Εάν βασανίζεσαι από μια πληγή στο στόμα που κάνει επώδυνη την μάσηση και την ομιλία, σκέψου πως δεν είσαι μοναδική, ιδιαίτερη περίπτωση.
Πολλά άτομα με καλή υγεία, συχνά υποφέρουν από πληγές στο στόμα που υποτροπιάζουν.
Δυο είναι τα πιο συνηθισμένα νοσήματα του στοματικού βλεννογόνου. Ο επιχείλιος ή στοματικός έρπις και οι άφθες.
Όταν ο βλεννογόνος του στόματος προσβάλλεται από αυτά τα νοσήματα δεν είναι εύκολο πάντα να γίνει διαφορική διάγνωση. Επειδή οι αιτίες που τα προκαλούν είναι διαφορετικές, διαφορετική είναι και η θεραπεία τους και θα πρέπει πάντα να διαπιστώνεται ποιο είναι τι.
Επιχείλιος ή στοματικός Έρπις
Είναι η επιστημονική ορολογία για φλύκταινες (καντήλες) γεμάτες με διάφανο υγρό που συνήθως εμφανίζονται στα χείλη. Σπανιότερα μπορεί να εμφανιστούν και στο στοματικό βλεννογόνο, τον βλεγόννο των ούλων ή της σκληρής υπερώας (ουρανίσκο). Συνήθως προκαλούν πόνο και τσούξιμο, ο οποίος μάλιστα μπορεί να προηγείται της εμφάνισης του επιχείλιου έρπητα για κάποιες μέρες. Οι φλύκταινες σπάνε μέσα σε λίγες ώρες και τα έλκη καλύπτονται από επίπαγο (κρούστα – κόρα) που στο στόμα έχει υπόλευκη χροιά. Πλήρης υποχώρηση παρατηρείται σε 7-10 μέρες
Αιτία
Τα στελέχη του συμπλέγματος Herpes simplex HSV-1 και 2, φαίνεται να είναι η αιτία του επιχείλιου έρπητα.
Οι ιοί αυτοί είναι νευροϊοί που μετά την πρώτη λοίμωξη, λαθροβιούν (κοιμούνται) στα νευρικά γάγγλια της περιοχής που έχουν προσβάλει χωρίς να δίνουν κανένα σημάδι για την ύπαρξη τους. Εάν οι συνθήκες το επιτρέψουν αφυπνίζονται και προκαλούν φλεγμονώδη αντίδραση στην ίδια, ή γειτονική περιοχή με την περιοχή της πρώτης προσβολής. Το φαινόμενο υποτροπιάζει συχνά, σποραδικά ή σπάνια.
Συνθήκες που μπορεί να προκαλέσουν αφύπνιση του ιού θεωρούνται το στρες, ο πυρετός, οι τραυματισμοί, οι ορμονικές διαταραχές, η ηλιοθεραπεία και άλλες καταστάσεις.
Μεταδοτικότητα του επιχείλιου έρπητα
Ο χρόνος από όταν σπάνε οι φλύκταινες μέχρι που τα έλκη επουλώνονται , είναι ο χρόνος υψηλής μεταδοτικότητας της λοίμωξης. Ο ιός μπορεί να μεταδοθεί στα μάτια του πάσχοντα, στα γεννητικά του όργανα ή σε άλλα άτομα με τα οποία έρχεται σε επαφή και συχνωτίζεται.
Αρχές πρόληψης
- Αποφύγετε την επαφή με το βλεννογόνο που πάσχει
- Μη συμπιέζετε, τσιμπάτε ή συνθλίβετε τις φλύκταινες
- Πλύνετε επιμελώς τα χέρια σας πριν τα φέρετε σε επαφή με τα μάτια, τα γεννητικά όργανα ή με άλλους ανθρώπους.
Πέρα από κάθε προφύλαξη θα πρέπει να ξέρεται ότι είναι πιθανό να μεταδώσετε τον ιό του έρπητα και σε περίοδο που οι φλύκταινες έχουν εξαφανιστεί.