Καλιάφα Σπ. 1Α, Ιωάννινα, Τ.Κ. 45332

ΝΕΑ & ΑΡΘΡΑ

BLOG

Μεση ωτιτιδα και η θεραπεια της (μερος α)

Τι είναι μέση ωτίτιδα;

otitidamesa1

Μέση ωτίτιδα σημαίνει φλεγμονή στο μέσο αυτί. Η φλεγμονή αυτή είναι αποτέλεσμα μικροβιακής λοίμωξης ή λοίμωξης από ιούς που προσβάλει το μέσο αυτί. Μπορεί να προσβάλει το ένα ή και τα δυο αυτιά ταυτόχρονα.
Η μέση ωτίτιδα είναι το συχνότερο πρόβλημα που διαπιστώνεται σε παιδιά όταν επισκέπτονται τον παιδίατρο. Αποτελεί επίσης τη συχνότερη αιτία απώλειας ακοής στην παιδική ηλικία. Η βαρηκοΪα αυτή συνήθως είναι παροδικό φαινόμενο.
Η μέση ωτίτιδα αν και νόσος της παιδικής ηλικίας σποραδικά προσβάλει και ενήλικες. Η συχνότητα των προσβολών είναι αυξημένη τον χειμώνα και στην αρχή της άνοιξης.

Είναι σοβαρή νόσος;

Ναι, είναι σοβαρή νόσος γιατί προκαλεί έντονο πόνο και σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να οδηγήσει σε βαρηκοΐα, η οποία στα παιδιά, μπορεί να επηρεάσει τις μαθησιακές ικανότητες και να καθυστερήσει την ανάπτυξη του λόγου.
Σε κάθε περίπτωση αν αντιμετωπισθεί έγκαιρα και αποτελεσματικά καταλήγει σε ίαση και η ακοή αποκαθίσταται σε φυσιολογικά επίπεδα.
Σοβαρή επιπλοκή της μέσης ωτίτιδας, σήμερα όχι συνηθισμένη, είναι η μαστοειδίτιδα που προκαλείται όταν η λοίμωξη επεκταθεί σε άλλα, γειτονικά μόρια της κεφαλής όπως στις μαστοειδείς.
Είναι λοιπόν σημαντικό να γνωρίζει κανείς τα συμπτώματα της μέσης ωτίτιδας και όταν τα διαπιστώνει να απευθύνεται αμέσως στο γιατρό του.

Πώς λειτουργεί το αυτί;

  • Το έξω αυτί συγκεντρώνει ήχους από το περιβάλλον μας.
  • Το μέσο αυτί είναι μια κοιλότητα σε μέγεθος μπιζελιού, γεμάτη αέρα, που χωρίζεται από το έξω αυτί αεροστεγώς με μια μεμβράνη υφής λαδόκολλας, τον τυμπανικό υμένα.

Σε επαφή με τον τυμπανικό υμένα έρχεται αλυσίδα από τρία μικροσκοπικά κοκαλάκια, τη σφύρα, τον άκμονα και τον αναβολέα, που γεφυρώνει την τυμπανική μεμβράνη με το έσω αυτί.
Όταν τα ηχητικά κύματα προσπίπτουν στην τυμπανική μεμβράνη αυτή δονείται και βάζει σε κίνηση στην αλυσίδα των οσταρίων τα οποία μεταφέρουν την δόνηση στο έσω αυτί.

Το έσω αυτί τροποποιεί τη δόνηση σε ηλεκτρικό σήμα, το οποίο μεταφέρεται στον εγκέφαλο και μεταφράζεται σε ήχο.                                                             Το έσω αυτί διαθέτει και το όργανο για την ισορροπία μας, τον οπίσθιο λαβύρινθο.

Ένα φυσιολογικό μέσο αυτή περιέχει αέρα, που έχει πίεση ίση με την ατμοσφαιρική. Έτσι δημιουργούνται συνθήκες που διευκολύνουν τη δόνηση, όταν το ηχητικό κύμα προσπίπτει στον τυμπανικό υμένα.
Ο αερισμός και η εξισορρόπηση της ατμοσφαιρικής πίεσης στο μέσο αυτή επιτυγχάνεται από την λειτουργία της ευσταχιανής σάλπιγγας.
Η ευσταχιανή σάλπιγγα είναι ένας λεπτός σωλήνας που συνδέει το μέσο αυτή με το πίσω μέρος της μύτης (επιφάρυγγα).
Στο χασμουρητό και την κατάποση, όταν κάποιες φορές, ακούγεται ένα ήπιο κλικ στο μέσο αυτί, είναι η λειτουργία της ευσταχιανής σάλπιγγας που στέλνει φυσαλίδα αέρα για να εξισορροπήσει τις πιέσεις.
Η λειτουργία αυτή επαναλαμβάνεται αυτόματα πάνω από 1000 φορές την ημέρα.

Τι προκαλεί την μέση ωτίτιδα

Η οξεία μέση ωτίτιδα προκαλείται από βακτήρια ή ιούς που μεταδίδονται από τον λαιμό και την μύτη προς το μέσο αυτί ακολουθώντας τη διαδρομή της ευσταχιανής σάλπιγγας.
Αυτό συμβαίνει, όταν η λειτουργία της ευσταχιανής σάλπιγγας επηρεάζεται, γιατί φλεγμαίνει από λοιμώξεις όπως είναι το κοινό κρυολόγημα, η ρινοκολπίτιδα, λοιμώξεις του λαιμού ή αλλεργικές προσβολές.
Η φλεγμονή στο μέσο αυτί προκαλεί ωταλγία, ερυθρότητα και φλεγμονώδη διήθηση της τυμπανικής μεμβράνης, ενώ ο χώρος του τυμπάνου γεμίζει από παραγωγή βλέννας και πύου που πιέζουν την τυμπανική μεμβράνη προς τα έξω.
Σε κάποια περιστατικά η τυμπανική μεμβράνη σπάει και το πύο που ρέει προς τα έξω γεμίζει τον έξω ακουστικό πόρο. Αυτή η εξέλιξη δεν είναι επιθυμητή, αλλά μπορεί να θεωρηθεί η θεραπεία της οξείας μέσης ωτίτιδας, όταν δεν λαμβάνεται η κατάλληλη θεραπευτική αγωγή και ο οργανισμός μένει αβοήθητος να αντιμετωπίσει την λοίμωξη.
Το συνηθέστερο είναι μετά την οξεία φάση πύο και βλέννα να παραμείνουν στο μέσο αυτή, λόγω κατάργησης της διαβατότητας της ευσταχιανής σάλπιγγας που φλεγμένει και στενεύει από το οίδημα, με αποτέλεσμα να εμποδίζεται η φυσιολογική παροχέτευση από το μέσο αυτί.

Η κατάσταση αυτή ονομάζεται ορώδης ή εκκριτική, μέση ωτίτιδα και συχνά καταλήγει σε χρονιότητα αφού μπορεί να διαρκέσει εβδομάδες, μήνες ή και χρόνια μετά την οξεία φάση, ενώ παράλληλα δημιουργεί προϋποθέσεις υποτροπής της νόσου.

Διαβάστε εδώ το μέρος β...