Καλιάφα Σπ. 1Α, Ιωάννινα, Τ.Κ. 45332

ΝΕΑ & ΑΡΘΡΑ

BLOG

Το ροχαλητο και το παιδι

getting-toddlers-sleep

 

Το ροχαλητό μπορεί να προκαλεί δυσφορία στη συζυγική ζωή και συχνά το ζευγάρι καταλήγει να κοιμάται σε ξεχωριστές κρεβατοκάμαρες.

‘Όταν όμως όλος αυτός ο βασανιστικός θόρυβος παράγεται από το νήπιο της οικογένειας αναστατώνει όλη την οικογένεια και γεμίζει ερωτηματικά αγωνίας τους γονείς, στους οποίους πλανάται το ερώτημα μήπως σημαίνει πολύ περισσότερα για την υγεία του νηπίου πέρα από την βασανιστική θορυβώδη ενόχληση.

Πρόσφατες επιστημονικές έρευνες δείχνουν ότι το ποσοστό παιδιών ηλικίας 2-5 ετών που έχουν επίμονο παρατεταμένο θορυβώδες ροχαλητό τουλάχιστον 2 φορές την εβδομάδα, είναι αξιοσημείωτο.

Αυτά τα παιδιά παρουσιάζουν διαταραγμένη συμπεριφορά σε σχέση με τα συνομήλικα τους, είναι νευρικά, υπερκινητικά, παρουσιάζουν αδυναμία συγκέντρωσης και καταθλιπτική συμπεριφορά. Επίσης χαρακτηριστική είναι η κινητικότητα αυτών των παιδιών κατά τη διάρκεια του ύπνου.

Τα παιδία αυτά συνήθως έχουν αναπνευστικά προβλήματα.

Είναι αξιοσημείωτο ότι τα παιδιά που θηλάζουν φαίνεται να προστατεύονται κατά κάποιο τρόπο και να μη εκδηλώνουν σοβαρό ροχαλητό. Αυτό γίνεται σαφέστερο στα παιδιά που έχουν θηλάσει παρατεταμένα.

Τα παιδιά είναι φυσιολογικό να ροχαλίζουν περιστασιακά. Το επίμονο όμως, παρατεταμένο έντονο ροχαλητό είναι λόγος περαιτέρω διερεύνηση.