Καλιάφα Σπ. 1Α, Ιωάννινα, Τ.Κ. 45332

ΝΕΑ & ΑΡΘΡΑ

BLOG

Ωτοασπιδες την Ανασταση; Ακουγεται τρελο...(μερος β)

98

Συνεχίζοντας από το μέρος α...

Συμπτώματα του ακουστικού τραύματος

Το κύριο σύμπτωμα του ακουστικού τραύματος είναι η βαρηκοΐα.
Στις περισσότερες περιπτώσεις οι πάσχοντες αρχικά παραπονούνται ότι δεν αντιλαμβάνονται ήχους υψηλών συχνοτήτων. Ωστόσο μπορεί να εκδηλωθεί και πρόβλημα αντίληψης ήχων χαμηλότερων συχνοτήτων . Ο ακοολογικός έλεγχος στόχο έχει να προσδιοριστεί η έκταση των συχνοτήτων που επηρέασε το ακουστικό τραύμα.

Η εμφάνιση βουητού είναι το σημαντικότερο σύμπτωμα που δείχνει ότι το αυτί προσβλήθηκε από ακουστικό τραύμα. Το ελαφρύ έως και μέτριο βουητό γίνεται περισσότερο αντιληπτό στο ήσυχο περιβάλλον. Το βουητό ή εμβοές, μπορεί να προκληθεί από τη χρήση φαρμάκων, από την διαταραχή της ροής του αίματος στα αγγεία, από παθήσεις του κοχλία ή του ακουστικού νεύρου και οπωσδήποτε μπορεί να εμφανιστεί και να συνοδεύει ακουστικό τραύμα το οποίο προκλήθηκε από έκθεση σε έντονο θόρυβο.

Το βουητό μπορεί να είναι παροδικό ή μόνιμο. Ένα βουητό που διαρκεί σε χρόνο είναι ικανό σύμπτωμα για να υποπτευθεί κανείς ακουστικό τραύμα. Στο αιφνίδιο ακουστικό τραύμα μπορεί να εκδηλωθεί αίσθημα ζαλάδας και ιλίγγου, το οποίο όμως σταδιακά υποχωρεί.

Διαγιγνώσκοντας το ακουστικό τραύμα

Για τη διάγνωση του ακουστικού τραύματος πρέπει ο ΩΡΛ να ενημερωθεί σε τι είδους ήχους, ποιάς έντασης και για τι χρονικά διαστήματα έχετε εκτεθεί κατά τη διάρκεια της ζωής σας. Με την ακοολογική εξέταση και το ακοόγραμμα θα διαπιστωθεί το εύρος των συχνοτήτων που ενδεχομένως επηρεάστηκαν από το ακουστικό τραύμα και σε τι βαθμό.

Θεραπεύοντας το ακουστικό τραύμα

Τεχνική βοήθεια της ακοής.
Ενώ η απώλεια ακοής μπορεί να αντιμετωπιστεί, δεν μπορεί να θεραπευτεί. Ο ΩΡΛ σας, μπορεί να συστήσει ακουστικό βοήθημα για την αποκατάσταση της απώλειας της ακοής σας, όπως ακουστικά βαρηκοΐας.

Προστασία από ηχητικούς τραυματισμούς
Ο ΩΡΛ, θα σας συστήσει να εφαρμόζετε ωτασπίδες την ώρα της δουλειάς αν εργάζεστε σε περιβάλλον βιομηχανικού θορύβου. Σε εργασίες με περιβάλλον υψηλού βιομηχανικού θορύβου είναι υποχρέωση των εργοδοτών να προμηθεύουν τους εργαζόμενους με ωτασπίδες.

99Φαρμακευτική Αγωγή

Σε ορισμένες περιπτώσεις η χορήγηση κατάλληλης φαρμακευτικής αγωγής και ειδικότερα από του στόματος κορτικοστεροειδή ή με ενδοτυμπανική έγχυση, μπορεί να θεωρηθεί σκόπιμη θεραπεία για να βοηθήσει το ακουστικό τραύμα και ενδεχομένως την μερική ή πλήρη αποκατάσταση του. Επίσης φαίνεται να αποδίδει η θεραπεία υπερβαρικού οξυγόνου αν εφαρμοστεί έγκαιρα. Η αποτελεσματικότητα της φαρμακευτικής αγωγής φαίνεται να έχει άμεση σχέση με το χρόνο χορήγησης. Όσο πιο κοντά στο επεισόδιο εφαρμοστεί τόσο μεγαλύτερο είναι το ενδεχόμενο να είναι αποτελεσματική.

Εάν η βαρηκοΐα εκτιμηθεί από τον ΩΡΛ ως μόνιμη και μη ανατάξιμη κατάσταση συνιστάται οπωσδήποτε η προστασία των αυτιών με ωτασπίδες στο μέλλον για αποφυγή περαιτέρω επιδείνωσης.

Πρόγνωση του ακουστικού τραύματος
Το ακουστικό τραύμα και η απώλεια ακοής που το συνοδεύει, δεν μπορούν να αντιστραφούν και μετά πάροδο δεκαπενθημέρου από την προσβολή θεωρούνται μόνιμη μη ανατρέψιμη κατάσταση. Αν ο ασθενής σχολαστικά προστατεύει τα αυτιά του από τραυματικούς θορύβους θα μπορέσει να διατηρήσει την ακοή του στα επίπεδα που διαμορφώθηκαν μετά το ακουστικό τραύμα.

Διαβάστε εδώ για τον θορυβο...