Καλιάφα Σπ. 1Α, Ιωάννινα, Τ.Κ. 45332

ΝΕΑ & ΑΡΘΡΑ

BLOG

Χριστουγεννιατικη Αλλεργια

christmasΤην περίοδο των χριστουγεννιάτικων εορτών μεγάλο ποσοστό αλλεργικών ασθενών παρουσιάζει επιδείνωση των συμπτωμάτων της αλλεργίας τους. Για τον πολύ κόσμο το χριστουγεννιάτικο δένδρο και η διακόσμηση του σπιτιού σηματοδοτούν τη γιορτινή ατμόσφαιρα των ημερών που έρχονται. Όμως για σημαντικό αριθμό ατόμων με αλλεργία, σηματοδοτείται η αρχή μιας περιόδου ταλαιπωρίας λόγω της έξαρσης των αλλεργικών τους συμπτωμάτων. Οι δράστες, τα αλλεργιογόνα αυτών των εορταστικών αλλεργικών εξάρσεων, μπορεί να βρίσκονται σε μέρη ανυποψίαστα όπως, από τα καταχωνιασμένα σκονισμένα χριστουγεννιάτικα παιχνίδια, μέχρι τα τεχνητά αρώματα και το φυσικό έλατο.

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα των SiCap Industries, 3 στους 4 αλλεργικούς ασθενείς παρουσιάζουν κατά την περίοδο των Χριστουγεννιάτικων εορτών, έξαρση των αλλεργικών τους συμπτωμάτων, όπως επεισόδια κεφαλαλγίας, μπούκωμα και υγρή μύτη, ερεθισμό των ματιών και παροξυσμικό βήχα. Η έρευνα συγκλίνει στην υπόθεση ότι το φυσικό χριστουγεννιάτικο δένδρο είναι η κύρια πηγή αλλεργιογόνων.

Ερευνητική ομάδα από το Κονέκτικατ των ΗΠΑ διαπίστωσε ότι ο πληθυσμός των μυκήτων από ένα φυσικό χριστουγεννιάτικο δένδρο αυξήθηκε κατά το πενταπλάσιο των φυσιολογικών επιπέδων, μετά δυο βδομάδες παραμονής σε εσωτερικό χώρο. Αυτή η αύξηση μπορεί να αποδειχθεί προβληματική για άτομα με αλλεργία στους μύκητες.

Επίσης ο Phillip Hemmers και οι συνεργάτες του από το κέντρο αλλεργιολογίας και ανοσολογίας “Άγιος Βικέντιος” του Κονέκτικατ, ισχυρίζονται ότι τα χριστουγεννιάτικα δένδρα είναι μια άλλη πιθανή πηγή έκθεσης στους μύκητες κατά την περίοδο των διακοπών. Οι αλλεργίες σε μύκητες έχουν μια έξαρση το φθινόπωρο και μια δεύτερη κορυφή έξαρσης κατά την περίοδο των διακοπών, γεγονός που αιτιολογεί την υπόθεση των ερευνητών.

Οι ερευνητές μελέτησαν την ανάπτυξη μυκήτων ενός φυσικού χριστουγεννιάτικου δένδρου, σε ένα σπίτι στο Κονέκτικατ. Οι μύκητες αναπαράγονται με απελευθέρωση σπορίων στον αέρα. Έγιναν μετρήσεις στην ατμόσφαιρα του σπιτιού με το διακοσμημένο χριστουγεννιάτικο φυσικό δένδρο. Αυτές οι μετρήσεις έγιναν 12 φορές κατά την διάρκεια μιας περιόδου δυο εβδομάδων μεταξύ 24 Δεκεμβρίου και 6 Ιανουαρίου. Για τις τρείς πρώτες μέρες η καταμέτρηση έδωσε 800spores/m2, με φυσιολογικές ανώτατες αναμενόμενες τιμές μέχρι 1000spors/m2. Ο πληθυσμός των σπορίων αυξήθηκε μετά την 4η ημέρα, φθάνοντας τη μέγιστη τιμή την 14η μέρα στα 5000spors/m2.

Αυτά τα επίπεδα σπορίων μούχλας είναι πέντε φορές πάνω από τα φυσιολογικά αναμενόμενα στην ατμόσφαιρα του σπιτιού και ενοχοποιούνται για την έξαρση των συμπτωμάτων της αλλεργικής ρινίτιδας, αλλά και του άσθματος, των ατόμων που είναι αλλεργικά στους μύκητες. Έτσι αν δεν αισθάνεστε καλά κατά την διάρκεια των διακοπών, σκεφτείτε το χριστουγεννιάτικο δένδρο ως μια πηγή αλλεργιογόνων. (Bhatia 2007).

Άτομα με αλλεργική ευαισθησία στους μύκητες μπορεί να εμφανίσουν την περίοδο αυτή, ευρύ φάσμα συμπτωμάτων όπως, ρινική συμφόρεση, φτερνίσματα, καταρροή, ερεθισμό στα μάτια και λαιμό, παροξυσμικό βήχα, κεφαλαλγία, συμπτώματα από τις παραρρίνιες κοιλότητες. (Highfield, 2007) Ωστόσο και τα αλλεργικά στους μύκητες άτομα, έχουν δικαίωμα στη γιορτινή ατμόσφαιρα.

Συνιστάται η παραμονή στο σπίτι του φυσικού χριστουγεννιάτικου δένδρου να μη ξεπερνάει τις 7 μέρες. Το ψεύτικο χριστουγεννιάτικο δένδρο μπορεί να είναι μια καλή εναλλακτική λύση. Χρειάζεται όμως και εδώ προσοχή γιατί κατά το χρόνο της αποθήκευσης μπορεί και αυτό να γεμίσει μούχλα και σκόνη. Επιβάλλεται σχολαστικός καθαρισμός και περιποίηση του δένδρου και των διακοσμητικών παιχνιδιών κατά την αποσυσκευασία για την απομάκρυνση σκόνης και πιθανόν μούχλας ενός έτους. (Harran 2005)

Εκτός από τα χριστουγεννιάτικα δέντρα, τη περίοδο των Χριστουγέννων μπορεί να εκτεθούμε και σε άλλα αλλεργιογόνα, όπως είναι τα διακοσμητικά παιχνίδια, οι γιρλάντες, τα διακοσμητικά φωτάκια και ό,τι άλλο συντηρούμε στην αποθήκη για τη χριστουγεννιάτική διακόσμηση και έχει μολυνθεί με μούχλα και σκόνη. Επίσης, τα παραδοσιακά χριστουγεννιάτικά φαγητά και γλυκά μπορεί να αποτελέσουν πηγή τροφικής αλλεργίας. Τέλος αιτιολογικός παράγων για έξαρση συμπτωμάτων άσθματος θεωρείται ο καπνός από το τζάκι σε ανεπαρκώς αεριζόμενο χώρο. (Harran 2005)

Θα ήταν σκόπιμο αυτές τις παρατηρήσεις να τις έχετε κατά νου όταν διακοσμείτε το σπίτι σας για τις χριστουγεννιάτικες γιορτές, ειδικά αν υπάρχουν στην οικογένεια άτομα με αναπνευστικές αλλεργίες και έτσι θα δημιουργήσετε προϋποθέσεις για ασφαλείς, χαρούμενες, ευτυχισμένες γιορτές.

Bhatia, Juhie. “Live Christmas Trees Can Trigger Mold Allergies.” U.S. News. 16 Nov. 2007.
“Christmas Allergies Can Make The Holidays Anything But Fun.” Medical News Today. 28 Nov. 2006
Haran, Christine. “Does Christmas Make You Sneeze and Wheeze?” Science Daily. 24, Apr. 2005.
Highfield, Roger. “Are you Allergic to Christmas? Bah Humbug.” Telegraph. 8 Nov. 2007.