Καλιάφα Σπ. 1Α, Ιωάννινα, Τ.Κ. 45332

ΝΕΑ & ΑΡΘΡΑ

BLOG

Τα επιπεδα βιταμινης D και οι λοιμωξεις αναπνευστικου στα παιδια

VitaminiD

 

Σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες η χορήγηση βιταμίνης D μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο αναπνευστικών λοιμώξεων κατά την παιδική ηλικία.

Μελέτη που έγινε στη Μογγολία και αναφέρεται σε 250 παιδιά σχολικής ηλικία με χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D στο αίμα κατά την χειμερινή περίοδο, έδειξε ότι η επικινδυνότητα προσβολής από αναπνευστικές λοιμώξεις μειώνεται κατά 50% αν τους χορηγηθεί σε καθημερινή βάση βιταμίνη D.

Είναι γνωστό ότι, οι Μογγόλοι , σε μεγάλο ποσοστό παρουσιάζουν ανεπάρκεια των επιπέδων της βιταμίνης D κατά την διάρκεια του χειμώνα. Τα χαμηλά επίπεδα της βιταμίνης D των παιδιών της Μογγολίας, είναι ανάλογα της ανεπάρκειας που διαπιστώνεται σε ομάδες Αμερικανών κατά την διάρκεια του χειμώνα και μάλιστα σε παιδιά μαύρων, που ζουν στις βόρειες πολιτείες. Στα παιδιά της μελέτης δόθηκαν 300 IU βιταμίνης D ημερήσια. Σήμερα το εθνικό ινστιτούτο της ιατρικής των Ηνωμένων Πολιτειών προτείνει χορήγηση ημερησίως 400IU στα παιδιά των βόρειων πολιτειών, ενώ άλλες επιστημονικές ομάδες προτείνουν δοσολογία μέχρι και 1000UI για παιδιά επιρρεπή στην ανεπάρκεια της βιταμίνης.

Αυτή η μελέτη αποτελεί επιβεβαίωση της υπόθεσης ότι , η σχέση μεταξύ χαμηλών επιπέδων βιταμίνης και της συχνότητας των αναπνευστικών λοιμώξεων αιτιολογείται και ότι θεραπεύοντας την ανεπάρκεια της βιταμίνης D με ασφαλή και χαμηλού κόστους σκευάσματα, προλαμβάνεις σοβαρό αριθμό αναπνευστικών λοιμώξεων.

Το αποδεδειγμένο όφελος αναμφίβολα σχετίζεται με τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D των παιδιών της μελέτης. Κατά συνέπεια δεν αναμένεται το ίδιο όφελος αν η βιταμίνη χορηγηθεί σε παιδιά που ήδη έχουν φυσιολογικά επίπεδα βιταμίνης,. Η ερώτηση κλειδί για μελλοντικές έρευνες είναι από ποιο αρχικό επίπεδο βιταμίνης D τα παιδιά δεν θα έχουν επιπρόσθετη προστασία λαμβάνοντας σκεύασμα βιταμίνης D για της χειμερινές λοιμώξεις του αναπνευστικού.

Η βιταμίνη D είναι γνωστή για το ρόλο της στο μεταβολισμό του ασβεστίου και την υγεία του οστικού συστήματος. Πολλές πρόσφατες έρευνες δείχνουν ότι παίζει και άλλους σημαντικούς ρόλους στον οργανισμό όπως στη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.

Το σώμα παράγει βιταμίνη D με την διαδικασία της φωτοσύνθεσης όταν εκτίθεται στο ηλιακό φως. Ανεπαρκή επίπεδα βιταμίνης μπορεί να παρουσιαστούν ειδικά σε λαούς που ζουν σε περιοχές όπως οι βόρειες πολιτείες των Ηνωμένων Πολιτειών και του Καναδά, όπου το ηλιακό φως είναι ανεπαρκές για μεγάλες εποχικές περιόδους. Εδώ σημαντικό ρυθμιστικό ρόλο παίζει η διατροφή με λιπαρά ψάρια ιδιαίτερα πλούσια σε βιταμίνη D.