Η ΜΠΑΛΑΡΙΝΑ ΔΕΝ ΖΑΛΙΖΕΤΑΙ!

Η ΜΠΑΛΑΡΙΝΑ ΔΕΝ ΖΑΛΙΖΕΤΑΙ!

Σε μία παράσταση κλασικού μπαλέτου, οι θεατές παρακολουθούν με δέος τις μπαλαρίνες, οι οποίες περιστρέφονται στο χώρο, εκτελώντας τη μία πιρουέτα μετά την άλλη, χωρίς να παρουσιάζουν την παραμικρή δυσφορία. Η ικανότητά τους να ελέγχουν τη ζάλη και την αστάθεια κατά την αστραπιαία περιδίνηση και αναπήδηση, προκάλεσε το ενδιαφέρον της επιστημονικής κοινότητας.

Πρόσφατη μελέτη ερμηνεύει την ανοχή των χορευτών στην περιστροφή.

Με την επίμονη άσκηση, ο εγκέφαλος εξοικειώνεται στη παράδοξη κίνηση και προσαρμόζεται, καταργώντας το αίσθημα ζάλης που προκαλούν οι πιρουέτες. Η παρατήρηση αυτή, μπορεί να αξιοποιηθεί για τη βελτίωση της θεραπευτικής προσέγγισης σε άτομα με χρόνιο ίλιγγο, χρόνια ζάλη και αστάθεια. Η υπόθεση αυτή είναι σημαντική γιατί ένα 25% του γενικού πληθυσμού εμφανίζει , τουλάχιστον μια φορά στη ζωή του, συμπτώματα ιλίγγου και αστάθειας.

Η μελέτη που διεξήχθη δημοσιεύθηκε την 26η Σεπτεμβρίου 2013 στο περιοδικό Cerebral Cortex με υπεύθυνο τον Dr. Barry Seemungal, Imperial College, Λονδίνο.
Συμμετείχαν 29 μπαλαρίνες και 20 κωπηλάτισσες με αντίστοιχη ηλικία και φυσική κατάσταση. Οι συμμετέχοντες υποβλήθηκαν στη δοκιμασία περιστροφής με περιστρεφόμενο έδρανο σε σκοτεινό θάλαμο, ενώ παράλληλα έγινε λειτουργική σάρωση του εγκεφάλου. Οι μπαλαρίνες παρουσίασαν σαφώς χαμηλότερα επίπεδα ζάλης από τις κωπηλάτισσες.

Κατά τη λειτουργική σάρωση εστιάστηκαν δύο περιοχές στον εγκέφαλο. Η παρεγκεφαλίδα που παίρνει αισθητικές πληροφορίες από την αιθουσαία συσκευή του έσω ωτός (το όργανο της ισορροπίας), ώστε να συντονίσει τις κινήσεις του σώματος και να ελέγξει την ισορροπία. Και ο εγκεφαλικός φλοιός, ο οποίος είναι υπεύθυνος για το αίσθημα της ζάλης.

Στις μπαλαρίνες η περιοχή του εγκεφάλου όπου γίνεται η επεξεργασία των σημάτων που προέρχονται από την αίθουσα ήταν μικρότερη από την αναμενόμενη. Φαίνεται ότι με την συνεχή άσκηση, το νευρικό σύστημα αναπτύσσει ένα κύκλωμα αυτόματων, εξαιρετικά συντονισμένων προ-προγραμματισμένων κινήσεων, το οποίο υποβαθμίζει ή ακόμη αναστέλλει, την πληροφορία κίνησης, που το αυτί στέλνει στον εγκέφαλο. Έτσι καταστέλλοντας τα περιφερικά σήματα από το όργανο της ισορροπίας, μειώνεται στον εγκεφαλικό φλοιό η περιοχή επεξεργασίας αυτών και αναπτύσσεται αντοχή στο αίσθημα του ίλιγγου και της αστάθειας.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι, κατά την δοκιμασία, οι υποδοχείς αντίληψης της περιδίνησης στις κωπηλάτισσες, λειτουργούν ανάλογα με τους υποδοχείς αντίληψης της κίνησης, όταν παρακολουθούμε κινούμενο στόχο (οπτοκινητικός νυσταγμός). Κατά την περιδίνηση των κωπηλατισσών εκλύονται τα αναμενόμενα οφθαλμικά αντανακλαστικά που ανταποκρίνονται σε αιθουσαία σήματα. Κάτι ανάλογο δεν παρατηρείται στις μπαλαρίνες. Μια προφανής αιτιολογία είναι η επίμονη άσκηση με περιδίνηση στην οποία οι μπαλαρίνες υποβάλλονται καθημερινά. Η παρατήρηση αυτή ίσως φανεί ιδιαίτερα χρήσιμη στην εξέλιξη των δοκιμασιών ελέγχου, αλλά και της φυσιοθεραπείας, στην οποία υποβάλλονται ασθενείς με χρόνια ζάλη.

Κατά την διερεύνηση του ιλιγγικού ασθενή παίρνουμε σημαντικές πληροφορίες ελέγχοντας τα οφθαλμικά αντανακλαστικά και τον οπτοκινητικό νυσταγμό. Ωστόσο δεν είναι απαραίτητο οι τιμές αυτών των δοκιμασιών, να είναι πάντα ανάλογες του αισθήματος περιστροφής και ζάλης που προκαλείται στον ασθενή κατά την εκτέλεση τους. Τα παθολογικά λαβυρινθικά αντανακλαστικά μπορεί να εκπίπτουν χωρίς ανάλογη ύφεση του αισθήματος ζάλης και αστάθειας και όταν αυτά καταργούνται δεν σημαίνει οπωσδήποτε ότι επήλθε ίαση. Τα αποτελέσματα των δοκιμασιών θα πρέπει να συνεκτιμούνται με την πορεία του αισθήματος ιλίγγου και αστάθειας του πάσχοντος.

Η έρευνα αυτή μπορεί να φανεί ιδιαίτερα χρήσιμα στην διερεύνηση και θεραπεία ασθενών με χρόνιο ίλιγγο, ζάλη και αστάθεια. Ιδιαίτερα η προσπάθεια ανάπτυξης ανασταλτικού κυκλώματος αντοχής στον ίλιγγο, μπορεί να επιφέρει ουσιαστικά θεραπευτικά αποτελέσματα για τον ιλιγγικό ασθενή.

ΠΗΓΗ: Imperial College του Λονδίνου, δελτίο ειδήσεων, 27 Σεπτέμβρη, 2013

Ιωάννα-Ελένη (Ελεάννα) Βιρβιδάκη, PhD, CCC-SLP
Μάστερ Παθολογίας Λόγου-Ομιλίας-Κατάποσης, Πανεπ. Βοστώνης, Η.Π.Α.
Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Πανεπ. Ιωαννίνων
email: info@virvidaki.gr

Βιογραφικό.
H Ελεάννα Βιρβιδάκη γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα ενώ έλκει την καταγωγή της από τα Χανιά. Το 1994 ξεκίνησε τον κύκλο των σπουδών της στην Βοστώνη των Ηνωμένων Πολιτειών με προπτυχιακές
σπουδές ιατρικής κατεύθυνσης και συνέχισε με μεταπτυχιακές σπουδές στην Παθολογία Λόγου και Ομιλίας από το Boston University (MSc). Το 2001 απέκτησε το δίπλωμα της κλινικής επάρκειας (Certificate of Clinical Competence) στην Παθολογία Λόγου και Ομιλίας από την Αμερικάνικη Ένωση Λογοπαθολόγων και Ακοολόγων (ΑSHA), της οποίας παραμένει ενεργό μέλος έως και σήμερα. Στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και πριν την επιστροφή της στην Ελλάδα, εργάσθηκε ως υπεύθυνη λογοπαθολόγος σε μεγάλες μονάδες αποκατάστασης νευρογενών διαταραχών επικοινωνίας και κατάποσης ενώ παράλληλα προσέφερε
εθελοντικά τις υπηρεσίες της στην κλινική λογοπαθολογίας του Massachusetts General Hospital. To 2003 επέστρεψε στην Αθήνα όπου συνεργάστηκε επί σειρά ετών με το Ιατρικό Κέντρο Αθηνών και την Μονάδα Αγγειακών Εγκεφαλικών Επεισοδίων του Νοσοκομείου Αλεξάνδρα. Έχει συμμετάσχει με πολυάριθμες ανακοινώσεις ως προσκεκλημένη εισηγήτρια και συντονίστρια σε διαλέξεις και στρογγυλές τράπεζες σε ελληνικά και διεθνή συνέδρια, με επίκεντρο εισηγήσεων στην αξιολόγηση και αποκατάσταση νευρογενών διαταραχών επικοινωνίας και σίτισης-κατάποσης (δυσφαγίας). Από τα τέλη του 2009, λειτουργεί το ιδιωτικό της γραφείο στα Ιωάννινα, σήμερα ως επιστημονική υπεύθυνη της διερευνημένης διεπιστημονικής ομάδας «Λογοποίηση». Μεταξύ του 2009-2015, επιτέλεσε το διδακτικό της έργο στο τμήμα λογοθεραπείας του Πανεπιστημίου Ηπείρου ως έμμισθη επιστημονική συνεργάτης ενώ τελευταία, αποτελεί ακαδημαϊκή υπότροφο των τμημάτων λογοθεραπείας των Πανεπιστημίων Πατρών και Ιωαννίνων. Κλινικά, ασχολείται με
παιδιά, εφήβους, ενήλικες και υπερήλικες με διαταραχές ομιλίας και λόγου/γλώσσας, ενώ τα κύρια κλινικά και ερευνητικά της ενδιαφέροντα εστιάζουν στους τομείς αποκατάστασης λόγου-ομιλίας και σίτισης- κατάποσης σε επίκτητες νευρολογικές βλάβες. Σήμερα, είναι διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων με αντικείμενο τον προσυμπτωματικό έλεγχο κατάποσης στο οξύ αγγειακό
εγκεφαλικό επεισόδιο.