Χαρακτηρίζεται από την εποχική εμφάνιση σειράς συμπτωμάτων, όπως είναι η μύτη που “τρέχει”, μπουκώνει, και συνοδεύεται από φαγούρα στα μάτια και το λαιμό, βασανιστικά επανειλημμένα φτερνίσματα και μερικές φορές από φαγούρα και στο δέρμα.
Πολλά εποχικά “κρυολογήματα” είναι συνήθως συμπτώματα αλλεργικής ρινίτιδας και δεν πρόκειται να θεραπευτούν με αντιβιοτική αγωγή.
Η εποχική αλλεργική ρινίτιδα προκαλείται όταν γύρεις ή μικροσκοπικά τμήματα από περιττώματα ή αποδόμηση νεκρών ακάραιων, ή απολέπιση επιδερμίδας ζώων, ή σπόρια μυκήτων, έρχονται σε επαφή με το βλεννογόνο ματιών, μύτης, λαιμού.
Το αμυντικό σύστημα του οργανισμού (ανοσοποιητικό σύστημα) αναγνωρίζει την παρουσία τους και πυροδοτείται μια σειρά αντιδράσεων για προστασία από την εισβολή τους στον οργανισμό. Στο μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού αυτό δεν αποτελεί πρόβλημα και δεν παρατηρείται κάποια ενοχλητική αντίδραση.
Το ανοσοποιητικό όμως σύστημα του αλλεργικού ατόμου αντιδρά εκρηκτικά, αναγνωρίζοντας αθώες ακίνδυνες υπό φυσιολογικές συνθήκες μικροσκοπικές ουσίες ως επικίνδυνες, προκαλώντας μια υπερβολική αντίδραση με όλα τα χαρακτηριστικά της φλεγμονής. Η φλεγμονώδης αυτή αντίδραση χαρακτηρίζεται ως αλλεργία και οι ουσίες που την προκαλούν αλλεργιογόνα.
Ένα άτομο είναι αλλεργικό σε ορισμένα συγκεκριμένα αλλεργιογόνα. Η αλλεργική αντίδραση δεν εκδηλώνεται παρά μόνον μετά επανειλημμένες εκθέσεις του ατόμου στο συγκεκριμένο αλλεργιογόνο, οι οποίες και το ευαισθητοποιούν προς αυτό.
Μπορεί οι αλλεργίας να θεωρηθούν κατάσταση σοβαρή και επικίνδυνη
Οι αλλεργικοί ασθενείς εμφανίζουν χαμηλή αντίσταση στις αναπνευστικές λοιμώξεις και όταν μια αναπνευστική λοίμωξη εξελίσσεται πάνω σε αλλεργικό υπόστρωμα, τα συμπτώματα είναι πιο σοβαρά. Σπάνια η αλλεργία μπορεί να είναι απειλητική κατάσταση για τη ζωή, αλλά συχνά είναι αιτία απουσίας από την δουλειά για κάποιες μέρες. Μειώνει την αποδοτικότητα στην εργασία, δυσχεραίνει την παρακολούθηση στο σχολείο και έχει αρνητικές επιπτώσεις στη ποιότητα της ζωής.
Αν υπολογίσουμε τις χιλιάδες ευρώ που καταναλώνονται σε αντισταμινικά και γενικά αντί-αλλεργικά φάρμακα και το κόστος των ωρών εργασίας που χάνονται, δεν είναι δυνατόν να θεωρηθεί η αλλεργία δευτερεύουσας σημασίας πρόβλημα για την κοινωνία.
Γιατί πρέπει να επισκεφτείτε τον Ωτορινολαρυγγολόγο σας.
Ο ειδικός ΩΡΛ θα κάνει μια πλήρη κλινική εξέταση ελέγχοντας μύτη λαιμό αυτιά και τράχηλο. Επιμελής εξέταση του ρινοκολπικού συστήματος θα οδηγήσει στην εκτίμηση αν φλεγμονές, ανατομικές ανωμαλίες (σκολίωση του ρινικού διαφράγματος, υπερτροφία των ρινικών κογχών, ρινικοί πολύποδες) ή λειτουργικές δυσλειτουργίες, εμπλέκονται στην τελική έκφραση των συμπτωμάτων και στο ποια είναι η τελική διάγνωση.
Διαβάστε εδώ το μέρος β…