ΕΠΟΧΙΚΗ ΑΛΛΕΡΓΙΚΗ ΡΙΝΙΤΙΔΑ (ΜΕΡΟΣ Β)

ΕΠΟΧΙΚΗ ΑΛΛΕΡΓΙΚΗ ΡΙΝΙΤΙΔΑ (ΜΕΡΟΣ Β)

Συνεχίζοντας από το μέρος α

Θεραπεία


allergy4Μεγάλος αριθμός φαρμάκων μπορεί να φανεί αποτελεσματικός στη συμπτωματική θεραπεία της αλλεργικής ρινίτιδας όπως αντισταμινικά, αποσυμφορητικά, χρωμολίνες, και σκευάσματα κορτιζόνης.
Η διαχείριση της αλλεργικής ρινίτιδας επεκτείνεται και στην πρόληψη, με οδηγίες και συμβουλές για τον σωστό έλεγχο του περιβάλλοντος.

Βασισμένος σε λεπτομέρειες του ιατρικού ιστορικού και στα ευρήματα της κλινικής εξέτασης ο ΩΡΛ σας ενδεχομένως προτείνει ειδικές δερματικές δοκιμασίες (prick tests) για τον προσδιορισμό των ένοχων αλλεργιογόνων προς τα οποία ο οργανισμός σας ανέπτυξε την αλλεργική αντίδραση και τον βαθμό ευαισθησίας προς αυτά.

Η μόνη αιτιολογική θεραπεία για την αλλεργική ρινίτιδα και την αναπνευστική αλλεργία γενικότερα, παραμένει η απευαισθητοποίηση με υπογλώσσιες σταγόνες ή υποδόριες ενέσεις, εμβολίων εξατομικευμένων στην περίπτωση σας, βάσει της ευαισθησίας που ανέδειξαν οι δερματικές δοκιμασίες (prick tests). Η θεραπεία που προκαλεί παραγωγή προστατευτικών αντιγόνων προς ειδικά αλλεργιογόνα όπως γύρεις, ακάραια, επιθήλια ζώων και σπόρια μυκήτων.

allergy-symptoms-762445 Ο γιατρός σας παρακολουθεί των εξέλιξη της ανοσοθεραπείας σε τακτά χρονικά διαστήματα, διαπιστώνει έγκαιρα και θεραπεύει τις όποιες διαταραχές του ρινοκολπικού συστήματος που ενδεχομένως συμμετέχουν στα συμπτώματα της νόσου.
Η εποχική αλλεργική ρινίτιδα προκαλείται από γύρεις που κατά την εποχή της γυρεοφορίας, ύπτανται στο αέρα και επικάθονται στον ρινικό βλεννογόνο κατά την εισπνοή.

Τα έγχρωμα, εύοσμα λουλούδια, σπάνια προκαλούν αλλεργία γιατί οι σχετικοί γυρεόκοκκοι είναι πολύ βαρείς και δεν μεταφέρονται με τον αέρα.

Υπάρχουν αλλεργιογόνα που βρίσκονται παντού και πάντα. Τέτοια είναι τα ακάραια της σκόνης του σπιτιού, τα επιθήλια των κατοικίδιων ζώων, σπόροι μυκήτων, τροφές, ξύλινα αντικείμενα, χημικά προϊόντα, που βρίσκονται ή χρησιμοποιούνται στο περιβάλλον του σπιτιού. Η αλλεργία από αυτούς τους παράγοντες επιδεινώνεται το Χειμώνα που οι χώροι είναι κλειστοί και κακά αεριζόμενοι.
Οι σπόροι μυκήτων προκαλούν τόσα αλλεργικά προβλήματα όσο και οι γύρεις. Οι μύκητες είναι παρόντες όλη τη διάρκεια του έτους και αναπτύσσονται μέσα και έξω από το σπίτι. Νεκρά φύλλα είναι η συνήθης πηγή μυκήτων στην ύπαιθρο. Φυτά εσωτερικών χώρων, παλιά βιβλία, το μπάνιο και οι υγροί χώροι είναι συνήθεις πηγές ανάπτυξης μυκήτων στους εσωτερικούς χώρους. Επίσης μύκητες υπάρχουν σε τροφές όπως είναι τα τυριά και τα αφρώδη ποτά.

Προτεινόμενα μέτρα

 • Χρησιμοποιείστε μάσκα γύρεων όταν κόβετε το γρασίδι ή καθαρίζετε το σπίτι
 • Αλλάζετε φίλτρα αέρος στα κλιματιστικά σας κάθε μήνα, ή εγκαταστήστε υψηλής ποιότητας φίλτρο αέρα
 • Κλείνετε πόρτες και παράθυρα τις περιόδους και ώρες υψηλής γυρεοφορίας
 • Κρατείστε το σπίτι ελεύθερο από φυτά εσωτερικών χώρων και άλλες πηγές μυκήτων
 • Απομακρύνετε τα κατοικίδια ζώα από το σπίτι
 • Αλλάξτε τα πουπουλένια μαξιλάρια, τις μάλλινες κουβέρτες και ρουχισμό, με βαμβακερά και συνθετικά υλικά
 • Χρησιμοποιείστε ειδικά προστατευτικά καλύμματα για στρώματα και μαξιλάρια
 • Χρησιμοποιείστε αντισταμινικά και αποσυμφορητικά όταν είναι απαραίτητα, αλλά για λίγες μέρες αν δεν υπάρχει ιατρική καθοδήγηση
 • Κοιμηθείτε σε κρεβάτι ελαφρά ανυψωμένο προς το προσκέφαλο. Αυτό βοηθάει την ρινική αποσυμφόρηση
 • Ακολουθείστε κανόνες καλής υγιεινής: καθημερινή αεροβική ήπια άσκηση. Διακόψτε το κάπνισμα. Αποφύγετε την ατμοσφαιρική ρύπανση, ακολουθείστε μια ισορροπημένη διατροφή, χρησιμοποιείστε συμπληρώματα διατροφής με βιταμίνη D, C, ιχθιέλαια.
 • Επισκεφθείτε τον ΩΡΛ σας και συζητείστε μαζί του τα συμπτώματα της αλλεργικής ρινίτιδας και όποιες ενοχλήσεις παρατηρείτε στο αναπνευστικό σας σύστημα

Ιωάννα-Ελένη (Ελεάννα) Βιρβιδάκη, PhD, CCC-SLP
Μάστερ Παθολογίας Λόγου-Ομιλίας-Κατάποσης, Πανεπ. Βοστώνης, Η.Π.Α.
Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Πανεπ. Ιωαννίνων
email: info@virvidaki.gr

Βιογραφικό.
H Ελεάννα Βιρβιδάκη γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα ενώ έλκει την καταγωγή της από τα Χανιά. Το 1994 ξεκίνησε τον κύκλο των σπουδών της στην Βοστώνη των Ηνωμένων Πολιτειών με προπτυχιακές
σπουδές ιατρικής κατεύθυνσης και συνέχισε με μεταπτυχιακές σπουδές στην Παθολογία Λόγου και Ομιλίας από το Boston University (MSc). Το 2001 απέκτησε το δίπλωμα της κλινικής επάρκειας (Certificate of Clinical Competence) στην Παθολογία Λόγου και Ομιλίας από την Αμερικάνικη Ένωση Λογοπαθολόγων και Ακοολόγων (ΑSHA), της οποίας παραμένει ενεργό μέλος έως και σήμερα. Στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και πριν την επιστροφή της στην Ελλάδα, εργάσθηκε ως υπεύθυνη λογοπαθολόγος σε μεγάλες μονάδες αποκατάστασης νευρογενών διαταραχών επικοινωνίας και κατάποσης ενώ παράλληλα προσέφερε
εθελοντικά τις υπηρεσίες της στην κλινική λογοπαθολογίας του Massachusetts General Hospital. To 2003 επέστρεψε στην Αθήνα όπου συνεργάστηκε επί σειρά ετών με το Ιατρικό Κέντρο Αθηνών και την Μονάδα Αγγειακών Εγκεφαλικών Επεισοδίων του Νοσοκομείου Αλεξάνδρα. Έχει συμμετάσχει με πολυάριθμες ανακοινώσεις ως προσκεκλημένη εισηγήτρια και συντονίστρια σε διαλέξεις και στρογγυλές τράπεζες σε ελληνικά και διεθνή συνέδρια, με επίκεντρο εισηγήσεων στην αξιολόγηση και αποκατάσταση νευρογενών διαταραχών επικοινωνίας και σίτισης-κατάποσης (δυσφαγίας). Από τα τέλη του 2009, λειτουργεί το ιδιωτικό της γραφείο στα Ιωάννινα, σήμερα ως επιστημονική υπεύθυνη της διερευνημένης διεπιστημονικής ομάδας «Λογοποίηση». Μεταξύ του 2009-2015, επιτέλεσε το διδακτικό της έργο στο τμήμα λογοθεραπείας του Πανεπιστημίου Ηπείρου ως έμμισθη επιστημονική συνεργάτης ενώ τελευταία, αποτελεί ακαδημαϊκή υπότροφο των τμημάτων λογοθεραπείας των Πανεπιστημίων Πατρών και Ιωαννίνων. Κλινικά, ασχολείται με
παιδιά, εφήβους, ενήλικες και υπερήλικες με διαταραχές ομιλίας και λόγου/γλώσσας, ενώ τα κύρια κλινικά και ερευνητικά της ενδιαφέροντα εστιάζουν στους τομείς αποκατάστασης λόγου-ομιλίας και σίτισης- κατάποσης σε επίκτητες νευρολογικές βλάβες. Σήμερα, είναι διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων με αντικείμενο τον προσυμπτωματικό έλεγχο κατάποσης στο οξύ αγγειακό
εγκεφαλικό επεισόδιο.