Καλιάφα Σπ. 1Α, Ιωάννινα, Τ.Κ. 45332

ΝΕΑ & ΑΡΘΡΑ

BLOG

 1. Η εποχική αλλεργική ρινίτιδα εμφανίζεται κυρίως την άνοιξη και το φθινόπωρο. Την αλλεργική ρινίτιδα που εκδηλώνεται το φθινόπωρο την ονομάζουμε και φθινοπωρινή αλλεργική ρινίτιδα.

 2. alergies-kai-covis-19

  Έχω άσθμα και αλλεργική ρινίτιδα. Ανησυχώ για τα πάντα.

  Μη πανικοβάλλεστε και για να ενημερωθείτε μη διαβάζετε ό,τι βρείτε σχετικά με το τι είναι γνωστό για την πανδημία του κορωναϊού, ( COVID-19.) Ο ιός SARS-Cov-2 δεν έχει καιρό που πρωτοεμφανίστηκε και οι πληροφορίες για το πώς λειτουργεί, μεταδίδεται, δημιουργεί νοσηρότητα, και αδρανοποιείται, καθημερινά εμπλουτίζονται.

 3. Συνεχίζοντας από το μέρος α...

  Ποιες τροφές ενοχοποιούνται;

   

  Νωπές τροφές προκαλούν τις περισσότερες και σοβαρότερες αντιδράσεις. Η αλλεργιογονικότητά τους εκπίπτει ή και καταργείται αν μαγειρευτούν, ψηθούν και εν γένει υποστούν επεξεργασία. Φαίνεται ότι με αυτές τις διαδικασίες καταστρέφονται οι αλλεργιογόνες πρωτεΐνες. Εξαιρούνται το σέλινο και οι ξηροί καρποί που διατηρούν την αλλεργιογονικότητά τους ακόμη και όταν έχουν υποστεί την όποια επεξεργασία. Τμήματα του φυτού, όπως ο φλοιός, μπορεί να είναι περισσότερο αλλεργιογόνα από άλλα. Η αλλεργιογονικότητα των φρούτων περιορίζεται με την αποθήκευσή τους. Τροφές που έχουν αναφερθεί για αναφυλακτικές αντιδράσεις είναι:

   

  • Ακτινίδια

  • Φουντούκια

  • Λευκή Πατάτα

  • Σέλινο

  • Μαϊντανός

  • Φασόλια

  • Κύμινο

 4. sindromo-stomatikis-allergias1Τι είναι το σύνδρομο στοματικής αλλεργίας;

   

  Σύνδρομο Στοματικής Αλλεργίας (Σ.Σ.Α.) είναι η αλλεργική αντίδραση προς ορισμένες πρωτεΐνες φρούτων, λαχανικών και ξηρών καρπών, η οποία αναπτύσσεται σε άτομα με ήδη εκδηλωμένη αντίδραση σε αλλεργιογόνα γυρεοκόκκων. Αναφέρεται ως Σ.Σ.Α. γιατί οι αλλεργικές εκδηλώσεις εμφανίζονται στη στοματική κοιλότητα και τον φάρυγγα. Οι αλλεργικές αντιδράσεις του Σ.Σ.Α. Δεν έχουν σχέση με εντομοκτόνα, μέταλλα, άλλες ουσίες που χρησιμοποιούνται κατά την καλλιέργεια, τυποποίηση και συσκευασία των τροφίμων. Το Σ.Σ.Α. είναι η αντανάκλαση του φαινομένου της διασταυρούμενης αντίδρασης ειδικών IgE αντισωμάτων προς τους επίτοπους ορισμένων πρωτεϊνών γύρεων και τροφών.

   

 5. με αποστειρωση1Κλινική αξιολόγηση δερματικών δοκιμασιών σε άτομα με ΩΡΛ αλλεργικές παθήσεις

  Για τη χορήγηση εμβολίων απευαισθητοποίησης, ο προσδιορισμός των αλλεργιογόνων που θεωρούνται υπεύθυνα για την αλλεργική αντίδραση είναι απαραίτητος.

  Κλινικές δοκιμασίες που εφαρμόζονται για τον προσδιορισμό των υπευθύνων αλλεργιογόνων:

  1. Δερματικές δοκιμασίες (Skin tests)
  • Ενδοδερμικές (Intradermal test)
  • Ενδοεπιδερμικές (Prick test)

    2. Δοκιμασίες πρόκλησης (provocation Tests)

  Στην ΩΡΛ αλλεργία, έχουν επικρατήσει οι ενδοεπιδερμικές δοκιμασίες (Prick Tests). Αν χρειαστεί συμπληρώνονται και επιβεβαιώνονται από τα Rast Tests in vitro ακτινο-αλλεργο-προσροφητικές δοκιμασίες.

 6. ripansi-giri-allergia-egolasΣτα επόμενα 100 χρόνια, η κλιματική αλλαγή θα ενισχύσει τα επίπεδα της γύρης των αγρωστωδών στον αέρα, με αποτέλεσμα εκρηκτική αύξηση του επιπολασμού της εποχικής αλλεργικής ρινίτιδας, αλλά και σαφή επιδείνωση των συμπτωμάτων του αλλεργικού ασθενή.

  Οι ερευνητές προβλέπουν ότι με την αλλαγή του κλίματος και την αύξηση του CO2 στην ατμόσφαιρά, θα αυξηθεί προοδευτικά η παραγωγή γύρης των αγρωστωδών και η γυρεοφορία, με αποτέλεσμα, μετά 100 χρόνια, η έκθεση των ανθρώπων στη γύρη να ξεπερνά τα σημερινά επίπεδα κατά 202%.

 7. koritsakiΔεν είναι σπάνιο ασθενείς που “εύκολα κρυολογούν” και παρουσιάζουν ήπιες, παρατεταμένες ενοχλήσεις από μύτη, λαιμό, αυτιά, να παίρνουν την πρωτοβουλία από μόνοι τους ή με τη συνδρομή του φαρμακοποιού τους και να παίρνουν αντιβίωση, παυσίπονα, αντισηπτικά, βιταμίνες, κατά το δοκούν. Επίσης να ταλαιπωρούνται παίρνοντας μέτρα προστασίας όπως, να αποφεύγουν κρύες τροφές, ποτά, νερό. Να ντύνονται με υπερβολικά πολλά ρούχα για να προστατευτούν από το κρύο ή να περιορίζουν τις δραστηριότητες στην ύπαιθρο για να μη κρυώσουν.

  Έχει αποδειχθεί ότι, οι περισσότεροι από αυτούς τους ασθενείς δεν έχουν καμία ειδική ευαισθησία για να αρρωσταίνουν εύκολα. Τα ενοχλήματα τους δεν οφείλονται σε λοιμώξεις από μικρόβια ή ιούς. Ενδεχομένως να πάσχουν από αλλεργία. Οι ασθενείς αυτοί, αντιμετωπίζουν τελείως λάθος το πρόβλημα τους και πέφτουν σε ένα φαύλο κύκλο θεραπευτικής αγωγής, με μοναδικό αποτέλεσμα να παρατείνουν την ταλαιπωρία τους.

 8. allergy001

  Συνεχίζοντας από το μέρος β...

  Πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι, οι εποχικές αλλεργίες της άνοιξης εκδηλώνονται με μεγαλύτερη ένταση των συμπτωμάτων και διαρκούν περισσότερο από ότι στο παρελθόν. Εποχική αλλεργική νόσος, κοινό κρυολόγημα και γρίπη πολλές φορές συγχέονται γιατί έχουν παρόμοια συμπτωματολογία. Η εποχική επίμονη κόπωση και υπνηλία μπορεί να αποτελούν συμπτώματα της αλλεργικής νόσου.

   Συμβουλές για να ελέγξετε το συνάχι, το φτέρνισμα, τη φαγούρα και την καταρροή που προκαλεί η εποχική αλλεργική ρινίτιδα

 9. 0001Συνεχίζοντας από το μέρος α...

  Ο αλλεργικός ασθενής μπορεί να έχει διαταραγμένο ύπνο στη φάση REM, δηλαδή στις περιόδους του ύπνου που πραγματικά ο οργανισμός ξεκουράζεται. Αποτέλεσμα αυτής της διαταραχής του ύπνου στον αλλεργικό ασθενή είναι αυτός να κοιμάται οκτώ, εννιά, ακόμη και δέκα ώρες και να ξυπνάει με δυσκολία, βαρύ κεφάλι και επίμονη κόπωση, κατάσταση που επηρεάζει την απόδοση στη δουλειά και την ποιότητα ζωής γενικά.

  Ουσιαστική βοήθεια στον αλλεργικό ασθενή δίνει η αποφυγή της υπεύθυνης για την αλλεργία του, γύρης, όπως και η χορήγηση ανισταμινικών σε υψηλή δοσολογία.

 10. alergia1Στις περισσότερες περιοχές της Ελλάδας πολύ λίγα είναι τα σημάδια ότι μπήκαμε στην άνοιξη εκτός και αν κάποιος υποφέρει από εποχικές αλλεργίες και ιδιαίτερα από εποχική αλλεργική ρινίτιδα η οποία αναφέρεται και ως πυρετός εκ χόρτου (hay fever).

  Άτομα με αλλεργική ρινίτιδα, υπερευαίσθητα σε γύρεις δέντρων, είναι πιθανό να υποφέρουν ήδη από τη φαγούρα, το φτάρνισμα, το μπούκωμα της μύτης, τα υγρά μάτια, που οδηγούν στη κούραση και την καταβολή.

 11. Συνεχίζοντας από το μέρος α...

  Θεραπεία
  allergy4Μεγάλος αριθμός φαρμάκων μπορεί να φανεί αποτελεσματικός στη συμπτωματική θεραπεία της αλλεργικής ρινίτιδας όπως αντισταμινικά, αποσυμφορητικά, χρωμολίνες, και σκευάσματα κορτιζόνης.
  Η διαχείριση της αλλεργικής ρινίτιδας επεκτείνεται και στην πρόληψη, με οδηγίες και συμβουλές για τον σωστό έλεγχο του περιβάλλοντος.

  Βασισμένος σε λεπτομέρειες του ιατρικού ιστορικού και στα ευρήματα της κλινικής εξέτασης ο ΩΡΛ σας ενδεχομένως προτείνει ειδικές δερματικές δοκιμασίες (prick tests) για τον προσδιορισμό των ένοχων αλλεργιογόνων προς τα οποία ο οργανισμός σας ανέπτυξε την αλλεργική αντίδραση και τον βαθμό ευαισθησίας προς αυτά.

  Η μόνη αιτιολογική θεραπεία για την αλλεργική ρινίτιδα και την αναπνευστική αλλεργία γενικότερα, παραμένει η απευαισθητοποίηση με υπογλώσσιες σταγόνες ή υποδόριες ενέσεις, εμβολίων εξατομικευμένων στην περίπτωση σας, βάσει της ευαισθησίας που ανέδειξαν οι δερματικές δοκιμασίες (prick tests). Η θεραπεία που προκαλεί παραγωγή προστατευτικών αντιγόνων προς ειδικά αλλεργιογόνα όπως γύρεις, ακάραια, επιθήλια ζώων και σπόρια μυκήτων.

 12. allergy2Χαρακτηρίζεται από την εποχική εμφάνιση σειράς συμπτωμάτων, όπως είναι η μύτη που “τρέχει”, μπουκώνει, και συνοδεύεται από φαγούρα στα μάτια και το λαιμό, βασανιστικά επανειλημμένα φτερνίσματα και μερικές φορές από φαγούρα και στο δέρμα.
  Πολλά εποχικά “κρυολογήματα” είναι συνήθως συμπτώματα αλλεργικής ρινίτιδας και δεν πρόκειται να θεραπευτούν με αντιβιοτική αγωγή.

   

   

  Η εποχική αλλεργική ρινίτιδα προκαλείται όταν γύρεις ή μικροσκοπικά τμήματα από περιττώματα ή αποδόμηση νεκρών ακάραιων, ή απολέπιση επιδερμίδας ζώων, ή σπόρια μυκήτων, έρχονται σε επαφή με το βλεννογόνο ματιών, μύτης, λαιμού.
  Το αμυντικό σύστημα του οργανισμού (ανοσοποιητικό σύστημα) αναγνωρίζει την παρουσία τους και πυροδοτείται μια σειρά αντιδράσεων για προστασία από την εισβολή τους στον οργανισμό. Στο μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού αυτό δεν αποτελεί πρόβλημα και δεν παρατηρείται κάποια ενοχλητική αντίδραση.