Καλιάφα Σπ. 1Α, Ιωάννινα, Τ.Κ. 45332

ΝΕΑ & ΑΡΘΡΑ

BLOG

 1. Κατά την διάρκεια της πανδημίας COVIT-19, το ενδεχόμενο να μολυνθούμε και να βρεθούμε θετικοί στον ιό είναι ισχυρό. Σε μια τέτοια περίπτωση μη πανικοβάλλεστε. Συνήθως η νόσος εξελίσσεται ήπια και έχουμε γρήγορη ανάρρωση χωρίς την ανάγκη νοσηλείας.

 2. Όταν πονάει το αυτί το πρόβλημα είναι πάντα στο αυτί ή μπορεί να είναι σημάδι βλάβης σε άλλο σημείο του σώματος;


  Αντανακλαστική ωταλγία

  Η ωταλγία ή με άλλα λόγια ο πόνος στο αυτί.

 3. Καθαρισμός, απολύμανση, αποστείρωση

  Πού βρίσκονται τα μικρόβια;

  Τα μικρόβια είναι μέρος της καθημερινής ζωής. Μερικά από αυτά είναι χρήσιμα, άλλα πάλι είναι επιβλαβή και προκαλούν ασθένειες. Μπορούν να βρεθούν παντού, στον αέρα, το έδαφος, το νερό. Επίσης στο δέρμα και στο σώμα. Τα μικρόβια βρίσκονται και σε κάθε επιφάνεια όπως και στα αντικείμενα που αγγίζουμε.

  Μερικές φορές αυτά τα μικρόβια μπορούν να προσβάλουν τον οργανισμό μας και να προκαλέσουν αρρώστια. Για παράδειγμα, μπορεί να υπάρχουν μικρόβια στο τηλεχειριστήριο της τηλεόρασης. Θα μπορούσαμε να μολυνθούμε από τα μικρόβια εάν αγγίξουμε το τηλεχειριστήριο και μετά τρίψουμε τα μάτια μας ή τη μύτη, ή φάμε χωρίς να πλύνουμε τα χέρια μας.

 4. Η εποχική αλλεργική ρινίτιδα εμφανίζεται κυρίως την άνοιξη και το φθινόπωρο. Την αλλεργική ρινίτιδα που εκδηλώνεται το φθινόπωρο την ονομάζουμε και φθινοπωρινή αλλεργική ρινίτιδα.

 5. alergies-kai-covis-19

  Έχω άσθμα και αλλεργική ρινίτιδα. Ανησυχώ για τα πάντα.

  Μη πανικοβάλλεστε και για να ενημερωθείτε μη διαβάζετε ό,τι βρείτε σχετικά με το τι είναι γνωστό για την πανδημία του κορωναϊού, ( COVID-19.) Ο ιός SARS-Cov-2 δεν έχει καιρό που πρωτοεμφανίστηκε και οι πληροφορίες για το πώς λειτουργεί, μεταδίδεται, δημιουργεί νοσηρότητα, και αδρανοποιείται, καθημερινά εμπλουτίζονται.

 6. Πρακτικές επισημάνσεις σε σχέση με τον κορωνοϊό.

  • Πρόκειται για βαρύ ιό μεγάλου μεγέθους, οπότε δεν παραμένει στον αέρα πολύ αλλά πέφτει στο έδαφος, όπου μπορεί να παραμείνει έως και 9 ημέρες. Συνιστάται λοιπόν τα παπούτσια να βγαίνουν πριν μπείτε σπίτι και να απολυμένονται.
 7. corokids-2Με τις επιδημικές διαστάσεις που παίρνει η ασθένεια του κορωνοϊού (SARS-CoCV-2), τη σχετική καταιγιστική ενημέρωση από τα ΜΜΕ και το Διαδίκτυο, αλλά και τις ενδοοικογενειακές σχετικές συζητήσεις, πολλά παιδιά έχουν διάχυτη την ανησυχία για τις επιπτώσεις της λοίμωξης στην υγεία και την ασφάλεια τους, αλλά και στην υγεία και την ασφάλεια της οικογένειας και των φίλων τους. Η εκθετική αύξηση των κρουσμάτων, τα προληπτικά μέτρα που λαμβάνονται, η διάσταση που δίνεται από τα ΜΜΕ, επηρεάζουν την ψυχολογία και την καθημερινή ζωή των παιδιών. Σχολεία και φροντιστήρια κλείνουν, σχολικά ταξίδια, αθλητικά τουρνουά και οικογενειακές διακοπές αναβάλλονται ή ακυρώνονται.

 8. Τι είναι ο κοροναϊός

  Οι κορωναϊοί είναι μια μεγάλη οικογένεια παθογόνων ιών. Μερικοί από αυτούς προκαλούν ήπιες ασθένειες όπως το κοινό κρυολόγημα. Άλλοι μπορεί να προκαλέσουν θανατηφόρες λοιμώξεις. Ονομάζονται έτσι γιατί κάτω από ένα ηλεκτρονικό μικροσκόπιο εμφανίζουν αιχμές που μοιάζουν με τις γωνίες μιας κορώνας. Υπάρχουν πολλοί κοροναϊοί που μολύνουν μόνο ζώα. Μερικοί εξαλλάσσονται στο σώμα του ζώου ξενιστή και αναπτύσσουν χαρακτηριστικά που μπορούν να μολύνουν και τους ανθρώπους. Ο τύπος του κοροναϊού που μολύνει τους ανθρώπους εντοπίστηκε για πρώτη φορά στη δεκαετία του 1960. Έκτοτε, έχουν ταυτοποιηθεί επτά τύποι κοροναϊών που μολύνουν τον άνθρωπο, συμπεριλαμβανομένου του 2019-nCoV, επίσης γνωστού ως Wuhan Coronavirus.

 9. 20o Πανελλήνιο Συνέδριο Ωτορινολαρυγγολογίας Χειρουργικής Κεφαλής & Τραχήλου - Ομιλία για την αντιμετώπιση του Ροχαλητού.

  Ροχαλητό

  Είναι ο θόρυβος που παράγεται κατά την διάρκεια του ύπνου από άτομα που συνήθως έχουν συγκεκριμένο Profile

 10. Τι είναι ύπνος?

  Ενώ κοιμόμαστε δεν επικοινωνούμε με το περιβάλλον, αλλά όλες οι λειτουργίες του εγκεφάλου και του σώματος βρίσκονται σε δραστηριότητα.
  Ο ύπνος είναι μια σύνθετη βιολογική διαδικασία που μας βοηθά να επεξεργαζόμαστε νέες πληροφορίες, να είμαστε υγιείς και να αισθανόμαστε ξεκούραστοι, ενώ κατά την διάρκεια του, είμαστε πλήρως αποκομμένοι από το συνειδητό περιβάλλον.

 11. Ζεσταίνεστε; Ζεσταίνεστε πολύ; Διψάτε επίμονα ενώ παρατηρείτε ότι περιορίζεται η συνηθισμένη ποσότητα των ούρων σας, τα οποία μάλιστα σκουραίνουν περίεργα και παίρνουν το χρώμα που έχει το τσάι;

  Επίσης μπορεί να αισθανθείτε ξηρά μάτια, ξηρή γλώσσα, να σταματήσετε να ιδρώνετε και να εμφανίσετε μυϊκές κράμπες, εξάνθημα, ναυτία τάση για εμετό, ζάλη και σύγχυση!

 12. pnigmos

  Η Ελλάδα είναι μια χώρα γεμάτη από θάλασσα. Οι καλοκαιρινές διακοπές είναι συνυφασμένες με τον ήλιο, τη θάλασσα, τα θαλάσσια σπορ και τη κολύμβηση σε πισίνες. Εδώ θα πρέπει να τονίσουμε ότι καιροφυλακτεί ο κίνδυνος του πνιγμού και ότι η περιφρόνηση των στοιχειωδών κανόνων ασφάλειας, στοιχίζει κάθε χρόνο πολλές απώλειες σε ανθρώπινες ζωές.

 13. Η ‘ορμόνη της αγάπης’ μπορεί να ανακουφίσει ασθενείς που βασανίζονται από εμβοές
  Προκαταρκτικά αποτελέσματα μικρού δείγματος από επιστημονική μελέτη που εξελίσσεται στη Βραζιλία αφήνουν αισιόδοξες ενδείξεις ότι η ωκυτοκίνη μπορεί να μετριάσει τις εμβοές των ώτων.

  egolas-agapi-emvoes-prostasia

  Sept. 22, 2016 (HealthDay News) – Τα άτομα που πάσχουν από εμβοές ώτων , δηλαδή τα άτομα που έχουν μια αίσθηση επίμονου ενοχλητικού θορύβου στα αυτιά τους ή στο κεφάλι τους, ο οποίος στη διεθνή ορολογία χαρακτηρίζεται ως tinnitus ή ringing ear, μπορεί να έχουν σημαντική ανακούφιση -- εάν τους χορηγηθεί η ορμόνη ωκυτοκίνη σε μορφή ρινικών ψεκασμών . Αυτά είναι τα πρώτα συμπεράσματα από ιατρική έρευνα που εξελίσσεται σήμερα στη Βραζιλία.

   

 14. iasi1Συνεχίζοντας από το μέρος α:

  Δύσπνοια. Παρουσιάζεται σε κάθε κατάσταση, η οποία προκαλεί μερική απόφραξη του λάρυγγα, προσωρινή είτε χρόνια, όπως είναι:

  • Λαρυγγίτιδες
  • Τραυματισμοί
  • Οιδήματα
  • Ξένα σώματα
  • Νεοπλάσματα

 15. iasi3Συνεχίζοντας από το μέρος β

  Καρκινογένεση

  Η ανάπτυξη του καρκίνου είναι συνήθως μια διαδικασία:

  • Αργή,
  • Διαρκεί πολλά χρόνια
  • Εξαρτάται από πολλούς παράγοντες

  Εμφανίζει διαδοχικά στάδια που διακρίνονται σε:

  • Προ-καρκινικά (αυτά που θα οδηγήσουν σε καρκίνο)
  • Καρκινικά (αυτά που είναι ήδη καρκίνος)
  • Δεν ολοκληρώνεται πάντα (υποστροφή εξέλιξη)

 16. iasi2Η πρώιμη διάγνωση ισοδυναμεί με ίαση

  Παθήσεις λάρυγγα
  Ο ρόλος του Ωτορινολαρυγγολόγου

  Ο λάρυγγας, το όργανο της φωνής κατά την κοινή αντίληψη, είναι ένας ανατομικός σχηματισμός που κατασκηνεί στο λαιμό των θηλαστικών και συμμετέχει στη:

  • προστασία της τραχείας
  • παραγωγή των ήχων

 17. kapnisma1Αντιφατικές έρευνες για το ηλεκτρονικό τσιγάρο

  Έρευνες Ελλήνων επιστημόνων δείχνουν ότι το ηλεκτρονικό τσιγάρο δεν βλάπτει μεν την καρδιά αλλά επιβαρύνει το αναπνευστικό!

  Η πρώτη έρευνα πραγματοποιήθηκε στο Ωνάσειο και παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας, που έγινε στο Μόναχο 25-29 Αυγούστου.

  Οι ερευνητές με επικεφαλής το Δρ Κωνσταντίνο Φαρσαλινό εξέτασαν την καρδιακή λειτουργία 20 νεαρών καπνιστών πριν και μετά το κάπνισμα ενός τσιγάρου. Τα αποτελέσματα συγκρίθηκαν με τις μετρήσεις σε 22 χρήστες ηλεκτρονικού τσιγάρου πριν και μετά τη χρήση της συσκευής για διάστημα επτά λεπτών.

 18.  

  ektopos-thiroidis-1

  Γλωσσικός, έκτοπος θυρεοειδής

  Αποτελεί ένα τυχαίο εύρημα ενός παιδιού ηλικίας 6 ετών, κατά την ΩΡΛ κλινική εξέταση στο Ιατρείο. Το παιδί ήρθε στο ιατρείο με κύριο σύμπτωμα την κακοσμία. Από την ΩΡΛ κλινική εξέταση διαπιστώνεται η κλινική εικόνα της Χρόνιας Κρυπτικής Αμυγδαλίτιδας, η οποία είναι κατάσταση συμβατή με την συμπτωματολογία του μικρού ασθενή. Στην Video-σκόπηση του στοματοφάρυγγα δίνεται η εντύπωση ότι η βάση της γλώσσας και κατά τη μέση γραμμή, φιλοξενεί ευμέγεθες ομαλό μόρφωμα, το οποίο έχει ανάγκη περαιτέρω διερεύνησης, με πρώτη πιθανή διάγνωση, την ύπαρξη έκτοπου γλωσσικού θυρεοειδή.

 19. Ο εμβολιασμός των ενηλίκων ασπίδα προστασίας για τους ηλικιωμένους

  emvoliasmos-enilikes

  Ο εμβολιασμός προστατεύει από την γρίπη, όχι μόνο το άτομο που τον υφίσταται αλλά και άτομα μεγαλύτερης ηλικίας από το κοινωνικό του περιβάλλον.

  Τα υψηλά ποσοστά εμβολιασμού κατά της γρίπης σε νέους και μεσήλικες, φαίνεται να μειώνουν τον κίνδυνο προσβολής ατόμων μεγαλύτερης ηλικίας που δεν έχουν εμβολιαστεί.

  Γεγονός ιδιαίτερα σημαντικό, αφού οι ηλικιωμένοι διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν σοβαρές επιπλοκές που σχετίζονται με την γρίπη. 

   

 20. boukomaΑμυγδαλεκτομή για την θεραπεία της υπνικής άπνοιας στα παιδιά

   

  Η αμυγδαλεκτομή για την θεραπεία της υπνικής άπνοιας στα παιδιά ενίοτε εγκυμονεί κάποιους κινδύνους.

  Αν και η αμυγδαλεκτομή – αδενοτομή, είναι η αποτελεσματικότερη θεραπεία για την υπνική άπνοια στα παιδιά, ενίοτε εμφανίζονται μετεγχειρητικά αναπνευστικά προβλήματα.

  Τα παιδιά που υποβάλλονται σε αμυγδαλεκτομή για την θεραπεία της υπνικής άπνοιας εμφανίζουν μετεγχειρητικά αναπνευστικά προβλήματα, συχνότερα από τα παιδιά που υποβάλλονται στην ίδια επέμβαση για άλλους λόγους.

 21. Συνεχίζοντας από το μέρος β...

  antikeimeno-3Περιβάλλον ιατρείου

  • Χώρος αναμονής
  • Χώρος ιατρικής εξέτασης και λήψης ιστορικού
  • Επαρκής χώρος χειρουργικών επεμβάσεων ενδοσκοπήσεων
  • Χώρος απολύμανσης  οργάνων και εργαλείων
  • Ρυθμιζόμενος φωτισμός
  • Δυνατότητα ελεύθερης κίνησης και από τις δυο πλευρές του ασθενή
  • Επαρκής αερισμός
  • Οπτική και ακουστική μόνωση
  • Περιβάλλον ιατρείου
  • Επαρκής χώρος για αποθήκευση εξοπλισμού και φαρμάκων
  • Εύκολη πρόσβαση σε τουαλέτα
  • Δυνατότητα επείγουσας μεταφοράς κατασταλμένου ή  ασταθή ασθενή

 22. Συνεχίζοντας από το μέρος α...

  antikeimenoΣε ασθενείς του ΩΡΛ Ιατρείου, αν δεν τηρούνται μέτρα αντισηψίας μπορεί να μεταδοθούν:

  • ιος απλού έρπητα Ι/ΙΙ
  • κυτταρομεγαλοιός
  • ιοί ηπατίτιδας B,C,D
  • ιός ΗΙV
  • ωχρά σπειροχαίτη
  • ψευδομονάδα
  • σταφυλόκοκκοι
  • στρεπτόκοκκοι
  • candida albicans
  • Σπογγώδης εγκεφαλοπάθεια

  Προφανώς κίνδυνος μετάδοσης υπάρχει και για τον γιατρό.

 23. orl-iatreioΑντικείμενο ΩΡΛ Ιατρείου
  Η αντιμετώπιση του ΩΡΛ ασθενή διαγνωστικά, θεραπευτικά, ενίοτε επεμβατικά

   

  Πρώτη επαφή με τον ασθενή στο Ιατρείο

  • Ένα σύντομο  ιατρικό ιστορικό, φάρμακα που παίρνει, διαγνωσμένα ΩΡΛ προβλήματα – ΩΡΛ επεμβάσεις.
  • Ο λόγος της επίσκεψης, περιγραφή συμπτωμάτων
  • Τυπική ΩΡΛ κλινική εξέταση, ψηλάφηση τραχήλου, screening test όσφρησης, τονοδότες, ενδοσκόπηση
  • Έλεγχος ακοής και ισορροπίας
  • Διαχείριση του ιλιγγικού ασθενή
  • Στα βαρήκοα άτομα αμφίπλευρη εφαρμογή ακουστικών βαρηκοΐας

 24. Συνεχίζοντας από το μέρος α...

  Ποιες τροφές ενοχοποιούνται;

   

  Νωπές τροφές προκαλούν τις περισσότερες και σοβαρότερες αντιδράσεις. Η αλλεργιογονικότητά τους εκπίπτει ή και καταργείται αν μαγειρευτούν, ψηθούν και εν γένει υποστούν επεξεργασία. Φαίνεται ότι με αυτές τις διαδικασίες καταστρέφονται οι αλλεργιογόνες πρωτεΐνες. Εξαιρούνται το σέλινο και οι ξηροί καρποί που διατηρούν την αλλεργιογονικότητά τους ακόμη και όταν έχουν υποστεί την όποια επεξεργασία. Τμήματα του φυτού, όπως ο φλοιός, μπορεί να είναι περισσότερο αλλεργιογόνα από άλλα. Η αλλεργιογονικότητα των φρούτων περιορίζεται με την αποθήκευσή τους. Τροφές που έχουν αναφερθεί για αναφυλακτικές αντιδράσεις είναι:

   

  • Ακτινίδια

  • Φουντούκια

  • Λευκή Πατάτα

  • Σέλινο

  • Μαϊντανός

  • Φασόλια

  • Κύμινο

 25. sindromo-stomatikis-allergias1Τι είναι το σύνδρομο στοματικής αλλεργίας;

   

  Σύνδρομο Στοματικής Αλλεργίας (Σ.Σ.Α.) είναι η αλλεργική αντίδραση προς ορισμένες πρωτεΐνες φρούτων, λαχανικών και ξηρών καρπών, η οποία αναπτύσσεται σε άτομα με ήδη εκδηλωμένη αντίδραση σε αλλεργιογόνα γυρεοκόκκων. Αναφέρεται ως Σ.Σ.Α. γιατί οι αλλεργικές εκδηλώσεις εμφανίζονται στη στοματική κοιλότητα και τον φάρυγγα. Οι αλλεργικές αντιδράσεις του Σ.Σ.Α. Δεν έχουν σχέση με εντομοκτόνα, μέταλλα, άλλες ουσίες που χρησιμοποιούνται κατά την καλλιέργεια, τυποποίηση και συσκευασία των τροφίμων. Το Σ.Σ.Α. είναι η αντανάκλαση του φαινομένου της διασταυρούμενης αντίδρασης ειδικών IgE αντισωμάτων προς τους επίτοπους ορισμένων πρωτεϊνών γύρεων και τροφών.

   

 26. με αποστειρωση1Κλινική αξιολόγηση δερματικών δοκιμασιών σε άτομα με ΩΡΛ αλλεργικές παθήσεις

  Για τη χορήγηση εμβολίων απευαισθητοποίησης, ο προσδιορισμός των αλλεργιογόνων που θεωρούνται υπεύθυνα για την αλλεργική αντίδραση είναι απαραίτητος.

  Κλινικές δοκιμασίες που εφαρμόζονται για τον προσδιορισμό των υπευθύνων αλλεργιογόνων:

  1. Δερματικές δοκιμασίες (Skin tests)
  • Ενδοδερμικές (Intradermal test)
  • Ενδοεπιδερμικές (Prick test)

    2. Δοκιμασίες πρόκλησης (provocation Tests)

  Στην ΩΡΛ αλλεργία, έχουν επικρατήσει οι ενδοεπιδερμικές δοκιμασίες (Prick Tests). Αν χρειαστεί συμπληρώνονται και επιβεβαιώνονται από τα Rast Tests in vitro ακτινο-αλλεργο-προσροφητικές δοκιμασίες.

 27. kausalgia-stomatos-1Καυσαλγία του στόματος

   

  Η καυσαλγία του στόματος ή γλωσσοδυνία (Burning mouth syndrome) χαρακτηρίζεται από καυστικό πόνο στην γλώσσα, τα χείλη ή και ολόκληρο το στόμα. Είναι ένα αίσθημα καψίματος και πόνου που μπορεί να εμφανίζεται καθημερινά και η κατάσταση αυτή μπορεί να διαρκεί μήνες ή και χρόνια. Δεν υπάρχουν ειδικές δοκιμασίες να προσδιορίσουν τη νόσο, με συνέπεια η διάγνωσή της να είναι δύσκολη. Επίσης δεν υπάρχει στοχευμένη θεραπεία και το αποτέλεσμα της όποιας θεραπευτικής αγωγής, είναι απρόβλεπτο και εξατομικεύεται.

 28. cough13Ο παρατεταμένος βήχας μπορεί να είναι σύμπτωμα οξείας βρογχίτιδας

  Εάν το  ‘κρυολόγημα’ σας  επιμένει για πολλές μέρες, ή ο βήχας σας επιμένει, είναι πιθανό να έχετε οξεία βρογχίτιδα και πρέπει να σας δει γιατρός. Αυτά τα περιστατικά βρογχίτιδας εμφανίζονται σποραδικά και συνήθως οφείλονται στον ιό του κοινού κρυολογήματος ή της ινφλουέντζας. Η βρογχίτιδα από ιό, μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρότερες καταστάσεις όπως είναι η πνευμονία και εδώ η ιατρική παρακολούθηση και η φαρμακευτική αγωγή είναι αναγκαία.

 29. n2

  ΤΟ ΓΡΑΜΜΑ "Ν" ΚΑΙ Η ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ

  Ο Σπύρος Μάρκου Διευθυντής 3ου Δημ. Σχολείου Λαρίσης με το κείμενο του εκφράζει θέσεις και σκέψεις για την Ελληνική Γλώσσα που είναι άδικο να τις προσπεράσουμε έτσι αβίαστα!

  Ν = Νούς - Νόμος

  -Κάθε γράμμα του Ελληνικού Αλφαβήτου εκπέμπει ήχο και  εικόνα. Κάθε λέξη τέθηκε από τους «Ονοματοθέτες», νομοθέτες θα τους λέγαμε σήμερα, με ακρίβεια και όχι τυχαία και έχει άμεση σχέση Αιτίας και Αιτιατού, μεταξύ Σημαίνοντος και Σημαινομένου. Εάν πάμε δε στις Επιστήμες, τα παραδείγματα είναι ατελείωτα και άκρως διαφωτιστικά, αλλά και διδακτικά για τις επόμενες γενεές.

 30.  

  Τι είναι η λοιμώδης μονοπυρήνωση;                                             

  loimidi-monopyrinosi

  Η λοιμώδη μονοπυρήνωση, είναι μια λοίμωξη που προκαλείται από τον ιό του Epstein-Barr.

 31. erotimatologio-roxalitoΕάν έχετε πρόβλημα ροχαλητού, συμπληρώστε το ερωτηματολόγιο και προωθείστε το στο email του ιατρείου.

  Το ιατρείο έχει διαπιστευμένη συνεργασία με το πρόγραμμα Snore Check.
  Θα λάβετε απάντηση αν πρέπει περαιτέρω να διερευνήσετε το ροχαλητό σας!

 32. roxalitoΡοχαλίζεις;
  Snore check

  Ψηφιακή καταγραφή της αναπνοής κατά την διάρκεια του ύπνου.

  Βελτίωσε την ποιότητα του ύπνου και της ζωής σου

  Το ροχαλητό είναι θόρυβος άλλοτε άλλης έντασης και συχνότητας, συνεχής ή διακοπτόμενος, που προκαλείται κατά τον ύπνο και οφείλεται στον κραδασμό ανατομικών στοιχείων του φάρυγγα.

 33. treximoΣύγχρονες επιστημονικές έρευνες που πραγματοποιήθηκαν στη Δανία, δείχνουν ότι με καθημερινό γρήγορο βάδισμα ή τρέξιμο ο κίνδυνος καρδιακής προσβολής και εμφράγματος περιορίζεται κατά 50%. Αντίθετα μια ώρα βάδισμα την ημέρα δεν έχει κανένα αποτέλεσμα.

 34. kapnismaΔεν είναι προϊόντα καπνίσματος, ούτε έχουν δοκιμαστεί για το σκοπό αυτό. Ο καπνός τους μπορεί να περιέχει νικοτίνη ή όχι.

  Σημεία που βοηθούν στη διακοπή

  • Ανακοίνωσε στους φίλους σου, την οικογένειά σου, τον προϊστάμενο σου και τους συνεργάτες σου, ότι μόλις έκοψες το τσιγάρο!
  • Ίσως είσαι προσωρινά οξύθυμος, καταθλιπτικός και αγχώδης. Συμπτώματα που συνήθως δεν διαρκούν περισσότερο από μια – δυο εβδομάδες.

 35. 98

  Συνεχίζοντας από το μέρος α...

  Συμπτώματα του ακουστικού τραύματος

  Το κύριο σύμπτωμα του ακουστικού τραύματος είναι η βαρηκοΐα.
  Στις περισσότερες περιπτώσεις οι πάσχοντες αρχικά παραπονούνται ότι δεν αντιλαμβάνονται ήχους υψηλών συχνοτήτων. Ωστόσο μπορεί να εκδηλωθεί και πρόβλημα αντίληψης ήχων χαμηλότερων συχνοτήτων . Ο ακοολογικός έλεγχος στόχο έχει να προσδιοριστεί η έκταση των συχνοτήτων που επηρέασε το ακουστικό τραύμα.

 36. 91911277 XS

  Συνεχίζοντας από το μέρος α...

  Πως φτάνουμε στη διάγνωση της νόσου

  Ο γιατρός θα πάρει ένα ιστορικό για την συχνότητα, την διάρκεια, τη βαρύτητα και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των επεισοδίων, τη διάρκεια της βαρηκοΐας, πότε και αν αυτή εμφανίζεται, πότε έχετε εμβοές και αίσθημα πληρότητας και αν αυτό αφορά το ένα οι και τα δυο αυτιά σας. Υπάρχει ενδεχόμενο να ερωτηθείτε εάν υπάρχει ιατρικό ιστορικό προσβολής από σύφιλη, παρωτίτιδα ή άλλες σοβαρές λοιμώξεις στο παρελθόν, ωτίτιδες, αυτοάνοσο νόσημα, αλλεργία , ή αν έχετε υποβληθεί σε ωτοχειρουργική επέμβαση. Μπορεί να ερωτηθείτε για η γενική κατάσταση της υγείας σας, εάν υποφέρεται από σακχαρώδη διαβήτη, υπέρταση, υψηλά επίπεδα χοληστερόλης, νοσήματα του θυρεοειδούς αδένα, νευρολογικές ή ψυχικές διαταραχές. Σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να ζητηθούν εξετάσεις για διερεύνηση αυτών των διαταραχών.

 37. Membranous-Labyrinth-scd
  Φυσιολογικός μεμβρανώδης λαβύρινθος

  Διατεταμένος μεμβρανώδης λαβυρινθος. Νόσος του Meniere' ή ενδολεμφικός ύδρωπας

  Συνεχίζοντας από το μέρος α...

  Διατροφικοί στόχοι

  Θεραπευτικός στόχος είναι η εξασφάλιση σταθερής σχέσης στα επίπεδα αίματος – υγρών του σώματος ώστε οι δευτεροπαθείς διακυμάνσεις των υγρών στο έσω αυτί να αποφεύγονται. Ο στόχος μας λοιπόν είναι, η ισορροπημένη διανομή υγρών και τροφής μέσα στην ημέρα και από ημέρα σε ημέρα. Τρώτε περίπου την ίδια ποσότητα φαγητού σε κάθε γεύμα και μη παραλείπετε γεύματα. Αν τρώτε snacks ενδιάμεσα των γευμάτων φροντίστε να τα τρώτε την ίδια ώρα.

 38. tromaktiko

  Συνεχίζοντας από το μέρος α...

  Ποια είναι τα συμπτώματα της οξείας μέσης ωτίτιδας.

  Τα προεξάρχοντα συμπτώματα της οξείας μέσης ωτίτιδας είναι ο πόνος και το αίσθημα πληρότητας στο αυτί. Παιδάκια που δεν μπορούν να εκφράσουν το πόνο τραβάν ή τρίβουν το αυτί τους.
  Πυρετός συνοδεύει την οξεία μέση ωτίτιδα κυρίως στα παιδιά.
  Η ακοή συνήθως επηρεάζεται και δημιουργείται αίσθημα βαρηκοΐας, η οποία οφείλεται στο ότι η τυμπανική μεμβράνη χάνει μέρος της κινητικότητάς της γιατί πιέζεται από το υγρό στο χώρο του τυμπάνου. Αλλά και η οστική αλυσίδα (σφύρα – άκμονας – αναβολέας ) εμφανίζει δυσκινησία γιατί “κολυμπάει” στα φλεγμονώδη υγρά που πληρώνουν το μέσο αυτί.
  Έτσι το ηχητικό κύμα φθάνει εξασθενισμένο στο έσω αυτί.

  Η απώλεια ακοής είναι παροδική και όταν απομακρυνθεί το υγρό από το μέσο αυτή η ακοή αποκαθίσταται στα φυσιολογικά επίπεδα. Μερικές φορές χωρίς την κατάλληλη θεραπεία η απώλεια ακοής μπορεί να χρονίσει.

 39. auti-atmosfairiki-piesi-2Συνεχίζοντας από το μέρος α...

  Πως μπορείς να ξεμπλοκάρεις το αυτί σου

  Η κατάποση ενεργοποιεί τους μυς που ανοίγουν την ευσταχιανή σάλπιγγα. Καταπίνουμε συχνότερα όταν μασάμε τσίχλα ή αφήνουμε καραμέλα μέντας να διαλύεται στο στόμα. Αυτή είναι μια καλή πρακτική ειδικά πριν και κατά την κάθοδο.

  Το χασμουρητό είναι αποτελεσματικότερο γιατί είναι ισχυρότερος διεγέρτης για τους υπεύθυνους μυς. Είναι σκόπιμο κατά την κάθοδο να μη κοιμόμαστε γιατί δεν προκαλούμε συχνή κατάποση ώστε να εξισώνονται οι διαφορές της πίεσης.

 40. atiximata-ptwsi-3Συνεχίζοντας από το μέρος β...

  Στο σπίτι

  • Εάν τα κουφώματα των δωματίων έχουν υπερυψωμένο κατώφλι, αφαίρεσε το.
  • Τακτοποίησε έπιπλα, καλώδια, παπούτσια, παντόφλες και άλλα αντικείμενα στο σπίτι, κατά τρόπο ώστε οι διάδρομοι μετακίνησης να είναι ελεύθεροι.
  • Σταθεροποίησε τα χαλιά με αυτοκόλλητες ταινίες διπλής όψης και μη χρησιμοποιείς ελεύθερα μικρά ταπέτα που μπορεί να διπλώσουν ή να ολισθαίνουν.
  • Μη χρησιμοποιείς επισφαλείς διαδικασίες να φτάσεις ένα ράφι.
 41. elder1Συνεχίζοντας από το μέρος α...

  Πρόληψη για την αστάθεια και τις πτώσεις

  Φαίνεται ότι τα περισσότερα προβλήματα που ευθύνονται για τις πτώσεις, έχουν γενεσιουργό αίτιο, βλάβη που προκλήθηκε στη νεαρά ή μέση ηλικία.
  Εκφυλιστικές αλλοιώσεις στους μυς, τις αρθρώσεις, το κεντρικό νευρικό σύστημα και τα αισθητήρια όργανα δεν αποτελούν οπωσδήποτε αναπόφευκτες επιπτώσεις φθοράς της τρίτης ηλικίας, αλλά προέρχονται από μια ζωή στερημένη σωματικών δραστηριοτήτων, ή από βλάβες που οι ίδιοι προκαλούμε με το κάπνισμα, τη κατάχρηση σε οινοπνευματώδη ποτά, χρήση τοξικών ουσιών, τη φτωχή ελλειμματική διατροφή ή την παχυσαρκία, τη δουλειά του γραφείου, την έλλειψη σωματικής άσκησης και ενασχόλησης στην ύπαιθρο.

 42. epixeilios-erpitas-2Συνεχίζοντας από το μέρος α...

  Θεραπεία

  Η θεραπεία συνίσταται στην επάλειψη των διαβρώσεων που προκαλούν οι φλύκταινες με στρώμα αντιικής αλοιφής, αντισηπτικού σκευάσματος ή και ήπιας καυστικής ουσίας. Η συστηματική χορήγηση αντιικού σκευάσματος είναι αμφισβητούμενης αποτελεσματικότητας. Για την ώρα δεν υπάρχει ίαση, αλλά η ερευνητική κινητικότητα στην αντιμετώπιση του έρπητα είναι μεγάλη. Η έρευνα φαίνεται να επικεντρώνεται στη παρασκευή αντιικού εμβολίου, αλλά για την ώρα δεν υπάρχει κλινική εφαρμογή.

  Επικοινωνήστε με το γιατρό σας να ενημερωθείτε για τυχόν νεώτερες εξελίξεις.

 43. egolas-trexei-h-myth-rinoragia-660

  Συνεχίζοντας από το μέρος α...

  Πως μπορείτε να σταματήσετε μια πρόσθια ρινορραγία
  Εάν εσείς ή το παιδί σας, παρουσιάσετε μια πρόσθια ρινορραγία, μπορείτε να επιχειρήσετε τον έλεγχο της ακολουθώντας τα επόμενα βήματα:

  • Φυσήξτε τη μύτη σας και καθαρίστε την με τρεχούμενο νερό ώστε να απομακρύνετε κάθε πήγμα αίματος από το ρουθούνι που αιμορραγεί.
  • Αμέσως μετά εφαρμόστε σταθερή πίεση στη μύτη σας, πιέζοντας μεταξύ αντίχειρα και των δυο δακτύλων τα ρουθούνια σας κατά το μαλακό τμήμα τους, εκείνο που υποχωρεί στη πίεση.
  • Ασκείστε πίεση σταθερά για τουλάχιστον πέντε λεπτά.

 44. Συνεχίζοντας από το μέρος α...

  egolas-trexei-h-myth-rinoragia-660

  Πως μπορείτε να σταματήσετε μια πρόσθια ρινορραγία
  Εάν εσείς ή το παιδί σας, παρουσιάσετε μια πρόσθια ρινορραγία, μπορείτε να επιχειρήσετε τον έλεγχο της ακολουθώντας τα επόμενα βήματα:

  • Φυσήξτε τη μύτη σας και καθαρίστε την με τρεχούμενο νερό ώστε να απομακρύνετε κάθε πήγμα αίματος από το ρουθούνι που αιμορραγεί.
  • Αμέσως μετά εφαρμόστε σταθερή πίεση στη μύτη σας, πιέζοντας μεταξύ αντίχειρα και των δυο δακτύλων τα ρουθούνια σας κατά το μαλακό τμήμα τους, εκείνο που υποχωρεί στη πίεση.
  • Ασκείστε πίεση σταθερά για τουλάχιστον πέντε λεπτά.

 45. Συνεχίζοντας από το μέρος β...

  Συμπτώματα υπερτροφίας αδενοειδών εκβλαστήσεων

  kreatakia-3Εάν οι αδενοειδείς εκβλαστήσεις είναι υπερτροφικές, τότε ίσως υπάρχει δυσκολία αναπνοής από τη μύτη. Ενώ είναι εύκολο το παιδί να ρουφήξει τη μύτη του, είναι σχεδόν αδύνατο να τη φυσήσει.

  Άλλα συμπτώματα είναι:

  • Σχεδόν σταθερή και επίμονη στοματική αναπνοή
  • Κλειστή ρινολαλιά (ο χαρακτηριστικός ήχος της φωνής όταν η μύτη είναι κλειστή).
  • Θορυβώδης αναπνοή κατά την ημέρα
  • Συχνές υποτροπιάζουσες ωτίτιδες
  • Ροχαλητό και μεγάλη κινητικότητα – ανησυχία κατά τον ύπνο
  • Σταμάτημα της αναπνοής για δευτερόλεπτα το βράδυ κατά την διάρκεια του ροχαλητού ή θορυβώδης αναπνοή. (υπνική άπνοια)

  Η αντιμετώπιση είναι Χειρουργική.

 46. Συνεχίζοντας από το μέρος α...

  kreatakia-2

  Πώς θεραπεύονται τα νοσήματα αμυγδαλών και αδενοειδών εκβλαστήσεων

  Οι βακτηριακές λοιμώξεις των αμυγδαλών και ιδιαίτερα οι στρεπτοκοκκικές, θεραπεύονται κατά πρώτο σκοπό με αντιβιοτική αγωγή.

  Όταν συνυπάρχει αλλεργική ρινίτιδα και υπερτροφία αδενοειδών εκβλαστήσεων, οι ρινοπλύσεις με παράλληλη συμπτωματική αγωγή της αλλεργικής ρινίτιδας, προκαλούν σημαντική υποχώρηση της ρινικής απόφραξης.

  Στα παιδιά με αλλεργική ρινίτιδα και υπερτροφία αδενοειδών εκβλαστήσεων,  η αντιαλλεργική θεραπεία μπορεί να είναι μια εναλλακτική πρόταση προς την χειρουργική αφαίρεση ή έστω μια ουσιαστική ανακούφιση μέχρι να πραγματοποιηθεί η αδενοτομή.    

  Σε ορισμένες περιπτώσεις συνιστάται η αφαίρεση των αμυγδαλών, των αδενοειδών εκβλαστήσεων ή και των δυο.

 47. thoribos-egolas-2

  Συνεχίζοντας από το μέρος α...

  Πρόσφατες μελέτες

  Έρευνες από επιστήμονες του Ιδρύματος Διερεύνησης της Κώφωσης των ΗΠΑ (Deafness Research Foundation) υποθέτουν ότι το αυτί μπορεί να είναι σε φάση αναμονής να ανταποκριθεί σε ένα μεγάλο θόρυβο εάν ηπιότεροι ήχοι προηγήθηκαν και το προετοίμασαν. Προκαταρτικές μελέτες δίνουν στοιχεία επιβεβαίωσης μιας τέτοιας υπόθεσης.

  Άλλη μελέτη εστιάζεται στην πιθανότητα εξωτερικοί ήχοι σε μια ένταση κοντά ή χαμηλότερα του επιπέδου αντίληψης μπορεί να ενισχύσει την δυνατότητα του αυτιού να ανταποκριθεί σε αυτούς τους ήχους που είναι πάνω από τον ουδό ασφάλειας.

  Το πρόγραμμα του ιδρύματος έρευνας της κώφωσης των ΗΠΑ, για την βαρηκοΪα που προκαλεί ο θόρυβο περιλαμβάνει 3 διαφορετικές περιοχές.

 48. egolas-trexei-h-myth-rinoragia-660

  Συνεχίζοντας από το μέρος α...

  Πως μπορείτε να σταματήσετε μια πρόσθια ρινορραγία
  Εάν εσείς ή το παιδί σας, παρουσιάσετε μια πρόσθια ρινορραγία, μπορείτε να επιχειρήσετε τον έλεγχο της ακολουθώντας τα επόμενα βήματα:

  • Φυσήξτε τη μύτη σας και καθαρίστε την με τρεχούμενο νερό ώστε να απομακρύνετε κάθε πήγμα αίματος από το ρουθούνι που αιμορραγεί.
  • Αμέσως μετά εφαρμόστε σταθερή πίεση στη μύτη σας, πιέζοντας μεταξύ αντίχειρα και των δυο δακτύλων τα ρουθούνια σας κατά το μαλακό τμήμα τους, εκείνο που υποχωρεί στη πίεση.
  • Ασκείστε πίεση σταθερά για τουλάχιστον πέντε λεπτά.

 49. ripansi-giri-allergia-egolasΣτα επόμενα 100 χρόνια, η κλιματική αλλαγή θα ενισχύσει τα επίπεδα της γύρης των αγρωστωδών στον αέρα, με αποτέλεσμα εκρηκτική αύξηση του επιπολασμού της εποχικής αλλεργικής ρινίτιδας, αλλά και σαφή επιδείνωση των συμπτωμάτων του αλλεργικού ασθενή.

  Οι ερευνητές προβλέπουν ότι με την αλλαγή του κλίματος και την αύξηση του CO2 στην ατμόσφαιρά, θα αυξηθεί προοδευτικά η παραγωγή γύρης των αγρωστωδών και η γυρεοφορία, με αποτέλεσμα, μετά 100 χρόνια, η έκθεση των ανθρώπων στη γύρη να ξεπερνά τα σημερινά επίπεδα κατά 202%.

 50. golas-disfagia-ilikiomeni

  Η κατάποση είναι μια καθημερινή διαδικασία, στην οποία υπό φυσιολογικές συνθήκες, δεν αφιερώνουμε καμία ιδιαίτερη προσοχή. Για μια φυσιολογική κατάποση απαιτείται ένα υγιές νευρικό σύστημα, ορισμένες δομικές προϋποθέσεις στην περιοχή του φάρυγγα και λάρυγγα και ένα λειτουργικά ικανό μυϊκό σύστημα.

 51. Γνωρίζετε παιδιά ή ενήλικες που δεν μπορούν ή δεν θέλουν να:

  Σιτιστούν;
  Καταπιούν;

  Εάν ναι, γνωρίζετε παιδιά και ενήλικες με ΔΥΣΦΑΓΙΑ!

  ΔΕΚΑ (Διαγνωστικό Εργαστήριο Κατάποσης)

  Τι σημαίνει δυσφαγία;

  Ο όρος δυσφαγία χρησιμοποιείται για να περιγράψει τις δυσκολίες στη μάσηση και κατάποση υγρών και στερεών τροφών καθώς αυτές φυσιολογικά μεταφέρονται από τη στοματική κοιλότητα στο στομάχι. Όταν υπάρχει δυσφαγία, διαταράσσεται η επιθυμία για λήψη φαγητού και ποτού με αρνητικές επιπτώσεις στη θρέψη και την ενυδάτωση του ανθρώπινου οργανισμού.

  Συμπτώματα Δυσφαγίας

  • Βήχας ή πνίξιμο κατά τη διάρκεια ή μετά την κατάποση υγρών ή στερεών τροφών.golas-diskataposia-andras
  • Υγρή, γάργαρη ή βραχνή ποιότητα φωνής μετά την κατάποση υγρών ή στερεών τροφών.
  • Έντονη προσπάθεια για μάσηση ή κατάποση.
  • Πόνος ή αίσθημα εμποδίου κατά την κατάποση.
  • Προσκόλληση τμημάτων τροφής στο στόμα ή στο λαιμό.
  • Διαφυγή υγρού/τροφής από το στόμα ή από τη μύτη.
  • Παρατεταμένη διάρκεια γευμάτων (πάνω από 30-40’).
  • Δυσκολία συντονισμού αναπνοής και κατάποσης.
  • Αδικαιολόγητη αύξηση στη θερμοκρασία του σώματος.
  • Επαναλαμβανόμενες αναπνευστικές λοιμώξεις.
  • Ανεξήγητη απώλεια της όρεξης και μείωση σωματικού βάρους.
  • Άρνηση τροφής.

  Παιδιά και ενήλικες με δυσφαγία παρουσιάζουν μια ευρεία ποικιλία συμπτωμάτων. Δεν είναι όλα τα συμπτώματα παρόντα σε κάθε περίπτωση.

 52. Έρχεται μία συσκευή που θα επιτρέπει στους κωφούς να μπορούν να ακούνε με τη χρήση της γλώσσας!

  glossa-akouei-san-auti

  Πρόσφατες έρευνες οδήγησαν στην επινόηση και κατασκευή αισθητήρα, ο οποίος συλλαμβάνει ακουστικά ερεθίσματα και σε επαφή με τη γλώσσα, διεγείρει ανάλογα τα ακουστικά εγκεφαλικά κέντρα, ώστε να ακούμε χωρίς την συμμετοχή του αυτιού. Πρόκειται για επαναστατική μέθοδο που υπόσχεται ακοή σε κωφούς χωρίς ακουστικά εμφυτεύματα, επεμβάσεις κλπ θα χρειαστεί καιρός ώστε η συσκευή να τελειοποιηθεί και να γίνει εύχρηστη.

 53. Συνεχίζοντας από το μέρος α...

  karkinos-stomatikos-erotas-golas

  Συχνότητα της στοματικής μόλυνσης από HPV

  Μελέτες στις ΗΠΑ έχουν δείξει ότι περίπου το 7% του πληθυσμού βρίσκεται να έχει μολυνθεί από στοματικό HPV. Από το ποσοστό αυτό, μόνο στο 1% ανιχνεύεται το στέλεχος HPV-16 που κυρίως ενοχοποιείται για τον στοματοφαρυγγικό καρκίνο. Η στοματική μόλυνση από HPV είναι περίπου τρεις φορές πιο συχνή στους άνδρες από τις γυναίκες.

 54. Ιός των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV) και στοματοφαρυγγικός καρκίνος 

  Η σοκαριστική κοινοποίηση του Michel Daglas ότι ο καρκίνος στον στοματοφάρυγγα του, οφείλεται σε στοματικό έρωτα, πέρασε στα ψιλά. Ωστόσο κρύβει σημαντικές αλήθειες

  Ο ιός των ανθρωπίνων θηλωμάτων γνωστός ως HPV, μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα υγείας όπως είναι τα γεννητικά κονδυλώματα και ορισμένες μορφές καρκίνου. Ωστόσο στις περισσότερες περιπτώσεις, η λοίμωξη από HPV υποχωρεί από μόνη της, πριν προκαλέσει κάποιο πρόβλημα υγείας.

 55. Συνεχίζοντας από το μέρος α...

  Τilligos-egolasι είναι ο ίλιγγος;

  Ίλιγγος είναι εκείνος ο τύπος ζάλης που συνοδεύεται από το αίσθημα περιστροφικής ή άλλης κίνησης. Αλλαγές στη θέση του σώματος, όπως η ανόρθωση από το κρεβάτι, μπορεί να επιδεινώσουν αυτό το αίσθημα. Ναυτία και εμετός μπορεί να συνοδεύουν τον ίλιγγο.
  Ο ασθενής που ζαλίζεται μπορεί να αισθάνεται τόσο έντονη την αστάθεια, που του είναι αδύνατο να περπατήσει χωρίς βοήθεια ή ακόμη και να σηκωθεί από το κρεβάτι του.
  Μερικές φορές ναυτία, έμετος, διάρροια ή και λιποθυμία, συνοδεύουν το αίσθημα της ζάλη και της αστάθειας. Επίσης αλλαγές του καρδιακού ρυθμού και της αρτηριακής πίεσης, που όχι σπάνια οδηγούν σε αίσθημα φόβου, άγχους και πανικού.

 56. zali-iliggos-golasΤο σύστημα ισορροπίας του οργανισμού μας, βοηθάει να στεκόμαστε όρθιοι, να παρατηρούμε το περιβάλλον και να προσδιορίζουμε τη σχέση μας με αυτό, να περπατάμε, να τρέχουμε και γενικά να κινούμεθα χωρίς κίνδυνο πτώσης. Η ισορροπία ελέγχεται με πληροφορίες που φτάνουν στον εγκέφαλο από τα μάτια, τα αυτιά, και από το ιδιοδεκτικό σύστημα του σώματος, δηλαδή το δέρμα, τους μυς, τις αρθρώσεις. Το σημαντικότερο ρόλο φαίνεται να παίζει το αιθουσαίο σύστημα, που βρίσκεται στο αυτί και δίνει στον εγκέφαλο πληροφορίες σχετικά με την επίδραση της βαρύτητας, της γραμμικής και γωνιακής επιτάχυνσης στο σώμα.

   

 57. ballarina-de-zalizataiΣε μία παράσταση κλασικού μπαλέτου, οι θεατές παρακολουθούν με δέος τις μπαλαρίνες, οι οποίες περιστρέφονται στο χώρο, εκτελώντας τη μία πιρουέτα μετά την άλλη, χωρίς να παρουσιάζουν την παραμικρή δυσφορία. Η ικανότητά τους να ελέγχουν τη ζάλη και την αστάθεια κατά την αστραπιαία περιδίνηση και αναπήδηση, προκάλεσε το ενδιαφέρον της επιστημονικής κοινότητας.

 58. 97Η πατροπαράδοτη συνήθεια της ρουκέτας και των εκρήξεων αυτοσχέδιων ή αγοραστών μηχανισμών κρότου – λάμψης, είναι το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της Ελληνικής Ανάστασης σε όλη την επικράτεια και κυρίως στα νησιά μας. Δίνει το ιδιαίτερο χρώμα!!! … αλλά εγκυμονεί και πολλούς σοβαρούς κινδύνους!!! Ο συνηθέστερος και μάλιστα αόρατος τραυματισμός, από τις εκρήξεις είναι το ακουστικό τραύμα που όχι σπάνια μπορεί να αφήσει σοβαρή ακουστική αναπηρία και βασανιστικό επίμονο βουητό στο αυτί. Δεν είναι σπάνιο, ανυποψίαστα παιδάκια να φεύγουν από την Ανάσταση με σοβαρή ακουστική βλάβη. Η πιο αποτελεσματική αντιμετώπιση του προβλήματος είναι η πρόληψη. Ας μη φανεί λοιπόν υπερβολή το βράδυ της Ανάστασης τουλάχιστον τα παιδιά να προστατεύουν τα αυτιά τους με ωτασπίδες. Ωτοασπίδες προμηθεύεστε από τα φαρμακεία και τα καταστήματα ακουστικών βαρηκοΐας. Αν ωστόσο εκτεθείτε στο θόρυβο της έκρηξης δεν πρέπει να αδιαφορήσετε.

 59. koritsakiΔεν είναι σπάνιο ασθενείς που “εύκολα κρυολογούν” και παρουσιάζουν ήπιες, παρατεταμένες ενοχλήσεις από μύτη, λαιμό, αυτιά, να παίρνουν την πρωτοβουλία από μόνοι τους ή με τη συνδρομή του φαρμακοποιού τους και να παίρνουν αντιβίωση, παυσίπονα, αντισηπτικά, βιταμίνες, κατά το δοκούν. Επίσης να ταλαιπωρούνται παίρνοντας μέτρα προστασίας όπως, να αποφεύγουν κρύες τροφές, ποτά, νερό. Να ντύνονται με υπερβολικά πολλά ρούχα για να προστατευτούν από το κρύο ή να περιορίζουν τις δραστηριότητες στην ύπαιθρο για να μη κρυώσουν.

  Έχει αποδειχθεί ότι, οι περισσότεροι από αυτούς τους ασθενείς δεν έχουν καμία ειδική ευαισθησία για να αρρωσταίνουν εύκολα. Τα ενοχλήματα τους δεν οφείλονται σε λοιμώξεις από μικρόβια ή ιούς. Ενδεχομένως να πάσχουν από αλλεργία. Οι ασθενείς αυτοί, αντιμετωπίζουν τελείως λάθος το πρόβλημα τους και πέφτουν σε ένα φαύλο κύκλο θεραπευτικής αγωγής, με μοναδικό αποτέλεσμα να παρατείνουν την ταλαιπωρία τους.

 60. allergy001

  Συνεχίζοντας από το μέρος β...

  Πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι, οι εποχικές αλλεργίες της άνοιξης εκδηλώνονται με μεγαλύτερη ένταση των συμπτωμάτων και διαρκούν περισσότερο από ότι στο παρελθόν. Εποχική αλλεργική νόσος, κοινό κρυολόγημα και γρίπη πολλές φορές συγχέονται γιατί έχουν παρόμοια συμπτωματολογία. Η εποχική επίμονη κόπωση και υπνηλία μπορεί να αποτελούν συμπτώματα της αλλεργικής νόσου.

   Συμβουλές για να ελέγξετε το συνάχι, το φτέρνισμα, τη φαγούρα και την καταρροή που προκαλεί η εποχική αλλεργική ρινίτιδα

 61. 0001Συνεχίζοντας από το μέρος α...

  Ο αλλεργικός ασθενής μπορεί να έχει διαταραγμένο ύπνο στη φάση REM, δηλαδή στις περιόδους του ύπνου που πραγματικά ο οργανισμός ξεκουράζεται. Αποτέλεσμα αυτής της διαταραχής του ύπνου στον αλλεργικό ασθενή είναι αυτός να κοιμάται οκτώ, εννιά, ακόμη και δέκα ώρες και να ξυπνάει με δυσκολία, βαρύ κεφάλι και επίμονη κόπωση, κατάσταση που επηρεάζει την απόδοση στη δουλειά και την ποιότητα ζωής γενικά.

  Ουσιαστική βοήθεια στον αλλεργικό ασθενή δίνει η αποφυγή της υπεύθυνης για την αλλεργία του, γύρης, όπως και η χορήγηση ανισταμινικών σε υψηλή δοσολογία.

 62. alergia1Στις περισσότερες περιοχές της Ελλάδας πολύ λίγα είναι τα σημάδια ότι μπήκαμε στην άνοιξη εκτός και αν κάποιος υποφέρει από εποχικές αλλεργίες και ιδιαίτερα από εποχική αλλεργική ρινίτιδα η οποία αναφέρεται και ως πυρετός εκ χόρτου (hay fever).

  Άτομα με αλλεργική ρινίτιδα, υπερευαίσθητα σε γύρεις δέντρων, είναι πιθανό να υποφέρουν ήδη από τη φαγούρα, το φτάρνισμα, το μπούκωμα της μύτης, τα υγρά μάτια, που οδηγούν στη κούραση και την καταβολή.

 63. VitaminiD

   

  Σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες η χορήγηση βιταμίνης D μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο αναπνευστικών λοιμώξεων κατά την παιδική ηλικία.

  Μελέτη που έγινε στη Μογγολία και αναφέρεται σε 250 παιδιά σχολικής ηλικία με χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D στο αίμα κατά την χειμερινή περίοδο, έδειξε ότι η επικινδυνότητα προσβολής από αναπνευστικές λοιμώξεις μειώνεται κατά 50% αν τους χορηγηθεί σε καθημερινή βάση βιταμίνη D.

 64. magaliΜετά την απερίγραπτη – συγκλονιστική τραγωδία της Λάρισας, όπου ένα πρόχειρο μαγκάλι είχε θύματα 5 φοιτητές από τους οποίους οι δυο είναι νεκροί και οι άλλοι τρείς νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση, είμαι υποχρεωμένος να επανέλθω σε παλιότερο άρθρο μου «Δηλητηρίαση με μονοξείδιο του άνθρακα».

  Σας συνιστώ να το διαβάσετε με προσοχή και παρακαλώ Ενημερώστε συγγενείς και φίλους, κυρίως άτομα τρίτης ηλικίας, για τους κινδύνους που διατρέχουν από τις παλαιές – φτηνές μεθόδους θέρμανσης όπως είναι το μαγκάλι και οι σόμπες υγραερίου.

 65. kruologhma

   

  Συμπτώματα όπως κούραση, κακή διάθεση, πονοκέφαλος, πόνος στο κορμί, με μέτρια πυρετική κίνηση, ξηρό βήχα, πονόλαιμο, και ρινική καταρροή με φτερνίσματα ή μπούκωμα, συνήθως είναι τα συμπτώματα του κοινού κρυολογήματος.

  Το κοινό κρυολόγημα οφείλεται σε προσβολή του οργανισμού από ιό, που σημαίνει ότι η θεραπεία με χορήγηση αντιβιοτικού είναι αναποτελεσματική αν όχι και επιβλαβής.

  Υπάρχουν ωστόσο μέτρα που μπορούμε να πάρουμε για να αισθανθούμε καλύτερα και να βοηθήσουμε την ανάρρωση.

 66. aggeiokinitikh-rinitidaΑγγειοκινητική ρινίτιδα είναι μια μη φλεγμονώδης κατάσταση της μύτης, η οποία εκδηλώνεται κυρίως με συμφόρεση και απόφραξη που οφείλονται σε αγγειοκινητικές διαταραχές.

  Ο ρινικός βλεννογόνος και οι ρινικές κόγχες, που είναι λειτουργικά εξαρτήματα της μύτης, διαθέτουν ένα άφθονο δίκτυο αρτηριών, φλεβών και τριχοειδών αγγείων, το οποίο έχει ικανότητα να διαστέλλεται ή να συστέλλεται σε μεγάλο βαθμό.

 67. allergiki-rinitidaΗ αλλεργική ρινίτιδα είναι μια υπερβολική, φλεγμονώδης αντίδραση σε κάποια ουσία από το περιβάλλον, που το διαταραγμένο ανοσοποιητικό σύστημα του συγκεκριμένου ατόμου, αντιλαμβάνεται ως βλαπτική.

  Στη περίπτωση της συμφορητικής μύτης η ένοχη ουσία ή αλλεργιογόνο όπως ονομάζεται, μπορεί να είναι κάποια γύρη, μύκητες, επιθήλια από την επιδερμίδα ζώων ή το ακάρι της σκόνης του σπιτιού. Επίσης αλλεργίες σε τροφές μπορεί να ενοχοποιηθούν.

  Οι γύρεις προκαλούν αλλεργική ρινίτιδα με εξάρσεις την άνοιξη ή προς το τέλος του καλοκαιριού, ενώ το άκαρι της σκόνης του σπιτιού και οι μύκητες προκαλούν ολοετή συμπτώματα.

 68. Η αλλεργική ρινίτιδα είναι μια υπερβολική, φλεγμονώδης αντίδραση σε κάποια ουσία από το περιβάλλον, που το διαταραγμένο ανοσοποιητικό σύστημα του συγκεκριμένου ατόμου, αντιλαμβάνεται ως βλαπτική.

  Στη περίπτωση της συμφορητικής μύτης η ένοχη ουσία ή αλλεργιογόνο όπως ονομάζεται, μπορεί να είναι κάποια γύρη, μύκητες, επιθήλια από την επιδερμίδα ζώων ή το ακάρι της σκόνης του σπιτιού. Επίσης αλλεργίες σε τροφές μπορεί να ενοχοποιηθούν.

  Οι γύρεις προκαλούν αλλεργική ρινίτιδα με εξάρσεις την άνοιξη ή προς το τέλος του καλοκαιριού, ενώ το άκαρι της σκόνης του σπιτιού και οι μύκητες προκαλούν ολοετή συμπτώματα.

  Ιδανική θεραπεία είναι η αποφυγή του ένοχου αλλεργιογόνου, αλλά αυτό δεν είναι συνήθως εφικτό.

  Στον αλλεργικό ασθενή τα αλλεργιογόνα πυροδοτούν σειρά βιολογικών αντιδράσεων που οδηγούν στην απελευθέρωση ισταμίνης και άλλων παραγόντων της αλλεργικής φλεγμονής και προκαλούν ρινόρροια, όπως στο κοινό κρυολόγημα, ρινική συμφόρεση, πταρμούς και φαγούρα.

  Τα αντισταμινικά ανταγωνίζονται την ισταμίνη και ελέγχουν τη δράση της.

  Τα αποσυμφορητικά απελευθερώνουν την αναπνοή γιατί με την αγγειοκινητική τους δράση μειώνουν το οίδημα του ρινικού βλεννογόνου. Η χρήση τους θέλει προσοχή. Επιτρέπεται για λίγες μέρες. Παρατεταμένη χρήση έχει τα αντίθετα αποτελέσματα. Άλλοι παράγοντες της αλλεργικής φλεγμονής που μπορούν να ελεγχθούν σε συνδυασμό με την ισταμίνη, με ανάλογα φάρμακα είναι τα λευκοτριένια και ο παράγων PAF και εδώ επίσης έχουμε πολύ καλό αποτέλεσμα.

  Κορτικοστεροειδή σκευάσματα (κορτιζόνη και τα ανάλογα της) είναι επίσης διαθέσιμα και τα αποτελέσματα τους στην αλλεργική ρινίτιδα είναι ιδιαίτερα αξιόλογα.

  Σήμερα έχουν καθιερωθεί πολλά σκευάσματα κορτικοστεροειδών σε ρινικά σπρέι τα οποία είναι αποτελεσματικά, αλλά και πολύ ποιο ασφαλή από τα σκευάσματα που χορηγούνται από το στόμα.

  Γενικός κανόνας που ανακουφίζει τον ασθενή, ελαχιστοποιεί και κάνει αποτελεσματικότερη την χρήση των αντιαλλεργικών φαρμάκων είναι οι συστηματικές πλύσεις και ψεκασμοί της μύτης με υπέρτονα υδατικά διαλύματα και σπρέι.

  Εδώ πρέπει να τονισθεί ότι ή όποια φαρμακευτική αγωγή για την αλλεργική ρινίτιδα πρέπει να είναι αποτέλεσμα της συνεργασίας του ασθενή με τον ΩΡΛ του, τόσο για την επιλογή του φαρμάκου που θα λαμβάνει ή τον συνδυασμό φαρμάκων, όσο και για την συχνότητα λήψης και τον χρόνο της θεραπείας.

  Ο ΩΡΛ είναι εκείνος που θα εκπαιδεύσει τον ασθενή του, ώστε να έχει το καλύτερο θεραπευτικό αποτέλεσμα με το λιγότερο φάρμακο. Θα προλαμβάνει και θα ελέγχει τις παρενέργειες και θα ανακουφίζει τον ασθενή από τα συμπτώματα της αλλεργίας, ώστε η νόσος να μη διαταράζει την καθημερινότητα του.

  Τα εμβόλια απευαισθητοποίησης είναι σήμερα η πλέον ειδικά στοχευμένη θεραπεία της αλλεργικής ρινίτιδας, με άριστα αποτελέσματα.

  Οι δερματικές δοκιμασίες, prick tests, ή σε ειδικές περιπτώσεις οι δοκιμασίες με αίμα, Rast tests, εκτελούνται για να προσδιοριστούν οι ουσίες, τα αλλεργιογόνα, στις οποίες ο συγκεκριμένος ασθενής είναι αλλεργικός.

  Βάσει των οδηγιών που δίνει ο γιατρός σας, παρασκευάζεται ειδικό εμβόλιο συγκεκριμένης περιεκτικότητας και αναλογίας σε αλλεργιογόνα, όπως αυτό προσδιορίζεται από τα αποτελέσματα των prick tests.

  Σήμερα το εμβόλιο χορηγείται σε υπογλώσσιες σταγόνες, είναι απόλυτα ασφαλές και με υψηλή αποτελεσματικότητα. Στόχος της ανοσοθεραπείας είναι η τροποποίηση της ανοσολογικής απάντησης προς τα ένοχα αλλεργιογόνα και η καταστολή της αλλεργικής αντίδρασης.

  Χρόνος θεραπείας προτείνεται τα 2-3 χρόνια.

  Οι ασθενείς με αλλεργική ρινίτιδα έχουν την τάση να αναπτύσσουν ρινοκολπίτιδα η οποία απαιτεί την ανάλογη θεραπεία. Επίσης μπορεί να αναπτύξουν αλλεργικούς πολύποδες .

 69. flegmones

  Σημαντικός αριθμός ενηλίκων προσβάλλονται από κοινό κρυολόγημα δυο ή τρεις φορές το χρόνο, πιο συχνά προσβάλλονται τα παιδιά, ενώ οι προσβολές είναι λιγότερες στην τρίτη ηλικία προφανώς γιατί τα άτομα αυτά ανέπτυξαν ευρύτερη ανοσία.

  Το κοινό κρυολόγημα προκαλείται από μεγάλο αριθμό διαφορετικών ιών. Μερικοί από αυτούς μεταδίδονται με σταγονίδια του αέρα, οι περισσότεροι όμως μεταδίδονται εξ επαφής χέρι – μύτης.

  Όταν ο ιός εγκατασταθεί στη μύτη προκαλεί απελευθέρωση ισταμίνης η οποία αυξάνει δραματικά την αιματική ροή στη μύτη και προκαλεί οίδημα και συμφόρεση του ρινικού ιστού, ενώ παράλληλα διεγείρει το ρινικό βλεννογόνο για να παράγει μεγάλες ποσότητες βλέννας. Αντισταμινικά και αποσυμφορητικά ρινικά σπρέι ή χάπια ανακουφίζουν από τα συμπτώματα του κοινού κρυολογήματος, το οποίο θεραπεύεται σε λίγες μέρες (αυτοϊάται).

 70. sumforitiki2

  Η ρινική συμφόρεση, η απόφραξη, το μπούκωμα και η κατάργηση της ρινικής αναπνοής είναι από τα αρχαιότερα και πιο επίμονα αναπνευστικά ενοχλήματα.

  Σε μερικά άτομα αποτελεί απλό ενόχληση χωρίς ιδιαίτερη σημασία, ενώ για άλλα αποτελεί ιδιαίτερο πρόβλημα δυσφορίας που διαταράσσει την ποιότητα της ζωής τους.

  Οι αιτίες της ρινικής απόφραξης έχουν διακριθεί σε τέσσερις κατηγορίες. αναγνωρίζεται ότι υπάρχει αλληλοεπικάλυψη μεταξύ αυτών των κατηγοριών και δεν είναι ασυνήθιστο σε ένα ασθενή να συνυπάρχουν περισσότερες της μιας αιτίες.

 71. cut-smokingΗ διακοπή του καπνίσματος είναι αντικειμενικά μια δύσκολή υπόθεση. Ωστόσο για τον αποφασισμένο χρήστη η χορήγηση θεραπείας με Champix (βαρενικλίνη) κατά την περίοδο της προσπάθειας την διευκολύνει ουσιαστικά και βοηθάει ιδιαίτερα το τελικό αποτέλεσμα να είναι μόνιμο. Οι περισσότεροι καπνιστές πριν οριστικά κόψουν το κάπνισμα έχουν κάνει 5-7 φορές σοβαρή προσπάθεια να το πετύχουν αναποτελεσματικά. Εκείνο που οδηγεί στη υποτροπή είναι η έντονη επιθυμία να καπνίσεις και τα συμπτώματα της στέρησης τα οποία διαρκούν:

 72. Ερωτήσεις

  • Όταν μιλάω στο τηλέφωνο έχω πρόβλημα στο να καταλάβω τον συνομιλητή μουobama-ear
  • Δεν μπορώ να παρακολουθήσω συζήτηση με δυο ή περισσότερα άτομα που μιλάνε ταυτόχρονα.
  • Στο σπίτι παραπονούνται ότι ανοίγω πολύ τον ήχο της TV.
  • Πρέπει να προσπαθήσω για να κατανοήσω μια συζήτηση.

 73. email

   

  Καθημερινά λαμβάνουμε email με περιεχόμενο, σαρκαστικό, ιδιαίτερο, αστείο κ.α. Το τέλος του χρόνου μου ήρθε αυτό το email και νιώθω οτι είναι το καλύτερο που θα μπορούσε να έρθει για τη χρονιά που μπαίνει, όχι γιατι παρουσιάζεται ως το ψηφισμένα καλύτερο αλλά γιατί πιστεύω οτι ειναι...

 74. christmasΤην περίοδο των χριστουγεννιάτικων εορτών μεγάλο ποσοστό αλλεργικών ασθενών παρουσιάζει επιδείνωση των συμπτωμάτων της αλλεργίας τους. Για τον πολύ κόσμο το χριστουγεννιάτικο δένδρο και η διακόσμηση του σπιτιού σηματοδοτούν τη γιορτινή ατμόσφαιρα των ημερών που έρχονται. Όμως για σημαντικό αριθμό ατόμων με αλλεργία, σηματοδοτείται η αρχή μιας περιόδου ταλαιπωρίας λόγω της έξαρσης των αλλεργικών τους συμπτωμάτων. Οι δράστες, τα αλλεργιογόνα αυτών των εορταστικών αλλεργικών εξάρσεων, μπορεί να βρίσκονται σε μέρη ανυποψίαστα όπως, από τα καταχωνιασμένα σκονισμένα χριστουγεννιάτικα παιχνίδια, μέχρι τα τεχνητά αρώματα και το φυσικό έλατο.

  Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα των SiCap Industries, 3 στους 4 αλλεργικούς ασθενείς παρουσιάζουν κατά την περίοδο των Χριστουγεννιάτικων εορτών, έξαρση των αλλεργικών τους συμπτωμάτων, όπως επεισόδια κεφαλαλγίας, μπούκωμα και υγρή μύτη, ερεθισμό των ματιών και παροξυσμικό βήχα. Η έρευνα συγκλίνει στην υπόθεση ότι το φυσικό χριστουγεννιάτικο δένδρο είναι η κύρια πηγή αλλεργιογόνων.

 75. 01 Το σύνδρομο της επίκτητης ανοσοανεπάρκειας – AIDS από εικοσαετίας έχει προκαλέσει σημαντικές επιπτώσεις στην ψυχοσεξουαλική συμπεριφορά των ατόμων και διαφοροποίησε ουσιαστικά τις προσωπικές σχέσεις.

  Οι στοματικές βλάβες της λοίμωξης από τον Ιό της Ανθρώπινης Ανοσοανεπάρκειας (HIV Human Immunodeficiency Virus) είναι ιδιαίτερα σημαντικές γιατί εκδηλώνονται σε μεγάλο ποσοστό των οροθετικών ατόμων, όπως και στα πρώιμα στάδια της ανάπτυξης του AIDS.

 76. meniereΗ νόσος του Meniere, που ονομάζεται και ιδιοπαθής ενδολεμφικός ύδρωπας, είναι μια διαταραχή που αφορά το έσω αυτί. Αν και η αιτία που την προκαλεί παραμένει άγνωστη, ωστόσο θεωρείται αποτέλεσμα διαταραχής στη πίεση της ενδολέμφου (υγρό στο έσω αυτί).

  Η νόσος του Meniere είναι μια από τις πιο συχνές αιτίες που προκαλούν λαβυρινθικό ίλιγγο, δηλαδή ίλιγγο που προκαλείται από διαταραχή της λειτουργίας του λαβυρίνθου στο έσω αυτί. Στις περισσότερες περιπτώσεις προσβάλλεται το ένα αυτί, αλλά αναφέρονται και προσβολές αμφίπλευρες σε ποσοστό 15% του συνόλου των πασχόντων.

 77. emvolio

   

  Οι εμβολιασμοί στα παιδιατρικά ιατρεία αποτελούν καθημερινή πράξη ρουτίνας και στοχεύουν με επιτυχία στην αποτελεσματική πρόληψη για ομάδα νοσημάτων της παιδικής ηλικίας. Ωστόσο για τους ενήλικες στη χώρα μας, υπάρχουν ενδείξεις ότι, δεν εκτελούνται συστηματικά και αυτό αποτελεί ουσιαστικό έλλειμμα για την πρόληψη σοβαρών νοσημάτων όπως είναι η πνευμονοκοκκική νόσος.

 78. amigdalitidaΚοινή αντίληψη στην ιατρική κοινότητα είναι ότι η στρεπτοκοκκική φαρυγγίτιδα και αμυγδαλίτιδα, πρέπει να διαγιγνώσκονται με βεβαιότητα και να θεραπεύονται με ολοκληρωμένη φαρμακευτική αγωγή, ώστε να αποφεύγεται η άστοχη χορήγηση αντιβιοτικών που μπορεί να οδηγήσει στην ανάπτυξη ανθεκτικών στελεχών βακτηριδίων.

  Οι περισσότερες περιπτώσεις πονόλαιμου οφείλονται σε ιογενείς λοιμώξεις και όχι σε βακτηριακές ή στρεπτοκοκκικές προσβολές. Στις περιπτώσεις αυτές η αντιβιοτική αγωγή είναι αναποτελεσματική, υπερβολική και άκαιρη, αφού τα αντιβιοτικά δεν καταπολεμάνε τους ιούς.

 79. Ενημερώστε συγγενείς και φίλους, κυρίως άτομα τρίτης ηλικίας, για τους κινδύνους που διατρέχουν από τις παλαιές – φτηνές μεθόδους θέρμανσης όπως είναι το μαγκάλι και οι σόμπες υγραερίου.

  Δηλητηρίαση με μονοξείδιο του άνθρακα CO

  magali

  Το μονοξείδιο του άνθρακα (CO) αποτελεί προϊόν ατελούς καύσης οργανικών ουσιών. Η δηλητηρίαση με μονοξείδιο του άνθρακα είναι μια ύπουλη κατάσταση, καθώς αυτό είναι άοσμο, ενώ δεν διακρίνεται στην ατμόσφαιρα όπως ο καπνός.
  Το μονοξείδιο είναι ισχυρό δηλητήριο, που εισπνεόμενο, στην αρχή προκαλεί ζάλη, ακολουθεί πονοκέφαλος, αδυναμία και τέλος ο δηλητηριασμένος χάνει τις αισθήσεις του και πέφτει σε κώμα.

 80. Engorged

  Ύδρωψ ονομάζεται η παθολογική κατάσταση κατά την οποία αυξάνει η πίεση των υγρών στο έσω αυτί. Είναι μια κατάσταση συνυφασμένη με την νόσο του Meniere όπου παρατηρείται σταθερά. Οι πάσχοντες από την νόσο του Meniere έχουν ύδρωπα. Υπάρχουν επίσης ασθενείς με ύδρωπα, οι οποίοι δεν πληρούν τα κριτήρια της νόσου του Meniere. Οι ασθενείς αυτοί διαγιγνώσκονται ως ασθενείς που πάσχουν από ύδρωπα στο έσω αυτί. Ο ύδρωψ συνήθως επιβεβαιώνεται με ειδική εξέταση ECochG test.

 81. getting-toddlers-sleep

   

  Το ροχαλητό μπορεί να προκαλεί δυσφορία στη συζυγική ζωή και συχνά το ζευγάρι καταλήγει να κοιμάται σε ξεχωριστές κρεβατοκάμαρες.

  ‘Όταν όμως όλος αυτός ο βασανιστικός θόρυβος παράγεται από το νήπιο της οικογένειας αναστατώνει όλη την οικογένεια και γεμίζει ερωτηματικά αγωνίας τους γονείς, στους οποίους πλανάται το ερώτημα μήπως σημαίνει πολύ περισσότερα για την υγεία του νηπίου πέρα από την βασανιστική θορυβώδη ενόχληση.

 82. Το αυτί του κολυμβητή 
  how-to-prevent-swimmers-ear-1

  Εξωτερική ωτίτιδα Στη διάρκεια της κολύμβησης συχνά τα αυτιά γεμίζουν με νερό, το οποίο μπορεί να περιέχει βακτήρια και μύκητες. Συνήθως αυτό το νερό βγαίνει μόνο του μετά την κολύμβηση και το αυτί στεγνώνει, οπότε τα βακτήρια και οι μύκητες δεν προκαλούν κανένα πρόβλημα. Εάν όμως το νερό παραμείνει στον έξω ακουστικό πόρο και το δέρμα διαποτιστεί από την υγρασία (μουλιάσει), τότε τα βακτήρια και οι μύκητες αναπτύσσονται, πολλαπλασιάζονται, προκαλούν φλεγμονή του δέρματος του έξω ακουστικού πόρο, ενίοτε διηθούν και το περιχόνδιο και έτσι εκδηλώνεται η εξωτερική ωτίτιδα.

 83. Τι είναι μέση ωτίτιδα;

  otitidamesa1

  Μέση ωτίτιδα σημαίνει φλεγμονή στο μέσο αυτί. Η φλεγμονή αυτή είναι αποτέλεσμα μικροβιακής λοίμωξης ή λοίμωξης από ιούς που προσβάλει το μέσο αυτί. Μπορεί να προσβάλει το ένα ή και τα δυο αυτιά ταυτόχρονα.
  Η μέση ωτίτιδα είναι το συχνότερο πρόβλημα που διαπιστώνεται σε παιδιά όταν επισκέπτονται τον παιδίατρο. Αποτελεί επίσης τη συχνότερη αιτία απώλειας ακοής στην παιδική ηλικία. Η βαρηκοΪα αυτή συνήθως είναι παροδικό φαινόμενο.
  Η μέση ωτίτιδα αν και νόσος της παιδικής ηλικίας σποραδικά προσβάλει και ενήλικες. Η συχνότητα των προσβολών είναι αυξημένη τον χειμώνα και στην αρχή της άνοιξης.

 84. earΈχετε ποτέ αναρωτηθεί γιατί τα αυτιά σας βουλώνουν στις πτήσεις;
  Ή έχετε αναρωτηθεί γιατί όταν βουλώνουν πονάνε;
  Ακόμη έχετε αναρωτηθεί γιατί τα μωρά στις πτήσεις γκρινιάζουν και συνήθως κλαίνε κατά την προσγείωση;

  Το πιο συνηθισμένο ιατρικό πρόβλημα κατά τις πτήσεις είναι η ενόχληση από τα αυτιά που μπορεί να έχει διακυμάνσεις από απλή δυσφορία μέχρι έντονο πόνο, αίσθημα βαρηκοΐας και ενίοτε ίλιγγο. Η επιστημονική ορολογία αυτής της κατάστασης ονομάζεται ακουστικό βαρότραυμα.

  Θα προσπαθήσω με απλά λόγια να εξηγήσω τους λόγους που προκαλούν την διαταραχή αυτή κατά τις πτήσεις, την πρόληψη και την θεραπεία της.

 85. fallmanΟι πτώσεις των ηλικιωμένων, είναι καθημερινό φαινόμενο. Μπορούν να προκαλέσουν σοβαρούς τραυματισμούς, κατάγματα, κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις και να απαιτήσουν παραμονή στο κρεβάτι ακόμη και εισαγωγή στο νοσοκομείο. Συχνά οι τραυματισμοίπου προκαλούν, έχουν ανάγκη χειρουργικής αντιμετώπισης και οδηγούν σε πρόσκαιρη ή μόνιμη αναπηρία ενίοτε δε και σε απώλεια της ζωής.Τέλος, επιβαρύνουν με υψηλό κόστος τα ασφαλιστικά ταμεία.

  Οι τραυματισμοί από πτώσες, αποτελούν ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα υγείας των ηλικιωμένων. Καθώς μάλιστα ο πληθυσμός της τρίτης ηλικίας σταθερά αυξάνει, το πρόβλημα αυτό γίνεται όλο και μεγαλύτερο.

 86. oral-herpes

  Εάν βασανίζεσαι από μια πληγή στο στόμα που κάνει επώδυνη την μάσηση και την ομιλία, σκέψου πως δεν είσαι μοναδική, ιδιαίτερη περίπτωση.
  Πολλά άτομα με καλή υγεία, συχνά υποφέρουν από πληγές στο στόμα που υποτροπιάζουν.

  Δυο είναι τα πιο συνηθισμένα νοσήματα του στοματικού βλεννογόνου. Ο επιχείλιος ή στοματικός έρπις και οι άφθες.

  Όταν ο βλεννογόνος του στόματος προσβάλλεται από αυτά τα νοσήματα δεν είναι εύκολο πάντα να γίνει διαφορική διάγνωση. Επειδή οι αιτίες που τα προκαλούν είναι διαφορετικές, διαφορετική είναι και η θεραπεία τους και θα πρέπει πάντα να διαπιστώνεται ποιο είναι τι.

 87.  

   

   

   

  Επιχείλιος ή στοματικός έρπις και άφθες

   

  Εάν βασανίζεσαι από μια πληγή στο στόμα που κάνει επώδυνη την μάσηση και την ομιλία, σκέψου πως δεν είσαι μοναδική, ιδιαίτερη περίπτωση.  Πολλά  άτομα με καλή υγεία, συχνά υποφέρουν από πληγές  στο στόμα που υποτροπιάζουν.

  Δυο είναι τα πιο συνηθισμένα  νοσήματα  του στοματικού βλεννογόνου. Ο επιχείλιος ή στοματικός έρπις και οι άφθες.

  Όταν ο βλεννογόνος του στόματος  προσβάλλεται από αυτά τα νοσήματα  δεν είναι εύκολο πάντα να γίνει διαφορική διάγνωση. Επειδή οι αιτίες που τα προκαλούν είναι διαφορετικές,  διαφορετική είναι και η θεραπεία τους και  θα πρέπει πάντα να διαπιστώνεται ποιο είναι τι.

   

  Επιχείλιος ή στοματικός Έρπις

  Είναι η επιστημονική ορολογία για φλύκταινες (καντήλες) γεμάτες με διάφανο υγρό που συνήθως εμφανίζονται στα χείλη. Σπανιότερα μπορεί να εμφανιστούν και στο στοματικό βλεννογόνο των ούλων ή της σκληρής υπερώας (ουρανίσκο). Συνήθως προκαλούν πόνο και τσούξιμο, ο οποίος μάλιστα μπορεί να προηγείται της εμφάνισης του επιχείλιου έρπητα για κάποιες μέρες. Οι φλύκταινες σπάνε μέσα σε λίγες ώρες και τα έλκη καλύπτονται από επίπαγο (κρούστα - κόρα) που στο στόμα έχει υπόλευκη χροιά. Πλήρης υποχώρηση παρατηρείται σε 7-10 μέρες

   

  Αιτία

  Τα στελέχη του συμπλέγματος  Herpes simplex  HSV-1 και 2, φαίνεται να είναι η αιτία του επιχείλιου έρπητα.

  Οι  ιοί αυτοί είναι νευροιοί που μετά την πρώτη λοίμωξη, λαθροβιούν (κοιμούνται) στα νευρικά γάγγλια της περιοχής που έχουν προσβάλει χωρίς να δίνουν κανένα σημάδι για την ύπαρξη τους. Μόλις οι συνθήκες το επιτρέψουν αφυπνίζονται και προκαλούν φλεγμονώδη αντίδραση στην ίδια ή γειτονική περιοχή με την περιοχή της πρώτης προσβολής. Το φαινόμενο υποτροπιάζει συχνά, σποραδικά ή σπάνια.  

  Συνθήκες που μπορεί να προκαλέσουν αφύπνιση του ιού θεωρούνται το στρες, ο πυρετός, οι τραυματισμοί, οι ορμονικές διαταραχές, η ηλιοθεραπεία και άλλες καταστάσεις.

   

  Μεταδοτικότητα του επιχείλιου έρπητα

  Ο χρόνος από την ρήξη των φλυκταινών μέχρι την πλήρη επούλωση των ελκών, είναι ο χρόνος υψηλής μεταδοτικότητας της λοίμωξης. Ο ιός μπορεί να μεταδοθεί στα μάτια του πάσχοντα, στα γεννητικά του όργανα ή σε άλλα άτομα με τα οποία έρχεται σε επαφή και συγχρωτίζεται.

   

  Αρχές πρόληψης

  Αποφύγετε την επαφή με το βλεννογόνο που πάσχει

  Μη συμπιέζετε, τσιμπάτε ή συνθλίβετε τις φλύκταινες

  Πλύνετε επιμελώς τα χέρια σας πριν τα φέρετε σε επαφή με τα μάτια σας, τα γεννητικά σας όργανα ή με άλλους ανθρώπους.

   

  Πέρα από κάθε προφύλαξη θα πρέπει να ξέρεται ότι είναι πιθανό να μεταδώσετε τον ιό του έρπητα  και σε περίοδο που οι φλύκταινες έχουν εξαφανιστεί.

   

  Θεραπεία

  Η θεραπεία συνίσταται στην επικάλυψη των διαβρώσεων που προκαλούν οι φλύκταινες με στρώμα αντιικής αλοιφής, αντισηπτικού σκευάσματος ή και ήπιας καυστικής ουσίας.  Η συστηματική χορήγηση αντιικού σκευάσματος είναι αμφισβητούμενης αποτελεσματικότητας. Για την ώρα δεν υπάρχει ίαση αλλά η ερευνητική κινητικότητα στην αντιμετώπιση του έρπητα είναι μεγάλη. Η έρευνα φαίνεται να επικεντρώνεται στη παρασκευή αντιικού εμβολίου, αλλά για την ώρα δεν γίνεται κλινική εφαρμογή. 

  Επικοινωνήστε με το γιατρό σας να ενημερωθείτε για τυχόν νεώτερες εξελίξεις.

   

   

   

  Άφθες του στόματος

  Πρόκειται για μικρά ρηχά έλκη που εμφανίζονται στο βλεννογόνο του στόματος, στη γλώσσα, τη μαλακή υπερώα, τα χείλη, τις παρειές και σε οποιοδήποτε άλλο σημείο του στοματικού βλεννογόνου. Είναι επώδυνες και προκαλούν αίσθημα καυσαλγίας, διαρκούν 5-10 ημέρες.

  Αίτια

  Η  υπόθεση που επικρατεί είναι εκείνη που θεωρεί τις άφθες αποτέλεσμα μιας τοπικής ανοσολογικής απάντησης.  Η εμφάνιση τους φαίνεται να έχει σχέση με το στρες, τραύματα,  ή τοπικό ερεθισμό όπως όταν τρώμε όξινες και ερεθιστικές τροφές,  π.χ.  ντομάτες, εσπεριδοειδή, ξηρούς καρπούς.

   

  Μεταδίδονται οι άφθες;  

  Όχι εφόσον δεν προκαλούνται από βακτηριακούς ή ιογενείς παράγοντες. Οι άφθες δεν μεταδίδονται ούτε κατά συνέχεια ιστού ούτε από άτομο σε άτομο.

   

  Θεραπεία

  Η θεραπεία στοχεύει  στον έλεγχο της  δυσανεξίας προς συγκεκριμένες τροφές και την προφύλαξη από επιμολύνσεις. Η τοπική χρήση κορτιζόνης αποδίδει.

  Επίσης η χημική καυτηρίαση του έλκους έχει ικανοποιητικά θεραπευτικά αποτελέσματα. Προς το παρόν δεν υπάρχει ίαση.

  Σε ασθενείς με επίμονες υποτροπιάζουσες άφθες είναι σκόπιμος ο κλινικός και εργαστηριακός έλεγχος για αποκλεισμό πιθανής συνύπαρξης άλλης  συστηματικής  αυτοάνοσης νόσου.  

   

  Άλλες πληγές στο στόμα

  Για κάθε στοματικό έλκος, διάβρωση του βλεννογόνου, ή αλλοίωση που δεν υποχωρεί εντός δυο εβδομάδων πρέπει οπωσδήποτε να ενημερώσετε το γιατρό σας.    

   

   

   

   

 88. Τι είναι οι αδενοειδείς εκβλαστήσεις;

  Οι αμυγδαλές και  τα κρεατάκια, (αδενοειδείς εκβλαστήσεις) είναι όργανα από αδενοειδή ιστό, που μοιάζει με τον ιστό των λεμφαδένων του λαιμού της βουβωνικής χώρας και της μασχάλης.
  Μαζί με τις γλωσσικές αμυγδαλές που βρίσκονται στη ρίζα της γλώσσας, δημιουργούν ένα λεμφαδενικό προστατευτικό δακτύλιο στη αρχή του αναπνευστικού και του πεπτικού συστήματος.
  Αποτελούν μέρος του ανοσοποιητικού συστήματος που κατά κύριο λόγο οργανώνει την άμυνα του οργανισμού σε εξωτερικούς εισβολείς όπως τα μικρόβια και οι ιοί.

  • Οι αμυγδαλές είναι δυο όργανα σε σχήμα αμύγδαλου στα πλάγια του φάρυγγα, στο πίσω μέρος του στόματος.
  • Τα κρεατάκια βρίσκονται υψηλότερα στο λαιμό, εκεί που τελειώνει η μύτη και αρχίζει ο φάρυγγας, πίσω από την μαλακή υπερώα.

  Δεν φαίνονται από το στόμα χωρίς ειδικά εργαλεία, όπως τα καθρεφτάκια που χρησιμοποιεί ο λαρυγγολόγος ή τα ενδοσκόπια.

  Λειτουργία

  Tonsilitis-Causes-and-Adenoid-removal

  Τόσο οι αμυγδαλές όσο και τα κρεατάκια, βρίσκονται στην αρχή της αναπνευστικής και της πεπτικής οδού, τις οποίες και θωρακίζουν έναντι εξωτερικών εισβολέων.

  • Συλλαμβάνουν μικρόβια ή ιούς που περιέχονται στις τροφές ή τον αέρα που αναπνέουμε.
  • Μετά δίνουν  μήνυμα στο ανοσοποιητικό σύστημα να παράγει αντισώματα, να πολεμήσει αυτά τα μικρόβια και τους ιούς.
  • Έτσι προλαμβάνονται πιθανές λοιμώξεις.

  Γι αυτό θα ακούσετε πολλές φορές να λέγεται ότι είναι φίλτρα του οργανισμού.

  Κατά τη διαδικασία όμως αυτή μπορεί  να μολυνθούν τα κρεατάκια ή οι αμυγδαλές  και να εμφανισθεί τοπική λοίμωξη.

  Η ανοσοποιητική τους δράση φαίνεται να ασκείται κυρίως τα πρώτα χρόνια της ζωής και μέχρι την ηλικία των 12 ετών, ενώ χάνει τη σημασίας της όσο μεγαλώνουμε.

  Πάντως πρέπει να τονισθεί ότι τα παιδιά που υποβάλλονται σε αδενοτομή – αμυγδαλεκτομή δεν χάνουν την αμυντική τους απάντηση στις λοιμώξεις και δεν γίνονται πιο ευάλωτα σε αυτές. Δηλαδή το κρεατάκια και οι αμυγδαλές είναι επικουρικά όργανα του ανοσοποιητικού συστήματος.

 89. quit-smoking-for-good4Συνεχίζοντας από το μέρος α...

   

  Σπάσε τη συνήθεια
  Πρέπει να στοχεύσεις στη διακοπή της συνήθειας, ασυνείδητα και αντανακλαστικά να ανάβεις το τσιγάρο και να ρουφάς το πρώτο καπνό χωρίς να το έχεις προαποφασίσει.
  Έτσι από αυτή τη στιγμή κάθε φορά που ανάβεις τσιγάρο πρέπει να το συνειδητοποιείς πρώτα, ότι μπαίνεις στη διαδικασία να το καπνίσεις. Σκέψου γιατί θέλεις να καπνίσεις τη δεδομένη στιγμή.

  Κάτι σε έχει θυμώσει ή σε έχει εκνευρίσει;
  Είσαι στο περιβάλλον που συνήθως καπνίζεις;
  Θέλεις να απολαύσεις τον καφέ σου καπνίζοντας;
  Πιστεύεις ότι έτσι ολοκληρώνεις την απόλαυση του γεύματος;
  Σε βοηθάει να σκεφτείς, να αναπολήσεις; ή εξάπτει τα συναισθήματα σου!
  Εάν κάθε φορά προσδιορίζεις ακριβώς γιατί θέλεις να καπνίσεις τη συγκεκριμένη στιγμή, θα πετύχεις καλύτερο έλεγχο της κατάστασης.

 90. quit-smokingΕίσαι έτοιμος να κόψεις το κάπνισμα;
  Αν ναι, τότε το παρακάτω κείμενο ίσως βοηθήσει.

  Ποιος μπορεί να σε βοηθήσει;
  Ο λαρυγγολόγος που ασκεί την ιατρική διακοπής του καπνίσματος, ίσως αποδειχθεί ο ποιό αποτελεσματικός σύμβουλος και συνεργάτης σου σε αυτή την προσπάθεια. Επικοινώνησε μαζί του!

  Πότε και πως πρέπει να αρχίσεις;
  Εφόσον διαβάζεις αυτό το κείμενο, σημαίνει ότι σοβαρά σε απασχολεί η διακοπή του καπνίσματος, κέρδισες λοιπόν το πρώτο βήμα προς της απεξάρτηση από το τσιγάρο!
  Αναφέρεται σαν ευφυολόγημα: “Είναι εύκολο να κόψεις το τσιγάρο, το έχω πετύχει δεκάδες φορές”.
  Για κάποια πειθαρχημένα άτομα είναι εύκολο να κόψουν απότομα το κάπνισμα. Για τους περισσότερους όμως καπνιστές είναι πάρα πολύ δύσκολο έως και ακατόρθωτο.
  Εφόσον η προοπτική της οριστικής διακοπής του καπνίσματος φαντάζει ανυπόφορη, δώσε υπόσχεση στον εαυτό σου να το κόψεις για μια εβδομάδα. Αφού κερδίσεις τη πρώτη άκαπνη εβδομάδα, χωρίς διακοπή προσπάθησε για μια ακόμη και έτσι προχώρησε προοδευτικά βδομάδα τη βδομάδα μέχρι τελικού αποτελέσματος. Έχεις δυο ανυπέρβλητα εμπόδια να ξεπεράσεις την εξάρτηση από την νικοτίνη και την συνήθεια του καπνίσματος.

 91. Το ΩΡΛ ιατρείου του Ευαγγέλου Γκόλα, ιδρύθηκε και λειτουργεί στα Γιάννενα από το 1983.
  Συγκροτημένη επιστημονική γνώση με επίμονη δια βίου εκπαίδευση  στην Ελλάδα και το Εξωτερικό, σε ένα περιβάλλον εξοπλισμένο με σύγχρονη αντίληψη , δημιουργεί τις καλύτερες προϋποθέσεις για άμεση, πλήρη διερεύνηση και θεραπεία των ΩΡΛ παθήσεων.

  image8

  Πέρα της τρέχουσας ωτορινολαρυγγολογίας το ιατρείο είναι εξειδικευμένο:

  • Στην αντιμετώπιση των ΩΡΛ αλλεργικών παθήσεων, όπως είναι η αλλεργική ρινίτιδα, η ιγμορίτιδα, η ρινοφαρυγγίτιδα, η μέση ωτίτιδα. Η αλλεργική διερεύνηση ολοκληρώνεται με την εκτέλεση των αλλεργικών δερμοαντιδράσεων, prick tests και εφόσον ενδείκνυται χορηγείται κύκλος ανοσοθεραπείας με άριστα αποτελέσματα στον έλεγχο της αλλεργικής νόσου. Παράλληλα ο ασθενής εκπαιδεύεται στην πρόληψη, αλλά και τη φαρμακευτική αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της αλλεργίας, ώστε πρακτικά η ζωή του να είναι ελεύθερη ενοχλήσεων. Σε επιλεγμένες περιπτώσεις εφαρμόζονται σύγχρονες μέθοδοι κογχοπηξίας με εφαρμογή υπερήχων ή ραδιοσυχνοτήτων για την αποκατάσταση της ρινικής αναπνοής.
  • Στη διερεύνηση του ροχαλητού, του συνδρόμου “sleep apnea” και στη θεραπεία του ροχαλητού ΩΡΛ αιτιολογίας που είναι και το συνηθέστερο.
  • Στην πλήρη ενδοσκοπική διερεύνηση και βιντεοσκόπηση του ανώτερου αναπνευστικού δηλαδή μύτης, επιφάρυγγα, στοματοφάρυγγα, υποφάρυγα, λάρυγγα, για τη διάγνωση νόσων και λήψη βιοψιών, με ιδιαίτερη έμφαση στα νοσήματα του λάρυγγα και της φωνής.
  • Παράλληλα προς το ιατρείο λειτουργεί εργαστήριο νευροωτολογίας, πλήρως εξοπλισμένο για τη διερεύνηση της ακοής, των εμβοών και της ισορροπίας.
  • Στα βαρήκοα άτομα ελέγχεται διεξοδικά η ανταπόκριση τους σε ηλεκτρονική υποστήριξη με εφαρμογή ακουστικών βαρηκοΐας για τη πληρέστερη ποιοτική αξιοποίηση της υπολειμματικής ακοής.

  Η ακοή διερευνάται από τη βρεφική ηλικία με τη λήψη και καταγραφή Ωτακουστικών εκπομπών και ακουστικών δυναμικών του εγκεφαλικού στελέχους.

  image9

  Πρόθεση μας είναι η στοχευμένη προσέγγιση στη διερεύνηση και θεραπεία των ΩΡΛ νοσημάτων σε συνεργασία με τα πλέον σύγχρονα και εξειδικευμένα κέντρα, αλλά και με συναδέλφους opinion leaders επί εξειδικευμένων περιστατικών, ώστε ο ασθενής να αποδίδεται στη κοινωνία και την εργασία του, με την καλύτερη αποκατάσταση της υγείας του και στον συντομότερο χρόνο.

  Evangelos Golas ENT CV

 92. Συνεχίζοντας από το μέρος α...

  Θεραπεία
  allergy4Μεγάλος αριθμός φαρμάκων μπορεί να φανεί αποτελεσματικός στη συμπτωματική θεραπεία της αλλεργικής ρινίτιδας όπως αντισταμινικά, αποσυμφορητικά, χρωμολίνες, και σκευάσματα κορτιζόνης.
  Η διαχείριση της αλλεργικής ρινίτιδας επεκτείνεται και στην πρόληψη, με οδηγίες και συμβουλές για τον σωστό έλεγχο του περιβάλλοντος.

  Βασισμένος σε λεπτομέρειες του ιατρικού ιστορικού και στα ευρήματα της κλινικής εξέτασης ο ΩΡΛ σας ενδεχομένως προτείνει ειδικές δερματικές δοκιμασίες (prick tests) για τον προσδιορισμό των ένοχων αλλεργιογόνων προς τα οποία ο οργανισμός σας ανέπτυξε την αλλεργική αντίδραση και τον βαθμό ευαισθησίας προς αυτά.

  Η μόνη αιτιολογική θεραπεία για την αλλεργική ρινίτιδα και την αναπνευστική αλλεργία γενικότερα, παραμένει η απευαισθητοποίηση με υπογλώσσιες σταγόνες ή υποδόριες ενέσεις, εμβολίων εξατομικευμένων στην περίπτωση σας, βάσει της ευαισθησίας που ανέδειξαν οι δερματικές δοκιμασίες (prick tests). Η θεραπεία που προκαλεί παραγωγή προστατευτικών αντιγόνων προς ειδικά αλλεργιογόνα όπως γύρεις, ακάραια, επιθήλια ζώων και σπόρια μυκήτων.

 93. allergy2Χαρακτηρίζεται από την εποχική εμφάνιση σειράς συμπτωμάτων, όπως είναι η μύτη που “τρέχει”, μπουκώνει, και συνοδεύεται από φαγούρα στα μάτια και το λαιμό, βασανιστικά επανειλημμένα φτερνίσματα και μερικές φορές από φαγούρα και στο δέρμα.
  Πολλά εποχικά “κρυολογήματα” είναι συνήθως συμπτώματα αλλεργικής ρινίτιδας και δεν πρόκειται να θεραπευτούν με αντιβιοτική αγωγή.

   

   

  Η εποχική αλλεργική ρινίτιδα προκαλείται όταν γύρεις ή μικροσκοπικά τμήματα από περιττώματα ή αποδόμηση νεκρών ακάραιων, ή απολέπιση επιδερμίδας ζώων, ή σπόρια μυκήτων, έρχονται σε επαφή με το βλεννογόνο ματιών, μύτης, λαιμού.
  Το αμυντικό σύστημα του οργανισμού (ανοσοποιητικό σύστημα) αναγνωρίζει την παρουσία τους και πυροδοτείται μια σειρά αντιδράσεων για προστασία από την εισβολή τους στον οργανισμό. Στο μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού αυτό δεν αποτελεί πρόβλημα και δεν παρατηρείται κάποια ενοχλητική αντίδραση.

 94. BorndeafchildrenΕάν το παιδί σας δεν ακούει καλά ή δεν μιλάει καθαρά πρέπει άμεσα να ενεργήσετε.
  Κάποια παιδιά γεννιούνται με προβλήματα ακοής. Άλλα πάλι γεννούνται με φυσιολογική ακοή και αρχίζουν να έχουν προβλήματα ακοής όπως μεγαλώνουν.
  Τα προβλήματα ακοής μπορεί να είναι μόνιμα, παροδικά ή προοδευτικά επιδεινούμενα.
  Μπορείτε να βοηθήσετε τον ΩΡΛ σας να αποφασίσει αν η ακοή του παιδιού σας πρέπει να ελεγχτεί με ακοολογικά tests.
  Τα προβλήματα ακοής μπορεί να είναι προσωρινά ή μόνιμα. Διαβάστε τη λίστα ελέγχου ακοής.
  Εντοπίστε το test που αντιστοιχεί στην ηλικία του παιδιού σας. Τσεκάρετε το Ναι ή Όχι για κάθε ερώτηση. Δώστε το αποτέλεσμα.

  Αν υποπτεύεστε ότι το παιδί σας έχει πρόβλημα ακοής μην αφήνετε το χρόνο να περνάει. Ενημερώστε το γιατρό σας άμεσα!

 95. handler

  Πάνω από 10 εκατομμύρια Αμερικανοί πάσχουν από ενός βαθμού βαρηκοΐα, η οποία αποδίδεται στην παρατεταμένη έκθεση τους σε θορύβους και ήχους μεγάλης έντασης ή στην στιγμιαία έκθεση τους σε θορύβους και ήχους ιδιαίτερα μεγάλης έντασης.

  Οι ήχοι που αντηχούν από την ύπαιθρο, το αστικό και προαστιακό περιβάλλον θεωρούνται υπεύθυνοι για την μερική ή ολική βαρηκοΐα 10 εκατομμύριων Αμερικανών.

  Από τους ισχυρούς ήχους της βαριάς κυκλοφορικής συμφόρεσης των πόλεων, τον βιομηχανικό θόρυβο, των κατασκευαστικών μηχανημάτων, των αεροπλάνων, των μηχανημάτων κοπής γκαζόν, ακόμη και του θορύβου των οικιακών συσκευών, όλος αυτός ο θόρυβος αθροιστικά προσβάλει όλους μας με επιπτώσεις στην ακοή και τον ψυχισμό μας.

  Ίσως όμως ο επικρατέστερος και πλέον τραυματικός θόρυβος για το ανθρώπινο αυτί είναι εκείνος που με την βούληση μας υφιστάμεθα, από τα ηχεία των μουσικών ρεσιτάλ, των κέντρων διασκέδασης, του αυτοκινήτου μας ή των ακουστικών μουσικής απόλαυσης, ο οποίος ανεπανόρθωτα μπορεί να τραυματίσει τα τριχωτά κύτταρα του ακουστικού οργάνου και να προκαλέσει μόνιμη βαρηκοία άλλοτε άλλου βαθμού.

 96. Θεραπεία και πρόληψη της ρινορραγίας

  How-To-Stop-A-Nose-BleedΟι περισσότερες περιπτώσεις ρινορραγίας είναι απλά ενοχλητικές, μερικές όμως είναι ιδιαίτερα ανησυχητικές και κάποιες απειλητικές για τη ζωή. Οι ρινορραγίες διακρίνονται σε δυο τύπους:

  Πρόσθια ρινορραγία: Είναι η ρινορραγία που έρχεται από το πρόσθιο τμήμα της μύτης και αρχίζει να τρέχει από το ένα ή το άλλο ρουθούνι όταν ο ασθενής είναι όρθιος ή καθιστός.

  Οπίσθια ρινορραγία: Είναι η ρινορραγία που προέρχεται βαθιά μέσα από την μύτη και το αίμα τρέχει στο στόμα και το λαιμό από το πίσω μέρος του φάρυγγα, ακόμη και όταν ο ασθενής είναι όρθιος ή καθιστός.

  Προφανώς εάν ο ασθενής είναι ξαπλωμένος ακόμη και η πρόσθια ρινορραγία φαίνεται να οδεύει και προς τις δυο κατευθύνσεις και μάλιστα όταν ο ασθενής βήχει ή φυσάει την μύτη του. Είναι σημαντικό να προσδιοριστεί ο τύπος της ρινορραγίας, γιατί η οπίσθια ρινορραγία συνήθως είναι πιο σοβαρή κατάσταση και σχεδόν πάντα απαιτεί ιατρική φροντίδα. Η οπίσθια ρινορραγία φαίνεται να προκαλείται στις μεγαλύτερες ηλικίες, σε υπερτασικά άτομα και σε περιπτώσεις τραυματισμού της μύτης και του προσώπου.

 97. Θεραπεία και πρόληψη της ρινορραγίας

  nosebleed4Οι περισσότερες περιπτώσεις ρινορραγίας είναι απλά ενοχλητικές, μερικές όμως είναι ιδιαίτερα ανησυχητικές και κάποιες απειλητικές για τη ζωή. Οι ρινορραγίες διακρίνονται σε δυο τύπους:

  Πρόσθια ρινορραγία: Είναι η ρινορραγία που έρχεται από το πρόσθιο τμήμα της μύτης και αρχίζει να τρέχει από το ένα ή το άλλο ρουθούνι όταν ο ασθενής είναι όρθιος ή καθιστός.

  Οπίσθια ρινορραγία: Είναι η ρινορραγία που προέρχεται βαθιά μέσα από την μύτη και το αίμα τρέχει στο στόμα και το λαιμό από το πίσω μέρος του φάρυγγα, ακόμη και όταν ο ασθενής είναι όρθιος ή καθιστός.

  Προφανώς εάν ο ασθενής είναι ξαπλωμένος ακόμη και η πρόσθια ρινορραγία φαίνεται να οδεύει και προς τις δυο κατευθύνσεις και μάλιστα όταν ο ασθενής βήχει ή φυσάει την μύτη του. Είναι σημαντικό να προσδιοριστεί ο τύπος της ρινορραγίας γιατί η οπίσθια ρινορραγία συνήθως είναι πιο σοβαρή κατάσταση και σχεδόν πάντα απαιτεί ιατρική φροντίδα. Η οπίσθια ρινορραγία φαίνεται να προκαλείται στις μεγαλύτερες ηλικίες, σε υπερτασικά άτομα και σε περιπτώσεις τραυματισμού της μύτης και του προσώπου.

  nosebleed6Η ρινορραγία στα παιδιά σχεδόν πάντα είναι προσθίου τύπου. Η πρόσθια ρινορραγία είναι συχνότερη στα ξηρά κλίματα ή κατά την διάρκεια των χειμερινών μηνών, όταν ο ξηρός αέρας στεγνώνει τον βλεννογόνο της μύτης ο οποίος κοριάζει και αιμορραγεί. Αυτό μπορεί να προληφθεί αν τοπικά χρησιμοποιείται λιπαντικό σκεύασμα όπως το Rhinosisam spray, στο βλεννογόνο της μύτης, στο πρόσθιο τμήμα των ρωθώνων. Εάν το πρόβλημα συνεχίζεται, θα πρέπει να επισκεφτείτε τον Λαρυγγολόγο σας, ο οποίος ενδεχομένως προτείνει καυτηρίαση του αγγείου που αιμορραγεί.

  Πως μπορείτε να σταματήσετε μια πρόσθια ρινορραγία;

  Εάν εσείς ή το παιδί σας, παρουσιάσετε μια πρόσθια ρινορραγία, μπορείτε να επιχειρήσετε τον έλεγχο της ακολουθώντας τα επόμενα βήματα:

  • Φυσήξτε τη μύτη σας και καθαρίστε την με τρεχούμενο νερό ώστε να απομακρύνετε κάθε πήγμα αίματος από το ρουθούνι που αιμορραγεί. 
  • Αμέσως μετά εφαρμόστε σταθερή πίεση στη μύτη σας, πιέζοντας μεταξύ αντίχειρα και των δυο δακτύλων τα ρουθούνια σας κατά το μαλακό τμήμα τους, εκείνο που υποχωρεί στη πίεση. 
  • Ασκείστε πίεση σταθερά για τουλάχιστον πέντε λεπτά. 
  • Κρατήστε το κεφάλι σας υψηλότερα από το επίπεδο της καρδιάς, καθισμένοι σε καρέκλα ή ξαπλωμένοι με ανασηκωμένο το κεφάλι, σε δροσερό περιβάλλον και προσπαθήστε να ηρεμήσετε όσο γίνεται περισσότερο. 
  • Εφαρμόστε ψυχρά επιθέματα πάγου στη μύτη και στο πρόσωπό σας. 

  Μέτρα πρόληψης για την υποτροπή ρινορραγίας μετά τον έλεγχο της:

  • Μη σκαλίζετε τη μύτη σας 
  • Μη φυσάτε τη μύτη σας 
  • Επιτρέπεται να τη ρουφάτε. 
  • Μη σφίγγεστε, μη σκύβετε, μη σηκώνετε βαριά αντικείμενα 
  • Κρατείστε το κεφάλι σας σε επίπεδο υψηλότερο από το επίπεδο της καρδιάς. 
  • Εφόσον η ρινορραγία δεν ελέγχεται Πλύνετε τη μύτη σας με χλιαρό τρεχούμενο νερό, φυσήξτε την καλά να απομακρυνθούν τα πήγματα αίματος. 
  • Ψεκάστε με αποσυμφορητικό ρινικό spray όπως είναι το Otrivin, το Ronal. Ακολουθήστε τις οδηγίες πίεσης κλπ 
  • Επικοινωνήστε με τον λαρυγγολόγο σας 
  • Καλέστε άμεσα τον λαρυγγολόγο σας ή επισκεφθείτε τμήμα επειγόντων περιστατικών του Νοσοκομείου 

  Εάν η ρινορραγία δεν ελέγχεται ή υποτροπιάζει

  Εάν η ρινορραγία είναι κατακλυσμική και η απώλεια αίματος μεγάλη. Εάν έχετε κρύο ιδρώτα και αισθάνεστε κουρασμένος, προφανώς από την απώλεια του αίματος. Εάν το αίμα κατευθύνεται περισσότερο προς το φάρυγγα και τον λαιμό παρά προς τους ρώθωνες.