Καλιάφα Σπ. 1Α, Ιωάννινα, Τ.Κ. 45332

ΝΕΑ & ΑΡΘΡΑ

BLOG

Στοματικος ερωτας και στοματοφαρυγγικος καρκινος (μέρος β)

Συνεχίζοντας από το μέρος α...

karkinos-stomatikos-erotas-golas

Συχνότητα της στοματικής μόλυνσης από HPV

Μελέτες στις ΗΠΑ έχουν δείξει ότι περίπου το 7% του πληθυσμού βρίσκεται να έχει μολυνθεί από στοματικό HPV. Από το ποσοστό αυτό, μόνο στο 1% ανιχνεύεται το στέλεχος HPV-16 που κυρίως ενοχοποιείται για τον στοματοφαρυγγικό καρκίνο. Η στοματική μόλυνση από HPV είναι περίπου τρεις φορές πιο συχνή στους άνδρες από τις γυναίκες.

Συχνότητα του στοματοφαρυγγικού καρκίνου

Κάθε χρόνο, στις ΗΠΑ, περίπου 8400 άνθρωποι διαγιγνώσκονται με καρκίνο του στοματοφάρυγγα που μπορεί να προκληθεί από τον HPV. Ο Καρκίνος του στοματοφάρυγγα είναι περίπου τρεις φορές πιο συχνός στους άνδρες από τις γυναίκες.

Μετάδοση από το στόμα του HPV

ntagklas-stomatikos-erotas-mou-prokalese-karkino-egolasΜόνο λίγες μελέτες έχουν διερευνήσει, το πώς μεταδίδεται ο HPV από άνθρωπο σε άνθρωπο. Μερικές μάλιστα από αυτές τις μελέτες, οδηγούν σε αντικρουόμενα αποτελέσματα.

Μερικές μελέτες υπαινίσσονται ότι ο ιός μεταδίδεται κατά τη στοματική σεξουαλική επαφή με την γεννητική ή πρωκτική περιοχή ή και με επίμονη επαφή στόμα με στόμα. Πάντως η πιθανότητα να μολυνθεί κάποιος με στοματικό σεξ ή φιλί από άτομο που είναι μολυσμένο, δεν είναι γνωστή.

Είναι γνωστό όμως, ότι τα άτομα που συμβιώνουν επί μακρό χρόνο “μοιράζονται” τον γεννητικό HPV αν το ένα έχει προσβληθεί και το ενδεχόμενο μετά καιρό, να έχουν HPV και τα δυο είναι ισχυρό. Απαιτείται περισσότερη έρευνα για να γίνει κατανοητό πως ο στοματικός HPV μεταδίδεται.

Μέτρα μείωσης της μεταδοτικότητας του στοματικού HPV

Δεν υπάρχουν για την ώρα μελέτες που να έχουν διερευνήσει τους τρόπους πρόληψης στη μετάδοση του στοματικού HPV. Ωστόσο γίνεται αποδεκτό ότι η σωστή χρήση προφυλακτικών κατά τον στοματικό έρωτα, μειώνει σημαντικά την μετάδοση στοματικού HPV, δεδομένου ότι τα προφυλακτικά λειτουργούν ως φραγμοί στη μετάδοση του ιού. Απαιτούνται περισσότερες μελέτες για να γίνει κατανοητό πώς ο στοματικός HPV μεταδίδεται από άτομο σε άτομο, πώς αυτό είναι δυνατόν να προληφθεί και ποιά άτομα είναι επιρρεπή να παρουσιάσουν νόσο λόγω της μόλυνσης τους από στοματικό HPV.

Τεστ για την διάγνωση του στοματικού HPV

Δεν υπάρχει εγκεκριμένο τεστ για την διάγνωση του HPV στο στόμα ή στο λαιμό. Ο έλεγχος για στοματική μόλυνση από HPV έχει αμφίβολα αποτελέσματα και μέχρι στιγμής δεν αναπτύχθηκε μέθοδος ρουτίνας. Η ενημέρωση σας, ώστε να είναι γνωστά τα συμπτώματα πιθανής νόσου και η ενημέρωση του προσωπικού σας ΩΡΛ για την εμφάνιση πιθανών συμπτωμάτων, μπορεί να φανεί χρήσιμη στη διερεύνηση ενός σεναρίου, αρχικού σταδίου νεοπλασματικής νόσου στο στοματοφάρυγγα.


Εμβολιασμός για την πρόληψη μόλυνσης από στοματικό HPV και τον στοματοφαρυγγικό καρκίνο

Τα εμβόλια HPV που διατίθενται σήμερα στην αγορά έχουν αναπτυχθεί για πρόληψη του καρκίνου της μήτρας και άλλων λιγότερα συχνών καρκίνων των γεννητικών οργάνων. Είναι ενδεχόμενο ότι το εμβόλιο θα προφυλάξει και την ανάπτυξη καρκίνου του στοματοφάρυγγα, εφ όσον αναχαιτίζει την πρωτολοίμωξη από στοματικό HPV και μάλιστα των στελεχών που είναι υπεύθυνα για την ανάπτυξη καρκίνου του στοματοφάρυγγα. Πάντως μελέτες που να αποδεικνύουν ότι ο εμβολιασμός προλαμβάνει την ανάπτυξη στοματοφαρυγγικού καρκίνου δεν έχουν ακόμη πραγματοποιηθεί.
Προσωπική εκτίμηση. Η μόλυνση των γεννητικών οργάνων από HPV σε καμιά περίπτωση δεν σημαίνει και προσβολή από στοματικό HPV. Σε κάθε περίπτωση, ο στοματικός HPV μόνο σποραδικά ή και σπάνια οδηγεί σε ανάπτυξη κακοήθους νοσήματος. Ωστόσο αν εσείς έχετε μολυνθεί ή ο σύντροφός σας, από γεννητικό HPV, ενημερώστε τον ΩΡΛ σας και στον ετήσιο έλεγχο, check up. εντάξτε μια ΩΡΛ κλινική εξέταση.

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε:

http://www.cdc.gov/STD/
http://www.cdc.gov/hpv/index.html
http://www.cdc.gov/vaccines/vpd-vac/hpv/
http://www.cdc.gov/cancer/cervical/basic_info/screening.htm
http://www.cdc.gov/cancer/nbccedp/