Καλιάφα Σπ. 1Α, Ιωάννινα, Τ.Κ. 45332

ΝΕΑ & ΑΡΘΡΑ

BLOG

 1. 98

  Συνεχίζοντας από το μέρος α...

  Συμπτώματα του ακουστικού τραύματος

  Το κύριο σύμπτωμα του ακουστικού τραύματος είναι η βαρηκοΐα.
  Στις περισσότερες περιπτώσεις οι πάσχοντες αρχικά παραπονούνται ότι δεν αντιλαμβάνονται ήχους υψηλών συχνοτήτων. Ωστόσο μπορεί να εκδηλωθεί και πρόβλημα αντίληψης ήχων χαμηλότερων συχνοτήτων . Ο ακοολογικός έλεγχος στόχο έχει να προσδιοριστεί η έκταση των συχνοτήτων που επηρέασε το ακουστικό τραύμα.

 2. 91911277 XS

  Συνεχίζοντας από το μέρος α...

  Πως φτάνουμε στη διάγνωση της νόσου

  Ο γιατρός θα πάρει ένα ιστορικό για την συχνότητα, την διάρκεια, τη βαρύτητα και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των επεισοδίων, τη διάρκεια της βαρηκοΐας, πότε και αν αυτή εμφανίζεται, πότε έχετε εμβοές και αίσθημα πληρότητας και αν αυτό αφορά το ένα οι και τα δυο αυτιά σας. Υπάρχει ενδεχόμενο να ερωτηθείτε εάν υπάρχει ιατρικό ιστορικό προσβολής από σύφιλη, παρωτίτιδα ή άλλες σοβαρές λοιμώξεις στο παρελθόν, ωτίτιδες, αυτοάνοσο νόσημα, αλλεργία , ή αν έχετε υποβληθεί σε ωτοχειρουργική επέμβαση. Μπορεί να ερωτηθείτε για η γενική κατάσταση της υγείας σας, εάν υποφέρεται από σακχαρώδη διαβήτη, υπέρταση, υψηλά επίπεδα χοληστερόλης, νοσήματα του θυρεοειδούς αδένα, νευρολογικές ή ψυχικές διαταραχές. Σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να ζητηθούν εξετάσεις για διερεύνηση αυτών των διαταραχών.

 3. Membranous-Labyrinth-scd
  Φυσιολογικός μεμβρανώδης λαβύρινθος

  Διατεταμένος μεμβρανώδης λαβυρινθος. Νόσος του Meniere' ή ενδολεμφικός ύδρωπας

  Συνεχίζοντας από το μέρος α...

  Διατροφικοί στόχοι

  Θεραπευτικός στόχος είναι η εξασφάλιση σταθερής σχέσης στα επίπεδα αίματος – υγρών του σώματος ώστε οι δευτεροπαθείς διακυμάνσεις των υγρών στο έσω αυτί να αποφεύγονται. Ο στόχος μας λοιπόν είναι, η ισορροπημένη διανομή υγρών και τροφής μέσα στην ημέρα και από ημέρα σε ημέρα. Τρώτε περίπου την ίδια ποσότητα φαγητού σε κάθε γεύμα και μη παραλείπετε γεύματα. Αν τρώτε snacks ενδιάμεσα των γευμάτων φροντίστε να τα τρώτε την ίδια ώρα.

 4. tromaktiko

  Συνεχίζοντας από το μέρος α...

  Ποια είναι τα συμπτώματα της οξείας μέσης ωτίτιδας.

  Τα προεξάρχοντα συμπτώματα της οξείας μέσης ωτίτιδας είναι ο πόνος και το αίσθημα πληρότητας στο αυτί. Παιδάκια που δεν μπορούν να εκφράσουν το πόνο τραβάν ή τρίβουν το αυτί τους.
  Πυρετός συνοδεύει την οξεία μέση ωτίτιδα κυρίως στα παιδιά.
  Η ακοή συνήθως επηρεάζεται και δημιουργείται αίσθημα βαρηκοΐας, η οποία οφείλεται στο ότι η τυμπανική μεμβράνη χάνει μέρος της κινητικότητάς της γιατί πιέζεται από το υγρό στο χώρο του τυμπάνου. Αλλά και η οστική αλυσίδα (σφύρα – άκμονας – αναβολέας ) εμφανίζει δυσκινησία γιατί “κολυμπάει” στα φλεγμονώδη υγρά που πληρώνουν το μέσο αυτί.
  Έτσι το ηχητικό κύμα φθάνει εξασθενισμένο στο έσω αυτί.

  Η απώλεια ακοής είναι παροδική και όταν απομακρυνθεί το υγρό από το μέσο αυτή η ακοή αποκαθίσταται στα φυσιολογικά επίπεδα. Μερικές φορές χωρίς την κατάλληλη θεραπεία η απώλεια ακοής μπορεί να χρονίσει.

 5. auti-atmosfairiki-piesi-2Συνεχίζοντας από το μέρος α...

  Πως μπορείς να ξεμπλοκάρεις το αυτί σου

  Η κατάποση ενεργοποιεί τους μυς που ανοίγουν την ευσταχιανή σάλπιγγα. Καταπίνουμε συχνότερα όταν μασάμε τσίχλα ή αφήνουμε καραμέλα μέντας να διαλύεται στο στόμα. Αυτή είναι μια καλή πρακτική ειδικά πριν και κατά την κάθοδο.

  Το χασμουρητό είναι αποτελεσματικότερο γιατί είναι ισχυρότερος διεγέρτης για τους υπεύθυνους μυς. Είναι σκόπιμο κατά την κάθοδο να μη κοιμόμαστε γιατί δεν προκαλούμε συχνή κατάποση ώστε να εξισώνονται οι διαφορές της πίεσης.

 6. thoribos-egolas-2

  Συνεχίζοντας από το μέρος α...

  Πρόσφατες μελέτες

  Έρευνες από επιστήμονες του Ιδρύματος Διερεύνησης της Κώφωσης των ΗΠΑ (Deafness Research Foundation) υποθέτουν ότι το αυτί μπορεί να είναι σε φάση αναμονής να ανταποκριθεί σε ένα μεγάλο θόρυβο εάν ηπιότεροι ήχοι προηγήθηκαν και το προετοίμασαν. Προκαταρτικές μελέτες δίνουν στοιχεία επιβεβαίωσης μιας τέτοιας υπόθεσης.

  Άλλη μελέτη εστιάζεται στην πιθανότητα εξωτερικοί ήχοι σε μια ένταση κοντά ή χαμηλότερα του επιπέδου αντίληψης μπορεί να ενισχύσει την δυνατότητα του αυτιού να ανταποκριθεί σε αυτούς τους ήχους που είναι πάνω από τον ουδό ασφάλειας.

  Το πρόγραμμα του ιδρύματος έρευνας της κώφωσης των ΗΠΑ, για την βαρηκοΪα που προκαλεί ο θόρυβο περιλαμβάνει 3 διαφορετικές περιοχές.

 7. Συνεχίζοντας από το μέρος α...

  Τilligos-egolasι είναι ο ίλιγγος;

  Ίλιγγος είναι εκείνος ο τύπος ζάλης που συνοδεύεται από το αίσθημα περιστροφικής ή άλλης κίνησης. Αλλαγές στη θέση του σώματος, όπως η ανόρθωση από το κρεβάτι, μπορεί να επιδεινώσουν αυτό το αίσθημα. Ναυτία και εμετός μπορεί να συνοδεύουν τον ίλιγγο.
  Ο ασθενής που ζαλίζεται μπορεί να αισθάνεται τόσο έντονη την αστάθεια, που του είναι αδύνατο να περπατήσει χωρίς βοήθεια ή ακόμη και να σηκωθεί από το κρεβάτι του.
  Μερικές φορές ναυτία, έμετος, διάρροια ή και λιποθυμία, συνοδεύουν το αίσθημα της ζάλη και της αστάθειας. Επίσης αλλαγές του καρδιακού ρυθμού και της αρτηριακής πίεσης, που όχι σπάνια οδηγούν σε αίσθημα φόβου, άγχους και πανικού.

 8. zali-iliggos-golasΤο σύστημα ισορροπίας του οργανισμού μας, βοηθάει να στεκόμαστε όρθιοι, να παρατηρούμε το περιβάλλον και να προσδιορίζουμε τη σχέση μας με αυτό, να περπατάμε, να τρέχουμε και γενικά να κινούμεθα χωρίς κίνδυνο πτώσης. Η ισορροπία ελέγχεται με πληροφορίες που φτάνουν στον εγκέφαλο από τα μάτια, τα αυτιά, και από το ιδιοδεκτικό σύστημα του σώματος, δηλαδή το δέρμα, τους μυς, τις αρθρώσεις. Το σημαντικότερο ρόλο φαίνεται να παίζει το αιθουσαίο σύστημα, που βρίσκεται στο αυτί και δίνει στον εγκέφαλο πληροφορίες σχετικά με την επίδραση της βαρύτητας, της γραμμικής και γωνιακής επιτάχυνσης στο σώμα.

   

 9. 97Η πατροπαράδοτη συνήθεια της ρουκέτας και των εκρήξεων αυτοσχέδιων ή αγοραστών μηχανισμών κρότου – λάμψης, είναι το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της Ελληνικής Ανάστασης σε όλη την επικράτεια και κυρίως στα νησιά μας. Δίνει το ιδιαίτερο χρώμα!!! … αλλά εγκυμονεί και πολλούς σοβαρούς κινδύνους!!! Ο συνηθέστερος και μάλιστα αόρατος τραυματισμός, από τις εκρήξεις είναι το ακουστικό τραύμα που όχι σπάνια μπορεί να αφήσει σοβαρή ακουστική αναπηρία και βασανιστικό επίμονο βουητό στο αυτί. Δεν είναι σπάνιο, ανυποψίαστα παιδάκια να φεύγουν από την Ανάσταση με σοβαρή ακουστική βλάβη. Η πιο αποτελεσματική αντιμετώπιση του προβλήματος είναι η πρόληψη. Ας μη φανεί λοιπόν υπερβολή το βράδυ της Ανάστασης τουλάχιστον τα παιδιά να προστατεύουν τα αυτιά τους με ωτασπίδες. Ωτοασπίδες προμηθεύεστε από τα φαρμακεία και τα καταστήματα ακουστικών βαρηκοΐας. Αν ωστόσο εκτεθείτε στο θόρυβο της έκρηξης δεν πρέπει να αδιαφορήσετε.

 10. Ερωτήσεις

  • Όταν μιλάω στο τηλέφωνο έχω πρόβλημα στο να καταλάβω τον συνομιλητή μουobama-ear
  • Δεν μπορώ να παρακολουθήσω συζήτηση με δυο ή περισσότερα άτομα που μιλάνε ταυτόχρονα.
  • Στο σπίτι παραπονούνται ότι ανοίγω πολύ τον ήχο της TV.
  • Πρέπει να προσπαθήσω για να κατανοήσω μια συζήτηση.

 11. meniereΗ νόσος του Meniere, που ονομάζεται και ιδιοπαθής ενδολεμφικός ύδρωπας, είναι μια διαταραχή που αφορά το έσω αυτί. Αν και η αιτία που την προκαλεί παραμένει άγνωστη, ωστόσο θεωρείται αποτέλεσμα διαταραχής στη πίεση της ενδολέμφου (υγρό στο έσω αυτί).

  Η νόσος του Meniere είναι μια από τις πιο συχνές αιτίες που προκαλούν λαβυρινθικό ίλιγγο, δηλαδή ίλιγγο που προκαλείται από διαταραχή της λειτουργίας του λαβυρίνθου στο έσω αυτί. Στις περισσότερες περιπτώσεις προσβάλλεται το ένα αυτί, αλλά αναφέρονται και προσβολές αμφίπλευρες σε ποσοστό 15% του συνόλου των πασχόντων.

 12. Engorged

  Ύδρωψ ονομάζεται η παθολογική κατάσταση κατά την οποία αυξάνει η πίεση των υγρών στο έσω αυτί. Είναι μια κατάσταση συνυφασμένη με την νόσο του Meniere όπου παρατηρείται σταθερά. Οι πάσχοντες από την νόσο του Meniere έχουν ύδρωπα. Υπάρχουν επίσης ασθενείς με ύδρωπα, οι οποίοι δεν πληρούν τα κριτήρια της νόσου του Meniere. Οι ασθενείς αυτοί διαγιγνώσκονται ως ασθενείς που πάσχουν από ύδρωπα στο έσω αυτί. Ο ύδρωψ συνήθως επιβεβαιώνεται με ειδική εξέταση ECochG test.

 13. Το αυτί του κολυμβητή 
  how-to-prevent-swimmers-ear-1

  Εξωτερική ωτίτιδα Στη διάρκεια της κολύμβησης συχνά τα αυτιά γεμίζουν με νερό, το οποίο μπορεί να περιέχει βακτήρια και μύκητες. Συνήθως αυτό το νερό βγαίνει μόνο του μετά την κολύμβηση και το αυτί στεγνώνει, οπότε τα βακτήρια και οι μύκητες δεν προκαλούν κανένα πρόβλημα. Εάν όμως το νερό παραμείνει στον έξω ακουστικό πόρο και το δέρμα διαποτιστεί από την υγρασία (μουλιάσει), τότε τα βακτήρια και οι μύκητες αναπτύσσονται, πολλαπλασιάζονται, προκαλούν φλεγμονή του δέρματος του έξω ακουστικού πόρο, ενίοτε διηθούν και το περιχόνδιο και έτσι εκδηλώνεται η εξωτερική ωτίτιδα.

 14. Τι είναι μέση ωτίτιδα;

  otitidamesa1

  Μέση ωτίτιδα σημαίνει φλεγμονή στο μέσο αυτί. Η φλεγμονή αυτή είναι αποτέλεσμα μικροβιακής λοίμωξης ή λοίμωξης από ιούς που προσβάλει το μέσο αυτί. Μπορεί να προσβάλει το ένα ή και τα δυο αυτιά ταυτόχρονα.
  Η μέση ωτίτιδα είναι το συχνότερο πρόβλημα που διαπιστώνεται σε παιδιά όταν επισκέπτονται τον παιδίατρο. Αποτελεί επίσης τη συχνότερη αιτία απώλειας ακοής στην παιδική ηλικία. Η βαρηκοΪα αυτή συνήθως είναι παροδικό φαινόμενο.
  Η μέση ωτίτιδα αν και νόσος της παιδικής ηλικίας σποραδικά προσβάλει και ενήλικες. Η συχνότητα των προσβολών είναι αυξημένη τον χειμώνα και στην αρχή της άνοιξης.

 15. earΈχετε ποτέ αναρωτηθεί γιατί τα αυτιά σας βουλώνουν στις πτήσεις;
  Ή έχετε αναρωτηθεί γιατί όταν βουλώνουν πονάνε;
  Ακόμη έχετε αναρωτηθεί γιατί τα μωρά στις πτήσεις γκρινιάζουν και συνήθως κλαίνε κατά την προσγείωση;

  Το πιο συνηθισμένο ιατρικό πρόβλημα κατά τις πτήσεις είναι η ενόχληση από τα αυτιά που μπορεί να έχει διακυμάνσεις από απλή δυσφορία μέχρι έντονο πόνο, αίσθημα βαρηκοΐας και ενίοτε ίλιγγο. Η επιστημονική ορολογία αυτής της κατάστασης ονομάζεται ακουστικό βαρότραυμα.

  Θα προσπαθήσω με απλά λόγια να εξηγήσω τους λόγους που προκαλούν την διαταραχή αυτή κατά τις πτήσεις, την πρόληψη και την θεραπεία της.

 16. BorndeafchildrenΕάν το παιδί σας δεν ακούει καλά ή δεν μιλάει καθαρά πρέπει άμεσα να ενεργήσετε.
  Κάποια παιδιά γεννιούνται με προβλήματα ακοής. Άλλα πάλι γεννούνται με φυσιολογική ακοή και αρχίζουν να έχουν προβλήματα ακοής όπως μεγαλώνουν.
  Τα προβλήματα ακοής μπορεί να είναι μόνιμα, παροδικά ή προοδευτικά επιδεινούμενα.
  Μπορείτε να βοηθήσετε τον ΩΡΛ σας να αποφασίσει αν η ακοή του παιδιού σας πρέπει να ελεγχτεί με ακοολογικά tests.
  Τα προβλήματα ακοής μπορεί να είναι προσωρινά ή μόνιμα. Διαβάστε τη λίστα ελέγχου ακοής.
  Εντοπίστε το test που αντιστοιχεί στην ηλικία του παιδιού σας. Τσεκάρετε το Ναι ή Όχι για κάθε ερώτηση. Δώστε το αποτέλεσμα.

  Αν υποπτεύεστε ότι το παιδί σας έχει πρόβλημα ακοής μην αφήνετε το χρόνο να περνάει. Ενημερώστε το γιατρό σας άμεσα!

 17. handler

  Πάνω από 10 εκατομμύρια Αμερικανοί πάσχουν από ενός βαθμού βαρηκοΐα, η οποία αποδίδεται στην παρατεταμένη έκθεση τους σε θορύβους και ήχους μεγάλης έντασης ή στην στιγμιαία έκθεση τους σε θορύβους και ήχους ιδιαίτερα μεγάλης έντασης.

  Οι ήχοι που αντηχούν από την ύπαιθρο, το αστικό και προαστιακό περιβάλλον θεωρούνται υπεύθυνοι για την μερική ή ολική βαρηκοΐα 10 εκατομμύριων Αμερικανών.

  Από τους ισχυρούς ήχους της βαριάς κυκλοφορικής συμφόρεσης των πόλεων, τον βιομηχανικό θόρυβο, των κατασκευαστικών μηχανημάτων, των αεροπλάνων, των μηχανημάτων κοπής γκαζόν, ακόμη και του θορύβου των οικιακών συσκευών, όλος αυτός ο θόρυβος αθροιστικά προσβάλει όλους μας με επιπτώσεις στην ακοή και τον ψυχισμό μας.

  Ίσως όμως ο επικρατέστερος και πλέον τραυματικός θόρυβος για το ανθρώπινο αυτί είναι εκείνος που με την βούληση μας υφιστάμεθα, από τα ηχεία των μουσικών ρεσιτάλ, των κέντρων διασκέδασης, του αυτοκινήτου μας ή των ακουστικών μουσικής απόλαυσης, ο οποίος ανεπανόρθωτα μπορεί να τραυματίσει τα τριχωτά κύτταρα του ακουστικού οργάνου και να προκαλέσει μόνιμη βαρηκοία άλλοτε άλλου βαθμού.