ΕΠΟΧΙΚΗ ΑΛΛΕΡΓΙΚΗ ΡΙΝΙΤΙΔΑ, ΠΥΡΕΤΟΣ ΕΚ ΧΟΡΤΟΥ, HAY FEVER(ΜΕΡΟΣ Α)

ΕΠΟΧΙΚΗ ΑΛΛΕΡΓΙΚΗ ΡΙΝΙΤΙΔΑ, ΠΥΡΕΤΟΣ ΕΚ ΧΟΡΤΟΥ, HAY FEVER(ΜΕΡΟΣ Α)

Στις περισσότερες περιοχές της Ελλάδας πολύ λίγα είναι τα σημάδια ότι μπήκαμε στην άνοιξη εκτός και αν κάποιος υποφέρει από εποχικές αλλεργίες και ιδιαίτερα από εποχική αλλεργική ρινίτιδα η οποία αναφέρεται και ως πυρετός εκ χόρτου (hay fever).

Άτομα με αλλεργική ρινίτιδα, υπερευαίσθητα σε γύρεις δέντρων, είναι πιθανό να υποφέρουν ήδη από τη φαγούρα, το φτάρνισμα, το μπούκωμα της μύτης, τα υγρά μάτια, που οδηγούν στη κούραση και την καταβολή.

Στις βόρειες περιοχές υψηλή γυρεοφορία δένδρων (δηλαδή υψηλά επίπεδα ιπτάμενης γύρης από δένδρα) συναντάται συνήθως το Μάρτιο, Απρίλιο και Μάιο.

Ο βαρύς όμως παρατεταμένος χειμώνας μπορεί να μεταθέσει την περίοδο έναρξης των συμπτωμάτων της αλλεργικής ρινίτιδας γιατί τα δένδρα ανθίζουν με καθυστέρηση και έτσι καθυστερεί η γυρεοφορία.

Σε νοτιότερες περιοχές η συμπτωματολογία της εποχικής αλλεργικής ρινίτιδας μπορεί να δώσει σημάδια ενίοτε και από τον Ιανουάριο.

Η ένταση των συμπτωμάτων του αλλεργικού ασθενή αλλά και η παράταση τους έχει άμεση σχέση με την ένταση της γυρεοφορίας και τη παράταση της.

Τα τελευταία χρόνια μελέτες από ερευνητές στις ΗΠΑ δείχνουν μια κατά εξακολούθηση παράταση της έξαρσης της γυρεοφορίας σε πολιτείες της εύκρατης ζώνης και υπάρχουν ενδείξεις ότι αυτό έχει σχέση με τα υψηλά επίπεδα του διοξειδίου του άνθρακα.

Ωστόσο τα στοιχεία δεν είναι επαρκεί για απόλυτη τεκμηρίωση της υπόθεσης ότι η επιδείνωση στη συμπεριφορά της αλλεργικής νόσου οφείλονται σε κλιματικές αλλαγές και τη μόλυνση της ατμόσφαιρας.

Τα διάφορα είδη δέντρων έχουν διαφορετικά μέγιστα επίπεδα γυρεοφορίας κατά την περίοδο της ανθοφορίας τους.

Φέτος η καθυστέρηση της ανθοφορίας των δένδρων μπορεί να προκαλέσει μια έκρηξη ανθοφορίας, με αποτέλεσμα υψηλά επίπεδα γυρεοφορίας, έξαρση των συμπτωμάτων της αλλεργικής ρινίτιδας και κάποιες δύσκολες εβδομάδες για τον αλλεργικό ασθενή.

Για τον κλινικό γιατρό δεν είναι πάντα εύκολο να διακρίνει αν τα συμπτώματα του ασθενή οφείλονται σε ένα κρυολόγημα ή είναι συμπτώματα αλλεργίας του αναπνευστικού του συστήματος. Αν συνυπάρχει πυρετός πρόκειται για κρυολόγημα, γρίπη και όχι αλλεργία, ενώ αν η συμπτωματολογία ξεπερνά το δεκαήμερο η αλλεργία είναι πολύ πιο πιθανή του κρυολογήματος. Όπως επίσης αν η κατάσταση επιδεινώνεται όταν ο ασθενής είναι στην ύπαιθρο και βελτιώνεται στο σπίτι η διάγνωση της εποχικής αλλεργίας είναι πιο βέβαια.

Αν τα συμπτώματα επιδεινώνονται στο σπίτι και υπάρχουν σε όλη τη διάρκεια του έτους, τότε η ολοετής αλλεργία από τη σκόνη του σπιτιού (ακάρεα), τους μύκητες και τα επιθήλια των κατοικίδιων ζώων είναι μάλλον παρούσα.

Στα συμπτώματα της εποχικής αλλεργίας περιλαμβάνονται τα φτερνίσματα και η φαγούρα μερικές φορές μάλιστα η φαγούρα στα αυτιά και στον ουρανίσκο.

Επίσης σοβαρό σύμπτωμα που οι ασθενείς δεν αποδίδουν στην αλλεργία είναι η επίμονη κόπωση.

Ο αλλεργικός ασθενής μπορεί να έχει διαταραγμένο ύπνο στη φάση REM, δηλαδή στις περιόδους του ύπνου που πραγματικά ο οργανισμός ξεκουράζεται.Αποτέλεσμα αυτής της διαταραχής του ύπνου στον αλλεργικό ασθενή είναι αυτός να κοιμάται οκτώ, εννιά, ακόμη και δέκα ώρες και να ξυπνάει με δυσκολία, βαρύ κεφάλι και επίμονη κόπωση, κατάσταση που επηρεάζει την απόδοση στη δουλειά και την ποιότητα ζωής γενικά.

 

Δείτε εδώ το μέρος β και το μέρος γ

Ιωάννα-Ελένη (Ελεάννα) Βιρβιδάκη, PhD, CCC-SLP
Μάστερ Παθολογίας Λόγου-Ομιλίας-Κατάποσης, Πανεπ. Βοστώνης, Η.Π.Α.
Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Πανεπ. Ιωαννίνων
email: info@virvidaki.gr

Βιογραφικό.
H Ελεάννα Βιρβιδάκη γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα ενώ έλκει την καταγωγή της από τα Χανιά. Το 1994 ξεκίνησε τον κύκλο των σπουδών της στην Βοστώνη των Ηνωμένων Πολιτειών με προπτυχιακές
σπουδές ιατρικής κατεύθυνσης και συνέχισε με μεταπτυχιακές σπουδές στην Παθολογία Λόγου και Ομιλίας από το Boston University (MSc). Το 2001 απέκτησε το δίπλωμα της κλινικής επάρκειας (Certificate of Clinical Competence) στην Παθολογία Λόγου και Ομιλίας από την Αμερικάνικη Ένωση Λογοπαθολόγων και Ακοολόγων (ΑSHA), της οποίας παραμένει ενεργό μέλος έως και σήμερα. Στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και πριν την επιστροφή της στην Ελλάδα, εργάσθηκε ως υπεύθυνη λογοπαθολόγος σε μεγάλες μονάδες αποκατάστασης νευρογενών διαταραχών επικοινωνίας και κατάποσης ενώ παράλληλα προσέφερε
εθελοντικά τις υπηρεσίες της στην κλινική λογοπαθολογίας του Massachusetts General Hospital. To 2003 επέστρεψε στην Αθήνα όπου συνεργάστηκε επί σειρά ετών με το Ιατρικό Κέντρο Αθηνών και την Μονάδα Αγγειακών Εγκεφαλικών Επεισοδίων του Νοσοκομείου Αλεξάνδρα. Έχει συμμετάσχει με πολυάριθμες ανακοινώσεις ως προσκεκλημένη εισηγήτρια και συντονίστρια σε διαλέξεις και στρογγυλές τράπεζες σε ελληνικά και διεθνή συνέδρια, με επίκεντρο εισηγήσεων στην αξιολόγηση και αποκατάσταση νευρογενών διαταραχών επικοινωνίας και σίτισης-κατάποσης (δυσφαγίας). Από τα τέλη του 2009, λειτουργεί το ιδιωτικό της γραφείο στα Ιωάννινα, σήμερα ως επιστημονική υπεύθυνη της διερευνημένης διεπιστημονικής ομάδας «Λογοποίηση». Μεταξύ του 2009-2015, επιτέλεσε το διδακτικό της έργο στο τμήμα λογοθεραπείας του Πανεπιστημίου Ηπείρου ως έμμισθη επιστημονική συνεργάτης ενώ τελευταία, αποτελεί ακαδημαϊκή υπότροφο των τμημάτων λογοθεραπείας των Πανεπιστημίων Πατρών και Ιωαννίνων. Κλινικά, ασχολείται με
παιδιά, εφήβους, ενήλικες και υπερήλικες με διαταραχές ομιλίας και λόγου/γλώσσας, ενώ τα κύρια κλινικά και ερευνητικά της ενδιαφέροντα εστιάζουν στους τομείς αποκατάστασης λόγου-ομιλίας και σίτισης- κατάποσης σε επίκτητες νευρολογικές βλάβες. Σήμερα, είναι διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων με αντικείμενο τον προσυμπτωματικό έλεγχο κατάποσης στο οξύ αγγειακό
εγκεφαλικό επεισόδιο.