Καλιάφα Σπ. 1Α, Ιωάννινα, Τ.Κ. 45332

ΝΕΑ & ΑΡΘΡΑ

BLOG

 1. 20o Πανελλήνιο Συνέδριο Ωτορινολαρυγγολογίας Χειρουργικής Κεφαλής & Τραχήλου - Ομιλία για την αντιμετώπιση του Ροχαλητού.

  Ροχαλητό

  Είναι ο θόρυβος που παράγεται κατά την διάρκεια του ύπνου από άτομα που συνήθως έχουν συγκεκριμένο Profile

 2. iasi1Συνεχίζοντας από το μέρος α:

  Δύσπνοια. Παρουσιάζεται σε κάθε κατάσταση, η οποία προκαλεί μερική απόφραξη του λάρυγγα, προσωρινή είτε χρόνια, όπως είναι:

  • Λαρυγγίτιδες
  • Τραυματισμοί
  • Οιδήματα
  • Ξένα σώματα
  • Νεοπλάσματα

 3. iasi3Συνεχίζοντας από το μέρος β

  Καρκινογένεση

  Η ανάπτυξη του καρκίνου είναι συνήθως μια διαδικασία:

  • Αργή,
  • Διαρκεί πολλά χρόνια
  • Εξαρτάται από πολλούς παράγοντες

  Εμφανίζει διαδοχικά στάδια που διακρίνονται σε:

  • Προ-καρκινικά (αυτά που θα οδηγήσουν σε καρκίνο)
  • Καρκινικά (αυτά που είναι ήδη καρκίνος)
  • Δεν ολοκληρώνεται πάντα (υποστροφή εξέλιξη)

 4. iasi2Η πρώιμη διάγνωση ισοδυναμεί με ίαση

  Παθήσεις λάρυγγα
  Ο ρόλος του Ωτορινολαρυγγολόγου

  Ο λάρυγγας, το όργανο της φωνής κατά την κοινή αντίληψη, είναι ένας ανατομικός σχηματισμός που κατασκηνεί στο λαιμό των θηλαστικών και συμμετέχει στη:

  • προστασία της τραχείας
  • παραγωγή των ήχων

 5.  

  ektopos-thiroidis-1

  Γλωσσικός, έκτοπος θυρεοειδής

  Αποτελεί ένα τυχαίο εύρημα ενός παιδιού ηλικίας 6 ετών, κατά την ΩΡΛ κλινική εξέταση στο Ιατρείο. Το παιδί ήρθε στο ιατρείο με κύριο σύμπτωμα την κακοσμία. Από την ΩΡΛ κλινική εξέταση διαπιστώνεται η κλινική εικόνα της Χρόνιας Κρυπτικής Αμυγδαλίτιδας, η οποία είναι κατάσταση συμβατή με την συμπτωματολογία του μικρού ασθενή. Στην Video-σκόπηση του στοματοφάρυγγα δίνεται η εντύπωση ότι η βάση της γλώσσας και κατά τη μέση γραμμή, φιλοξενεί ευμέγεθες ομαλό μόρφωμα, το οποίο έχει ανάγκη περαιτέρω διερεύνησης, με πρώτη πιθανή διάγνωση, την ύπαρξη έκτοπου γλωσσικού θυρεοειδή.

 6. boukomaΑμυγδαλεκτομή για την θεραπεία της υπνικής άπνοιας στα παιδιά

   

  Η αμυγδαλεκτομή για την θεραπεία της υπνικής άπνοιας στα παιδιά ενίοτε εγκυμονεί κάποιους κινδύνους.

  Αν και η αμυγδαλεκτομή – αδενοτομή, είναι η αποτελεσματικότερη θεραπεία για την υπνική άπνοια στα παιδιά, ενίοτε εμφανίζονται μετεγχειρητικά αναπνευστικά προβλήματα.

  Τα παιδιά που υποβάλλονται σε αμυγδαλεκτομή για την θεραπεία της υπνικής άπνοιας εμφανίζουν μετεγχειρητικά αναπνευστικά προβλήματα, συχνότερα από τα παιδιά που υποβάλλονται στην ίδια επέμβαση για άλλους λόγους.

 7. cough13Ο παρατεταμένος βήχας μπορεί να είναι σύμπτωμα οξείας βρογχίτιδας

  Εάν το  ‘κρυολόγημα’ σας  επιμένει για πολλές μέρες, ή ο βήχας σας επιμένει, είναι πιθανό να έχετε οξεία βρογχίτιδα και πρέπει να σας δει γιατρός. Αυτά τα περιστατικά βρογχίτιδας εμφανίζονται σποραδικά και συνήθως οφείλονται στον ιό του κοινού κρυολογήματος ή της ινφλουέντζας. Η βρογχίτιδα από ιό, μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρότερες καταστάσεις όπως είναι η πνευμονία και εδώ η ιατρική παρακολούθηση και η φαρμακευτική αγωγή είναι αναγκαία.

 8. Συνεχίζοντας από το μέρος β...

  Συμπτώματα υπερτροφίας αδενοειδών εκβλαστήσεων

  kreatakia-3Εάν οι αδενοειδείς εκβλαστήσεις είναι υπερτροφικές, τότε ίσως υπάρχει δυσκολία αναπνοής από τη μύτη. Ενώ είναι εύκολο το παιδί να ρουφήξει τη μύτη του, είναι σχεδόν αδύνατο να τη φυσήσει.

  Άλλα συμπτώματα είναι:

  • Σχεδόν σταθερή και επίμονη στοματική αναπνοή
  • Κλειστή ρινολαλιά (ο χαρακτηριστικός ήχος της φωνής όταν η μύτη είναι κλειστή).
  • Θορυβώδης αναπνοή κατά την ημέρα
  • Συχνές υποτροπιάζουσες ωτίτιδες
  • Ροχαλητό και μεγάλη κινητικότητα – ανησυχία κατά τον ύπνο
  • Σταμάτημα της αναπνοής για δευτερόλεπτα το βράδυ κατά την διάρκεια του ροχαλητού ή θορυβώδης αναπνοή. (υπνική άπνοια)

  Η αντιμετώπιση είναι Χειρουργική.

 9. Συνεχίζοντας από το μέρος α...

  kreatakia-2

  Πώς θεραπεύονται τα νοσήματα αμυγδαλών και αδενοειδών εκβλαστήσεων

  Οι βακτηριακές λοιμώξεις των αμυγδαλών και ιδιαίτερα οι στρεπτοκοκκικές, θεραπεύονται κατά πρώτο σκοπό με αντιβιοτική αγωγή.

  Όταν συνυπάρχει αλλεργική ρινίτιδα και υπερτροφία αδενοειδών εκβλαστήσεων, οι ρινοπλύσεις με παράλληλη συμπτωματική αγωγή της αλλεργικής ρινίτιδας, προκαλούν σημαντική υποχώρηση της ρινικής απόφραξης.

  Στα παιδιά με αλλεργική ρινίτιδα και υπερτροφία αδενοειδών εκβλαστήσεων,  η αντιαλλεργική θεραπεία μπορεί να είναι μια εναλλακτική πρόταση προς την χειρουργική αφαίρεση ή έστω μια ουσιαστική ανακούφιση μέχρι να πραγματοποιηθεί η αδενοτομή.    

  Σε ορισμένες περιπτώσεις συνιστάται η αφαίρεση των αμυγδαλών, των αδενοειδών εκβλαστήσεων ή και των δυο.

 10. Συνεχίζοντας από το μέρος α...

  karkinos-stomatikos-erotas-golas

  Συχνότητα της στοματικής μόλυνσης από HPV

  Μελέτες στις ΗΠΑ έχουν δείξει ότι περίπου το 7% του πληθυσμού βρίσκεται να έχει μολυνθεί από στοματικό HPV. Από το ποσοστό αυτό, μόνο στο 1% ανιχνεύεται το στέλεχος HPV-16 που κυρίως ενοχοποιείται για τον στοματοφαρυγγικό καρκίνο. Η στοματική μόλυνση από HPV είναι περίπου τρεις φορές πιο συχνή στους άνδρες από τις γυναίκες.

 11. Ιός των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV) και στοματοφαρυγγικός καρκίνος 

  Η σοκαριστική κοινοποίηση του Michel Daglas ότι ο καρκίνος στον στοματοφάρυγγα του, οφείλεται σε στοματικό έρωτα, πέρασε στα ψιλά. Ωστόσο κρύβει σημαντικές αλήθειες

  Ο ιός των ανθρωπίνων θηλωμάτων γνωστός ως HPV, μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα υγείας όπως είναι τα γεννητικά κονδυλώματα και ορισμένες μορφές καρκίνου. Ωστόσο στις περισσότερες περιπτώσεις, η λοίμωξη από HPV υποχωρεί από μόνη της, πριν προκαλέσει κάποιο πρόβλημα υγείας.

 12. amigdalitidaΚοινή αντίληψη στην ιατρική κοινότητα είναι ότι η στρεπτοκοκκική φαρυγγίτιδα και αμυγδαλίτιδα, πρέπει να διαγιγνώσκονται με βεβαιότητα και να θεραπεύονται με ολοκληρωμένη φαρμακευτική αγωγή, ώστε να αποφεύγεται η άστοχη χορήγηση αντιβιοτικών που μπορεί να οδηγήσει στην ανάπτυξη ανθεκτικών στελεχών βακτηριδίων.

  Οι περισσότερες περιπτώσεις πονόλαιμου οφείλονται σε ιογενείς λοιμώξεις και όχι σε βακτηριακές ή στρεπτοκοκκικές προσβολές. Στις περιπτώσεις αυτές η αντιβιοτική αγωγή είναι αναποτελεσματική, υπερβολική και άκαιρη, αφού τα αντιβιοτικά δεν καταπολεμάνε τους ιούς.

 13. Τι είναι οι αδενοειδείς εκβλαστήσεις;

  Οι αμυγδαλές και  τα κρεατάκια, (αδενοειδείς εκβλαστήσεις) είναι όργανα από αδενοειδή ιστό, που μοιάζει με τον ιστό των λεμφαδένων του λαιμού της βουβωνικής χώρας και της μασχάλης.
  Μαζί με τις γλωσσικές αμυγδαλές που βρίσκονται στη ρίζα της γλώσσας, δημιουργούν ένα λεμφαδενικό προστατευτικό δακτύλιο στη αρχή του αναπνευστικού και του πεπτικού συστήματος.
  Αποτελούν μέρος του ανοσοποιητικού συστήματος που κατά κύριο λόγο οργανώνει την άμυνα του οργανισμού σε εξωτερικούς εισβολείς όπως τα μικρόβια και οι ιοί.

  • Οι αμυγδαλές είναι δυο όργανα σε σχήμα αμύγδαλου στα πλάγια του φάρυγγα, στο πίσω μέρος του στόματος.
  • Τα κρεατάκια βρίσκονται υψηλότερα στο λαιμό, εκεί που τελειώνει η μύτη και αρχίζει ο φάρυγγας, πίσω από την μαλακή υπερώα.

  Δεν φαίνονται από το στόμα χωρίς ειδικά εργαλεία, όπως τα καθρεφτάκια που χρησιμοποιεί ο λαρυγγολόγος ή τα ενδοσκόπια.

  Λειτουργία

  Tonsilitis-Causes-and-Adenoid-removal

  Τόσο οι αμυγδαλές όσο και τα κρεατάκια, βρίσκονται στην αρχή της αναπνευστικής και της πεπτικής οδού, τις οποίες και θωρακίζουν έναντι εξωτερικών εισβολέων.

  • Συλλαμβάνουν μικρόβια ή ιούς που περιέχονται στις τροφές ή τον αέρα που αναπνέουμε.
  • Μετά δίνουν  μήνυμα στο ανοσοποιητικό σύστημα να παράγει αντισώματα, να πολεμήσει αυτά τα μικρόβια και τους ιούς.
  • Έτσι προλαμβάνονται πιθανές λοιμώξεις.

  Γι αυτό θα ακούσετε πολλές φορές να λέγεται ότι είναι φίλτρα του οργανισμού.

  Κατά τη διαδικασία όμως αυτή μπορεί  να μολυνθούν τα κρεατάκια ή οι αμυγδαλές  και να εμφανισθεί τοπική λοίμωξη.

  Η ανοσοποιητική τους δράση φαίνεται να ασκείται κυρίως τα πρώτα χρόνια της ζωής και μέχρι την ηλικία των 12 ετών, ενώ χάνει τη σημασίας της όσο μεγαλώνουμε.

  Πάντως πρέπει να τονισθεί ότι τα παιδιά που υποβάλλονται σε αδενοτομή – αμυγδαλεκτομή δεν χάνουν την αμυντική τους απάντηση στις λοιμώξεις και δεν γίνονται πιο ευάλωτα σε αυτές. Δηλαδή το κρεατάκια και οι αμυγδαλές είναι επικουρικά όργανα του ανοσοποιητικού συστήματος.