Καλιάφα Σπ. 1Α, Ιωάννινα, Τ.Κ. 45332

ΝΕΑ & ΑΡΘΡΑ

BLOG

Στοματικες εκδηλωσεις HIV/AIDS

01 Το σύνδρομο της επίκτητης ανοσοανεπάρκειας – AIDS από εικοσαετίας έχει προκαλέσει σημαντικές επιπτώσεις στην ψυχοσεξουαλική συμπεριφορά των ατόμων και διαφοροποίησε ουσιαστικά τις προσωπικές σχέσεις.

Οι στοματικές βλάβες της λοίμωξης από τον Ιό της Ανθρώπινης Ανοσοανεπάρκειας (HIV Human Immunodeficiency Virus) είναι ιδιαίτερα σημαντικές γιατί εκδηλώνονται σε μεγάλο ποσοστό των οροθετικών ατόμων, όπως και στα πρώιμα στάδια της ανάπτυξης του AIDS.

Οι κυριότερες στοματικές εκδηλώσεις της HIV λοίμωξης είναι: η τριχωτή λευκοπλακία και η ψευδομεμβρανώδης μορφή μυκητίασης.

Η τριχωτή λευκοπλακία εκδηλώνεται με την εμφάνιση λευκών πλακών παραλλήλων μεταξύ τους, που εντοπίζονται κάθετα στα πλάγια της γλώσσας και από τις δυο πλευρές. Είναι μια κατάσταση που δεν προκαλεί συμπτώματα και δε σχετίζεται με τη λευκοπλακία του στόματος, η οποία θεωρείται προκαρκινική βλάβη. Μπορεί να υποχωρεί αυτόματα και να επανεμφανίζεται.

02

Η τριχωτή λευκοπλακία οφείλεται στον ιό Epstein-Barr και είναι ιδιαίτερα σημαντική καθώς αποτελεί πρώιμη κλινική εκδήλωση της ανάπτυξης AIDS, ενώ η έκταση και η βαρύτητά της δε σχετίζονται με το στάδιο της HIV λοίμωξης.

03Η ψευδομεμβρανώδης μορφή καντιντίασης εμφανίζεται με υπόλευκες ή κιτρινωπές αλλοιώσεις του στοματικού βλεννογόνου (μοιάζουν με πήγματα γάλακτος), που αποκολλώνται εύκολα και αφήνουν εξέρυθρες περιοχές. Μπορεί να αναπτυχθεί οπουδήποτε στο στόμα. Ο ασθενής ενδέχεται να παραπονεθεί για κάψιμο, ξηροστομία, ανορεξία, δυσγευσία ή πόνο.

04

Άλλη μορφή καντινίασης που μπορεί να παρατηρηθεί σε οροθετικά άτομα είναι η ερυθηματώδης ή υπερπλαστική μορφή. Η καντιντίαση είναι υψηλής διαγνωστικής και προγνωστικής αξίας για την εξέλιξη της πορείας της HIV λοίμωξης.

05

Άλλη στοματική εκδήλωση της HIV λοίμωξης είναι το γραμμοειδές ερύθημα των ούλων. Εμφανίζεται ως μία έντονη ερυθρή ζώνη στο βλεννογόνο, κατά μήκος των ούλων, η οποία όμως δε σχετίζεται με την παρουσία οδοντικής μικροβιακής πλάκας.

06

Σε οροθετικούς ασθενείς μπορεί επίσης να παρατηρηθεί η ελκονεκρωτική ουλίτιδα ή περιοδοντίτιδα. Διαταραχή που συνίσταται σε επώδυνες νεκρωτικές ελκώσεις των μεσοδοντίων θηλών, δηλαδή της κορυφής των ούλων που βρίσκονται ανάμεσα στα δόντια. Συνήθως, συνυπάρχει έντονη δυσοσμία, αιμορραγία και έντονος πόνος.

07

Τέλος οι ασθενείς που πάσχουν από HIV λοίμωξη μπορεί να αναπτύξουν διάφορα κακοήθη νοσήματα στη στοματική κοιλότητα όπως είναι το σάρκωμα Kaposi και το μη-Hodgkin λέμφωμα, ενώ μπορεί να εμφανίσουν και συνοδές στοματικές λοιμώξεις από τον ιό του έρπητα (HSV) ή από τον ιό του ανθρωπίνου θηλώματος (HPV).

Στο Ελληνικό κλινικό site www.HIVAIDS.gr θα ενημερωθείτε πληρέστερο για τις λοιμώξεις HIV/AIDS.