Καλιάφα Σπ. 1Α, Ιωάννινα, Τ.Κ. 45332

ΝΕΑ & ΑΡΘΡΑ

BLOG

Ωτοασπιδες την Ανασταση; Ακουγεται τρελο...(μερος α)

97Η πατροπαράδοτη συνήθεια της ρουκέτας και των εκρήξεων αυτοσχέδιων ή αγοραστών μηχανισμών κρότου – λάμψης, είναι το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της Ελληνικής Ανάστασης σε όλη την επικράτεια και κυρίως στα νησιά μας. Δίνει το ιδιαίτερο χρώμα!!! … αλλά εγκυμονεί και πολλούς σοβαρούς κινδύνους!!! Ο συνηθέστερος και μάλιστα αόρατος τραυματισμός, από τις εκρήξεις είναι το ακουστικό τραύμα που όχι σπάνια μπορεί να αφήσει σοβαρή ακουστική αναπηρία και βασανιστικό επίμονο βουητό στο αυτί. Δεν είναι σπάνιο, ανυποψίαστα παιδάκια να φεύγουν από την Ανάσταση με σοβαρή ακουστική βλάβη. Η πιο αποτελεσματική αντιμετώπιση του προβλήματος είναι η πρόληψη. Ας μη φανεί λοιπόν υπερβολή το βράδυ της Ανάστασης τουλάχιστον τα παιδιά να προστατεύουν τα αυτιά τους με ωτασπίδες. Ωτοασπίδες προμηθεύεστε από τα φαρμακεία και τα καταστήματα ακουστικών βαρηκοΐας. Αν ωστόσο εκτεθείτε στο θόρυβο της έκρηξης δεν πρέπει να αδιαφορήσετε.

 Tί είναι ακουστικό τραύμα;
Ακουστικό τραύμα είναι ένας τραυματισμός στο έσω αυτί, δηλαδή το κύριο όργανο της ακοής από νευρικό ιστό, ο οποίος συνήθως προκαλείται από έκθεση σε θόρυβο μεγάλης έντασης. Αυτός ο τραυματισμός μπορεί να προκληθεί από προσβολή ακόμη και μιας φοράς, ιδιαίτερα υψηλής έντασης θορύβου ή με επανειλημμένες προσβολές θορύβου χαμηλότερης έντασης, για μεγάλη χρονική περίοδο. Επίσης, τραυματισμοί στο κεφάλι που προκαλούν ρήξη του τυμπανικού υμένα ή κάταγμα στο όργανο της ακοής, μπορεί να οδηγήσουν σε ακουστικό τραύμα. Η τυμπανική μεμβράνη προστατεύει το μέσο και το έσω αυτί από το εξωτερικό περιβάλλον. Επίσης προωθεί ακουστικά σήματα προς τον εγκέφαλο με τη μορφή μικρών δονήσεων. Το ακουστικό τραύμα μπορεί να τραυματίσει ή να διακόψει τη συνέχεια της αλυσίδας των οσταρίων (σφύρα, άκμων, αναβολέας) που μεταφέρουν τις δονήσεις στον εγκέφαλο ή να προκαλέσει βλάβη στον νευρικό ιστό στο έσω αυτί, με αποτέλεσμα απώλεια ακοής.

Τύποι ακουστικού τραύματος
Όταν τα συμπτώματα οδηγούν στη διάγνωση του ακουστικού τραύματος, θα πρέπει να γίνει διαφορική διάγνωση αν το ακουστικό τραύμα οφείλεται σε τραυματισμό στο κεφάλι ή στην έκθεση σε θόρυβο μεγάλης έντασης. Αυτό θα προσδιορίσει τη θεραπευτική προσέγγιση. Επίσης, ο βαθμός και η βαρύτητα του ακουστικού τραύματος προσδιορίζει την κατάλληλη θεραπευτική αγωγή.

Ποιά άτομα είναι υψηλού κινδύνου για ακουστικό τραύμα

  • Άτομα μου εργάζονται σε περιβάλλον βιομηχανικού θορύβου και χειρίζονται μηχανήματα για μεγάλες χρονικές περιόδους.
  • Άτομα που ζουν και εργάζονται σε περιβάλλον με υψηλής έντασης θόρυβο, μουσικό ή άλλο, ο οποίος διαρκεί για μεγάλες χρονικές περιόδους.
  • Άτομα που συνηθίζουν να παρακολουθούν ζωντανές μουσικές εκδηλώσεις με ιδιαίτερα υψηλές εντάσεις ήχου ή εργάζονται σε αυτούς τους χώρους.
  • Σκοπευτές, κυνηγοί και γενικά άνθρωποι που χρησιμοποιούν όπλα χωρίς ωτασπίδες
  • Άνθρωποι που τυχαία εκτίθενται σε εκπυρσοκροτήσεις όπλων, δυναμίτιδας, μπουρλότων, βαρελότων, ρουκετών και άλλων εξαιρετικά δυνατών ήχων από πολύ κοντά και χωρίς τον κατάλληλο εξοπλισμό, όπως ωτοασπίδες.

Η έκθεση σε ήχους έντασης μεγαλύτερης των 85db συνεχώς και για πολλές ώρες, αποτελεί υψηλό κίνδυνο για πρόκληση ακουστικού τραύματος, όπως συμβαίνει σε επαγγελματίες νυχτερινών κέντρων, DJ, κλπ. Αλλά και σε άτομα που συνηθίζουν να συχνάζουν σε ανάλογα κέντρα διασκέδασης. Εδώ γίνεται προσπάθεια από το γιατρό να εξοικειωθούν αυτά τα άτομα στην ένταση των 90db ώστε να την αναγνωρίζουν και να παίρνουν τα κατάλληλα μέτρα.

Διαβάστε εδώ το μέρος β...