ΕΠΟΧΙΚΗ ΑΛΛΕΡΓΙΚΗ ΡΙΝΙΤΙΔΑ (ΜΕΡΟΣ Α)

ΕΠΟΧΙΚΗ ΑΛΛΕΡΓΙΚΗ ΡΙΝΙΤΙΔΑ (ΜΕΡΟΣ Α)

Χαρακτηρίζεται από την εποχική εμφάνιση σειράς συμπτωμάτων, όπως είναι η μύτη που “τρέχει”, μπουκώνει, και συνοδεύεται από φαγούρα στα μάτια και το λαιμό, βασανιστικά επανειλημμένα φτερνίσματα και μερικές φορές από φαγούρα και στο δέρμα.
Πολλά εποχικά “κρυολογήματα” είναι συνήθως συμπτώματα αλλεργικής ρινίτιδας και δεν πρόκειται να θεραπευτούν με αντιβιοτική αγωγή.

Η εποχική αλλεργική ρινίτιδα προκαλείται όταν γύρεις ή μικροσκοπικά τμήματα από περιττώματα ή αποδόμηση νεκρών ακάραιων, ή απολέπιση επιδερμίδας ζώων, ή σπόρια μυκήτων, έρχονται σε επαφή με το βλεννογόνο ματιών, μύτης, λαιμού.
Το αμυντικό σύστημα του οργανισμού (ανοσοποιητικό σύστημα) αναγνωρίζει την παρουσία τους και πυροδοτείται μια σειρά αντιδράσεων για προστασία από την εισβολή τους στον οργανισμό. Στο μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού αυτό δεν αποτελεί πρόβλημα και δεν παρατηρείται κάποια ενοχλητική αντίδραση.

evaggelos-golas-orl-blog-epoxiki-allergiki-rinitida-meros-a

Το ανοσοποιητικό όμως σύστημα του αλλεργικού ατόμου αντιδρά εκρηκτικά, αναγνωρίζοντας αθώες ακίνδυνες υπό φυσιολογικές συνθήκες μικροσκοπικές ουσίες ως επικίνδυνες, προκαλώντας μια υπερβολική αντίδραση με όλα τα χαρακτηριστικά της φλεγμονής. Η φλεγμονώδης αυτή αντίδραση χαρακτηρίζεται ως αλλεργία και οι ουσίες που την προκαλούν αλλεργιογόνα.

Ένα άτομο είναι αλλεργικό σε ορισμένα συγκεκριμένα αλλεργιογόνα. Η αλλεργική αντίδραση δεν εκδηλώνεται παρά μόνον μετά επανειλημμένες εκθέσεις του ατόμου στο συγκεκριμένο αλλεργιογόνο, οι οποίες και το ευαισθητοποιούν προς αυτό.

Μπορεί οι αλλεργίας να θεωρηθούν κατάσταση σοβαρή και επικίνδυνη

evaggelos-golas-orl-blog-epoxiki-allergiki-rinitida-meros-a-1

Οι αλλεργικοί ασθενείς εμφανίζουν χαμηλή αντίσταση στις αναπνευστικές λοιμώξεις και όταν μια αναπνευστική λοίμωξη εξελίσσεται πάνω σε αλλεργικό υπόστρωμα, τα συμπτώματα είναι πιο σοβαρά. Σπάνια η αλλεργία μπορεί να είναι απειλητική κατάσταση για τη ζωή, αλλά συχνά είναι αιτία απουσίας από την δουλειά για κάποιες μέρες. Μειώνει την αποδοτικότητα στην εργασία, δυσχεραίνει την παρακολούθηση στο σχολείο και έχει αρνητικές επιπτώσεις στη ποιότητα της ζωής.
Αν υπολογίσουμε τις χιλιάδες ευρώ που καταναλώνονται σε αντισταμινικά και γενικά αντί-αλλεργικά φάρμακα και το κόστος των ωρών εργασίας που χάνονται, δεν είναι δυνατόν να θεωρηθεί η αλλεργία δευτερεύουσας σημασίας πρόβλημα για την κοινωνία. 

Γιατί πρέπει να επισκεφτείτε τον Ωτορινολαρυγγολόγο σας.

Ο ειδικός ΩΡΛ θα κάνει μια πλήρη κλινική εξέταση ελέγχοντας μύτη λαιμό αυτιά και τράχηλο. Επιμελής εξέταση του ρινοκολπικού συστήματος θα οδηγήσει στην εκτίμηση αν φλεγμονές, ανατομικές ανωμαλίες (σκολίωση του ρινικού διαφράγματος, υπερτροφία των ρινικών κογχών, ρινικοί πολύποδες) ή λειτουργικές δυσλειτουργίες, εμπλέκονται στην τελική έκφραση των συμπτωμάτων και στο ποια είναι η τελική διάγνωση.

 

Διαβάστε εδώ το μέρος β

Ιωάννα-Ελένη (Ελεάννα) Βιρβιδάκη, PhD, CCC-SLP
Μάστερ Παθολογίας Λόγου-Ομιλίας-Κατάποσης, Πανεπ. Βοστώνης, Η.Π.Α.
Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Πανεπ. Ιωαννίνων
email: info@virvidaki.gr

Βιογραφικό.
H Ελεάννα Βιρβιδάκη γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα ενώ έλκει την καταγωγή της από τα Χανιά. Το 1994 ξεκίνησε τον κύκλο των σπουδών της στην Βοστώνη των Ηνωμένων Πολιτειών με προπτυχιακές
σπουδές ιατρικής κατεύθυνσης και συνέχισε με μεταπτυχιακές σπουδές στην Παθολογία Λόγου και Ομιλίας από το Boston University (MSc). Το 2001 απέκτησε το δίπλωμα της κλινικής επάρκειας (Certificate of Clinical Competence) στην Παθολογία Λόγου και Ομιλίας από την Αμερικάνικη Ένωση Λογοπαθολόγων και Ακοολόγων (ΑSHA), της οποίας παραμένει ενεργό μέλος έως και σήμερα. Στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και πριν την επιστροφή της στην Ελλάδα, εργάσθηκε ως υπεύθυνη λογοπαθολόγος σε μεγάλες μονάδες αποκατάστασης νευρογενών διαταραχών επικοινωνίας και κατάποσης ενώ παράλληλα προσέφερε
εθελοντικά τις υπηρεσίες της στην κλινική λογοπαθολογίας του Massachusetts General Hospital. To 2003 επέστρεψε στην Αθήνα όπου συνεργάστηκε επί σειρά ετών με το Ιατρικό Κέντρο Αθηνών και την Μονάδα Αγγειακών Εγκεφαλικών Επεισοδίων του Νοσοκομείου Αλεξάνδρα. Έχει συμμετάσχει με πολυάριθμες ανακοινώσεις ως προσκεκλημένη εισηγήτρια και συντονίστρια σε διαλέξεις και στρογγυλές τράπεζες σε ελληνικά και διεθνή συνέδρια, με επίκεντρο εισηγήσεων στην αξιολόγηση και αποκατάσταση νευρογενών διαταραχών επικοινωνίας και σίτισης-κατάποσης (δυσφαγίας). Από τα τέλη του 2009, λειτουργεί το ιδιωτικό της γραφείο στα Ιωάννινα, σήμερα ως επιστημονική υπεύθυνη της διερευνημένης διεπιστημονικής ομάδας «Λογοποίηση». Μεταξύ του 2009-2015, επιτέλεσε το διδακτικό της έργο στο τμήμα λογοθεραπείας του Πανεπιστημίου Ηπείρου ως έμμισθη επιστημονική συνεργάτης ενώ τελευταία, αποτελεί ακαδημαϊκή υπότροφο των τμημάτων λογοθεραπείας των Πανεπιστημίων Πατρών και Ιωαννίνων. Κλινικά, ασχολείται με
παιδιά, εφήβους, ενήλικες και υπερήλικες με διαταραχές ομιλίας και λόγου/γλώσσας, ενώ τα κύρια κλινικά και ερευνητικά της ενδιαφέροντα εστιάζουν στους τομείς αποκατάστασης λόγου-ομιλίας και σίτισης- κατάποσης σε επίκτητες νευρολογικές βλάβες. Σήμερα, είναι διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων με αντικείμενο τον προσυμπτωματικό έλεγχο κατάποσης στο οξύ αγγειακό
εγκεφαλικό επεισόδιο.