Καλιάφα Σπ. 1Α, Ιωάννινα, Τ.Κ. 45332

ΝΕΑ & ΑΡΘΡΑ

BLOG

Ζαλη και ασταθεια (μερος α)

zali-iliggos-golasΤο σύστημα ισορροπίας του οργανισμού μας, βοηθάει να στεκόμαστε όρθιοι, να παρατηρούμε το περιβάλλον και να προσδιορίζουμε τη σχέση μας με αυτό, να περπατάμε, να τρέχουμε και γενικά να κινούμεθα χωρίς κίνδυνο πτώσης. Η ισορροπία ελέγχεται με πληροφορίες που φτάνουν στον εγκέφαλο από τα μάτια, τα αυτιά, και από το ιδιοδεκτικό σύστημα του σώματος, δηλαδή το δέρμα, τους μυς, τις αρθρώσεις. Το σημαντικότερο ρόλο φαίνεται να παίζει το αιθουσαίο σύστημα, που βρίσκεται στο αυτί και δίνει στον εγκέφαλο πληροφορίες σχετικά με την επίδραση της βαρύτητας, της γραμμικής και γωνιακής επιτάχυνσης στο σώμα.

 

 

Τι πρέπει να κάνετε αν έχετε ζάλη και αστάθεια.

Εάν έχετε πρόβλημα ζάλης ή αστάθειας που δεν εξηγείται από κάποια προφανή αιτία, πρέπει να επισκεφτείτε τον γιατρό σας. Εάν όμως, έχετε και κάποιο από τα παρακάτω συμπτώματα, τότε πρέπει άμεσα να επισκεφθείτε ιατρείο επειγόντων περιστατικών.

  •  Πόνο στο στήθος
  •  Μούδιασμα ή μυρμήγκιασμα στα άκρα ή στο πρόσωπο
  •  Επανειλημμένες πτώσεις ή δυσχέρεια στη βάδιση
  •  Αδυναμία στα χέρια και στα πόδια
  •  Θολή όραση
  •  Μπερδεμένη ομιλία
  •  Αιφνίδια απώλεια της ακοής
  •  Σοβαρή δυσκαμψία του αυχένα
  •  Τραυματισμό στο κεφάλι
  •  Υψηλό πυρετό

Η ζάλη και η διαταραχή της ισορροπίας δεν αποτελούν νόσο, αλλά είναι συμπτώματα που μπορεί να οφείλονται σε πολλές διαφορετικές παθήσεις. Το πρώτο πράγμα που πρέπει να γίνει είναι η διαγνωστική προσπάθεια να εντοπιστεί τι κρύβεται κάτω από αυτά τα συμπτώματα. Θα πρέπει να εξετασθείτε και ο γιατρός σας θα επικεντρωθεί στον έλεγχο των αιτιών που προκαλούν διαταραχές ισορροπίας και ζάλη.

Σε πολλές περιπτώσεις η ζάλη και οι διαταραχές της ισορροπίας δεν θεραπεύονται με φάρμακα ή χειρουργικές επεμβάσεις. Στις περιπτώσεις αυτές γίνεται σοβαρή προσπάθεια να θεραπευτεί η αστάθεια και η ζάλη με διάφορες δοκιμασίες και φυσιοθεραπευτικές μεθόδους του αιθουσαίου συστήματος, που στο σύνολο τους αποτελούν αυτό που λέμε μέθοδο αποκατάστασης της ισορροπίας.

Τι είναι η ζάλη

zali-illigos

Εάν έχετε ένα περίεργο αίσθημα στο κεφάλι σας, ένα αίσθημα μέθης ή το μυαλό σας γυρίζει, ή μια αίσθηση διαταραχής της θέσης σας σε σχέση με το περιβάλλον, μια αίσθηση ότι τα πράγματα περιστρέφονται ή εσείς περιστρέφεστε, βυθίζεστε ή πατάτε σε πούπουλα, ή έχετε μια αίσθηση απώλειας της ισορροπίας, μια αίσθηση αστάθειας, τότε μπορεί να είστε ένας από τα εκατομμύρια των ανθρώπων που πάσχουν από ζάλη - ίλιγγο.
Η ζάλη είναι από τις πιο συνηθισμένες διαταραχές – συμπτώματα, που αναφέρει το 20%-30% του γενικού πληθυσμού. Οι ενήλικες πολύ συχνά ζητούν ιατρική βοήθεια γιατί ζαλίζονται.

Όταν το σύστημα ισορροπίας είναι διαταραγμένο, μπορεί να αισθάνεστε αστάθεια, ζάλη ή να έχετε ένα αίσθημα αποπροσανατολισμού. Μπορεί να βλέπετε θολά ή να αισθάνεστε κάποια κίνηση που δεν υπάρχει. Επίσης συνηθισμένο είναι το αίσθημα της περιστροφής των αντικειμένων που σας περιβάλουν, περιστροφής του ίδιου του σώματος σας ή να αισθάνεστε ότι το μυαλό σας περιστρέφεται. Όταν υπάρχει και το αίσθημα περιστροφής χαρακτηρίζουμε τη ζάλη, ίλιγγο. Σε επόμενο άθρο θα παρουσιάσουμε.

Διαβάστε εδώ το μέρος β...