασης νευρογενών διαταραχών επικοινωνίας και κατάποσης ενώ παράλληλα προσέφερε
εθελοντικά τις υπηρεσίες της στην κλινική λογοπαθολογίας του Massachusetts General Hospital. To 2003 επέστρεψε στην Αθήνα όπου συνεργάστηκε επί σειρά ετών με το Ιατρικό Κέντρο Αθηνών και την Μονάδα Αγγειακών Εγκεφαλικών Επεισοδίων του Νοσοκομείου Αλεξάνδρα. Έχει συμμετάσχει με πολυάριθμες ανακοινώσεις ως προσκεκλημένη εισηγήτρια και συντονίστρια σε διαλέξεις και στρογγυλές τράπεζες σε ελληνικά και διεθνή συνέδρια, με επίκεντρο εισηγήσεων στην αξιολόγηση και αποκατάσταση νευρογενών διαταραχών επικοινωνίας και σίτισης-κατάποσης (δυσφαγίας). Από τα τέλη του 2009, λειτουργεί το ιδιωτικό της γραφείο στα Ιωάννινα, σήμερα ως επιστημονική υπεύθυνη της διερευνημένης διεπιστημονικής ομάδας «Λογοποίηση». Μεταξύ του 2009-2015, επιτέλεσε το διδακτικό της έργο στο τμήμα λογοθεραπείας του Πανεπιστημίου Ηπείρου ως έμμισθη επιστημονική συνεργάτης ενώ τελευταία, αποτελεί ακαδημαϊκή υπότροφο των τμημάτων λογοθεραπείας των Πανεπιστημίων Πατρών και Ιωαννίνων. Κλινικά, ασχολείται με
παιδιά, εφήβους, ενήλικες και υπερήλικες με διαταραχές ομιλίας και λόγου/γλώσσας, ενώ τα κύρια κλινικά και ερευνητικά της ενδιαφέροντα εστιάζουν στους τομείς αποκατάστασης λόγου-ομιλίας και σίτισης- κατάποσης σε επίκτητες νευρολογικές βλάβες. Σήμερα, είναι διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων με αντικείμενο τον προσυμπτωματικό έλεγχο κατάποσης στο οξύ αγγειακό
εγκεφαλικό επεισόδιο.