ΑΤΥΧΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΠΤΩΣΗ (ΜΕΡΟΣ Γ)

ΑΤΥΧΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΠΤΩΣΗ (ΜΕΡΟΣ Γ)

Συνεχίζοντας από το μέρος B.

Στο σπίτι

  • Εάν τα κουφώματα των δωματίων έχουν υπερυψωμένο κατώφλι, αφαίρεσε το.
  • Τακτοποίησε έπιπλα, καλώδια, παπούτσια, παντόφλες και άλλα αντικείμενα στο σπίτι, κατά τρόπο ώστε οι διάδρομοι μετακίνησης να είναι ελεύθεροι.
  • Σταθεροποίησε τα χαλιά με αυτοκόλλητες ταινίες διπλής όψης και μη χρησιμοποιείς ελεύθερα μικρά ταπέτα που μπορεί να διπλώσουν ή να ολισθαίνουν.
  • Μη χρησιμοποιείς επισφαλείς διαδικασίες να φτάσεις ένα ράφι.
  • Ποτέ μη ανεβαίνεις σε μια καρέκλα.
  • Φρόντισε τα πατώματα να μην είναι ολισθηρά.
  • Φρόντισε οι σκάλες να είναι καλά φωτισμένες και να έχουν στερεό κάγκελο.
  • Εάν έχεις πρόβλημα όρασης τοποθέτησε φωτεινή έγχρωμη ταινία στο πρώτο και τελευταίο σκαλοπάτι ή όπου αλλάζει το επίπεδο του πατώματος.
  • Τοποθέτησε στέρεες χειρολαβές και αντιολισθητικά ταπέτα στο ντους, την μπανιέρα και κοντά στην τουαλέτα.Το κάθισμα στο ντους και ο μπάγκος καθίσματος στο μπάνιο ελαχιστοποιεί τον κίνδυνο πτώσης.
  • Τοποθέτησε διακόπτη δίπλα στη πόρτα της κρεβατοκάμαρας και δίπλα στο κρεβάτι ώστε να μην έχεις να διασχίζεις το υπνοδωμάτιο για να ανάβεις και να κλείνεις τα φώτα. Λάμπα νυχτός στο υπνοδωμάτιο, τον διάδρομο και το μπάνιο είναι μια πολύ καλή ιδέα.
  • Μεγάλη προσοχή χρειάζεται αν συγκατοικείς με παιδιά. Παρατημένα παιχνίδια ή εξαρτήματα από αυτά μπορεί να προκαλέσουν δραματική πτώση.
  • Προσοχή στις παντόφλες μιας χρήσης των ξενοδοχείων. Είναι ιδιαίτερα ολισθηρές σε υγρό πάτωμα.


Αποκατάσταση ή ελαχιστοποίηση της τάσης προς πτώση

Τι γίνεται με τα άτομα που ήδη έχουν πέσει. Αν και η αποκατάσταση δεν έχει τέλεια αποτελέσματα πρέπει να ακολουθείται συγκεκριμένο πρόγραμμα. Πρώτος στόχος είναι μια διεξοδική και πλήρη εκτίμηση της αισθητικότητας του πάσχοντα, της λειτουργίας του εγκεφάλου, των μυών και των αρθρώσεων.

Επίσης είναι απαραίτητη η λεπτομερής εκτίμηση του συστήματος ισορροπίας και η διερεύνηση των παθήσεων που έχουν σχέση με το έσω αυτί και που προκαλούν ζάλη, ίλιγγο και αστάθεια. Η λειτουργία του συστήματος ισορροπίας στο έσω αυτί, μπορεί να διαταραχθεί από τη χορήγηση ορισμένων φαρμάκων, τραυματισμό, ή εκφύλιση λόγω ηλικίας.

Ο έλεγχος της διανοητικής λειτουργίας κρίνεται αναγκαίος, διότι οι πτώσεις μπορεί να είναι σημάδι διανοητικής δυσλειτουργίας. Μια επανεκτίμηση όλων των φαρμάκων που λαμβάνει ο ασθενής έχει ιδιαίτερη σημασία.

Όλα τα προβλήματα υγείας που μπορούν να ρυθμιστούν πρέπει να αντιμετωπίζονται.

Τα προβλήματα όρασης με τη χρήση των ανάλογων διορθωτικών φακών. Προβλήματα ακοής με τη χρήση ακουστικών βαρηκοΐας. Πιθανές διόρθωσεις στη χορήγηση των φαρμάκων ώστε να λαμβάνονται οι μικρότερες απαιτούμενες δόσεις. Έλεγχος της υπέρτασης, του σακχαρώδη διαβήτη, των ορμονών του θυρεοειδή, των επιπέδων της βιταμίνης D και άλλων ιχνοστοιχείων, όπως και άλλων νοσημάτων που μπορεί να προκαλούν διαταραχές στην ισορροπία.

Η βελτίωση της κινητικότητας και της φυσικής κατάστασης με φυσιοθεραπευτική αγωγή παίζει σημαντικό ρόλο στην αποκατάσταση. Επίσης, η ψυχολογική υποστήριξη του ασθενή, ώστε να ξεπεράσει τον φόβο μιας πιθανής πτώσης και περαιτέρω τραυματισμών. Το “Π” και το μπαστούνι βοηθούν σημαντικά το αίσθημα ασφάλειας και σταθερότητας και η χρήση τους στο περιβάλλον του σπιτιού έχει ιδιαίτερη σημασία.

Απλές αλλαγές, όπως η τοποθέτηση χειρολαβών στο μπάνιο ή στους διαδρόμους, αυξάνουν την αυτοπεποίθηση του ατόμου και μειώνουν τον κίνδυνο πτώσης. Η απομάκρυνση του πάσχοντα από το καθημερινό του περιβάλλον ή οι ουσιαστικές αλλαγές σε αυτό δεν βοηθούν στη βελτίωση της τάσης για πτώσεις. Η αποκατάσταση πρέπει να εφαρμοστεί στον ασθενή όσο γίνεται πιο σύντομα εκτός νοσοκομείου και μάλιστα μέσα στο οικογενειακό του περιβάλλον, με συμμετοχή των μελλών της οικογένειας και των ατόμων που προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στο σπίτι.

Γρήγορη επιστροφή στις καθημερινές δραστηριότητες και στις διαδραστικές σχέσεις με την οικογένεια και την κοινωνία, μπορεί να σταματήσουν την οδό προς την αδράνεια, την εσωστρέφεια και την προοδευτική διανοητική και κινητική εκφύλιση.

Ανακεφαλαιώνοντας, θα επιχειρήσω με πολύ απλά λόγια να εκφράσω την σύνθετη λειτουργία της ισορροπίας που όταν διαταράσσεται μπορεί να οδηγήσει σε επεισόδια πτώσεων.

Σε ότι αφορά την κίνηση μας, την θέση μας και τη στάση μας σε σχέση με το περιβάλλον, δηλαδή την ισορροπία μας, έχει γίνει νομίζω κατανοητό ότι ο οργανισμός μας διαθέτει ένα πολύπλοκο σύστημα ελέγχου και έκφρασης αυτής της λειτουργίας.

Αυτή η λειτουργία διακρίνεται στην νευρική – αισθητηριακή της έκφραση, όπου πληροφορίες από το περιβάλλον ή από το ίδιο το σώμα οδηγούνται στο κεντρικό νευρικό σύστημα και από εκεί μετά κατάλληλη επεξεργασία δίνονται εντολές στην περιφέρεια, πώς να αντιδράσει. Και την “σωματική της έκφραση” όπου το ερειστικό σύστημα (αρθρώσεις και οστά) συνεργαζόμενο με το μυϊκό σύστημα, λαμβάνουν αυτές τις εντολές και αντιδρούν ανάλογα με τελικό αποτέλεσμα τη ισορροπία του σώματος.

Όταν ένα άτομο είναι επιρρεπές σε πτώσεις, θεωρώ ότι πρέπει να αρχίζει η ιατρική του διερεύνηση από την ΩΡΛ κλινική εξέταση και τον νευρωοτολογικό έλεγχο.

Έτσι θα προσδιοριστεί αν υπάρχει βλάβη στο περιφερικό αιθουσαίο σύστημα, το οποίο συνήθως πάσχει σε άτομα με διαταραχές της ισορροπίας, αλλά παράλληλα θα προκύψουν και στοιχεία για το αν απαιτείται περαιτέρω νευρολογική ή άλλη διερεύνηση, ώστε να ολοκληρωθεί η διάγνωση και να προγραμματιστεί η θεραπεία.

 

Ιωάννα-Ελένη (Ελεάννα) Βιρβιδάκη, PhD, CCC-SLP
Μάστερ Παθολογίας Λόγου-Ομιλίας-Κατάποσης, Πανεπ. Βοστώνης, Η.Π.Α.
Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Πανεπ. Ιωαννίνων
email: info@virvidaki.gr

Βιογραφικό.
H Ελεάννα Βιρβιδάκη γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα ενώ έλκει την καταγωγή της από τα Χανιά. Το 1994 ξεκίνησε τον κύκλο των σπουδών της στην Βοστώνη των Ηνωμένων Πολιτειών με προπτυχιακές
σπουδές ιατρικής κατεύθυνσης και συνέχισε με μεταπτυχιακές σπουδές στην Παθολογία Λόγου και Ομιλίας από το Boston University (MSc). Το 2001 απέκτησε το δίπλωμα της κλινικής επάρκειας (Certificate of Clinical Competence) στην Παθολογία Λόγου και Ομιλίας από την Αμερικάνικη Ένωση Λογοπαθολόγων και Ακοολόγων (ΑSHA), της οποίας παραμένει ενεργό μέλος έως και σήμερα. Στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και πριν την επιστροφή της στην Ελλάδα, εργάσθηκε ως υπεύθυνη λογοπαθολόγος σε μεγάλες μονάδες αποκατάστασης νευρογενών διαταραχών επικοινωνίας και κατάποσης ενώ παράλληλα προσέφερε
εθελοντικά τις υπηρεσίες της στην κλινική λογοπαθολογίας του Massachusetts General Hospital. To 2003 επέστρεψε στην Αθήνα όπου συνεργάστηκε επί σειρά ετών με το Ιατρικό Κέντρο Αθηνών και την Μονάδα Αγγειακών Εγκεφαλικών Επεισοδίων του Νοσοκομείου Αλεξάνδρα. Έχει συμμετάσχει με πολυάριθμες ανακοινώσεις ως προσκεκλημένη εισηγήτρια και συντονίστρια σε διαλέξεις και στρογγυλές τράπεζες σε ελληνικά και διεθνή συνέδρια, με επίκεντρο εισηγήσεων στην αξιολόγηση και αποκατάσταση νευρογενών διαταραχών επικοινωνίας και σίτισης-κατάποσης (δυσφαγίας). Από τα τέλη του 2009, λειτουργεί το ιδιωτικό της γραφείο στα Ιωάννινα, σήμερα ως επιστημονική υπεύθυνη της διερευνημένης διεπιστημονικής ομάδας «Λογοποίηση». Μεταξύ του 2009-2015, επιτέλεσε το διδακτικό της έργο στο τμήμα λογοθεραπείας του Πανεπιστημίου Ηπείρου ως έμμισθη επιστημονική συνεργάτης ενώ τελευταία, αποτελεί ακαδημαϊκή υπότροφο των τμημάτων λογοθεραπείας των Πανεπιστημίων Πατρών και Ιωαννίνων. Κλινικά, ασχολείται με
παιδιά, εφήβους, ενήλικες και υπερήλικες με διαταραχές ομιλίας και λόγου/γλώσσας, ενώ τα κύρια κλινικά και ερευνητικά της ενδιαφέροντα εστιάζουν στους τομείς αποκατάστασης λόγου-ομιλίας και σίτισης- κατάποσης σε επίκτητες νευρολογικές βλάβες. Σήμερα, είναι διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων με αντικείμενο τον προσυμπτωματικό έλεγχο κατάποσης στο οξύ αγγειακό
εγκεφαλικό επεισόδιο.