Καλιάφα Σπ. 1Α, Ιωάννινα, Τ.Κ. 45332

ΝΕΑ & ΑΡΘΡΑ

BLOG

Τι ειναι η νοσος του Meniere (μερος α)

meniereΗ νόσος του Meniere, που ονομάζεται και ιδιοπαθής ενδολεμφικός ύδρωπας, είναι μια διαταραχή που αφορά το έσω αυτί. Αν και η αιτία που την προκαλεί παραμένει άγνωστη, ωστόσο θεωρείται αποτέλεσμα διαταραχής στη πίεση της ενδολέμφου (υγρό στο έσω αυτί).

Η νόσος του Meniere είναι μια από τις πιο συχνές αιτίες που προκαλούν λαβυρινθικό ίλιγγο, δηλαδή ίλιγγο που προκαλείται από διαταραχή της λειτουργίας του λαβυρίνθου στο έσω αυτί. Στις περισσότερες περιπτώσεις προσβάλλεται το ένα αυτί, αλλά αναφέρονται και προσβολές αμφίπλευρες σε ποσοστό 15% του συνόλου των πασχόντων.

Ποια είναι τα συμπτώματα της νόσου του Meniere;

Τα συμπτώματα της νόσου είναι:

  • Επεισόδια ιλίγγου, συνήθως περιστροφικού (αίσθημα περιστροφής),
  • Αίσθημα απώλειας της ακοής,
  • Εμβοές στο αυτί που πάσχει (συνεχές υποκειμενικό βουητό στο αυτί σε πρίμες ή μπάσες συχνότητες)
  • Αίσθημα βουλωμένου , μπουκωμένου αυτιού.

Το πιο θορυβώδες και ανησυχητικό σύμπτωμα για τον ασθενή είναι ο ίλιγγος. Περιγράφεται σαν αίσθημα υποκειμενικής κίνησης ενώ κίνηση αντικειμενικά δεν υπάρχει.

Ο ίλιγγος συνήθως προκαλείται ή συνοδεύει διαταραχές που έχουν σχέση με το έσω αυτί (λαβύρινθος). Ωστόσο μπορεί να αποτελεί και σύμπτωμα διαταραχών του κεντρικού νευρικού συστήματος. Ο ίλιγγος στη νόσο του Meniere εμφανίζεται κατά επεισόδια, συνήθως ως αίσθημα περιστροφής που συνοδεύεται από αίσθημα αστάθειας στη βάδιση, ναυτία και ενίοτε εμετό. Ο ίλιγγος διαρκεί από 20 λεπτά μέχρι δυο ώρες ή και περισσότερο. Κατά τη διάρκεια των επεισοδίων το άτομο που πάσχει συνήθως είναι ανήμπορο να εκτελέσει καθημερινές δραστηριότητες στη δουλειά ή στο σπίτι. Μπορεί για κάποιες ώρες να εμφανιστεί υπνηλία και το αίσθημα της αστάθειας να συνεχίσει για πολλές μέρες.

Στα αρχικά στάδια της νόσου ενδεχομένως εμφανιστεί παροδική βαρηκοΐα ειδικά στις χαμηλές και μέσες συχνότητες (μπάσα, μέσα). Στην εξέλιξη της νόσου συνήθως εγκαθίσταται μόνιμη βαρηκοΐα, η οποία αφορά όλο το εύρος των συχνοτήτων. Έντονοι ήχοι στο προσβεβλημένο αυτί, μπορεί να προκαλούν δυσανεξία και δυσφορία (σύμπτωμα υπερακουσίας).

Στη νόσο του Meniere οι εμβοές (το βουητό στο αυτί) και το αίσθημα πληρότητας, έρχονται και να παρέρχονται συνοδεύοντας τις διακυμάνσεις της ακουστικής ικανότητας, πριν ή κατά την διάρκεια της προσβολής. Σπανιότερα είναι μόνιμες και σταθερές.

Τα συμπτώματα της νόσου του Meniere μπορεί να αποτελούν παροδική βασανιστική κατάσταση ή να προκαλούν σοβαρή αναπηρία αν τα επεισόδια του ιλίγγου είναι έντονα και εμφανίζονται συχνά, χωρίς προειδοποίηση.

Διαβάστε εδώ το μέρος β...