ΚΙΝΗΤΟ ΤΗΛΕΦΩΝΟ – ΚΙΝΔΥΝΟΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΟΓΙΣΤΗ ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ

ΚΙΝΗΤΟ ΤΗΛΕΦΩΝΟ – ΚΙΝΔΥΝΟΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΟΓΙΣΤΗ ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ

Το smartphone είναι πλέον αναπόσπαστο εξάρτημα της καθημερινότητας μας, προέκταση του εαυτού μας, που χρησιμοποιείται και αξιοποιείται κάθε στιγμή.
Μπορεί όμως το κινητό να κάνει κακό στην υγεία μας; Ποιοί είναι οι ενδεχόμενοι κίνδυνοι των smartphones; Αυτό το ενδεχόμενο δεν αποκλείεται. Λεπτομέρειες που δεν υπολογίζουμε στη επίμονη καθημερινή χρήση του, μπορεί να έχουν βλαπτικές επιπτώσεις στην υγεία μας. Αν αυτό το συνειδητοποιήσουμε και πάρουμε κατάλληλες προφυλάξεις δεν θα έχουμε πρόβλημα.

Άνθρωποι στη σειρά κρατούν τα κινητά του τηλέφωνα και κοιτάζουν τις οθόνες τους.

 

Προσοχή το κινητό σας μπορεί να είναι μικροβιακή εστία
Κρατάμε το κινητό όπου κι αν πάμε, στη παλάμη μας, ενίοτε ιδρωμένη, με την οποία πιάνουμε οτιδήποτε, δίνουμε χειραψίες, χειριζόμαστε μηχανήματα, ψωνίζουμε, πληρώνουμε, πιάνουμε ξανά το κινητό μας κ.ο.κ. Το αφήνουμε σε καθίσματα, τραπεζάκια, γραφεία, στο έδαφος και πάλι μετά στη παλάμη μας και σε επαφή με το πρόσωπο μας. Οι περισσότεροι δεν το αποχωριζόμαστε ούτε στην τουαλέτα που αυτό είναι απαράδεκτο. Είναι λοιπόν φυσικό επόμενο το κινητό μας να μολύνεται και να είναι φορέας κοινόχρηστων μικροβίων και ιών όπως στρεπτόκοκκος, σταφυλόκοκκος, e.coli, κορωναϊό κτλ.

Διαβάστε περισσότερα για την απολύμανση κατά του covid-19.

Φωτογραφία κινητού τηλεφώνου και των μικροβίων που μπορεί να βρίσκονται πάνω στο κινητό.

Χρησιμοποιείστε αντισηπτικά μαντηλάκια με βάση το οινόπνευμα να καθαρίζετε τις επιφάνειες του κινητού σας μια και δυο φορές την ημέρα για να εκμηδενίζετε το ενδεχόμενο επιμόλυνσης.

Καθαρισμός smartphone με αντισηπτικό μαντηλάκι.

Μη καταπονείτε το λαιμό σας όταν αφοσιώνεστε στη χρήση του κινητού σας.
Αν κρατάτε το κινητό χαμηλά όταν στέλνετε μηνύματα ή σερφάρετε και κρατάτε τον αυχένα σε κάμψη, δημιουργείτε τάσεις στους αυχενικούς μύες με αποτέλεσμα μόνιμο σπασμό, μυϊκό κόμπο, επίμονη αυχεναλγία, αντανακλαστικό πόνο στη πλάτη, κεφαλαλγία τάσης, κλπ. Διακόψτε την ενασχόληση σας για λίγο, κάθε 20 λεπτά. Διατηρείτε καλή στάση, μη σκύβετε μπροστά, κρατήστε το κινητό σας ψηλότερα όταν το χρησιμοποιείτε. Η σωστή εργονομία βοηθά την πρόληψη τραυματισμών που σχετίζονται με τη χρήση του κινητού. Η συστηματική άσκηση του αυχένα με πιλάτες, γιόγκα κλπ. βοηθάει ουσιαστικά.

Απεικόνιση του πόνου που μπορεί να προκαλέσει η κάμψη του αυχένα κατά τη χρήση του smartphone.

Κρατήστε όπως πρέπει το τηλέφωνο
Ένας από τους βασικούς κινδύνους των smartphones, είναι η κακή στάση σώματος που μπορεί να χρησιμοποιούμε. Το κινητό έχει σχεδιαστεί για να το κρατάμε στη παλάμη. Η συγκράτηση του μεταξύ αυχένα και ώμου εγκυμονεί κινδύνους. Η κάμψη του αυχένα για παρατεταμένο χρόνο προκαλεί σπασμό των αυχενικών μυών με αποτέλεσμα αυχεναλγία, δυσκαμψία, κεφαλαλγία, ζάλη, ενίοτε ρεμβόκρανο. Εάν είναι αναγκαίο να παραμείνετε σε αυτή τη θέση για αρκετό χρόνο, κάντε διαλείμματα, ήπιες εκτατικές ασκήσεις στον αυχένα και ήπιο μασάζ. Εάν εγκατασταθεί πόνος, ήπια ξηρά θερμά επιθέματα και τα μη συνταγογραφούμενα αναλγητικά μπορεί να βοηθήσουν. Επί εμμονής των συμπτωμάτων ενημερώστε τον γιατρό σας.

Αποστολή μηνυμάτων κατά την οδήγηση
Είναι το ότι πιο θανατηφόρα επικίνδυνο μπορεί να κάνει κανείς.
Τα γραπτά μηνύματα κατά την οδήγηση αποσπούν την προσοχή σας από το τι συμβαίνει στο δρόμο. Χρειάζονται μόνο λίγα δευτερόλεπτα απροσεξίας για να προκαλέσετε ατύχημα και μάλιστα θανατηφόρο. Το 2019, σχεδόν 2800 άνθρωποι σκοτώθηκαν και περίπου 300.000 άνθρωποι τραυματίστηκαν σε τροχαία ατυχήματα που αφορούσαν οδηγούς που αποσπάστηκαν από κινητά τηλέφωνα στις ΗΠΑ. Στην Ελλάδα γενικά η χρήση κινητού χωρίς εγκατεστημένο σύστημα ανοιχτής ακρόασης απαγορεύεται.

Φωνητική κλήση και ομιλία κατά την οδήγηση
Το ότι είναι ασφαλές να μιλάς στο κινητό ενώ οδηγείς ακόμη και με ανοιχτή ακρόαση είναι τελείως λανθασμένη αντίληψη. Η διαδικασία αυτή οδηγεί σε μια κατάσταση που ονομάζεται γνωστική απόσπαση της προσοχής. Αυτός ο τύπος απόσπασης της προσοχής σας απομακρύνει από την παρατήρηση της οδήγησης και του ότι διαδραματίζεται στο δρόμο, παρόλο ότι φαινομενικά παρακολουθείτε το δρόμο, με αποτέλεσμα μειωμένα αντανακλαστικά και εξαιρετικά αυξημένη επιρρέπεια προς ατύχημα.
Η ομιλία σε smartphone ενώ οδηγείτε αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο τροχαίων ατυχημάτων. Εάν πρέπει να κάνετε ή να δεχτείτε ένα τηλεφώνημα ενώ οδηγείτε, πιάστε για ολιγόλεπτη συνομιλία την δεξιά λωρίδα με χαμηλή ταχύτητα και alarm.

Οδηγός σε αυτοκίνητο κοιτάζει την οθόνη του κινητού του, απεικονίζοντας τον τεράστιο κίνδυνο.

Προσοχή στο Μπλε Φως ( Blue Light)
Το μπλε φως είναι φως μικρού μήκους κύματος που εκπέμπεται από κινητά, οθόνες υπολογιστών, tablet, τηλεοράσεις και φαίνεται ότι προκαλεί βλαβερές επιπτώσεις στην υγεία. Η έκθεση σε αυτό το μήκος κύματος φωτός διαταράσσει τον κιρκάδιο ρυθμό. Η έκθεση στο μπλε φως μετά τη δύση του ηλίου παρεμποδίζει τον ύπνο. Το μπλε φως υπάρχουν ενδείξεις ότι μπορεί να συμβάλλει σε καρδιακές παθήσεις, παχυσαρκία, διαβήτη και άλλες καταστάσεις υγείας. Ελαχιστοποιήστε την έκθεσή σας σε blue Light, συμπεριλαμβανομένης της οθόνης του κινητού σας στο σκοτάδι. Επίσης, θα κοιμάστε καλύτερα εάν εκτίθεστε πολύ στο φυσικό φως κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Φωτογραφία ενός ανθρώπου που κοιτάζει την οθόνη του κινητού του πριν το βραδινό ύπνο.

Κινητό και περπάτημα
να μιλάτε στο κινητό, να στέλνετε μηνύματα ή να παρακολουθείτε video, γραπτό μήνυμα κλπ, ενώ περπατάτε δεν είναι άμοιρο κινδύνων και ενίοτε λόγος σοβαρών ατυχημάτων όπως σύγκρουση με άτομα ή ποδήλατο ή αυτοκίνητο, πτώση λόγω ανωμαλίας του δρόμου κλπ. Είναι αξιοσημείωτο ότι παραδόξως το 52% των ατυχημάτων όπου οι άνθρωποι περπατούν και αποσπάται η προσοχή τους ενώ ομιλούν στο κινητό, συμβαίνει στο σπίτι.

Φωτογραφία ανθρώπου που κρατάει το smartphone, ενώ περπατάει στο δρόμο.

Προκαλεί καρκίνο η χρήση του κινητού;
Τα στοιχεία των επιδημιολογικών ερευνών δεν δείχνουν ότι υπάρχει σχέση στη χρήση του κινητού για προδιάθεση προς ανάπτυξη νεοπλασμάτων, καρκίνου, νοσημάτων του αίματος κλπ
Ωστόσο εάν ανησυχείτε για την ιονίζουσα ακτινοβολία που εκπέμπεται από τα κινητά τηλέφωνα, περιορίστε τον χρόνο που τα χρησιμοποιείτε. Εάν θέλετε να ελαχιστοποιήσετε την έκθεσή σας στην ακτινοβολία του κινητού τηλεφώνου, μιλήστε στο τηλέφωνο σε λειτουργία ηχείου ή χρησιμοποιήστε ακουστικά.

Προσοχή στους αντίχειρές σας
Η υπερβολική αποστολή γραπτών μηνυμάτων μπορεί να οδηγήσει σε τραυματισμό του αντίχειρα με αποτέλεσμα τενοντίτιδα. Αυτή είναι μια κατάσταση όπου ο αντίχειρας εμφανίζει επώδυνη δυσκαμψία, αδυναμία να λάβει θέση ηρεμίας και ενίοτε μένει σε κάμψει αγκυλωμένος. Εάν εμφανίσετε αυτήν την πάθηση, ξεκουράστε τον αντίχειρά σας και ελαχιστοποιήστε τα γραπτά μηνύματα για να επιτρέψετε την υποχώρηση του προβλήματος. Επί εμμονής συμβουλευτείτε τον ορθοπαιδικό σας.

Χέρι που κρατάει smartphone.

Αρθρίτιδα και γραπτά μηνύματα
Η υπερβολική χρήση του κινητού μπορεί να σχετίζεται με επιδείνωση των συμπτωμάτων της αρθρίτιδας του αντίχειρα. Η πάθηση περιλαμβάνει ευαισθησία και πόνο στη βάση του αντίχειρα. Το να πιάνετε το τηλέφωνό σας και να στέλνετε μηνύματα με τον αντίχειρά σας μπορεί να επιδεινώσει τον πόνο. Η ξεκούραση, τα φάρμακα για τον πόνο και η χρήση νάρθηκα μπορεί να βοηθήσουν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων. Ο πιο συνηθισμένος τύπος αρθρίτιδας που επηρεάζει τη βάση του αντίχειρα είναι η εκφυλιστική, αρθρίτιδα γνωστή και ως οστεοαρθρίτιδα. Εδώ η συμβουλή του ορθοπαιδικού μπορεί να είναι πολύτιμη.

Προσοχή στις ηλεκτρονικές παρεμβολές
Τα smartphone μπορεί να διαταράσσουν τη λειτουργία ιατρικών συσκευών όπως τους βηματοδότες και τους εμφυτεύσιμους απινιδωτές. Η παρεμβολή μπορεί να προκαλέσει δυσλειτουργία των συσκευών. Τα κινητά τηλέφωνα μπορεί ακόμη και να επηρεάσουν ορισμένους τύπους ακουστικών βαρηκοΐας. Επισκεφτείτε το γιατρό σας εάν υποψιάζεστε ότι τα smartphone και τα έξυπνα τηλέφωνα παρεμβαίνουν στη λειτουργία οποιασδήποτε από τις ιατρικές σας συσκευές.

Προστατέψτε την όρασή σας
Το μπλε φως μικρού μήκους κύματος που εκπέμπεται από το κινητό και άλλους τύπους οθονών, μπορεί να προκαλέσει επιπτώσεις στην υγεία, όπως καταπόνηση των ματιών και πόνο. Αυτός ο τύπος φωτός μπορεί ακόμη και να βλάψει τον κερατοειδή χιτώνα και να αλλοιώσει την όραση. Εάν αντιμετωπίζετε καταπόνηση των ματιών, πόνο ή προβλήματα όρασης που σχετίζονται με τη χρήση του κινητού, ελαχιστοποιήστε τη χρήση του. Το ίδιο ισχύει για tablet, υπολογιστές και τηλεοράσεις. Όταν χρησιμοποιείτε αυτές τις συσκευές, κάντε συχνά διαλείμματα για να ξεκουράζετε τα μάτια σας.

Παιδί μικρής ηλικίας κρατάει smartphone πολύ κοντά στα μάτια του.

Απόσπαση της προσοχής του γιατρού κατά την εξέταση ασθενή από τηλεφωνική κλήση.
Οι γιατροί και άλλοι επαγγελματίες υγείας δεν είναι άμοιροι στην απόσπαση της προσοχής από το κινητό. Τα στοιχεία από μια μελέτη δείχνουν ότι ο γιατρός είναι πιθανό να κάνει λάθος στη διαχείριση του ασθενή του όταν χρησιμοποιεί το κινητό του κατά την εξέταση του. Ζητήστε από τον γιατρό σας ευγενικά να αποφεύγει τις κλήσεις κατά το χρόνο της εξέτασης σας.

Κινητό και κοινωνικότητα
Οι άνθρωποι που αποσπώνται από τα κινητό όταν είναι με παρέα χάνουν σημαντικές προσωπικές αλληλεπιδράσεις και διασυνδέσεις. Είτε το πιστεύετε είτε όχι, ακόμη και η παρουσία ενός κινητού όταν οι άνθρωποι αλληλοεπιδρούν προσωπικά μειώνει την εγγύτητα και την εμπιστοσύνη μεταξύ τους. Μειώνει επίσης την αίσθηση να αισθάνονται εν συναίσθηση και κατανόηση από αυτούς με τους οποίους συνυπάρχουν. Η παρουσία ενός κινητού διαταράσσει το δέσιμο και την οικειότητα. Αφήστε το κινητό σας στην άκρη όταν αλληλεπιδράτε προσωπικά με άλλους.

Σκέτσο παιδιών που σαχολούνται με τα κινητά τους και άφησαν στην άκρη το παιχνίδι. Φωτογραφία οικογενείας, που ο πατέρας ασχολείται με το κινητό και τα υπόλοιπα μέλη δυσανασχετούν.

This tool does not provide medical advice. See additional information:
© 1996-2022 WebMD, LLC. All rights reserved.
Source slideshow on OnHealth
Health SolutionsFrom Our Sponsors

Ιωάννα-Ελένη (Ελεάννα) Βιρβιδάκη, PhD, CCC-SLP
Μάστερ Παθολογίας Λόγου-Ομιλίας-Κατάποσης, Πανεπ. Βοστώνης, Η.Π.Α.
Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Πανεπ. Ιωαννίνων
email: info@virvidaki.gr

Βιογραφικό.
H Ελεάννα Βιρβιδάκη γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα ενώ έλκει την καταγωγή της από τα Χανιά. Το 1994 ξεκίνησε τον κύκλο των σπουδών της στην Βοστώνη των Ηνωμένων Πολιτειών με προπτυχιακές
σπουδές ιατρικής κατεύθυνσης και συνέχισε με μεταπτυχιακές σπουδές στην Παθολογία Λόγου και Ομιλίας από το Boston University (MSc). Το 2001 απέκτησε το δίπλωμα της κλινικής επάρκειας (Certificate of Clinical Competence) στην Παθολογία Λόγου και Ομιλίας από την Αμερικάνικη Ένωση Λογοπαθολόγων και Ακοολόγων (ΑSHA), της οποίας παραμένει ενεργό μέλος έως και σήμερα. Στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και πριν την επιστροφή της στην Ελλάδα, εργάσθηκε ως υπεύθυνη λογοπαθολόγος σε μεγάλες μονάδες αποκατάστασης νευρογενών διαταραχών επικοινωνίας και κατάποσης ενώ παράλληλα προσέφερε
εθελοντικά τις υπηρεσίες της στην κλινική λογοπαθολογίας του Massachusetts General Hospital. To 2003 επέστρεψε στην Αθήνα όπου συνεργάστηκε επί σειρά ετών με το Ιατρικό Κέντρο Αθηνών και την Μονάδα Αγγειακών Εγκεφαλικών Επεισοδίων του Νοσοκομείου Αλεξάνδρα. Έχει συμμετάσχει με πολυάριθμες ανακοινώσεις ως προσκεκλημένη εισηγήτρια και συντονίστρια σε διαλέξεις και στρογγυλές τράπεζες σε ελληνικά και διεθνή συνέδρια, με επίκεντρο εισηγήσεων στην αξιολόγηση και αποκατάσταση νευρογενών διαταραχών επικοινωνίας και σίτισης-κατάποσης (δυσφαγίας). Από τα τέλη του 2009, λειτουργεί το ιδιωτικό της γραφείο στα Ιωάννινα, σήμερα ως επιστημονική υπεύθυνη της διερευνημένης διεπιστημονικής ομάδας «Λογοποίηση». Μεταξύ του 2009-2015, επιτέλεσε το διδακτικό της έργο στο τμήμα λογοθεραπείας του Πανεπιστημίου Ηπείρου ως έμμισθη επιστημονική συνεργάτης ενώ τελευταία, αποτελεί ακαδημαϊκή υπότροφο των τμημάτων λογοθεραπείας των Πανεπιστημίων Πατρών και Ιωαννίνων. Κλινικά, ασχολείται με
παιδιά, εφήβους, ενήλικες και υπερήλικες με διαταραχές ομιλίας και λόγου/γλώσσας, ενώ τα κύρια κλινικά και ερευνητικά της ενδιαφέροντα εστιάζουν στους τομείς αποκατάστασης λόγου-ομιλίας και σίτισης- κατάποσης σε επίκτητες νευρολογικές βλάβες. Σήμερα, είναι διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων με αντικείμενο τον προσυμπτωματικό έλεγχο κατάποσης στο οξύ αγγειακό
εγκεφαλικό επεισόδιο.