ΓΛΩΣΣΙΚΟΣ ΕΚΤΟΠΟΣ ΘΥΡΕΟΕΙΔΗΣ

ΓΛΩΣΣΙΚΟΣ ΕΚΤΟΠΟΣ ΘΥΡΕΟΕΙΔΗΣ

Γλωσσικός, έκτοπος θυρεοειδής

Αποτελεί ένα τυχαίο εύρημα ενός παιδιού ηλικίας 6 ετών, κατά την ΩΡΛ κλινική εξέταση στο Ιατρείο. Το παιδί ήρθε στο ιατρείο με κύριο σύμπτωμα την κακοσμία. Από την ΩΡΛ κλινική εξέταση διαπιστώνεται η κλινική εικόνα της Χρόνιας Κρυπτικής Αμυγδαλίτιδας, η οποία είναι κατάσταση συμβατή με την συμπτωματολογία του μικρού ασθενή. Στην Video-σκόπηση του στοματοφάρυγγα δίνεται η εντύπωση ότι η βάση της γλώσσας και κατά τη μέση γραμμή, φιλοξενεί ευμέγεθες ομαλό μόρφωμα, το οποίο έχει ανάγκη περαιτέρω διερεύνησης, με πρώτη πιθανή διάγνωση, την ύπαρξη έκτοπου γλωσσικού θυρεοειδή.

 Ο μικρός ασθενής παραπέμπεται για σπινθηρογράφημα τραχήλου.

Σπινθηρογράφημα θυρεοειδούς
Ραδιοφάρμακο: 0,5mCi Te – 99m.
Δεν παρατηρείται εκλεκτική συγκέντρωση φαρμάκου στην ανατομική θέση του θυρεοειδή. Έντονη εκλεκτική συγκέντρωση του ραδιοφαρμάκου παρατηρείται στη περιοχή που αντιστοιχεί στη βάση της γλώσσας.
(Ραδιοισοτοπική Διάγνωση – Διευθύντρια Χρυσή Καλογιαννίδου, πυρηνικός γιατρός, Ιωάννινα).

Η μικρός ασθενής έκανε εισαγωγή στην Παιδιατρική Κλινική του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων για πλήρη ορμονολογική διερεύνηση και προσδιορισμό της θέσης των παραθυρεοειδών αδένων. Εξήλθε του νοσοκομείου χωρίς άλλα παθολογικά ευρήματα.

ektopos-thiroidis-2 ΓΛΩΣΣΙΚΟΣ ΘΥΡΕΟΕΙΔΗΣ – LINGUAL THYROID

Η εντόπιση του θυρεοειδικού ιστού στη βάση της γλώσσας (τυφλό τρήμα), είναι η συχνότερα απαντώμενη, της μάλλον σπάνιας αυτής διαμαρτίας περί την διάπλαση, του έκτοπου θυρεοειδή αδένα. Ο γλωσσικός θυρεοειδής, είναι πιθανόν να αποτελεί τημοναδική θέση θυρεοειδικού ιστού, όπως συμβαίνει στο συγκεκριμένο περιστατικό. Είναι συνήθως κατάσταση ασυμπτωματική. Μπορεί ωστόσο και να συνοδεύεται από δυσφαγία ή σβωλώδη ομιλία και να προκαλέσει δύσπνοια. 

Η κλινική διάγνωση επιβεβαιώνεται πάντα με τον εργαστηριακό έλεγχο και οπωσδήποτε με το σπινθηρογράφημα του θυρεοειδή.
Μεγάλη προσοχή πρέπει να δίνεται στη δια βελόνης βιοψία, γιατί υπάρχει κίνδυνος σοβαρής αιμορραγίας ή θυρεοειδικού καταιγισμού λόγω απελευθέρωσης μεγάλης ποσότητας ορμονών στην κυκλοφορία. Οι ασθενείς με έκτοπο θυρεοειδικό παρέγχυμα, αποτελούν ομάδα υψηλού κινδύνου για πιθανή εκτροπή του θυρεοειδικού ιστού προς κακοήθεια.

ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Επί ασυμπτωματικής κλινικής εικόνας επιβάλλεται παρακολούθηση και η ορμονική υποκατάσταση ή καταστολή, ανάλογα με τα ορμονικά επίπεδα. Επί εμφανούς συμπτωματολογίας προκύπτει ανάγκη αφαίρεσης του θυρεοειδικού ιστού με:

  • Διαστοματική χειρουργική Laser ή
  • Συμβατική εκτομή μετά από σχάση της γλώσσας, ή
  • Εκτομή με μέση φαρυγγοτομία.

Απόλυτη ένδειξη αποτελεί η υποτροπιάζουσα σοβαρή αιμορραγία, η δυσφαγία που οδηγεί σε αδυναμία σίτισης και η σημαντικού βαθμού αποφρακτική δύσπνοια. Ασθενείς χωρίς άλλη εντόπιση θυρεοειδούς ιστού στο τράχηλο, μπορούν να δεχθούν μεταμόσχευση του γλωσσικού τους θυρεοειδή, σε άλλη θέση του τραχήλου. Η ακτινοθεραπεία με ραδιενεργό ιώδιο αποτελεί εναλλακτική θεραπεία σε ασθενείς που δεν μπορούν να σιτιστούν ή αρνούνται τη χειρουργική επέμβαση.

Μετά την εκτομή υπάρχει κίνδυνος μυξοιδήματος, εάν δεν υπάρχει φυσιολογικός θυρεοειδής αδένας και τετανίας στις πολύ σπάνιες περιπτώσεις που την έκτοπη θέση του θυρεοειδούς συνοδεύουν οι παραθυρεοειδείς αδένες. Επί συντηρητικής αγωγής επιβάλλεται η παρακολούθηση του περιστατικού για το ενδεχόμενο εμφάνισης ορμονικής διαταραχής ή κακοήθους εξαλλαγής.

Λεξικό: Ectopic: Φυσιολογική εμφάνιση ιστού σε όχι φυσιολογική θέση

Βιβλιογραφία:
Cotton RT, Reilly JS. Malformation of the larynx. In: Bluestone CD, Stool SE, eds. Pediatric Otolaryngology.
K.J.Lee, Essential Otolaryngology Head & Neck Surgery
Αντώνης Θ. Σκεύας. Επίτομη Ωτορινολαρυγγολογία
W. Arnold – U. Ganzer (Ε. Μοσχοβάκης – Εμμ. Αναγνώστου) Ωτο-Ρινο-Λαρυγγολογία.

www.maxilofacialcenter.com
www.studentmj.com
www.mcg.edu

Ιωάννα-Ελένη (Ελεάννα) Βιρβιδάκη, PhD, CCC-SLP
Μάστερ Παθολογίας Λόγου-Ομιλίας-Κατάποσης, Πανεπ. Βοστώνης, Η.Π.Α.
Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Πανεπ. Ιωαννίνων
email: info@virvidaki.gr

Βιογραφικό.
H Ελεάννα Βιρβιδάκη γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα ενώ έλκει την καταγωγή της από τα Χανιά. Το 1994 ξεκίνησε τον κύκλο των σπουδών της στην Βοστώνη των Ηνωμένων Πολιτειών με προπτυχιακές
σπουδές ιατρικής κατεύθυνσης και συνέχισε με μεταπτυχιακές σπουδές στην Παθολογία Λόγου και Ομιλίας από το Boston University (MSc). Το 2001 απέκτησε το δίπλωμα της κλινικής επάρκειας (Certificate of Clinical Competence) στην Παθολογία Λόγου και Ομιλίας από την Αμερικάνικη Ένωση Λογοπαθολόγων και Ακοολόγων (ΑSHA), της οποίας παραμένει ενεργό μέλος έως και σήμερα. Στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και πριν την επιστροφή της στην Ελλάδα, εργάσθηκε ως υπεύθυνη λογοπαθολόγος σε μεγάλες μονάδες αποκατάστασης νευρογενών διαταραχών επικοινωνίας και κατάποσης ενώ παράλληλα προσέφερε
εθελοντικά τις υπηρεσίες της στην κλινική λογοπαθολογίας του Massachusetts General Hospital. To 2003 επέστρεψε στην Αθήνα όπου συνεργάστηκε επί σειρά ετών με το Ιατρικό Κέντρο Αθηνών και την Μονάδα Αγγειακών Εγκεφαλικών Επεισοδίων του Νοσοκομείου Αλεξάνδρα. Έχει συμμετάσχει με πολυάριθμες ανακοινώσεις ως προσκεκλημένη εισηγήτρια και συντονίστρια σε διαλέξεις και στρογγυλές τράπεζες σε ελληνικά και διεθνή συνέδρια, με επίκεντρο εισηγήσεων στην αξιολόγηση και αποκατάσταση νευρογενών διαταραχών επικοινωνίας και σίτισης-κατάποσης (δυσφαγίας). Από τα τέλη του 2009, λειτουργεί το ιδιωτικό της γραφείο στα Ιωάννινα, σήμερα ως επιστημονική υπεύθυνη της διερευνημένης διεπιστημονικής ομάδας «Λογοποίηση». Μεταξύ του 2009-2015, επιτέλεσε το διδακτικό της έργο στο τμήμα λογοθεραπείας του Πανεπιστημίου Ηπείρου ως έμμισθη επιστημονική συνεργάτης ενώ τελευταία, αποτελεί ακαδημαϊκή υπότροφο των τμημάτων λογοθεραπείας των Πανεπιστημίων Πατρών και Ιωαννίνων. Κλινικά, ασχολείται με
παιδιά, εφήβους, ενήλικες και υπερήλικες με διαταραχές ομιλίας και λόγου/γλώσσας, ενώ τα κύρια κλινικά και ερευνητικά της ενδιαφέροντα εστιάζουν στους τομείς αποκατάστασης λόγου-ομιλίας και σίτισης- κατάποσης σε επίκτητες νευρολογικές βλάβες. Σήμερα, είναι διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων με αντικείμενο τον προσυμπτωματικό έλεγχο κατάποσης στο οξύ αγγειακό
εγκεφαλικό επεισόδιο.