Καλιάφα Σπ. 1Α, Ιωάννινα, Τ.Κ. 45332

ΝΕΑ & ΑΡΘΡΑ

BLOG

Στοματικος ερωτας και στοματοφαρυγγικος καρκινος (μέρος α)

Ιός των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV) και στοματοφαρυγγικός καρκίνος 

Η σοκαριστική κοινοποίηση του Michel Daglas ότι ο καρκίνος στον στοματοφάρυγγα του, οφείλεται σε στοματικό έρωτα, πέρασε στα ψιλά. Ωστόσο κρύβει σημαντικές αλήθειες

Ο ιός των ανθρωπίνων θηλωμάτων γνωστός ως HPV, μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα υγείας όπως είναι τα γεννητικά κονδυλώματα και ορισμένες μορφές καρκίνου. Ωστόσο στις περισσότερες περιπτώσεις, η λοίμωξη από HPV υποχωρεί από μόνη της, πριν προκαλέσει κάποιο πρόβλημα υγείας.

Μόλυνση HPV των γεννητικών οργάνων 

Γνωστή ως μόλυνση από τον ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων, είναι η πιο κοινή σεξουαλικά μεταδιδόμενη λοίμωξη. Οι περισσότεροι τύποι του HPV δεν είναι επιβλαβείς για τον άνθρωπο. 40 και πλέον τύποι του HPV μπορεί να μολύνουν τη περιοχή των γεννητικών οργάνων, όπως επίσης το στόμα και το λαιμό. Τα άτομα που μολύνονται από τον HPV, συνήθως δεν γνωρίζουν ότι έχουν μολυνθεί.

Στοματική μόλυνση HPV

Οι ίδιοι τύποι του HPV που μολύνουν τη γεννητική περιοχή μπορεί να μολύνουν το στόμα και το λαιμό. Ο HPV που ανιχνεύεται στο στόμα και το λαιμό λέγεται «στοματικός HPV." Μερικά στελέχη του στοματικού HPV , γνωστά ως "στελέχη υψηλού κινδύνου", μπορεί να προκαλέσουν καρκίνο στη περιοχή της κεφαλής και του λαιμού. Ενώ άλλα στελέχη HPV του στόματος, γνωστά ως “χαμηλού κινδύνου στελέχη” μπορεί να προκαλέσουν στο στόμα και το λαιμό μόνο κονδυλώματα . Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι HPV λοιμώξεις όλων των τύπων υποχωρούν χωρίς να προκαλέσουν νόσο.

Καρκίνος κεφαλής και τραχήλου που προκαλείται από HPV

Η μόλυνση από HPV μπορεί να οδηγήσει στην ανάπτυξη στοματοφαρυγγικού καρκίνου, ο οποίος συνήθως εντοπίζεται στη βάση της γλώσσας, τις αμυγδαλές, αλλά και χαμηλότερα, στον υποφάρυγγα και λάρυγγα.

Η μόλυνση από HPV μπορεί να οδηγήσει στην ανάπτυξη καρκίνου του στοματοφάρυγγα και του λάρυγγα.

Ο HPV στη μολυσμένη περιοχή του βλεννογόνου, μπορεί να μεταλλάξει τα φυσιολογικά κύτταρα σε καρκινικά. Η μετάλλαξη αυτή των κυττάρων δεν γίνεται αντιληπτή. Στις περισσότερες περιπτώσεις λοίμωξης, ο οργανισμός με το ανοσοποιητικό του σύστημα, οργανώνει την άμυνα του έναντι του HPV και τα κύτταρα της προσβεβλημένης περιοχής μεταπίπτουν στη φυσιολογική τους κατάσταση, πριν μεταλλαχτούν σε καρκινικά. Όταν όμως ο οργανισμός δεν ελέγξει τη λοίμωξη και ο ιός παραμείνει ενεργός, τότε ο HPV μπορεί να προκαλέσει ορατές βλάβες και ορισμένοι τύποι του, μπορεί να οδηγήσουν στην ανάπτυξη καρκίνου του στοματοφάρυγγα, του υποφάρυγγα ή του λάρυγγα. Ο καρκίνος που προκαλείται από HPV χρειάζεται, μετά την αρχική μόλυνση, χρόνια για να εκδηλωθεί. Δεν είναι σαφές αν η μόλυνση από HPV είναι αρκετή από μόνη της, να προκαλέσει καρκίνο ή αν άλλοι παράγοντες όπως, το κάπνισμα, η κατανάλωση αλκοολούχων ποτών, η γαστρο-οισοφαγική παλινδρόμηση, αλληλεπιδρούν με τον HPV για να προκαλέσουν τελικά την καρκινική μετάλλαξη.

Σημεία και συμπτώματα του στοματοφαρυγγικού καρκίνου;

Επίμονος πονόλαιμος, ωταλγία ή υποτροπιάζουσα ορώδη ωτίτιδα, επίμονη βραχνάδα, πόνος ή δυσκολία στη κατάποση που επιμένει, διόγκωση των τραχηλικών λεμφαδένων ή ανεξήγητη απώλεια βάρους, είναι τα συνήθη συμπτώματα που μπορεί να έχουν σχέση με ανάπτυξη στοματοφαρυγγικού και λαρυγγικού καρκίνου. Ωστόσο η νόσος μπορεί να εξελιχθεί χωρίς τα συμπτώματα να γίνονται εμφανή.

Διαβάστε εδώ το δεύτερο μέρος...