ΚΟΨΙΜΟ ΚΑΠΝΙΣΜΑΤΟΣ (ΜΕΡΟΣ Α)

ΚΟΨΙΜΟ ΚΑΠΝΙΣΜΑΤΟΣ (ΜΕΡΟΣ Α)

Είσαι έτοιμος να κόψεις το κάπνισμα;
Αν ναι, τότε το παρακάτω κείμενο ίσως βοηθήσει.

Ποιος μπορεί να σε βοηθήσει;
Ο λαρυγγολόγος που ασκεί την ιατρική διακοπής του καπνίσματος, ίσως αποδειχθεί ο ποιό αποτελεσματικός σύμβουλος και συνεργάτης σου σε αυτή την προσπάθεια. Επικοινώνησε μαζί του!

Πότε και πως πρέπει να αρχίσεις;
Εφόσον διαβάζεις αυτό το κείμενο, σημαίνει ότι σοβαρά σε απασχολεί η διακοπή του καπνίσματος, κέρδισες λοιπόν το πρώτο βήμα προς της απεξάρτηση από το τσιγάρο!
Αναφέρεται σαν ευφυολόγημα: “Είναι εύκολο να κόψεις το τσιγάρο, το έχω πετύχει δεκάδες φορές”.
Για κάποια πειθαρχημένα άτομα είναι εύκολο να κόψουν απότομα το κάπνισμα. Για τους περισσότερους όμως καπνιστές είναι πάρα πολύ δύσκολο έως και ακατόρθωτο.
Εφόσον η προοπτική της οριστικής διακοπής του καπνίσματος φαντάζει ανυπόφορη, δώσε υπόσχεση στον εαυτό σου να το κόψεις για μια εβδομάδα. Αφού κερδίσεις τη πρώτη άκαπνη εβδομάδα, χωρίς διακοπή προσπάθησε για μια ακόμη και έτσι προχώρησε προοδευτικά βδομάδα τη βδομάδα μέχρι τελικού αποτελέσματος. Έχεις δυο ανυπέρβλητα εμπόδια να ξεπεράσεις την εξάρτηση από την νικοτίνη και την συνήθεια του καπνίσματος.

Κτύπα την εξάρτηση
Ο καπνός περιέχει νικοτίνη, μια εθιστική ουσία και οι καπνιστές καταλήγουν άτομα εξαρτημένα από την νικοτίνη. Εάν κόψεις το κάπνισμα απότομα, ίσως εμφανίσεις σωματικά και ψυχολογικά στερητικά συμπτώματα όπως επιτακτική επιθυμία λήψης τροφής, νευρικότητα, άγχος, οξυθυμία, κατάθλιψη, διαταραχές ύπνου και αϋπνία. Τα στερητικά συμπτώματα μπορεί να είναι έντονα την πρώτη εβδομάδα αλλά σταδιακά υποχωρούν και αυτό γίνεται σαφές από την δεύτερη εβδομάδα. Μετά ένα μήνα τα περισσότερα στερητικά συμπτώματα έχουν υποχωρήσει καθολικά ή εξασθενούν στο μεγαλύτερο ποσοστό τους και δεν προκαλούν ιδιαίτερη ενόχληση.
Εάν επιχειρήσεις την σταδιακή μείωση του καπνίσματος τα στερητικά συμπτώματα είναι ηπιότερα, διαρκούν όμως περισσότερο και ο κίνδυνος υπαναχώρησης στο κάπνισμα πολύ μεγαλύτερος.
Γι αυτό οι έμπειροι γιατροί επιχειρούν να πείσουν το καπνιστή να κάνει προσπάθεια απότομης διακοπής του καπνίσματος.

 

Διάβασε εδώ το μέρος β

Ιωάννα-Ελένη (Ελεάννα) Βιρβιδάκη, PhD, CCC-SLP
Μάστερ Παθολογίας Λόγου-Ομιλίας-Κατάποσης, Πανεπ. Βοστώνης, Η.Π.Α.
Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Πανεπ. Ιωαννίνων
email: info@virvidaki.gr

Βιογραφικό.
H Ελεάννα Βιρβιδάκη γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα ενώ έλκει την καταγωγή της από τα Χανιά. Το 1994 ξεκίνησε τον κύκλο των σπουδών της στην Βοστώνη των Ηνωμένων Πολιτειών με προπτυχιακές
σπουδές ιατρικής κατεύθυνσης και συνέχισε με μεταπτυχιακές σπουδές στην Παθολογία Λόγου και Ομιλίας από το Boston University (MSc). Το 2001 απέκτησε το δίπλωμα της κλινικής επάρκειας (Certificate of Clinical Competence) στην Παθολογία Λόγου και Ομιλίας από την Αμερικάνικη Ένωση Λογοπαθολόγων και Ακοολόγων (ΑSHA), της οποίας παραμένει ενεργό μέλος έως και σήμερα. Στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και πριν την επιστροφή της στην Ελλάδα, εργάσθηκε ως υπεύθυνη λογοπαθολόγος σε μεγάλες μονάδες αποκατάστασης νευρογενών διαταραχών επικοινωνίας και κατάποσης ενώ παράλληλα προσέφερε
εθελοντικά τις υπηρεσίες της στην κλινική λογοπαθολογίας του Massachusetts General Hospital. To 2003 επέστρεψε στην Αθήνα όπου συνεργάστηκε επί σειρά ετών με το Ιατρικό Κέντρο Αθηνών και την Μονάδα Αγγειακών Εγκεφαλικών Επεισοδίων του Νοσοκομείου Αλεξάνδρα. Έχει συμμετάσχει με πολυάριθμες ανακοινώσεις ως προσκεκλημένη εισηγήτρια και συντονίστρια σε διαλέξεις και στρογγυλές τράπεζες σε ελληνικά και διεθνή συνέδρια, με επίκεντρο εισηγήσεων στην αξιολόγηση και αποκατάσταση νευρογενών διαταραχών επικοινωνίας και σίτισης-κατάποσης (δυσφαγίας). Από τα τέλη του 2009, λειτουργεί το ιδιωτικό της γραφείο στα Ιωάννινα, σήμερα ως επιστημονική υπεύθυνη της διερευνημένης διεπιστημονικής ομάδας «Λογοποίηση». Μεταξύ του 2009-2015, επιτέλεσε το διδακτικό της έργο στο τμήμα λογοθεραπείας του Πανεπιστημίου Ηπείρου ως έμμισθη επιστημονική συνεργάτης ενώ τελευταία, αποτελεί ακαδημαϊκή υπότροφο των τμημάτων λογοθεραπείας των Πανεπιστημίων Πατρών και Ιωαννίνων. Κλινικά, ασχολείται με
παιδιά, εφήβους, ενήλικες και υπερήλικες με διαταραχές ομιλίας και λόγου/γλώσσας, ενώ τα κύρια κλινικά και ερευνητικά της ενδιαφέροντα εστιάζουν στους τομείς αποκατάστασης λόγου-ομιλίας και σίτισης- κατάποσης σε επίκτητες νευρολογικές βλάβες. Σήμερα, είναι διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων με αντικείμενο τον προσυμπτωματικό έλεγχο κατάποσης στο οξύ αγγειακό
εγκεφαλικό επεισόδιο.