ΕΠΟΧΙΚΗ ΑΛΛΕΡΓΙΚΗ ΡΙΝΙΤΙΔΑ, ΠΥΡΕΤΟΣ ΕΚ ΧΟΡΤΟΥ, HAY FEVER(ΜΕΡΟΣ Β)

ΕΠΟΧΙΚΗ ΑΛΛΕΡΓΙΚΗ ΡΙΝΙΤΙΔΑ, ΠΥΡΕΤΟΣ ΕΚ ΧΟΡΤΟΥ, HAY FEVER(ΜΕΡΟΣ Β)

Συνεχίζοντας από το μέρος α

 

Ο αλλεργικός ασθενής μπορεί να έχει διαταραγμένο ύπνο στη φάση REM, δηλαδή στις περιόδους του ύπνου που πραγματικά ο οργανισμός ξεκουράζεται. Αποτέλεσμα αυτής της διαταραχής του ύπνου στον αλλεργικό ασθενή είναι αυτός να κοιμάται οκτώ, εννιά, ακόμη και δέκα ώρες και να ξυπνάει με δυσκολία, βαρύ κεφάλι και επίμονη κόπωση, κατάσταση που επηρεάζει την απόδοση στη δουλειά και την ποιότητα ζωής γενικά.

Ουσιαστική βοήθεια στον αλλεργικό ασθενή δίνει η αποφυγή της υπεύθυνης για την αλλεργία του, γύρης, όπως και η χορήγηση ανισταμινικών σε υψηλή δοσολογία.

Η χορήγηση των κατάλληλων φαρμάκων συνιστάται πριν εκδηλωθούν τα συμπτώματα. Έτσι διαμορφώνεται μια υπεροχή αντίστασης που βοηθάει τον ασθενή να μη επιδεινωθούν ή και να μη εκδηλωθούν τα συμπτώματα της εποχικής του αλλεργίας.

Θα μπορούσαμε να ισχυριστούμε ότι από το τρίπτυχο της διαχείρισης της αλλεργικής νόσου, πρόληψη – αποφυγή αλλεργιογόνου, έλεγχος των συμπτωμάτων – φαρμακευτική αγωγή, ανοσοθεραπεία – εμβολιασμοί, το πιο σημαντικό είναι η πρόληψη με την αποφυγή του αλλεργιογόνου.

Κατά τη διάρκεια της υπεύθυνης γυρεοφορίας συνιστάται τα παράθυρα στο σπίτι και το χώρο εργασίας να μένουν ερμητικά κλειστά και να λειτουργεί ο κλιματισμός με αντιαλλεργικά φίλτρα για να απαλλάσσεται η ατμόσφαιρα από τη γύρη. Αν τα παράθυρα μείνουν ανοιχτά το περιβάλλον σας θα είναι το ίδιο με εκείνο της υπαίθρου, δηλαδή γεμάτο γύρη. Το ίδιο ισχύει και για το αυτοκίνητο, κλειστά παράθυρα και κλιματισμός με αντιαλλεργικά φίλτρα. Δραστηριότητες στην ύπαιθρο, γυμναστική, σπορ, κλπ, είναι σκόπιμο να γίνονται γρήγορα το πρωί ή αργά το απόγευμα που τα ποσοστά γυρεοφορίας είναι υα χαμηλότερα

Ένα γεγονός που περνάει απαρατήρητο είναι η συμμετοχή του τριχωτού της κεφαλής στην αλλεργική αντίδραση. Ο στατικός ηλεκτρισμός των μαλλιών μας προσελκύει γύρεις και μύκητες που μένουν προσκολλημένα στα μαλλιά μας. Αυτό το αλλεργιογόνο υλικό, όταν ξαπλώνουμε απελευθερώνεται στο μαξιλάρι μας, εισπνέεται και προκαλεί αλλεργική διέγερση. Είναι σημαντικό το βράδυ όταν επιστρέφουμε σπίτι να πλένουμε τα μαλλιά μας. Εναλλακτική λύση αποτελεί η χρήση νυχτερινού σκούφου.

evaggelos-golas-orl-blog-epoxiki-allergiki-rinitida-hay-fever

Επίσης στις καθημερινές συνήθειες του αλλεργικού ασθενή η συστηματική περιποίηση της μύτης με υπέρτονο διαλύματα φυσιολογικού ορού με ουδέτερο ph (osmoclean nasal spray) σημαντικά βοηθάει τον έλεγχο των συμπτωμάτων της αλλεργικής ρινίτιδας.

Εάν η πρόληψη δεν μπορεί να εφαρμοστεί, τα αντισταμινικά από του στόματος και τα ρινικά σπρέι με στεροειδή ή αντισταμινικά δίνουν πολύ καλά αποτελέσματα. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίνεται στη χορήγηση αποσυμφορητικών φαρμάκων γιατί η παρατεταμένη χρήση τους, συνήθως οδηγεί σε φαρμακευτική ρινίτιδα και επίμονο μπούκωμα.

Σε άτομα με επίμονη αλλεργική ρινίτιδα, έντονη βασανιστική συμπτωματολογία, συνύπαρξη βρογχικού άσθματος, η ανοσοθεραπεία δίνει πολύ καλά αποτελέσματα. Σήμερα η ανοσοθεραπεία μπορεί να εφαρμοστεί με χορήγηση εμβολίου σε μορφή υπογλωσσίων σταγόνων, μέθοδος απόλυτα ασφαλής, αποτελεσματική, λογικού κόστους, που δεν απαιτεί τακτικές επισκέψεις στον θεράποντα γιατρό. Ο χρόνος χορήγησης κυμαίνεται από δυο έως πέντε έτη.

Προϋπόθεση για την χορήγηση ανοσοθεραπείας είναι η εκτέλεση των δερματικών δοκιμασιών (prick tests) όπου θα προσδιοριστούν τα ένοχα αλλεργιογόνα και τα αποτελέσματα των δοκιμασιών θα αποτελέσουν τη βάση για την σύνθεση του εμβολίου.

Συνεχίζεται με συμβουλές για να ελέγξετε το συνάχι, το φτέρνισμα, τη φαγούρα και την καταρροή που προκαλεί η εποχική αλλεργική ρινίτιδα.

 

Διαβάστε εδώ το μέρος γ

Ιωάννα-Ελένη (Ελεάννα) Βιρβιδάκη, PhD, CCC-SLP
Μάστερ Παθολογίας Λόγου-Ομιλίας-Κατάποσης, Πανεπ. Βοστώνης, Η.Π.Α.
Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Πανεπ. Ιωαννίνων
email: info@virvidaki.gr

Βιογραφικό.
H Ελεάννα Βιρβιδάκη γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα ενώ έλκει την καταγωγή της από τα Χανιά. Το 1994 ξεκίνησε τον κύκλο των σπουδών της στην Βοστώνη των Ηνωμένων Πολιτειών με προπτυχιακές
σπουδές ιατρικής κατεύθυνσης και συνέχισε με μεταπτυχιακές σπουδές στην Παθολογία Λόγου και Ομιλίας από το Boston University (MSc). Το 2001 απέκτησε το δίπλωμα της κλινικής επάρκειας (Certificate of Clinical Competence) στην Παθολογία Λόγου και Ομιλίας από την Αμερικάνικη Ένωση Λογοπαθολόγων και Ακοολόγων (ΑSHA), της οποίας παραμένει ενεργό μέλος έως και σήμερα. Στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και πριν την επιστροφή της στην Ελλάδα, εργάσθηκε ως υπεύθυνη λογοπαθολόγος σε μεγάλες μονάδες αποκατάστασης νευρογενών διαταραχών επικοινωνίας και κατάποσης ενώ παράλληλα προσέφερε
εθελοντικά τις υπηρεσίες της στην κλινική λογοπαθολογίας του Massachusetts General Hospital. To 2003 επέστρεψε στην Αθήνα όπου συνεργάστηκε επί σειρά ετών με το Ιατρικό Κέντρο Αθηνών και την Μονάδα Αγγειακών Εγκεφαλικών Επεισοδίων του Νοσοκομείου Αλεξάνδρα. Έχει συμμετάσχει με πολυάριθμες ανακοινώσεις ως προσκεκλημένη εισηγήτρια και συντονίστρια σε διαλέξεις και στρογγυλές τράπεζες σε ελληνικά και διεθνή συνέδρια, με επίκεντρο εισηγήσεων στην αξιολόγηση και αποκατάσταση νευρογενών διαταραχών επικοινωνίας και σίτισης-κατάποσης (δυσφαγίας). Από τα τέλη του 2009, λειτουργεί το ιδιωτικό της γραφείο στα Ιωάννινα, σήμερα ως επιστημονική υπεύθυνη της διερευνημένης διεπιστημονικής ομάδας «Λογοποίηση». Μεταξύ του 2009-2015, επιτέλεσε το διδακτικό της έργο στο τμήμα λογοθεραπείας του Πανεπιστημίου Ηπείρου ως έμμισθη επιστημονική συνεργάτης ενώ τελευταία, αποτελεί ακαδημαϊκή υπότροφο των τμημάτων λογοθεραπείας των Πανεπιστημίων Πατρών και Ιωαννίνων. Κλινικά, ασχολείται με
παιδιά, εφήβους, ενήλικες και υπερήλικες με διαταραχές ομιλίας και λόγου/γλώσσας, ενώ τα κύρια κλινικά και ερευνητικά της ενδιαφέροντα εστιάζουν στους τομείς αποκατάστασης λόγου-ομιλίας και σίτισης- κατάποσης σε επίκτητες νευρολογικές βλάβες. Σήμερα, είναι διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων με αντικείμενο τον προσυμπτωματικό έλεγχο κατάποσης στο οξύ αγγειακό
εγκεφαλικό επεισόδιο.