Καλιάφα Σπ. 1Α, Ιωάννινα, Τ.Κ. 45332

ΝΕΑ & ΑΡΘΡΑ

BLOG

 1. Κατά την διάρκεια της πανδημίας COVIT-19, το ενδεχόμενο να μολυνθούμε και να βρεθούμε θετικοί στον ιό είναι ισχυρό. Σε μια τέτοια περίπτωση μη πανικοβάλλεστε. Συνήθως η νόσος εξελίσσεται ήπια και έχουμε γρήγορη ανάρρωση χωρίς την ανάγκη νοσηλείας.

 2. Όταν πονάει το αυτί το πρόβλημα είναι πάντα στο αυτί ή μπορεί να είναι σημάδι βλάβης σε άλλο σημείο του σώματος;


  Αντανακλαστική ωταλγία

  Η ωταλγία ή με άλλα λόγια ο πόνος στο αυτί.

 3. Καθαρισμός, απολύμανση, αποστείρωση

  Πού βρίσκονται τα μικρόβια;

  Τα μικρόβια είναι μέρος της καθημερινής ζωής. Μερικά από αυτά είναι χρήσιμα, άλλα πάλι είναι επιβλαβή και προκαλούν ασθένειες. Μπορούν να βρεθούν παντού, στον αέρα, το έδαφος, το νερό. Επίσης στο δέρμα και στο σώμα. Τα μικρόβια βρίσκονται και σε κάθε επιφάνεια όπως και στα αντικείμενα που αγγίζουμε.

  Μερικές φορές αυτά τα μικρόβια μπορούν να προσβάλουν τον οργανισμό μας και να προκαλέσουν αρρώστια. Για παράδειγμα, μπορεί να υπάρχουν μικρόβια στο τηλεχειριστήριο της τηλεόρασης. Θα μπορούσαμε να μολυνθούμε από τα μικρόβια εάν αγγίξουμε το τηλεχειριστήριο και μετά τρίψουμε τα μάτια μας ή τη μύτη, ή φάμε χωρίς να πλύνουμε τα χέρια μας.

 4. Πρακτικές επισημάνσεις σε σχέση με τον κορωνοϊό.

  • Πρόκειται για βαρύ ιό μεγάλου μεγέθους, οπότε δεν παραμένει στον αέρα πολύ αλλά πέφτει στο έδαφος, όπου μπορεί να παραμείνει έως και 9 ημέρες. Συνιστάται λοιπόν τα παπούτσια να βγαίνουν πριν μπείτε σπίτι και να απολυμένονται.
 5. corokids-2Με τις επιδημικές διαστάσεις που παίρνει η ασθένεια του κορωνοϊού (SARS-CoCV-2), τη σχετική καταιγιστική ενημέρωση από τα ΜΜΕ και το Διαδίκτυο, αλλά και τις ενδοοικογενειακές σχετικές συζητήσεις, πολλά παιδιά έχουν διάχυτη την ανησυχία για τις επιπτώσεις της λοίμωξης στην υγεία και την ασφάλεια τους, αλλά και στην υγεία και την ασφάλεια της οικογένειας και των φίλων τους. Η εκθετική αύξηση των κρουσμάτων, τα προληπτικά μέτρα που λαμβάνονται, η διάσταση που δίνεται από τα ΜΜΕ, επηρεάζουν την ψυχολογία και την καθημερινή ζωή των παιδιών. Σχολεία και φροντιστήρια κλείνουν, σχολικά ταξίδια, αθλητικά τουρνουά και οικογενειακές διακοπές αναβάλλονται ή ακυρώνονται.

 6. Τι είναι ο κοροναϊός

  Οι κορωναϊοί είναι μια μεγάλη οικογένεια παθογόνων ιών. Μερικοί από αυτούς προκαλούν ήπιες ασθένειες όπως το κοινό κρυολόγημα. Άλλοι μπορεί να προκαλέσουν θανατηφόρες λοιμώξεις. Ονομάζονται έτσι γιατί κάτω από ένα ηλεκτρονικό μικροσκόπιο εμφανίζουν αιχμές που μοιάζουν με τις γωνίες μιας κορώνας. Υπάρχουν πολλοί κοροναϊοί που μολύνουν μόνο ζώα. Μερικοί εξαλλάσσονται στο σώμα του ζώου ξενιστή και αναπτύσσουν χαρακτηριστικά που μπορούν να μολύνουν και τους ανθρώπους. Ο τύπος του κοροναϊού που μολύνει τους ανθρώπους εντοπίστηκε για πρώτη φορά στη δεκαετία του 1960. Έκτοτε, έχουν ταυτοποιηθεί επτά τύποι κοροναϊών που μολύνουν τον άνθρωπο, συμπεριλαμβανομένου του 2019-nCoV, επίσης γνωστού ως Wuhan Coronavirus.

 7. Τι είναι ύπνος?

  Ενώ κοιμόμαστε δεν επικοινωνούμε με το περιβάλλον, αλλά όλες οι λειτουργίες του εγκεφάλου και του σώματος βρίσκονται σε δραστηριότητα.
  Ο ύπνος είναι μια σύνθετη βιολογική διαδικασία που μας βοηθά να επεξεργαζόμαστε νέες πληροφορίες, να είμαστε υγιείς και να αισθανόμαστε ξεκούραστοι, ενώ κατά την διάρκεια του, είμαστε πλήρως αποκομμένοι από το συνειδητό περιβάλλον.

 8. Ζεσταίνεστε; Ζεσταίνεστε πολύ; Διψάτε επίμονα ενώ παρατηρείτε ότι περιορίζεται η συνηθισμένη ποσότητα των ούρων σας, τα οποία μάλιστα σκουραίνουν περίεργα και παίρνουν το χρώμα που έχει το τσάι;

  Επίσης μπορεί να αισθανθείτε ξηρά μάτια, ξηρή γλώσσα, να σταματήσετε να ιδρώνετε και να εμφανίσετε μυϊκές κράμπες, εξάνθημα, ναυτία τάση για εμετό, ζάλη και σύγχυση!

 9. pnigmos

  Η Ελλάδα είναι μια χώρα γεμάτη από θάλασσα. Οι καλοκαιρινές διακοπές είναι συνυφασμένες με τον ήλιο, τη θάλασσα, τα θαλάσσια σπορ και τη κολύμβηση σε πισίνες. Εδώ θα πρέπει να τονίσουμε ότι καιροφυλακτεί ο κίνδυνος του πνιγμού και ότι η περιφρόνηση των στοιχειωδών κανόνων ασφάλειας, στοιχίζει κάθε χρόνο πολλές απώλειες σε ανθρώπινες ζωές.

 10. Η ‘ορμόνη της αγάπης’ μπορεί να ανακουφίσει ασθενείς που βασανίζονται από εμβοές
  Προκαταρκτικά αποτελέσματα μικρού δείγματος από επιστημονική μελέτη που εξελίσσεται στη Βραζιλία αφήνουν αισιόδοξες ενδείξεις ότι η ωκυτοκίνη μπορεί να μετριάσει τις εμβοές των ώτων.

  egolas-agapi-emvoes-prostasia

  Sept. 22, 2016 (HealthDay News) – Τα άτομα που πάσχουν από εμβοές ώτων , δηλαδή τα άτομα που έχουν μια αίσθηση επίμονου ενοχλητικού θορύβου στα αυτιά τους ή στο κεφάλι τους, ο οποίος στη διεθνή ορολογία χαρακτηρίζεται ως tinnitus ή ringing ear, μπορεί να έχουν σημαντική ανακούφιση -- εάν τους χορηγηθεί η ορμόνη ωκυτοκίνη σε μορφή ρινικών ψεκασμών . Αυτά είναι τα πρώτα συμπεράσματα από ιατρική έρευνα που εξελίσσεται σήμερα στη Βραζιλία.

   

 11. Ο εμβολιασμός των ενηλίκων ασπίδα προστασίας για τους ηλικιωμένους

  emvoliasmos-enilikes

  Ο εμβολιασμός προστατεύει από την γρίπη, όχι μόνο το άτομο που τον υφίσταται αλλά και άτομα μεγαλύτερης ηλικίας από το κοινωνικό του περιβάλλον.

  Τα υψηλά ποσοστά εμβολιασμού κατά της γρίπης σε νέους και μεσήλικες, φαίνεται να μειώνουν τον κίνδυνο προσβολής ατόμων μεγαλύτερης ηλικίας που δεν έχουν εμβολιαστεί.

  Γεγονός ιδιαίτερα σημαντικό, αφού οι ηλικιωμένοι διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν σοβαρές επιπλοκές που σχετίζονται με την γρίπη. 

   

 12. Συνεχίζοντας από το μέρος β...

  antikeimeno-3Περιβάλλον ιατρείου

  • Χώρος αναμονής
  • Χώρος ιατρικής εξέτασης και λήψης ιστορικού
  • Επαρκής χώρος χειρουργικών επεμβάσεων ενδοσκοπήσεων
  • Χώρος απολύμανσης  οργάνων και εργαλείων
  • Ρυθμιζόμενος φωτισμός
  • Δυνατότητα ελεύθερης κίνησης και από τις δυο πλευρές του ασθενή
  • Επαρκής αερισμός
  • Οπτική και ακουστική μόνωση
  • Περιβάλλον ιατρείου
  • Επαρκής χώρος για αποθήκευση εξοπλισμού και φαρμάκων
  • Εύκολη πρόσβαση σε τουαλέτα
  • Δυνατότητα επείγουσας μεταφοράς κατασταλμένου ή  ασταθή ασθενή

 13. Συνεχίζοντας από το μέρος α...

  antikeimenoΣε ασθενείς του ΩΡΛ Ιατρείου, αν δεν τηρούνται μέτρα αντισηψίας μπορεί να μεταδοθούν:

  • ιος απλού έρπητα Ι/ΙΙ
  • κυτταρομεγαλοιός
  • ιοί ηπατίτιδας B,C,D
  • ιός ΗΙV
  • ωχρά σπειροχαίτη
  • ψευδομονάδα
  • σταφυλόκοκκοι
  • στρεπτόκοκκοι
  • candida albicans
  • Σπογγώδης εγκεφαλοπάθεια

  Προφανώς κίνδυνος μετάδοσης υπάρχει και για τον γιατρό.

 14. orl-iatreioΑντικείμενο ΩΡΛ Ιατρείου
  Η αντιμετώπιση του ΩΡΛ ασθενή διαγνωστικά, θεραπευτικά, ενίοτε επεμβατικά

   

  Πρώτη επαφή με τον ασθενή στο Ιατρείο

  • Ένα σύντομο  ιατρικό ιστορικό, φάρμακα που παίρνει, διαγνωσμένα ΩΡΛ προβλήματα – ΩΡΛ επεμβάσεις.
  • Ο λόγος της επίσκεψης, περιγραφή συμπτωμάτων
  • Τυπική ΩΡΛ κλινική εξέταση, ψηλάφηση τραχήλου, screening test όσφρησης, τονοδότες, ενδοσκόπηση
  • Έλεγχος ακοής και ισορροπίας
  • Διαχείριση του ιλιγγικού ασθενή
  • Στα βαρήκοα άτομα αμφίπλευρη εφαρμογή ακουστικών βαρηκοΐας

 15. kausalgia-stomatos-1Καυσαλγία του στόματος

   

  Η καυσαλγία του στόματος ή γλωσσοδυνία (Burning mouth syndrome) χαρακτηρίζεται από καυστικό πόνο στην γλώσσα, τα χείλη ή και ολόκληρο το στόμα. Είναι ένα αίσθημα καψίματος και πόνου που μπορεί να εμφανίζεται καθημερινά και η κατάσταση αυτή μπορεί να διαρκεί μήνες ή και χρόνια. Δεν υπάρχουν ειδικές δοκιμασίες να προσδιορίσουν τη νόσο, με συνέπεια η διάγνωσή της να είναι δύσκολη. Επίσης δεν υπάρχει στοχευμένη θεραπεία και το αποτέλεσμα της όποιας θεραπευτικής αγωγής, είναι απρόβλεπτο και εξατομικεύεται.

 16. n2

  ΤΟ ΓΡΑΜΜΑ "Ν" ΚΑΙ Η ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ

  Ο Σπύρος Μάρκου Διευθυντής 3ου Δημ. Σχολείου Λαρίσης με το κείμενο του εκφράζει θέσεις και σκέψεις για την Ελληνική Γλώσσα που είναι άδικο να τις προσπεράσουμε έτσι αβίαστα!

  Ν = Νούς - Νόμος

  -Κάθε γράμμα του Ελληνικού Αλφαβήτου εκπέμπει ήχο και  εικόνα. Κάθε λέξη τέθηκε από τους «Ονοματοθέτες», νομοθέτες θα τους λέγαμε σήμερα, με ακρίβεια και όχι τυχαία και έχει άμεση σχέση Αιτίας και Αιτιατού, μεταξύ Σημαίνοντος και Σημαινομένου. Εάν πάμε δε στις Επιστήμες, τα παραδείγματα είναι ατελείωτα και άκρως διαφωτιστικά, αλλά και διδακτικά για τις επόμενες γενεές.

 17.  

  Τι είναι η λοιμώδης μονοπυρήνωση;                                             

  loimidi-monopyrinosi

  Η λοιμώδη μονοπυρήνωση, είναι μια λοίμωξη που προκαλείται από τον ιό του Epstein-Barr.

 18. erotimatologio-roxalitoΕάν έχετε πρόβλημα ροχαλητού, συμπληρώστε το ερωτηματολόγιο και προωθείστε το στο email του ιατρείου.

  Το ιατρείο έχει διαπιστευμένη συνεργασία με το πρόγραμμα Snore Check.
  Θα λάβετε απάντηση αν πρέπει περαιτέρω να διερευνήσετε το ροχαλητό σας!

 19. roxalitoΡοχαλίζεις;
  Snore check

  Ψηφιακή καταγραφή της αναπνοής κατά την διάρκεια του ύπνου.

  Βελτίωσε την ποιότητα του ύπνου και της ζωής σου

  Το ροχαλητό είναι θόρυβος άλλοτε άλλης έντασης και συχνότητας, συνεχής ή διακοπτόμενος, που προκαλείται κατά τον ύπνο και οφείλεται στον κραδασμό ανατομικών στοιχείων του φάρυγγα.

 20. treximoΣύγχρονες επιστημονικές έρευνες που πραγματοποιήθηκαν στη Δανία, δείχνουν ότι με καθημερινό γρήγορο βάδισμα ή τρέξιμο ο κίνδυνος καρδιακής προσβολής και εμφράγματος περιορίζεται κατά 50%. Αντίθετα μια ώρα βάδισμα την ημέρα δεν έχει κανένα αποτέλεσμα.

 21. atiximata-ptwsi-3Συνεχίζοντας από το μέρος β...

  Στο σπίτι

  • Εάν τα κουφώματα των δωματίων έχουν υπερυψωμένο κατώφλι, αφαίρεσε το.
  • Τακτοποίησε έπιπλα, καλώδια, παπούτσια, παντόφλες και άλλα αντικείμενα στο σπίτι, κατά τρόπο ώστε οι διάδρομοι μετακίνησης να είναι ελεύθεροι.
  • Σταθεροποίησε τα χαλιά με αυτοκόλλητες ταινίες διπλής όψης και μη χρησιμοποιείς ελεύθερα μικρά ταπέτα που μπορεί να διπλώσουν ή να ολισθαίνουν.
  • Μη χρησιμοποιείς επισφαλείς διαδικασίες να φτάσεις ένα ράφι.
 22. elder1Συνεχίζοντας από το μέρος α...

  Πρόληψη για την αστάθεια και τις πτώσεις

  Φαίνεται ότι τα περισσότερα προβλήματα που ευθύνονται για τις πτώσεις, έχουν γενεσιουργό αίτιο, βλάβη που προκλήθηκε στη νεαρά ή μέση ηλικία.
  Εκφυλιστικές αλλοιώσεις στους μυς, τις αρθρώσεις, το κεντρικό νευρικό σύστημα και τα αισθητήρια όργανα δεν αποτελούν οπωσδήποτε αναπόφευκτες επιπτώσεις φθοράς της τρίτης ηλικίας, αλλά προέρχονται από μια ζωή στερημένη σωματικών δραστηριοτήτων, ή από βλάβες που οι ίδιοι προκαλούμε με το κάπνισμα, τη κατάχρηση σε οινοπνευματώδη ποτά, χρήση τοξικών ουσιών, τη φτωχή ελλειμματική διατροφή ή την παχυσαρκία, τη δουλειά του γραφείου, την έλλειψη σωματικής άσκησης και ενασχόλησης στην ύπαιθρο.

 23. epixeilios-erpitas-2Συνεχίζοντας από το μέρος α...

  Θεραπεία

  Η θεραπεία συνίσταται στην επάλειψη των διαβρώσεων που προκαλούν οι φλύκταινες με στρώμα αντιικής αλοιφής, αντισηπτικού σκευάσματος ή και ήπιας καυστικής ουσίας. Η συστηματική χορήγηση αντιικού σκευάσματος είναι αμφισβητούμενης αποτελεσματικότητας. Για την ώρα δεν υπάρχει ίαση, αλλά η ερευνητική κινητικότητα στην αντιμετώπιση του έρπητα είναι μεγάλη. Η έρευνα φαίνεται να επικεντρώνεται στη παρασκευή αντιικού εμβολίου, αλλά για την ώρα δεν υπάρχει κλινική εφαρμογή.

  Επικοινωνήστε με το γιατρό σας να ενημερωθείτε για τυχόν νεώτερες εξελίξεις.

 24. golas-disfagia-ilikiomeni

  Η κατάποση είναι μια καθημερινή διαδικασία, στην οποία υπό φυσιολογικές συνθήκες, δεν αφιερώνουμε καμία ιδιαίτερη προσοχή. Για μια φυσιολογική κατάποση απαιτείται ένα υγιές νευρικό σύστημα, ορισμένες δομικές προϋποθέσεις στην περιοχή του φάρυγγα και λάρυγγα και ένα λειτουργικά ικανό μυϊκό σύστημα.

 25. Έρχεται μία συσκευή που θα επιτρέπει στους κωφούς να μπορούν να ακούνε με τη χρήση της γλώσσας!

  glossa-akouei-san-auti

  Πρόσφατες έρευνες οδήγησαν στην επινόηση και κατασκευή αισθητήρα, ο οποίος συλλαμβάνει ακουστικά ερεθίσματα και σε επαφή με τη γλώσσα, διεγείρει ανάλογα τα ακουστικά εγκεφαλικά κέντρα, ώστε να ακούμε χωρίς την συμμετοχή του αυτιού. Πρόκειται για επαναστατική μέθοδο που υπόσχεται ακοή σε κωφούς χωρίς ακουστικά εμφυτεύματα, επεμβάσεις κλπ θα χρειαστεί καιρός ώστε η συσκευή να τελειοποιηθεί και να γίνει εύχρηστη.

 26. ballarina-de-zalizataiΣε μία παράσταση κλασικού μπαλέτου, οι θεατές παρακολουθούν με δέος τις μπαλαρίνες, οι οποίες περιστρέφονται στο χώρο, εκτελώντας τη μία πιρουέτα μετά την άλλη, χωρίς να παρουσιάζουν την παραμικρή δυσφορία. Η ικανότητά τους να ελέγχουν τη ζάλη και την αστάθεια κατά την αστραπιαία περιδίνηση και αναπήδηση, προκάλεσε το ενδιαφέρον της επιστημονικής κοινότητας.

 27. VitaminiD

   

  Σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες η χορήγηση βιταμίνης D μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο αναπνευστικών λοιμώξεων κατά την παιδική ηλικία.

  Μελέτη που έγινε στη Μογγολία και αναφέρεται σε 250 παιδιά σχολικής ηλικία με χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D στο αίμα κατά την χειμερινή περίοδο, έδειξε ότι η επικινδυνότητα προσβολής από αναπνευστικές λοιμώξεις μειώνεται κατά 50% αν τους χορηγηθεί σε καθημερινή βάση βιταμίνη D.

 28. magaliΜετά την απερίγραπτη – συγκλονιστική τραγωδία της Λάρισας, όπου ένα πρόχειρο μαγκάλι είχε θύματα 5 φοιτητές από τους οποίους οι δυο είναι νεκροί και οι άλλοι τρείς νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση, είμαι υποχρεωμένος να επανέλθω σε παλιότερο άρθρο μου «Δηλητηρίαση με μονοξείδιο του άνθρακα».

  Σας συνιστώ να το διαβάσετε με προσοχή και παρακαλώ Ενημερώστε συγγενείς και φίλους, κυρίως άτομα τρίτης ηλικίας, για τους κινδύνους που διατρέχουν από τις παλαιές – φτηνές μεθόδους θέρμανσης όπως είναι το μαγκάλι και οι σόμπες υγραερίου.

 29. kruologhma

   

  Συμπτώματα όπως κούραση, κακή διάθεση, πονοκέφαλος, πόνος στο κορμί, με μέτρια πυρετική κίνηση, ξηρό βήχα, πονόλαιμο, και ρινική καταρροή με φτερνίσματα ή μπούκωμα, συνήθως είναι τα συμπτώματα του κοινού κρυολογήματος.

  Το κοινό κρυολόγημα οφείλεται σε προσβολή του οργανισμού από ιό, που σημαίνει ότι η θεραπεία με χορήγηση αντιβιοτικού είναι αναποτελεσματική αν όχι και επιβλαβής.

  Υπάρχουν ωστόσο μέτρα που μπορούμε να πάρουμε για να αισθανθούμε καλύτερα και να βοηθήσουμε την ανάρρωση.

 30. email

   

  Καθημερινά λαμβάνουμε email με περιεχόμενο, σαρκαστικό, ιδιαίτερο, αστείο κ.α. Το τέλος του χρόνου μου ήρθε αυτό το email και νιώθω οτι είναι το καλύτερο που θα μπορούσε να έρθει για τη χρονιά που μπαίνει, όχι γιατι παρουσιάζεται ως το ψηφισμένα καλύτερο αλλά γιατί πιστεύω οτι ειναι...

 31. christmasΤην περίοδο των χριστουγεννιάτικων εορτών μεγάλο ποσοστό αλλεργικών ασθενών παρουσιάζει επιδείνωση των συμπτωμάτων της αλλεργίας τους. Για τον πολύ κόσμο το χριστουγεννιάτικο δένδρο και η διακόσμηση του σπιτιού σηματοδοτούν τη γιορτινή ατμόσφαιρα των ημερών που έρχονται. Όμως για σημαντικό αριθμό ατόμων με αλλεργία, σηματοδοτείται η αρχή μιας περιόδου ταλαιπωρίας λόγω της έξαρσης των αλλεργικών τους συμπτωμάτων. Οι δράστες, τα αλλεργιογόνα αυτών των εορταστικών αλλεργικών εξάρσεων, μπορεί να βρίσκονται σε μέρη ανυποψίαστα όπως, από τα καταχωνιασμένα σκονισμένα χριστουγεννιάτικα παιχνίδια, μέχρι τα τεχνητά αρώματα και το φυσικό έλατο.

  Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα των SiCap Industries, 3 στους 4 αλλεργικούς ασθενείς παρουσιάζουν κατά την περίοδο των Χριστουγεννιάτικων εορτών, έξαρση των αλλεργικών τους συμπτωμάτων, όπως επεισόδια κεφαλαλγίας, μπούκωμα και υγρή μύτη, ερεθισμό των ματιών και παροξυσμικό βήχα. Η έρευνα συγκλίνει στην υπόθεση ότι το φυσικό χριστουγεννιάτικο δένδρο είναι η κύρια πηγή αλλεργιογόνων.

 32. 01 Το σύνδρομο της επίκτητης ανοσοανεπάρκειας – AIDS από εικοσαετίας έχει προκαλέσει σημαντικές επιπτώσεις στην ψυχοσεξουαλική συμπεριφορά των ατόμων και διαφοροποίησε ουσιαστικά τις προσωπικές σχέσεις.

  Οι στοματικές βλάβες της λοίμωξης από τον Ιό της Ανθρώπινης Ανοσοανεπάρκειας (HIV Human Immunodeficiency Virus) είναι ιδιαίτερα σημαντικές γιατί εκδηλώνονται σε μεγάλο ποσοστό των οροθετικών ατόμων, όπως και στα πρώιμα στάδια της ανάπτυξης του AIDS.

 33. emvolio

   

  Οι εμβολιασμοί στα παιδιατρικά ιατρεία αποτελούν καθημερινή πράξη ρουτίνας και στοχεύουν με επιτυχία στην αποτελεσματική πρόληψη για ομάδα νοσημάτων της παιδικής ηλικίας. Ωστόσο για τους ενήλικες στη χώρα μας, υπάρχουν ενδείξεις ότι, δεν εκτελούνται συστηματικά και αυτό αποτελεί ουσιαστικό έλλειμμα για την πρόληψη σοβαρών νοσημάτων όπως είναι η πνευμονοκοκκική νόσος.

 34. Ενημερώστε συγγενείς και φίλους, κυρίως άτομα τρίτης ηλικίας, για τους κινδύνους που διατρέχουν από τις παλαιές – φτηνές μεθόδους θέρμανσης όπως είναι το μαγκάλι και οι σόμπες υγραερίου.

  Δηλητηρίαση με μονοξείδιο του άνθρακα CO

  magali

  Το μονοξείδιο του άνθρακα (CO) αποτελεί προϊόν ατελούς καύσης οργανικών ουσιών. Η δηλητηρίαση με μονοξείδιο του άνθρακα είναι μια ύπουλη κατάσταση, καθώς αυτό είναι άοσμο, ενώ δεν διακρίνεται στην ατμόσφαιρα όπως ο καπνός.
  Το μονοξείδιο είναι ισχυρό δηλητήριο, που εισπνεόμενο, στην αρχή προκαλεί ζάλη, ακολουθεί πονοκέφαλος, αδυναμία και τέλος ο δηλητηριασμένος χάνει τις αισθήσεις του και πέφτει σε κώμα.

 35. getting-toddlers-sleep

   

  Το ροχαλητό μπορεί να προκαλεί δυσφορία στη συζυγική ζωή και συχνά το ζευγάρι καταλήγει να κοιμάται σε ξεχωριστές κρεβατοκάμαρες.

  ‘Όταν όμως όλος αυτός ο βασανιστικός θόρυβος παράγεται από το νήπιο της οικογένειας αναστατώνει όλη την οικογένεια και γεμίζει ερωτηματικά αγωνίας τους γονείς, στους οποίους πλανάται το ερώτημα μήπως σημαίνει πολύ περισσότερα για την υγεία του νηπίου πέρα από την βασανιστική θορυβώδη ενόχληση.

 36. fallmanΟι πτώσεις των ηλικιωμένων, είναι καθημερινό φαινόμενο. Μπορούν να προκαλέσουν σοβαρούς τραυματισμούς, κατάγματα, κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις και να απαιτήσουν παραμονή στο κρεβάτι ακόμη και εισαγωγή στο νοσοκομείο. Συχνά οι τραυματισμοίπου προκαλούν, έχουν ανάγκη χειρουργικής αντιμετώπισης και οδηγούν σε πρόσκαιρη ή μόνιμη αναπηρία ενίοτε δε και σε απώλεια της ζωής.Τέλος, επιβαρύνουν με υψηλό κόστος τα ασφαλιστικά ταμεία.

  Οι τραυματισμοί από πτώσες, αποτελούν ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα υγείας των ηλικιωμένων. Καθώς μάλιστα ο πληθυσμός της τρίτης ηλικίας σταθερά αυξάνει, το πρόβλημα αυτό γίνεται όλο και μεγαλύτερο.

 37. oral-herpes

  Εάν βασανίζεσαι από μια πληγή στο στόμα που κάνει επώδυνη την μάσηση και την ομιλία, σκέψου πως δεν είσαι μοναδική, ιδιαίτερη περίπτωση.
  Πολλά άτομα με καλή υγεία, συχνά υποφέρουν από πληγές στο στόμα που υποτροπιάζουν.

  Δυο είναι τα πιο συνηθισμένα νοσήματα του στοματικού βλεννογόνου. Ο επιχείλιος ή στοματικός έρπις και οι άφθες.

  Όταν ο βλεννογόνος του στόματος προσβάλλεται από αυτά τα νοσήματα δεν είναι εύκολο πάντα να γίνει διαφορική διάγνωση. Επειδή οι αιτίες που τα προκαλούν είναι διαφορετικές, διαφορετική είναι και η θεραπεία τους και θα πρέπει πάντα να διαπιστώνεται ποιο είναι τι.

 38.  

   

   

   

  Επιχείλιος ή στοματικός έρπις και άφθες

   

  Εάν βασανίζεσαι από μια πληγή στο στόμα που κάνει επώδυνη την μάσηση και την ομιλία, σκέψου πως δεν είσαι μοναδική, ιδιαίτερη περίπτωση.  Πολλά  άτομα με καλή υγεία, συχνά υποφέρουν από πληγές  στο στόμα που υποτροπιάζουν.

  Δυο είναι τα πιο συνηθισμένα  νοσήματα  του στοματικού βλεννογόνου. Ο επιχείλιος ή στοματικός έρπις και οι άφθες.

  Όταν ο βλεννογόνος του στόματος  προσβάλλεται από αυτά τα νοσήματα  δεν είναι εύκολο πάντα να γίνει διαφορική διάγνωση. Επειδή οι αιτίες που τα προκαλούν είναι διαφορετικές,  διαφορετική είναι και η θεραπεία τους και  θα πρέπει πάντα να διαπιστώνεται ποιο είναι τι.

   

  Επιχείλιος ή στοματικός Έρπις

  Είναι η επιστημονική ορολογία για φλύκταινες (καντήλες) γεμάτες με διάφανο υγρό που συνήθως εμφανίζονται στα χείλη. Σπανιότερα μπορεί να εμφανιστούν και στο στοματικό βλεννογόνο των ούλων ή της σκληρής υπερώας (ουρανίσκο). Συνήθως προκαλούν πόνο και τσούξιμο, ο οποίος μάλιστα μπορεί να προηγείται της εμφάνισης του επιχείλιου έρπητα για κάποιες μέρες. Οι φλύκταινες σπάνε μέσα σε λίγες ώρες και τα έλκη καλύπτονται από επίπαγο (κρούστα - κόρα) που στο στόμα έχει υπόλευκη χροιά. Πλήρης υποχώρηση παρατηρείται σε 7-10 μέρες

   

  Αιτία

  Τα στελέχη του συμπλέγματος  Herpes simplex  HSV-1 και 2, φαίνεται να είναι η αιτία του επιχείλιου έρπητα.

  Οι  ιοί αυτοί είναι νευροιοί που μετά την πρώτη λοίμωξη, λαθροβιούν (κοιμούνται) στα νευρικά γάγγλια της περιοχής που έχουν προσβάλει χωρίς να δίνουν κανένα σημάδι για την ύπαρξη τους. Μόλις οι συνθήκες το επιτρέψουν αφυπνίζονται και προκαλούν φλεγμονώδη αντίδραση στην ίδια ή γειτονική περιοχή με την περιοχή της πρώτης προσβολής. Το φαινόμενο υποτροπιάζει συχνά, σποραδικά ή σπάνια.  

  Συνθήκες που μπορεί να προκαλέσουν αφύπνιση του ιού θεωρούνται το στρες, ο πυρετός, οι τραυματισμοί, οι ορμονικές διαταραχές, η ηλιοθεραπεία και άλλες καταστάσεις.

   

  Μεταδοτικότητα του επιχείλιου έρπητα

  Ο χρόνος από την ρήξη των φλυκταινών μέχρι την πλήρη επούλωση των ελκών, είναι ο χρόνος υψηλής μεταδοτικότητας της λοίμωξης. Ο ιός μπορεί να μεταδοθεί στα μάτια του πάσχοντα, στα γεννητικά του όργανα ή σε άλλα άτομα με τα οποία έρχεται σε επαφή και συγχρωτίζεται.

   

  Αρχές πρόληψης

  Αποφύγετε την επαφή με το βλεννογόνο που πάσχει

  Μη συμπιέζετε, τσιμπάτε ή συνθλίβετε τις φλύκταινες

  Πλύνετε επιμελώς τα χέρια σας πριν τα φέρετε σε επαφή με τα μάτια σας, τα γεννητικά σας όργανα ή με άλλους ανθρώπους.

   

  Πέρα από κάθε προφύλαξη θα πρέπει να ξέρεται ότι είναι πιθανό να μεταδώσετε τον ιό του έρπητα  και σε περίοδο που οι φλύκταινες έχουν εξαφανιστεί.

   

  Θεραπεία

  Η θεραπεία συνίσταται στην επικάλυψη των διαβρώσεων που προκαλούν οι φλύκταινες με στρώμα αντιικής αλοιφής, αντισηπτικού σκευάσματος ή και ήπιας καυστικής ουσίας.  Η συστηματική χορήγηση αντιικού σκευάσματος είναι αμφισβητούμενης αποτελεσματικότητας. Για την ώρα δεν υπάρχει ίαση αλλά η ερευνητική κινητικότητα στην αντιμετώπιση του έρπητα είναι μεγάλη. Η έρευνα φαίνεται να επικεντρώνεται στη παρασκευή αντιικού εμβολίου, αλλά για την ώρα δεν γίνεται κλινική εφαρμογή. 

  Επικοινωνήστε με το γιατρό σας να ενημερωθείτε για τυχόν νεώτερες εξελίξεις.

   

   

   

  Άφθες του στόματος

  Πρόκειται για μικρά ρηχά έλκη που εμφανίζονται στο βλεννογόνο του στόματος, στη γλώσσα, τη μαλακή υπερώα, τα χείλη, τις παρειές και σε οποιοδήποτε άλλο σημείο του στοματικού βλεννογόνου. Είναι επώδυνες και προκαλούν αίσθημα καυσαλγίας, διαρκούν 5-10 ημέρες.

  Αίτια

  Η  υπόθεση που επικρατεί είναι εκείνη που θεωρεί τις άφθες αποτέλεσμα μιας τοπικής ανοσολογικής απάντησης.  Η εμφάνιση τους φαίνεται να έχει σχέση με το στρες, τραύματα,  ή τοπικό ερεθισμό όπως όταν τρώμε όξινες και ερεθιστικές τροφές,  π.χ.  ντομάτες, εσπεριδοειδή, ξηρούς καρπούς.

   

  Μεταδίδονται οι άφθες;  

  Όχι εφόσον δεν προκαλούνται από βακτηριακούς ή ιογενείς παράγοντες. Οι άφθες δεν μεταδίδονται ούτε κατά συνέχεια ιστού ούτε από άτομο σε άτομο.

   

  Θεραπεία

  Η θεραπεία στοχεύει  στον έλεγχο της  δυσανεξίας προς συγκεκριμένες τροφές και την προφύλαξη από επιμολύνσεις. Η τοπική χρήση κορτιζόνης αποδίδει.

  Επίσης η χημική καυτηρίαση του έλκους έχει ικανοποιητικά θεραπευτικά αποτελέσματα. Προς το παρόν δεν υπάρχει ίαση.

  Σε ασθενείς με επίμονες υποτροπιάζουσες άφθες είναι σκόπιμος ο κλινικός και εργαστηριακός έλεγχος για αποκλεισμό πιθανής συνύπαρξης άλλης  συστηματικής  αυτοάνοσης νόσου.  

   

  Άλλες πληγές στο στόμα

  Για κάθε στοματικό έλκος, διάβρωση του βλεννογόνου, ή αλλοίωση που δεν υποχωρεί εντός δυο εβδομάδων πρέπει οπωσδήποτε να ενημερώσετε το γιατρό σας.    

   

   

   

   

 39. Θεραπεία και πρόληψη της ρινορραγίας

  nosebleed4Οι περισσότερες περιπτώσεις ρινορραγίας είναι απλά ενοχλητικές, μερικές όμως είναι ιδιαίτερα ανησυχητικές και κάποιες απειλητικές για τη ζωή. Οι ρινορραγίες διακρίνονται σε δυο τύπους:

  Πρόσθια ρινορραγία: Είναι η ρινορραγία που έρχεται από το πρόσθιο τμήμα της μύτης και αρχίζει να τρέχει από το ένα ή το άλλο ρουθούνι όταν ο ασθενής είναι όρθιος ή καθιστός.

  Οπίσθια ρινορραγία: Είναι η ρινορραγία που προέρχεται βαθιά μέσα από την μύτη και το αίμα τρέχει στο στόμα και το λαιμό από το πίσω μέρος του φάρυγγα, ακόμη και όταν ο ασθενής είναι όρθιος ή καθιστός.

  Προφανώς εάν ο ασθενής είναι ξαπλωμένος ακόμη και η πρόσθια ρινορραγία φαίνεται να οδεύει και προς τις δυο κατευθύνσεις και μάλιστα όταν ο ασθενής βήχει ή φυσάει την μύτη του. Είναι σημαντικό να προσδιοριστεί ο τύπος της ρινορραγίας γιατί η οπίσθια ρινορραγία συνήθως είναι πιο σοβαρή κατάσταση και σχεδόν πάντα απαιτεί ιατρική φροντίδα. Η οπίσθια ρινορραγία φαίνεται να προκαλείται στις μεγαλύτερες ηλικίες, σε υπερτασικά άτομα και σε περιπτώσεις τραυματισμού της μύτης και του προσώπου.

  nosebleed6Η ρινορραγία στα παιδιά σχεδόν πάντα είναι προσθίου τύπου. Η πρόσθια ρινορραγία είναι συχνότερη στα ξηρά κλίματα ή κατά την διάρκεια των χειμερινών μηνών, όταν ο ξηρός αέρας στεγνώνει τον βλεννογόνο της μύτης ο οποίος κοριάζει και αιμορραγεί. Αυτό μπορεί να προληφθεί αν τοπικά χρησιμοποιείται λιπαντικό σκεύασμα όπως το Rhinosisam spray, στο βλεννογόνο της μύτης, στο πρόσθιο τμήμα των ρωθώνων. Εάν το πρόβλημα συνεχίζεται, θα πρέπει να επισκεφτείτε τον Λαρυγγολόγο σας, ο οποίος ενδεχομένως προτείνει καυτηρίαση του αγγείου που αιμορραγεί.

  Πως μπορείτε να σταματήσετε μια πρόσθια ρινορραγία;

  Εάν εσείς ή το παιδί σας, παρουσιάσετε μια πρόσθια ρινορραγία, μπορείτε να επιχειρήσετε τον έλεγχο της ακολουθώντας τα επόμενα βήματα:

  • Φυσήξτε τη μύτη σας και καθαρίστε την με τρεχούμενο νερό ώστε να απομακρύνετε κάθε πήγμα αίματος από το ρουθούνι που αιμορραγεί. 
  • Αμέσως μετά εφαρμόστε σταθερή πίεση στη μύτη σας, πιέζοντας μεταξύ αντίχειρα και των δυο δακτύλων τα ρουθούνια σας κατά το μαλακό τμήμα τους, εκείνο που υποχωρεί στη πίεση. 
  • Ασκείστε πίεση σταθερά για τουλάχιστον πέντε λεπτά. 
  • Κρατήστε το κεφάλι σας υψηλότερα από το επίπεδο της καρδιάς, καθισμένοι σε καρέκλα ή ξαπλωμένοι με ανασηκωμένο το κεφάλι, σε δροσερό περιβάλλον και προσπαθήστε να ηρεμήσετε όσο γίνεται περισσότερο. 
  • Εφαρμόστε ψυχρά επιθέματα πάγου στη μύτη και στο πρόσωπό σας. 

  Μέτρα πρόληψης για την υποτροπή ρινορραγίας μετά τον έλεγχο της:

  • Μη σκαλίζετε τη μύτη σας 
  • Μη φυσάτε τη μύτη σας 
  • Επιτρέπεται να τη ρουφάτε. 
  • Μη σφίγγεστε, μη σκύβετε, μη σηκώνετε βαριά αντικείμενα 
  • Κρατείστε το κεφάλι σας σε επίπεδο υψηλότερο από το επίπεδο της καρδιάς. 
  • Εφόσον η ρινορραγία δεν ελέγχεται Πλύνετε τη μύτη σας με χλιαρό τρεχούμενο νερό, φυσήξτε την καλά να απομακρυνθούν τα πήγματα αίματος. 
  • Ψεκάστε με αποσυμφορητικό ρινικό spray όπως είναι το Otrivin, το Ronal. Ακολουθήστε τις οδηγίες πίεσης κλπ 
  • Επικοινωνήστε με τον λαρυγγολόγο σας 
  • Καλέστε άμεσα τον λαρυγγολόγο σας ή επισκεφθείτε τμήμα επειγόντων περιστατικών του Νοσοκομείου 

  Εάν η ρινορραγία δεν ελέγχεται ή υποτροπιάζει

  Εάν η ρινορραγία είναι κατακλυσμική και η απώλεια αίματος μεγάλη. Εάν έχετε κρύο ιδρώτα και αισθάνεστε κουρασμένος, προφανώς από την απώλεια του αίματος. Εάν το αίμα κατευθύνεται περισσότερο προς το φάρυγγα και τον λαιμό παρά προς τους ρώθωνες.